Moja Crvena Zvezda
Куп СрбијеФудбал

Догодило се на данашњи дан – 24. мај

FK Crvena zvezda - pobednik Kupa 1964. godine

24. мај је у историји Фудбалског клуба Црвена звезда остао уписан златним словима. Тога дана у витрине нашег клуба стигла су два трофеја намењена победнику националног Купа, односно Купа Маршала Тита, како се ово такмичење тада звало.

24. маја 1964. године фудбалери Црвене звезде играли су на нашем највећем стадиону финални сусрет Купа Маршала Тита. Противник је била екипа Динама из Загреба. Преко 60.000 навијача присуствовало је рапсодији момака у црвено-белим дресовима, а све је било зачињено и са три поготка у мрежи „загребачких модрих“.

Црвена звезда : Динамо Загреб  3:0 (1:0)

Голове за нашу екипу постигли су Прљинчевић у 35, Јевтић у 48 и Џајић у 78 минуту сусрета.

Био је то шести трофеј намењен победнику националног купа који је стигао у наше витрине, а Црвена звезда је играла у саставу: Стојановић, Дурковић, Јевтић, Мелић, Чоп, Поповић, Џајић, Маравић, Прљинчевић, Шкрбић и Костић. Тренер екипе био је Миша Павић

Истог дана, само 21 годину касније, Црвена звезда је освојила и 11. куп трофеј. Интересантно је да су ривали били исти као и претходне 1964. године, али и коначан исход није био промењен. Звезда је поново славила. Треба нагласити да су се тада у финалу Купа играла два сусрета. Први сусрет на Максимиру, одигран је четрнаест дана раније, а црвено-бели су головима Халиловића из једанаестерца у 65. и Милка Ђуровског у 74. минуту славили са 2:1. У реваншу на београдској Маракани било је 1:1, што је било сасвим довољно за славље. Стрелац поготка за црвено-беле био је поново Халиловић у 12. минуту.

Први сусрет – 7. мај 1985. године:

FK Crvena zvezda - pobednik kupa 1985. godine

Динамо Загреб : Црвена звезда  1:2

Реванш сусрет – 24. мај 1985. године:

Црвена звезда : Динамо Загреб  1:1

Куп трофеј, једанаести по реду донели су: Љуковчан, Димитријевић, Јанковић, Милетовић, Елзнер, Крмпотић (Јовин), Николић, Б. Ђуровски, М. Ђуровски (Шугар), Халиловић и Мркела. У реваншу наступили су: Љуковчан, Димитријевић, Крџевић, Милетовић, Елзнер, Крмопић, Јанковић (Кривокапић), Б. Ђуровски, Миловановић, Халиловић, Мркела (Шугар). Црвено-белим бродом ка новом трофеју кормиларио је Гојко Зец.

 

 

Повезане вести

5 comments

... мај 24, 2012 at 22:22

naravno da je postojalo ofsajd pravilo jos u 19 veku,a i da nije Dzaja bi se poneo kao gospodin i dao bi gol samo na posten tj fudbalski nacin.

Reply
velika je Crvena Zvezda мај 24, 2012 at 13:49

jos jedan Stojanovic golman kao Aleksandar Stojanovic iz generacije sto je igrala finale kupa Uefa i mali Dika iz zlatne generacije,pa daj neka Bajkovic promeni ime i prezime u Bajko Stojanovic,pa da osvojimo Ligu Sampiona 🙂 a inace u tom finalu 1964 godine i penal je promasen tako da je moglo biti i ubedljivije ,ali kako je Dzajic gospodski izbegao ofsajd samo se zaustavio i prosetao do gola uz sesir i kisobran,a ne kao danasnji ofanzivni igraci sto jurcaju bez glave nego ko je ovaj Halilovic sto im ga je zalilo dva puta 😀

Reply
Теша_Делија!!! мај 24, 2012 at 17:00

Tad nije ni postojao ofsajd

Reply
Чича мај 24, 2012 at 21:52

Nije tačno.Postojao je.

Reply
Vladimir мај 25, 2012 at 07:46

Сулејман Халиловић је нападач који је за наш тим одиграо 30 мечева и постигао 18 погодака. Рођен је у Оџацима 1955. године, а пре Црвене звезде играо је за Јединство из Оџака и Динамо из Винковаца (данашња Цибалија). КАријеру је након Звезде наставио у бечком Рапиду. За најбољу репрезентацију Југославије забележио је 12 наступа и једном био стрелац.
Упаамћен је по томе што је један од ретких фудбалера са простора СФРЈ који је успео да као играч друголигашке екипе понесе плави репрезентативни дрес.

Reply

Leave a Comment