Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАнализеВажноМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Манчестерски дуел Давида и Голијата!!!

Након још једног разочаравајућег издања и пораза од скромне екипе Чукаричког, фудбалере Црвене звезде очекује нови изазов, премијера у овогодишњем издању Лиге Шампиона, где ће сутра на стадиону ,,Итихад” од 21 час, у оквиру првог кола групе ,,Г” гостовати шампиону Европе, екипи Манчестер Ситија.

Нема сумње да је садашњи Манчестер Сити једна од најбољих екипа у историји фудбала. Предвођени главним идеологом и фудбалским иноватором Пепом Гвардиолом, као и неким од најбољих фудбалера на свету, чини се да живе златно доба, пошто од оснивања клуба никада нису били овако успешни.
Годинама су ,,успевали” на разне начине да остану без пехара Лиге Шампиона, иако су суверену доминацију у Премијер лиги поставили још пре неколико сезона. Ипак, прошла година била је она ,,права” за њих, с обзиром на то да је напокон покорена Европа тријумфом над миланским Интером у финалу резултатом 1:0, једини стрелац на овом мечу био је шпански репрезентативац Родри. Могли би „Грађани“ ове сезоне да испишу историју, те да постану једини клуб са четири освојене Премијер лиге у низу, ипак, сезона је тек почела и рано је прогнозирати, али су према свим параметрима и актуелне године први фаворити за трофеј.

Иако се њихова доминација везује за 21. век и велика улагања од стране богатих шеика, чињеница је да је прву титулу Манчестер Сити освојио је још 1937. године, а до сада их на свом конту има укупно девет.
Такође, чињеница је да су добар део историје провели на клацкалици између Премијер лиге и Чемпионшипа, али када је Агуеро 2012. године у касној надокнади постигао гол против Квинс Парк Ренџерса и донео титулу клубу, било је јасно да једна нова ера почиње.
У њихову одбрану треба додати, да су све титуле, осим ове европске, освајали су још у 20. веку, те је први ФА Куп освојен 1904. (укупно седам), Лига куп 1970. (укупно осам), Суперкуп Енглеске 1938. (укупно шест), уз Куп победника купова 1970. године. Интересантно, седам пута су освајали и Чемпионшип, а од скора имају и трофеј УЕФА Суперкупа, након бољег извођења пенала од Севиље, после 1:1 у регуларном делу и гола Палмера, који је у међувремену појачао Челзи.

Мачестер Сити краси светло плава боја, а стадион ,,Итихад” на којем играју прима 55 хиљада навијача.
Сениорски тим им броји 24 фудбалера, а просечна старост износи 26 година, док екипу предводи један од најбољих тренера на свету Пеп Гвардиола. Активни су били и у овом прелазном року, па су стигли Јошко Гвардиол из Лајпцига, Матеус Нунес из Вулвса, Жереми Доку из Рена, те Матео Ковачић из Челзија.

Прва звезда екипе је норвешки репрезентативац  Ерлинг Халанд, иако је утисак да је најважнији играч за тим Кевин Де Брујне који је повређен и који ће, како стоје ствари, пропустити прву утакмицу против нашег тима.
Осим њих двојице, у навали су најчешће још Џек Грилиш кога ће услед повреде заменити новајлија Жереми Доку, затим Фил Фоден, Бернардо Силва, као и Хулиан Алварез.
Леђа им чувају Родри, као и новајлија Ковачић, који ће као и Грилиш пропустити сутрашњи дуел, а Родрију ће друштво правити Гвардиолин човек за специјалне задатке Џон Стонс.
Када је реч о дефанзиви, крај десне аут линије је искусни Кајл Вокер, док леву страну држи Нејтан Аке.
Штоперски тандем ће чинити Рубен Диаш и Јошко Гвардиол.
Док је на голу и ове сезоне неприкосновен Едерсон.

Манчестер Сити је једина екипа у енглеској Премијер лиги са максималним учинком. Након пет одиграних мечева имају исто толико победа уз гол разлику која износи 14:3.
Последњи меч изабраници Пепа Гвардиоле су одиграли против Вест Хема у суботу у Лондону.
Славио је шампион Европе и Енглеске након преокрета резултатом 1:3.
Иако су популарни Чекићари отишли на паузу са минималним вођством, у другом полувремену су за Манчестер Сити погађали Жереми Доку, Бернардо Силва и Ерлинг Халанд.
У досадашњем току сезоне уписивали су победе и против Барнлија, Њукасла, Шефилд Јунајтеда и Фулама.

Тренер актуелог шампиона Европе, Пеп Гвардиола, бираним речима је говорио о нашем клубу и нашем тренеру.

  • Биће нам сада лакше да покушамо да освојимо Лигу Шампиона него први пут. Урадили смо то први пут у историји, али било је само једном. Желимо победу, против тима који је веома агресиван и брз у офанзиви. Звезда игра агресивно, не бране човек човека, али су спремни и на такву игру. Брзи су у транзицији, играју у формацији 5-3-2 и неопходно је да прочитамо њихову игру, Звезда је први корак и тражићемо да упишемо три бода, исто као и наш ривал. Потом да се пласирамо у осмину финала, четвртфинале, све до трофеја – рекао је Гвардиола.

Шпанац је потврдио да Џек Грилиш и Матео Ковачић неће бити у екипи за меч са шампионом Србије. 

  • Боље су, нису спремни за Звезду, али биће за следеће утакмице. Немамо пун ростер, али то нам је што нам је. Многима се то дешава и морамо да прихватимо.

Гвардиола је упитан да прокоментарише тренера Црвене звезде Барака Бахара.

  • Видео сам да је водио Макаби Хаифу, водио је добро тим против Бенфике, Јувентуса и ПСЖ-а. Импресиониран сам колико је храбар био, иако је испред себе имао Мбапеа, Нејмара и друге звезде.

Ипак, најзанимљивији део је био шта то асоцира Пепа на Звезду. Сећање на црвено-беле му је чувени гол Дијега Арманда Марадоне у дресу Барселоне, његовог матичног клуба, на утакмици у Београду.

  • Сећам се када сам био мали да је Марадона постигао сјајан гол – присетио се Гвардиола, показујући руком на чувени лоб.

Имао је прилике и лично да дође на Маракану са Барселоном. Било је то 1996. године у Купу победника купова.

  • Увек је добро играти у Београду, сећам се како је било… Хрватска, Србија и Црна Гора увек су имали јак менталитет и правили праве такмичаре. Погледајте Новака Ђоковића! Од малена, као школарци, увек су имали нешто специјално– закључио је Гвардиола.

Ово ће бити први дуел између фудбалера Црвене звезде и Манчестер Ситија.
Нема сумње да нас чекају две велике утакмице против тренутно најбољег тима на свету.

Што се тиче црвено-белих, може се рећи да је екипа тренера Барака Бахара у кризи како игре, тако и резултата и да меч против Манчестер Ситија долази у невреме и додати да је пред фудбалерима нашег шампиона веома тежак задатак.
Тог 26. јула, на истеку првих пола сата игре, семафор је показивао Црвена звезда – Фиорентина 5:0.
Генерална проба на којој је наш тим поред датих пет, могао дати још толико.
Финалиста Лиге Конференција је био надигран и понижен.
А ако узмемо у обзир и игре на ,,Президент купу” у Санкт Петерсбургу, који је наш тим ауторитативно освојио, победивши и надигравши  редом Зенит, Нефчи и Фенербахче, еуфорија и оптимизам су били итекако оправдани код свих оних којима је Звезда у срцу.
Након блиставих издања, сви су једва чекали 30. август и жреб за Лигу Шампиона, правивши идеалне пројекције, бирајући противнике који би нашем тиму гарантовали прољеће у Европи.
Међутим како је време одмицало, тако је и ,,магија” кренула да испарава.
Након четири меча и 16 датих голова уз само један примљени, постављало се питање колико ће пута голобради дечаци из Вождовца кретати са центра.
Али су управо они сервирали ,,шамар отрежњења”, победивши са 3:2 и већ тад указавши на многе слабости нашег тима и мањкавости у игри.
Иако су како јавност и навијачи, тако и руководство у први мах мислили да је у питању био само лош дан, поготово што су домаћи из три шута дали три гола, дуел са Новим Пазаром наговестио је кризу у нашим редовима, иако смо и тада изговоре тражили у умору и исцрпљености од тренинга.
Финиш прелазног рока, који је уследио након жреба за Лигу Шампиона, поништио је ,,горак укус” који се почео осећати. Па је дуел са Чукаричким који је до тог момента био у тешкој кризи резултата, дошао у правом тренутку, да би евентуалном победом направили лепу увертиру пред гостовање шампиону Европе, екипи Манчестер Ситија. Међутим ни у најлуђим сновима нисмо могли очекивати да ће и Чукарички да буде бољи и освоји сва три бода.
Криза је очигледна, а форма ни близу пика и пут у Манчестер у овом моменту изгледа као пут на губилиште, где је гиљотина наоштрена, а егзекутор намрштен и немилосрдан.
Хемија са почетка ,,авантуре” је пукла као и балон еуфорије који се створио током припремног периода.
Пресинг и агресија којом су давили противнике, спремност да се ,,побију” са било ким ко би покушао на такав начин да наметне ауторитет, идеја и магија у игри, све је нестало као трен, па су и дечаци из Вождовца изгледали као брзи воз, резерве Новог Пазара као играчи достојни шпанске Примере, док су фудбалери Чукаричког изгледали управо као они са којима ћемо се сусрести сутра од 21 час.
Међутим, меч са Ситијем, не може ништа да продуби кад је у питању криза у којој се налазимо, јер је и након жреба тај меч означен као унапред уписан пораз, али може много тога да преокрене, уколико изађемо храбро, без страха, са јасним циљем да се Европи покажемо у најбољем светлу и да актуелном шампиону Европе покажемо, да ми нисмо бивши шампиони, него смо шампиони заувек.
Што ,,Делије” након меча на Брду рекоше ,,Хоћемо срце на терен”, храбро, врела срца и хладне главе, па ако је већ ред да погинемо, да то буде витешки и уздигнута чела.
Не можемо много да изгубимо, а можемо много да добијемо!!!

На мегдан шампиону Европе, наш тренер Барак Бахар повео је 23 фудбалера, а на списку путника налазе се:

Омри Глазер, Зоран Поповић, Никола Васиљевић, Александар Драговић, Милош Дегенек, Срђан Мијаиловић, Насер Ђига, Урош Спајић, Немања Милуновић, Милан Родић, Марко Стаменић, Кингс Кангва, Гелор Канга, Ин Бом Хванг, Мирко Иванић, Осман Букари, Стефан Митровић, Питер Олањинка, Александар Катаи, Владимир Лучић, Урош Кабић, Шериф Ендиаје и Жан Филип Красо.

Пред дуел против Манчестер Ситија, шеф стручног штаба Црвене звезде, Барак Бахар и наша ,,шестица” Марко Стаменић, изнели су своја очекивања:

  • Нисмо имали много времена да спремамо утакмицу, јер смо пре два дана играли против Чукаричког и изгубили. Но, чека нас нова мисија, сви знамо против каквог тима играмо и да је интензиван рад иза нас. Има још времена до утакмице сутра, али ја верујем у екипу – почео је Бахар. 

Тренер Манчестер Ситија – Пеп Гвардиола, у суперлативима говори о Звезди, што Бахару изузетно импонује.

  • Пријају речи најбољег тренера у историји фудбала, али најбитније ми је да сутра након утакмице можемо да седнемо, погледамо се у очи и кажемо да смо дали све од себе. Да будемо и храбри и паметни. 

Не жели Бахар ништа везано за тактику да открива пред сутрашњу утакмицу.

  • Нећу сад да причам о томе шта ћу да променим сутра, али морамо да се спремимо, подигнемо нивоу игре и да то све буде онако како смо планирали. Надам се нашем добром, а лошем дану за Манчестер Сити. 

Говорио је и о Насеру Ђиги.

  • Видећемо да ли ће заиграти сутра. Недавно је стигао, али се добро уклопио. Има много самопоуздања – подвукао је Бахар. 

Док је Стаменић додао следеће:

  • Црвена звезда је тим од ког се очекује искорак у Лиги Шампиона, нарочито након сјајног старта сезоне. Фудбал је таква игра, у ком има много успона и падова. Погледали смо се у очи, спремни смо да учимо и имамо прави приступ, а тако ће бити и на сутрашњој утакмици. Манчестер Сити је доказао да је најбољи тим на свету, а ми гледамо себе, трудимо се да напредујемо из дана у дан и будемо храбри. Најбитније је да се сви залажемо једни за друге и да се тимски бранимо, али и нападамо шампиона Европе – започео је Стаменић.

Не плаши се Марко Стаменић Манчестер Ситија и сматра да Звезда увек мора да иде на победу, независно од противника.

  • Фудбал је магична игра. Као тим се не задовољавамо малим стварима, с обзиром да играмо за Звезду, увек идемо на победу и тако ће бити без обзира на тим који је преко пута. Окружен сам добрим и квалитетним људима, како у самој екипи, тако и у стручном штабу, стога имамо право да се надамо позитивном резултату.

Претходне сезоне, Стаменић је био у тиму Копенхагена који је ремизирао са актуелним шампионом Европе, те је открио тајну својим саиграчима како се игра против најбољих.

  • Разговарао сам са својим саиграчима. Пред овакве утакмице су најважније менталне припреме, све је у глави. Морамо да схватимо да можемо да играмо против најјачих екипа на свету, а убеђен сам да смо способни за то, јер смо сами једна велика екипа – закључио је Стаменић.

Португалац Жоао Пињеиро биће главни судија меча првог кола групе ,,Г” Лиге Шампиона између Манчестер ситија и Црвене звезде, саопштила је Европска фудбалска унија (УЕФА).
Пињеиру ће помагати сународници Бруно Хесус и Лусијано Маја, док је УЕФА за четвртог арбитра одредила још једног Португалца Клаудија Филипеа Руиво Переиру.
У ВАР соби биће Португалац Тиаго Мартинс и Холанђанин Пол ван Бекел.

Директан пренос утакмице првог кола Лиге Шампиона између фудбалера Манчестер Ситија и Црвене звезде, можете да пратите на првом програму Радио Телевизије Србије, на Звезда ТВ, као и на истоименом Јутјуб каналу у виду студија који ће стартовати у 19 часова, а трајаће за време, као и након меча и на каналу телевизије Аренаспорт Премиум 1, са почетком у 21 час.

Повезане вести

2 comments

krvavi zvezdas-DE сеп 19, 2023 at 00:43

TERZIĆ TRAŽI SMENE U FSS Iz Zvezde besni na suđenje u Superligi tokom vikenda!video madjioničar da smo pukli ligu i sad ide mučna saopštenja.penali,crveni da na silu budemo nezasluzeno prvi..glodari su mnogo bolji,imaju extra igrača Saldanja,bolju igru al zaista slabu realizaciju…TSC ubedljivo bolji od nas,ima igru..mi nemamo ništa ,osim sto smo riknuli

Reply
krvavi zvezdas-DE сеп 19, 2023 at 00:39

SVE ISPOD 19:0 BIĆE USPEH

Reply

Leave a Comment