Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Преко Чуке до дупле круне!!!

Након ремија у Крагујевцу против екипе Радничког 1923, фудбалери Црвене звезде окренули су се обавезама које их очекују у финалу националног купа.
Где ће сутра од 21 час на стадиону ,,Рајко Митић”, угостити екипу Чукаричког, са јасним циљем да победом украсе шампионску титулу и да се поново оките дуплом круном.

Оног момента када су изашли састави за утакмицу између Радничког 1923 и Црвене звезде, било је јасно да је сав фокус усмерен на финале купа Србије.
Решио је Милош Милојевић да одмори већину првотимаца, па су од стандардних заиграли само Александар Катаи и Срђан Мијаиловић.
Била је то постава која је први, а вероватно и последњи пут заједно истрчала на терен, што је било приметно током целог сусрета, иако су црвено-бели имали иницијативу и неколико изгледних прилика за гол, резултат се није мењао све до 84. минута када је погодио Мирко Иванић, постигавши прелеп гол. Оно што му није пошло за ногом против Војводине, када се млади Лазар Царевић извио и крајњим напором одбранио шут Звездиног плејмејкера, успело је против Радничког 1923. Али радост није трајала дуго, млади Лука Зорић је на асистенцију Евандра само два минута касније поравнао и поставио коначан резултат сусрета.
Међутим то није утицало на расположење фудбалера Црвене звезде који сутра имају само једнан циљ, да победе екипу Чукаричког и да се још једном упишу златним словима у историју Црвене звезде.

Са сигурношћу се може рећи да је ово историјска сезона за екипу Чукаричког, која као и екипа ТСЦ-а из Бачке Тополе игра изнад свих очекивања и заслужено је на трећој позицији Моцарт Суперлиге Србије, са и даље реалним шансама да се домогну друге позиције која гарантује премијерни наступ у квалификацијама за Лигу Шампиона, уколико се деси да у последњем колу Војводина савлада ТСЦ у Бачкој Тополи. Сигурно је да се ,,Брђани” неће предати, него ће се до последњег минута борити, иако ,,карту” за квалификације за Лигу Европе већ имају у џепу.
Чукарички је у првенству освојио 72 бода уз гол разлику 63:37, а у последњем мечу су ремизирали са Вождовцем на ,,Крову”, резултатом 1:1, где су повели голом младог Стефана Томовића, међутим некадашњи омладинац Звезде, Данило Теодоровић, постарао се за изједначење и тако помогао ТСЦ-у да у последње коло уђе са два бода предности у односу на Чукарички.
Али за разлику од ТСЦ-а, Чукарички је и даље у игри за трофеј намењен победнику купа. Премијеру у овогодишњем издању најмасовнијег клупског фудбалског такмичења, Чукарички је имао у 1/16 финала, где је гостовао екипи Златибор Чајетине, коју је савладао са 2:0, головима најискуснијих играча Николе Вујадиновића и Марка Доцића.
У 1/8 финала, Чукарички је гостовао екипи Металца у Горњем Милановцу, славивши идентичним резултатом као и у претходном кругу (2:0).
Ако су дуел у Чајетини решили најискуснији, за резултат у Горњем Милановцу постарали су се млади фудбалери ,,Брђана”. Осамнаестогодишњи Михајло Спасојевић је погодио на истеку првих двадесет минута, да би коначан резултат поставио некадашњи Звездин омладинац, Лука Аџић.
У 1/4 финалу Чукарички је гостовао екипи Радника у Сурдулици.
И у једној узбудљивој и надасве изједначеној утакмици, успео да слави са 1:0, голом Ђорђа Ивановића.
И у 1/2 финалу Чукарички је ишао у госте, овај пут на мегдан екипи Војводине.
Међутим меч је прекинут у 32. минуту због незапамћеног невремена које је захватило Нови Сад, при водству Чукаричког од 2:0.
А пошто није било услова да се утакмица настави, према пропозицијама и правилнику ФСС, заказан је нови меч.
Тако да је Чукарички након поновљеног меча против Партизана у последњем колу регуларног дела Моцарт Суперлиге Србије, поново морао да се бори испочетка и поред заслуженог водства.
Нови меч није личио на претходни, Војводина је изашла доста организованије него дан раније и да није било црвеног картона Уроша Витаса, питање је у којем правцу би отишла утакмица и ко би ишао на мегдан Звезди. Овако је Чукарички материјализовао бројчану предност и заслужено се пласирао у финале, а једини гол је дело Луке Аџића. Међутим и поред несвакидашњег успеха у првенству и прилике да се домогну квалификација за Лигу Шампиона ,,Брђани” су решени у намери да што скупље продају кожу у сутрашњем финалу и ако се за то укаже прилика, освоје нови трофеј купа Србије иако су свесни чињенице да су у сутрашњем финалу против браниоца круне, аутсајдери.

Тренер фудбалера Чукаричког Душан Керкез уочи финала Купа Србије против Црвене звезде је рекао:

  • Очекује нас празник фудбала, Звезда је свакако фаворит због свега што је урадила ове године, освојила титулу,  али то не умањује наш успех и верујем да имамо шансе да освојимо трофеј.

Звезда и Чукарички играће за трофеј сутра од 21 сат на стадиону Рајко Митић.

  • Све утакмице смо до сада играли у гостима, све победили, без примљеног гола. Сад нас чека финале, једна утакмица, аутсајдери смо, али сигурно ћемо бити бољи него на претходним утакмицама. Даћемо све од себе, овакве прилике се пружају можда једном у животу и да пробамо да освојимо трофеј-истакао је Керкез.

За очекивати је да Душан Керкез покуша да изненади црвено-беле, иако су шансе за то минималне, тако да треба очекивати најјачи расположиви састав Чукаричког у овом тренутку.
На голу је Никола Петрић, док би дефанзивну линију требало да чине Виктор Роган, Урош Дрезгић, Марко Гајић и Немања Тошић.
У везном реду ће бити Марко Доцић и млади Матија Стојановић.
Када је реч о нападу, офанзивни трио би требало да чине Ђорђе Ивановић, Стефан Томовић и Лука Аџић, али неће бити изненађење уколико прилику добије Семјуел Овусу.
Док је у нападу незамењив Мохамед Бадамоси.

Фудбалери Црвене звезде и Чукаричког до сада су одиграли 65 мечева у свим такмичењима.
Звезда је славила на 52 меча, четири пута меч је завршен нерешним резултатом, док су ,,Брђани” забележили девет победа, уз гол разлику 157:48 у корист црвено-белих. Најубедљивију победу у националном шампионату и једну од највећих у историји црвено-бели су забележили управо против екипе Чукаричког.
Било је то у сезони 1996/97. када је Црвена звезда славила резултатом 8:1 головима Јовичића (3), Вулевића (2), Анића, Мићића и Мариновића.
Последњи сусрет ова два тима одигран је на ,,Маракани” 30. априла у оквиру трећег кола плеј-офа Моцарт Суперлиге Србије.
А црвено-бели су убедљиво славили са 4:0, головима Кингсија Кангве, Марка Ракоњца, Стефана Митровића и повратника Уроша Спајића.

Са друге стране, фудбалери Црвене звезде налазе се на корак од историје.
Сутра од 21 час, имаће прилику да у финалу купа Србије против екипе Чукаричког дођу до треће дупле круне у низу, укупно тринаесте у клупској историји.
Остварење које никад, никоме код нас није пошло за руком ни за време, а ни после распада Југославије и осамостаљења Црне Горе.
Тренер Милош Милојевић одморио је већину првотимаца у првенственом мечу против Радничког 1923 у Крагујевцу, што се на крају одразило на резултат, међутим мршавих 1:1 није покварило расположење у табору црвено-белих пред одлучујућу битку за 27. трофеј националног купа, што је апсолутни рекорд на нашим просторима.

Пред финални дуел купа Србије, тренер фудбалера Црвене звезде, Милош Милојевић, изнео је своја очекивања:

  • Имаћемо добру утакмицу, припрему за оно што Звезду очекује на јесен. Када је реч о Чукаричком, очекујем младу и полетну екипу, жељну доказивања и борбе за преостали трофеј у сезони, тако да, верујем да ће моји играчи бити одговорни и пред пуном Мараканом освојити Куп Србиије – почео је Милојевић.

Млади стручњак се осврнуо на резултате из актуелне сезоне.

  • Жао ми је што нисам освојио Лигу Европе… Шалу на страну, немам жал, ни задршку, то је мало патетично, а ја нисам такав. Мислим да смо урадили доста тога доброг и у погледу напретка игре, али и афирмације играча у смислу пружања шансе младима, констатност игара, упркос томе што нам првенство није Ла Лига или Сериа А, али 35 кола да будете непоражени, уз шест Декијевих утакмица, то је импозантна бројка. Није први пут, било је и пре две године, али је показатељ стабилности. Неке ствари смо могли боље, неке не, али све то иде ка томе да смо извукли доста тога, уз мало среће коју нисмо имали, а и то се заслужује, могли смо да презимимо у Европи, па макар да играмо и Лигу конференција. То је фудбал и некад се не поклопе време рада и резултата, некад то дође касније, али немам задршку и срећан сам што сам био ту кад смо узели титулу и очекујем да момци и сутра дају максимум. Све је могуће у фудбалу, нећу да славим унапред, уз то и поштујем Чукарички као и сваку екипу у Суперлиги, али се надам да ћемо нашом игром доћи до победе. Свесни смо и да би победом, ова генерација постала једина са три дупле круне у низу у богатој Звездиној историји, а знамо колико је она велика. 

Иако је Звезда остварила три победе против Чукаричког ове сезоне, Милојевић сматра да нас чека другачија утакмица.

  • Куп је најмасовније такмичење где и мањи тимови из нижих рангова виде своју шансу и иду преко максималних могућности. Кад спустите гард и нисте на максимуму, то може да буде проблем и зато позивам на опрез и одговорност. То је свакако наш део посла да играчи буду максимални у четвртак, али неће бити лако, иако смо Чукарички три пута победили ове сезоне. Биће то другачија утакмица, други вид такмичења, финале је нешто сасвим друго и то нема везе с првенством, и ослабљени јесу, али је то екипа која годинама системски лансира младе играче, који без оптерећења и одговорности, решавају утакмице и могу да угрозе противника. Тако да, те три победе морамо да схватимо као прошлост, ово је нова утакмица где је сваки пас битан, где се сваки дуел рачуна. 

Звездин шеф стручног штаба анализирао је екипу Чукаричког.

  • Регулатива ФСС и људи који потписују уговор, не само у Србији, већ у свакој земљи је да позајмљени играчи, или могу, или не могу да играју против матичног клуба. Није то питање за мене, иако је добро за нас што Поповић, Панков и Лучић неће играти, а опет, ако већ не наступају за Звезду, има логике да су на располагању Чукаричком. Свакако, то није питање за мене. Чукарички је добар тим, имају Бадамосија, Ивановића, Овусуа, Томовића, Доцића из прекида, ту је и Тошић и није то само скуп играча, већ имају континуитет. Сретао сам се у прошлости с њима и са страним тимовима, знам шта и колико могу и мислим да је кључ у томе да контролишемо утакмицу и онда су појединци мање важни. Када ми имамо контролу, онда је сав квалитет на нашој страни. 

Говорио је и о могућим пеналима.

  • Не вежбају се пенали тек тако, пред утакмицу, већ системски. Када шутирате на сваком тренингу, имате евиденцију и пратите то, а ако је неки играч извео 20 пенала и погодио 19, онда је он сигурно ту као извођач. Мени је у Малмеу статистику око пенала на тренинзима водио кондициони тренер и када смо победили Хамарби у финалу купа, консултовао сам се са њим ко би требало да изводи и после утакмице сам и апострофирао да је то његова заслуга. Има ту и статистике, али и емотивног стреса, гол се смањи када је пуно људи на стадиону и може да се промаши. Међутим, оно што је до вас као стручног штаба, треба да урадите максимално. Плакао сам после пенала на Кипру против Омоније, али се исто тако радовао и након Хамарбија кад сам био у Малмеу, тако да, волео бих да се утакмица одлучи у 90 минута. 

О термину утакмице.

  • Тако је одређен термин, а ја сам професионалац и долазим кад ми се каже. Није лако за унутрашњост можда да дође у 21 час, али никад се неће наместити термин који одговара свима, међутим, љубав према Звезди је водиља. Кад сам био дете, долазио сам 350 километара из Књажевца да гледам Звезду, и по снегу, и по вејавици, тако да ако хоћете да гледате утакмицу, има решење увек. Хтео сам да гледам утакмицу у Ослу, променио три авиона па стигао, и јасно ми је да немају сви људи средства за то, али заједнички долазак, транспорт, договор, није све идеално, али је изводљиво. 

Нема сумње, сутра за Звезду истрчава најбољих 11.

  • Финале Купа Србије је сувише битан догађај да би се експериментисало. Сви су ту, спремни, имам 24 играча на располагању, мораћу четворицу да оставим ван састава, али се надам да ће првих 11 уз пет који уђу са клупе бити максимално мотивисани и спремни, те да ћемо у лепом амбијенту сви уживати у фудбалу – рекао је Милојевић.

Главни судија финалног меча купа Србије биће Милан Митић.
Помагаће му Чедомир Андрејић и Милоје Милићевић, док ће четврти судија бити Андрија Стојановић.
У ВАР соби седеће Момчило Марковић и Милош Караџић.

Директан пренос утакмице финала купа Србије, између Црвене звезде и Чукаричког, можете да пратите на првом програму Радио Телевизије Србије, као и на каналу Аренаспорт Премиум 1 са почетком од 21 час.

У четвртак 25. маја је Спасовдан, слава града Београда.
Група Делије позвала све навијаче Црвене звезде да се придруже великој литији која креће од Вазнесењске цркве у Адмирала Гепрата са почетком у 19 часова.

Нагласили су да финале купа на стадиону ,,Рајко Митић” почиње у 21 час, тако да има довољно времена да се стигне на утакмицу која је из овог разлога и померена за овај термин.
Спасовдан је као славу града Београда увео Деспот Стефан Лазаревић почетком 15. века када је наш град учинио престоницом. Након тога, традицију су нарушавали Турци, ратови, комунисти… А онда је 1992. године патријарх Павле обновио ову традицију и време је да Београђани онако како и доликује прославе своју крсну славу у великом броју и да то постане традиција. Нарочито у време када су нас задесиле ове незапамћене трагедије. Тим поводом, на челу литије ће бити мошти Светог Владике Николаја, на чији празник се догодио масакр у школи Рибникар.
Такође су нагласили да уколико њихови љубимци освоје трофеј купа, у шта нико не сумња, као и у недељу након утакмице са Новим Пазаром, неће бити традиционалне прославе улицама Београда, а затим на Калемегдану, него ће прослава бити уприличена на стадиону ,,Рајко Митић”.

Повезане вести

Leave a Comment