Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Пет европских година за понос и два места у Лиги шампиона

Црвена звезда на најбољи могући начин представља српски фудбал у европским такмичењима, о чему говоре резултати које постижемо, бодови које освајамо, али и чињеница да ће Србија од сезоне 2023/34 имати два представника у Лиги шампиона.

Гледајући просту математичку рачуницу, Црвена звезда је у претходних пет година освојила 46 хиљада бодова што је наш клуб поставило на високо 34. место УЕФА листе. То је далеко више него што су сви домаћи клубови освојили заједно у претходних пет година, па је јасно да је Црвена звезда најодговорнија за то што се Србија налази на 11. месту када је реч о УЕФА државном коефицијенту, што аутоматски значи – два представника у Лиги шампиона.

Управо ова сезона била је најбоља европска за црвено-беле, јер смо освојили 15 хиљада бодова (2017/18 – осам хиљада, 2018/19 – седам хиљада, 2019/20 – шест хиљада, 2020/21 – 10 хиљада).

Све је кренуло од сезоне 2017/18 када смо успели да од првог кола квалификација за Лигу Европе стигнемо до елиминационе рунде и такмичење завршимо у шеснаестини финала, након испадања од московског ЦСКА. Редом смо успевали да елиминишемо у квалификацијама: Флоријану, Иртиш, Спарту Праг, Краснодар, а потом да и у групној фази прођемо даље заједно са Арсеналом и елиминишемо Келн и Бате Борисов. Укупан биланс који смо остварили гласи – седам победа, шест ремија и три пораза, уз гол разлику 19:11.

Наставило се у сезони 2018/19 када смо успели да од првог кола квалификација стигнемо до групне фазе Лиге шампиона. На том путу смо успевали да елиминишемо: Спартакс, Судуву, Спартак Трнаву и Салцбург, али и да у групној фази савладамо Ливерпул који је после постао европски првак. Групу са нашим тимом су још чинили ПСЖ и Наполи, а Црвена звезда је остварила укупан биланс – шест победа, четири ремија и четири пораза уз гол разлику 17:21.

И наредне сезоне је практично поновљен успех. Поново од првог кола квалификација до групне фазе Лиге шампиона. Редом су падали Судува, Хелсинки, Копенхаген, Јанг бојс, а такмичење смо завршили у групној фази где смо успели да савладамо Олимпијакос (били су ту још Тотенхем и Бајерн). Црвена звезда је остварила биланс од четири победе, четири ремија и шест пораза, уз гол разлику 13:27.

Црвена звезда је сезону 2020/21 почела у квалификацијама за Лигу шампиона, али смо европски пут завршили у шеснаестини финала Лиге Европе. Квалификације су биле нешто другачије, јер се услед пандемије корона вируса играла само једна утакмица, па су тако фудбалери нашег тима елиминисали Европу и Тирану, да би били заустављени од Омоније (једна утакмица на гостујућем терену) и потом прошли у групну фазу Лиге Европе савладавши Арарат. Групну фазу такмичења завршили смо на другом месту иза Хофенхајма, а испред Гента и Слована које смо успевали да савладамо. Пут је завршен у шесанестини финала након два ремија против италијанског Милана, када је правило гола у гостима одлучило о проласку даље (правило које данас није на снази). Црвена звезда је остварила шест победа, четири ремија и два пораза, уз гол разлику 21:9.

И у актуелној сезони кренули смо кроз квалификације за Лигу шампиона, али направили корак више у односу на претходну и стигли до осмине финала Лиге Европе. У најелитнијем европском такмичењу елиминисали смо Каират, да би били заустављени од стране Шерифа, а потом преко Клужа стигли до групне фазе Лиге Европе. Суверено смо завршили као првопласирани у групи са Брагом, Мидтјиландом и Лудогорецом. Такмичење је завршено након што смо у потпуности надиграли Ренџерс, али је фудбал још једном показао да срећа игра велики, понекад и кључан фактор у свему. Остварили смо седам победа, два ремија и четири пораза уз гол разлику 21:13.

Црвена звезда је дакле у претходних пет година остварила чак 30 победа у Европи и постигла 91 погодак. Фанстастично…

The post Пет европских година за понос и два места у Лиги шампиона appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment