Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаНајновије

Финансијско пословање КК Црвена звезда (4. део)

КК Црвена звезда мтс у четвртом делу презентације свог финансијског пословања у периоду од 30.06.2011. до 31.12.2021. године детаљно се бави приходима клуба и његовом структуром.

КК Црвена звезда је удружење грађана, клуб који је у власништву пореских обвезника Републике Србије, али и клуб који је од националног значаја и представник Републике Србије и града Београда у бројним међународним такмичењима.

У овој презентацији налазе се следеће табеле:

ПРИХОДИ ОД БУЏЕТА ГРАДА ПО СЕЗОНАМА; ПРИХОДИ ОД ДРЖАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА ПО СЕЗОНАМА; УКУПАН ПРИХОД ОД ГРАДА И ДРЖАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА; СТРУКТУРА ОСТАЛИХ ПРИХОДА ПО СЕЗОНАМА И СВЕУКУПНИ ПРИХОДИ:

У ових пет целина прецизно је кроз бројке и проценте објашњено учешће и помоћ града и државе у функционисању Црвене звезде осмоструког учесника Евролиге у том периоду и учесника полуфинала Еврокупа, али и комплетна структура прихода клуба од карата, награда од победа у Евролиги, сезонских карата, спонзора…

ПРИХОДИ ОД БУЏЕТА ГРАДА ПО СЕЗОНАМА могу се поделити у три сегмента, а то су: новчане уплате града, и помоћ кроз давање термина за тренинге у хали „Александар Николић“ и „Штарк Арена“. Просек по сезони износи 595.071,47 евра;

ПРИХОДИ ОД ДРЖАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА ПО СЕЗОНАМА је табела која у 18 ставки показује спонзорске уговоре државних предузећа која су желела и имала интерес да сарађују са КК Црвена звезда током периода од 10 и по година (од којих је само највећи и насловни спонзор Телеком Србије уз клуб током целог овог периода од кога су и клуб, али и спонзор имали вишеструку корист – што ће бити објашњено и у напомени на крају текста). Телеком је током 10 и по сезона на име НАСЛОВНОГ спонзорског уговора уложио 11.257.752.24 евра, а компанија Дунав осигурање укупну суму од 1.151.687,23 евра током 7 сезона у којима је ова компанија имала сарадњу са нашим клубом.

Просечно по сезони – државне компаније (од чега највише Телеком Србије) кроз сарадњу и рекламирање преко КК Црвена звезда (која је играла Евролигу и освојила 17 трофеја) уложиле су 1.676.586,69 евра.

Збиром издатака из претходне две категорије и табеле долазимо до треће ставке УКУПАН ПРИХОД ОД ГРАДА И ДРЖАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА, који је просечно по сезони износио 2.271.658,15 евра; Улагања ове врсте и помоћ државе и града били су највећи у такмичарској сезони 20-21 у којој је Црвена звезда у доба пандемије играла и Евролигу… Укупна сума у периоду од 30.06.2011. до 31.12.2021 износи 23.852.410,66 евра;

СТРУКТУРА ОСТАЛИХ ПРИХОДА ПО СЕЗОНАМА показује све остале приходе које је КК Црвена звезда остваривала у претходном периоду од 10 и по сезона, а то су: спонзорства и донације приватних компанија, приход од улазница (дневних, сезонских и поусезонских), приход од победа у Евролиги , обештећења од играча, као и приходи од ТВ права…

Та сума током сезона „покривала“ је готово две трећине буџета клуба, и на просечном нивоу по сезони она износи 4.648.731,79 евра! У периоду од десет и по сезона Црвена звезда је по више основа као вишеструки освајач аба и домаће лиге, редовни учесник Евролиге и транспарентан клуб који је проширивао своју понуду и садржаје, кроз сарадњу и спонзорске уговоре са приватним сектором приходовала суму од 48.811.683,83 евра.

Као једна од обавезних ставки и захтева Евролиге (која има тенденцију да клубови у њеном такмичењу почну да приходују већи новац) је већа пословна сарадња са спонзорима из приватног сектора.

Последња табела (ставка) СВЕУКУПНИ ПРОХОДИ доноси збирно све приходе КК Црвена звезда мтс ( помоћ државе и града, спонзорски уговори и остали приходи) у периоду од 30.06.2011. године до 31.12.2021. године и они износе УКУПНО : 72,664.094,49 евра.

Просечно учешће града и државних предузећа у том периоду по сезони износило је 33 посто укупног буџета КК Црвена звезда у периоду од 30.06.2011. године до 31.12.2021. године уз већу помоћ коју смо имали као представник Републике Србије и града Београда у Евролиги у сезонама када је почела и током пандемије вируса Ковида 19.

КК Црвена звезда и овом приликом захваљује се и Републици и граду на помоћи и препознавању свега што је Црвена звезда урадила као клуб који је представљао нашу земљу у новом формату Евролиге, посебно у периоду од почетка пандемије Ковид 19, као и пре тога посебно у периоду када је овај клуб подизан на ноге, јер је готово системски био уништаван од појединаца, почев од оних који су заборавили шта је носила позиција коју су обављали. Клуб још једном подсећа да је у том периоду од 30.06.2011 до 31.12.2021. године исплатио на име пореза и доприноса суму од 6.742.983 евра!

НАПОМЕНА: КК Црвена звезда као вишегодишњи партнер Евролиге и део система тог такмичења последњих 10 година, добио је од те организације врло интересантне и корисне податке у вези унапређења свог пословања.

Она се односе на вредност спонзорских уговора нашег клуба, са посебним освртом на насловног спонзора клуба компанију Телеком Србије.

Евролига на нивоу полусезоне анализира вредности највећих спонзорских уговора у сарадњи са глобалним лидером компанијом „NIELSEN“, са циљем да се добију прецизни подаци и евалуација спонзорстава.

Најпростије, пема тумачењу Евролиге и компаније „NIELSEN“, КК Црвена звезда мтс добио је кроз уговор са насловним спонзором за такмичарску сезону 2020/2021 суму од 1.794.935,36 евра, али је на више нивоа зарадио свом спонзору суму од чак 2.633.205 евра:

У обзир се узимају сви маркетиншки алати клуба и начин на који спонзор добија експозицију кроз различите канале промоције. У склопу истраживања анализирају се све утакмице у Евролиги, националним шампионатима, све релевантне вести на топ 10 портала на сваком тржишту и друштвене мреже клубова, лига и водећих медија на тржиштима на којима се преносе утакмице.

МТС као главни и називни спонзор КК Црвена звезда у Евролиги улази у круг спонзора над чијим се уговором врши евалуација, КОЈА НАМ ЈЕ ОД СТРАНЕ ЕВРОЛИГЕ и достављена са циљем да КК Црвена звезда унапреди своје пословање и увећа приходе од маркетинга и спонзорских уговора и која је донела врло интересантне податке:

На глобалном нивоу, укупна вредност медијске експозиције бренда МТС за сезону 2020/21 је 6.085.989 еура. Од тога највећу вредност има позиција:

  • круг за слободна бацања који је током целе утакмице у преносу: 2.579.531 еур,
    затим ЛОГО на трибинама (јер су се утакмице играле без присуства публике): 732.256 еур,
  • ЛОГО МТС на конструкцији кошева: 698.992 еур,
  • ЛОГО МТС на дресу на предњој страни: 630.291 еур
  • ЛОГО МТС И ПРОМОТИВНИ СПОТ на лед екранима: 293.288 еур.

2.7 милиона је остварене медијске вредности на простору БАЛКАНА, док је 3.4 милиона на простору интернационалног тржишта.

Како је наведено у званичном документу Евролиге који је стигао на адресу КК Црвена звезда „Прорачун је да је поврат инвестиција 1/3, па се тако долази до РЕАЛНЕ ВРЕДНОСТИ РЕАЛИЗОВАНОГ СПОНЗОРСТВА (фаир спонсорсхип валуе) од 2.633.205 € између КК Црвена звезда и насловног спонзора компаније МТС“. (вредност уговора КК Црвена звезда и компаније МТС за сезону 20/21 била је 1.794.935,36 евра…).

Ова напомена најбоље показује да је бренд и пословање КК Црвена звезда мтс ( које је морало да буде усклађено са правилима Евролиге) у претходном периоду изузетно цењено и у иностранству.

Верујемо да ће ова презентација финансијског пословања, подухват који је свакако јединствен случај у српској кошарци, усклађен са Евролигом (која ово сматра обавезом) покренути и друге клубове да транспарентно и систематично прикажу своје пословање јер без овог сегмента неће ни бити напретка српске кошарке у будућности нити могућег учешћа у највећим европским такмичењима.

The post Финансијско пословање КК Црвена звезда (4. део) appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment