Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКлупска дешавањаКошаркаНајновије

Сунтурлић говорник на глобалном догађају Специјалне Олимпијаде

КК Црвена звезда мтс добио је још једно велико признање за рад на пољу друштвене одговорности. Наиме, уочи светског дана људи са инвалидитетом одржан је wеб семинар у организацији Специјалне Олимпијаде. Директор Црвене звезде Филип Сунтурлић одабран је за представника свих клубова велике евролигашке породице. С тога, Сунтурлић није представљао само Црвену звезду, Србију и регион, већ све европске клубове.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Special Olympics Serbia (@soserbia)

Филип Сунтурлић је из угла једне организације говорио о потешкоћама које су задесиле европску кошарку у доба глобалне пандемије, али је главна тема била управо дугогодишња сарадња са Специјалном Олимпијадом Србије. Црвена звезда и Специјална Олимпијада Србије сарађују читаву деценију и у том периоду су менаџмент, тренери, играчи Клуба практично пратили раст и развој дечака и девојчица. Расли смо заједно, сваким новим пројектом и тренингом постајали бољи људи и искористили на најбољи начин моћ Црвене звезде и спорта за промоцију вредности које негујемо. Навешћемо само неке од пројеката који су постали и интегрисани део глобалног Евролигиног ’’One Team’’ пројекта: „Learning2Play“, „Win2Smile“, „Play4Glory“, ИДЕА „Play“, „Run and have fun“. Мимо наведеног, заједно смо проводили бројне празнике, дечаци и девојчице Специјалне Олимпијаде су били редовни гости утакмица црвено-белих, а неретко и активни учесници програма на полувремену најјачих европских мечева.

Све наведено је део великог и дугорочног плана. Сви у Клубу имамо јасну жељу да истинским херојима из Специјалне Олимпијаде Србије омогуће што лакшу интеграцију у друштво. Несумњиво у томе смо и успели, а на том путу смо и ми научили много. Тренери и играчи су променили свест, сви запослени, играчи млађих категорија су уз другаре из Специјалне Олимпијаде Србије научили много… Цело друштво је доживело огромну промену и на то смо веома поносни. Како је изгледао пут да се дође до коначног циља, говорио је Филип Сунтурлић чије излагање преносимо у целости:

’’Велика је част бити део ове конференције. Част ми је што ћу са вама делити наше искуство из претходног периода, а са акцентом на време од почетка пандемије. Не представљам само мој клуб и моје сараднике, већ и целу европску кошарку и како је изгледао овај глобално тежак период из перспективе кошаркашког клуба.

Тешка времена су нас учинила само чвршћим, а научили смо и важне лекције. Овде сам у име мог клуба, али и свих европских клубова у жељи да поделим са вама како је изгледао живот кошаркашких клубова у време пандемије и какав је био пут до повратка у нормалан ритам.

Пре него што пређем на тему овог разговора, рекао бих вам неколико речи о мени. Био сам кошаркаш, али нисам био лењ да се и школујем паралелно са професионалном каријером. Окончао сам играчку каријеру у 27. години јер нисам био баш елитни играч и нисам могао да дођем до нивоа као што су Никола Јокић који је МВП НБА лиге, Василије Мицић МВП Евролиге и Милош Теодосић МВП Еврокупа. Од 2011. постао сам део КК Црвена звезда, до 2018. године на позицији директора маркетинга, а од 2018. године генерални директор клуба. Знате да је Србија једна од највећих земаља кошарке и да смо увек у самом врху Европе. Ипак, кошарка није само оно што се дешава на самом терену, већ је огроман фактор и оно што се ради ван самог терена. Зато је јако важно да будемо укључени у живот заједнице и покрећемо бројне пројекте који ће помоћи другима. То је наш начин размишљања у Клубу и зато активно сарађујемо са Специјалном Олимпијадом Србије. У том домену имамо и блиску сарадњу са Евролигом, укључени смо у велики „One Team“ пројекат. Наша мисија је веома важна зато што сматрамо себе за узор и шаљемо снажну поруку читавој Европи о позитивним стварима које се дешавају у кошарци. Покушавамо да искористимо нашу снагу да помогнемо онима који су у тешкој ситуацији да досегну све оно што желе. Када видимо осмехе на лицима дечака и девојчица, то је наша највећа сатисфакција. То није клише, то је заиста оно што смо ми и оно што морамо да радимо. Колико је важно за њих, толико је битно и за нас. Када видимо на њиховим лицима да уживају знамо да радимо нешто добро. У претходном периоду имали смо бројне пројекте са Специјалном Олимпијадом Србије и то је и нас чинило једнако срећнима колико и њих. Имали смо велике потешкоће од почетка пандемије, као и сви. Нисмо могли тек тако да напустимо наше нормалне животе, већ смо морали да се прилагодимо ситуацији.

За нас, као Клуб и мене лично, приоритет је био да наставимо да функционишемо у реалном времену и морали смо да нађемо начин да све у клубу и око њега учинимо срећнијим у тешким временима. С тога, смо започели пројекат „Mental Games“. Циљ је био да на најбољи начин психолошки припремимо играче, тренере, али и навијаче и заједницу за период који је био веома тежак. Покушали смо да функционишемо што више као да је све нормално. Били смо на располагању нашим играчима и тренерима 24 сата, 7 дана у недељи. Помагали смо им како да преброде тешке ситуације. У том периоду пословна стратегија нам је била у другом плану, фокусирали смо се на људске животе и да ту сви чланови наше породице пронађу нове циљеве и досегну их. Овај период нас је нешто научио и покушавамо да све лекције које смо научили искористимо у будућности. Не знам шта будућност доноси, али сам сигуран да ћемо то дочекати спремнији него што смо били пре две године.

Они који су у том периоду жртвовали своје слободно време и дали се у потпуности на располагање нама јесу медицински радници. Нема начина да им довољно захвалимо за све што су урадили за нас, што су нам омогућили да наставимо са нашим животима и да се вратимо кошарци. Тешко је то објаснити речима. Када се бавите спортом, циљ вам је да постигнете најбоље резултате, освојите шампионске титуле у Србији и региони, да репрезентујете Србију у Евролиги и то радите на терену. Ван терена, радимо социјално-одговорне ствари и доприносимо заједници. У прошлости смо учествовали у бројним пројектима Евролиге (One Team), али и других клубова и у готово свим нашим пројектима активно смо укључили Специјалну Олимпијаду Србије. Они заиста извлаче најбоље од нас. То вам говорим из прве руке јер знам како свака активност, сваки тренинг, позитивно утичу на све огранке клуба. Лекције које научимо од њих, време које проведемо са том децом, поручују нам да будемо веома захвални оним што имамо. Наша комуникација је обострана, ми им помажемо да развијају себе на најбољи начин, али и ми много добијамо од њих. Не волим да користим израз ’’особе са посебним потребама’’ јер смо ми сви део једне велике заједнице. Ипак, желимо да искористимо нашу снагу и снагу нашег бренда да њима помогнемо и то ћемо урадити у свакој прилици. Сигурно је да никада ту неће бити било каквих подела јер смо ми сви један тим, сви смо чланови исте заједнице и то је филозофија унутар клуба, али и целе Евролиге. Када је ’’One Team’’ започео свој пројекат, од самог почетка можда нисмо сви схватали нашу позицију и снагу у друштву и како је можемо искористити. Данас, након толико година, верујем да је ситуација значајно боља и да људи у свим клубовима јасније виде своју позицију. Све што радимо у оквиру бројних пројеката и то на дневној бази доприноси Специјалној Олимпијади. Могу да говорим из наше перспеткиве о Специјалној Олимпијади Србије јер наш однос одавно није партнерски, већ су они део наше породице. Године сарадње и међусобног разумевања помогле су и нама да будемо боља организација, али и да постанемо бољи људи. Нису у питању само тренери и играчи, већ и менаџменти клубова. Мислим да ми нисмо без емпатије и разумевања и мислим да смо променили ствари у заједници на боље и да је то најважнија ствар. Оно што смо урадили заједно са Специјалном Олимпијадом за све ове године.

Деца из Специјалне Олимпијаде су одрастали уз мене, уз нас, прошло је 11 година од када смо се упознали. Сада су наши разговори веома озбиљни, разговори одраслих људи и то је нешто на шта сам лично веома поносан. Видети њих са осмесима на лицима и како су се мењали за све ове године, за све нас овде је то верујем најважније. Оно што смо радили последњих година са Специјалном Олимпијадом је помогло нама да лакше пребродимо све што нас је задесило. Знали смо да није могуће да будемо физички заједно, па смо организовали путем Зоом-а семинаре и конференције, говорили о животним стварима, а не само о кошарци и спорту. Пројекат менталне игре био је веома важан за нас, у циљу да све учинимо задовољним, који су део организације, али и читаве заједнице. Тражили смо начин да будемо подршка свима. Тешко је када не видите људе годину дана или две недеље. Сада су спортисте из Специјалне Олимпијаде поново на терену и заједно организујемо нове пројекте. Код нас не постоје разлике између нас и Специјалне Олимпијаде. Александар Станојевић, директор Специјалне Олимпијаде Србије и Милана Јеремић су у дневној комуникацији са нама. Наши кошаркаши су увек ту за њих. То је много више од партнерства, то је део нашег живота. Тај начин гледања на ствари је много важније од онога што се дешава на терену. Други део медаље, онај ван терена је једнако важан као и онај на терену, можда и важнији. Наравно, користимо тренере и играче као узоре. За мене су узори спортисти из Специјалне Олимпијаде, они очекују од нас помоћ и подршку, али вероватно не схватају колика су они нама подршка. То је за нас веома важно. Ми смо додали у нашу породицу и клуб кошаркаша у колицима Сингидунум. Заједно са министарством за паролимпијски спорт смо покренули ту сарадњу и то је још један начин на који желимо да искористимо нашу снагу. Прошло је два месеца од када смо се активно укључили у промоцију спорта у колицима. Покушавамо да их промовишемо као хероје и узоре што они свакако јесу’’

Један велики циљ је остварен, али нисмо рекли последњу реч. Црвена звезда наставља своје пријатељство са Специјалном Олимпијадом Србије о чему сведоче и нове активности које смо недавно спровели. Изазови на терену су огромни, али ова сарадња је утакмица коју не смемо да изгубимо. С тога, сваки пут излазимо на терен спремни и мотивисани. Излазимо са њега као бољи људи и зато кажемо – ВЕЛИКО ХВАЛА СПЕЦИЈАЛНОЈ ОЛИМПИЈАДИ СРБИЈЕ!

The post Сунтурлић говорник на глобалном догађају Специјалне Олимпијаде appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment