Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаЖенска кошаркаКошаркаНајновије

Црвено-беле поражене у Оренбургу

У оквиру 4. кола „Групе Е“ ФИБА Еврокупа за жене кошаркашице Црвене звезде мтс гостовале су у руском Оренбургу екипи Надежде. Према очекивању искуснија руска екипа по други пут у актуелној сезони савладала је црвено-беле девојке и већ сада обезбедила пласман у наредну рунду такмичења.

ПБК Надежда Оренбург – ККЖ Црвена звезда 83:72 (19:20, 27:14, 8:20, 29:18)

Не прати увек срећа храбре, али ће храбри наставити да покушавају. Два минута су Црвену звезду делила од велике победе у хали „Оренбуржје“, када је Милица Бојовић са пенала погодила за 72-72. Тада је до изражаја дошло велико искуство руског представника и серија 11-0, у којој је предњачила репрезентативка Русије, Дарија Намок.

Непогрешива је била Намокова у кључним тренуцима, али и када се ломио резултат и била најзаслужнија за победу свог тима. Звезда је добро отворила утакмицу, уз мање осцилације, успела да у првих десет минута покаже исто што и на премијери у Београду: да може да се равноправно носи и са најјачим европским екипама.

Милина Мишељић је погодила на стрту за три поена уз фаул и донела почетних 2-6, а затим је Дарија Намок постигла прву од пет тројки и поведе серију Надежде 9-0, уз пет својих поена, што је било довољно да Драган Вуковић затражи први тајм-аут, (11-6). Први тајм-аут није уродио плодом, Надежда је контролисала разлику, а Елону погодила уз фаул, па је још једном Звездин стратег посегао за истим решењем, (19-12). Овог пута успешно, јер је у последњих два и по минута првог периода игре Звезда разожурала противника. Серија 8-0, уз фантастичну комбинацију Маше Јанковић и Нађе Недељков, школску, која је показала сву чар кошарке и зашто је Србија земља кошарке и европских шампиона, а затим и поени Марије Авлијаш из наскока за 19-20 након првих десет минута.

Милина Мишељић и Маша Јанковић су убациле по 8 поена, а проблем су правили по два фаула Кендриан Елиот и Милице Бојовић.

Нађа Недељков је сјајно започела утакмицу, са две асистенције завршила први период, тројком отворила други, за серију измеу две четвртине 11-0 и 19-23 за наш тим. И опет је Дарија Намок повукла свој тим. Надежда је серијом 8-0 одбила налет Звезде, уз две тројке (Комарова и Намок), али је Маша Јанковић вратила тројку и постала прва играчица са двоцифреним учинком на мечу, 27-26. Тада је на сцену ступила Маркиша Гетлинг, која је предњачила у серији 12-0 и првом двоцифреном вођству Надежде (39-26), коју је укратко прекинула Милица Бојовић првим поенима, да би тим Момира Тасића у последњем минуту имао и максималну разлику, 46-30. Невена Наумчев и Александра Катанић су у мини серији смањиле на 46-34 пред полувреме.

Трећа четвртина је у потпуности припала Звезди, која се мини серијама и одличном, препознатљивом одбраном вратила у меч из великог минуса, а домаћем тиму дозволила само осам поена, четири из игре. Добитна комбинација је била зауставити Маркишу Гетлинг, која је до тог тренутка имала 19 поена и 14 скокова. Кендриан Елиот је тројком наговестила Звездин повратак, а затим је комплетирала серију 7-0 са пенала за 52-52. Милина Мишељић је стигла до цофре од 1000 поена у дресу Црвене звезде током трећег периода, у којем је убацила шест поена. Тек у финишу је са пенала погодила Хидмен, а узвратила Марија Авлијаш соло акцијом, „coast to coast“, за 54-54 пред последњих десет минута. Надежда је имала једну секунду за последњи шут, али срећом Наталија Жедик није погодила полагање.

Последњи квартал је донео највећа узбуђења. Нова серија домаће екипе и нова тројка Дарије Намок, која је погодила за свој тим из игре после скоро шест минута, али је после тајм-аута Вуковића Звезда изједначила на 65-65. Намокова поново успешна за три поена, покушавале су и Натиша Хидмен и Наталија Жедик да одлепе Надежду пре финиша, али није се предавала Црвена звезда, ни одступила ни педаљ фавориту. Милина Мишељић и Милица Бојовић са пенала донеле су 72-72 на два минута пре краја меча. Уследио је тајм-аут Момира Тасића и сигурна рука меч винера Дарије Намокове у серији 11-0. Прво је Наталија Жедик погодила за три поена, до тог момента 1/5 за три, затим је након лошег извођења, Маша Јанковић добила неспортску, која је била и пета лична грешка, а Адаора Елону била сигурна са пенала за 78-72. Минут до краја и нови тајм-аут Драгана Вуковића, а Дарија Намок, (23 поена, 5/7 за три), креирала је мини серију 5-0 и тројком за крај, поставила коначних 83-72.

Маша Јанковић је била најефикаснија са 18 поена (8ск), Милина Мишељић је додала 16, а Александра Катанић 9.

Већ у суботу, у Новом Саду, у оквиру 7.кола ЖКЛС Црвена звезда гостује екипи Војводина 021, а затим нас очекује репрезентативна пауза. Одложени меч 6.кола ЖКЛС против Вршца на програму је 10.новембра, а Еврокуп се наставља утакмицама 5.кола 24.новембра, када ће Црвена звезда угостити Олимпијакос. У последњем колу, такође у Београду, противник је Бидгошч.

ККЖ Црвена звезда мтс: Елиот 5 (2ск 2укл 1блк), Наумчев 5 (2ск 4ас 3укл), Чорто, Зечевић, Катанић 9 (3ск 2ас 3укл), Спасовски 2, Јанковић 18 (8ск 2ас 2укл), Недељков 5 (2ас), Бојовић 8 (3ск), Мишељић 16 (7ск 1ас 3укл), Авлијаш 4 (4ск 2ас 1укл), Милановић. Тренер: Драган Вуковић.

(фото: fiba.basketball/eurocupwomen)

Повезане вести

Leave a Comment