Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноДруги пишуИсторијаНајновијеФудбал

Љупко Петровић: „Да није било рата Звезда би поновила успех из Барија. Можда и више пута“

Легендарни тренер Црвене звезде Љупко Петровић рекао је у интервјуу да је план тог клуба био да доминира Европом после Барија, али да је рат то спречио.

Петровић се тренутно налази на Златибору у самоизолацији, те прича о пандемији вируса корона и његовом утицају на фудбал. Он сматра да ће половини клубова бити потребно време да се опорави од овога.

– „Мислим да ће у 50 одсто клубова доћи до разлаза са најскупљим играчима. Код мене у ЦСКА Софији где сам саветник већ се сада разматра прекид сарадње са шест, седам фудбалера који су прошлог лета доведени. Жилина је била међу најбољим клубовима Словачке, а практично се гаси. Сви клубови ће морати да среде финансије ако не желе да тако прођу. Ово ће направити пад у привреди и то ће свакако довести и фудбал у тешку ситуацију“ – рекао је Петровић.

Легендарни стручњак је посаветовао „вечите“ да се након завршетка пандемије вируса окрену својим школама, јер заправо ту лежи кључ успеха.

– „Звезда и Партизан су доводили добре странце, али у 50 одсто случајева они ипак нису правили разлику на терену у односу на домаће играче. Ово је можда добар тренутак да се лопта пребаци на наше играче, на омладински погон. Драган Џајић и Владимир Цветковић су пет година стварали тим за успех из 1991. Тако је као плод дугорочног рада и учења на грешкама дошао Бари као круна. Једини странац кога сам тада имао у тиму био је Миодраг Белодедић, репрезентативац Румуније, а ни он није био прави страни играч. Имали смо најбоље из Југославије и нису нам ни требали странци. Исто тако и на овај период треба гледати као на прилику да се подвуче црта и направи план где клуб може да буде за наредних пет, шест година“ – закључује Петровић.

Црвена звезда је након освајања Купа европских шампиона у Барију припремала терен за будућност и према речима Љупка Петровића, она би била блистава, али капарисана појачања су пропала због рата.

– „Давор Шукер и Роберт Јарни су играчи које смо већ капарисали и који је требало да дођу у Црвену звезду у лето 1991. године. Причали смо и са Славишом Јокановићем и били близу договора. Са оним тимом, појачаним са та три играча, гарантујем вам да бисмо били екипа која је незадржива у Европи. Исто тако вам гарантујем да бисмо поновили успех из Барија, и то можда више пута. Међутим, избио је рат и све је то пропало. Жао ми је јер је Југославија имала снагу да донесе не само једног већ можда и више првака Европе. Погледајте како Шпанци не дозвољавају да им се распадне држава, док смо ми то ћутке гледали“ – прича Петровић.

(извор: sportskacentrala.com)

Повезане вести

Leave a Comment