Moja Crvena Zvezda
FeaturedВажноНајновијеФудбал

Синиша Михајловић и љубав према Звезди

О Синиши Михајловићу и његовом игрању у Црвеној звезди мало тога је непознато. Ипак, после чувеног двомеча са Бајерном из Минхена у полуфиналу и онда финала Купа шампиона. био је врло специфичан и за њега, и за све из чувене шампионске генерације. Захваљујући Бранку Марковићу и интревјуу који је урадио 1991. године, имамо прилику да приближимо тај период. Интервју преносимо у целости.

По УЕФА сам двоструки стрелац, гол се приписује последњем играчу који лопту упути према туђем голу. Али, то није ни важно. Важно је само да 29. маја одемо у тај Бари, да изгинемо на терену и донесемо пехар на Маракану.

Насмејано дечачко лице и дуга лепршава коса нису у складу са његовом снагом и упорношћу на терену. То што је Звезда за њега платила чак два милиона марака, исплатило се већ у среду на Маракани…

Некима су потребне године да уђу у холове фудбалске славе. Синиши Михајловићу, једином чупавцу у тиму Црвене звезде и јунаку полуфиналне утакмице Купа шампиона са Бајерном (2:2) била су довољна два месеца.

Тек толико да упозна нове саиграче и чврсто зграби из економата дрес са бројем између два и једанаест. Баш тако, јер Синиши је сасвим свеједно коју „нумеру“ носи. Игра своју игру… И то како.

– Мајко моја, како овај „одваљује“ – слушали смо уздахе наших гастарбајтера на Олимпијском стадиону у Минхену.

– Мајко моја – цвили и Роланд Ауман, други голман Немачке и један из галерије баварских асова које је Михајловић са два поготка прошле среде завио у црно.

Те његове „бомбе“ са 20,30, 40… метара углавном су га и довеле у Црвену звезду. Уз највећи трансфер у историји југословенског фудбала – близу два милиона марака! Милионче Војводини, 500 за стан на Новом Београду и нову „мазду 323 ф“. Плус око 250 Синиши – да му се нађе.

Када је у јануару ставио потпис на папир којим је постао звездаш био је срећан као дете.

– Нису ту у питању никакве паре – говорио је.
– Увек сам хтео у Звезду, откад сам пипнуо лопту.

А пипнуо ју је први пут у родном Борову, где му и данас живе отац и мајка. Отац возач, недавно је добио отказ у фирми („кажу технолошки вишак, али ко зна шта је иза тога“, каже невољно.)

– Млађи брат је ишао у средњу школу унутрашњих послова у Загребу. Када је почело пребројавање спаковао се и дошао код мене. Уписао се у исту школу у Сремској Каменици, надомак Новог Сада. Тада сам био у Војводини

Што се тиче Љупка Петровића, Михајловић није доведен само због „бомби“. Оне су само његов спољни имиџ. Прави разлог је нешто друго.

Јесте Синиша славонска душа, али у основи – германски играч! Мислим на трчање, кондицију, упорност. О таленту ваљда не морам да прича.

Зна Љупко зашто то говори, симпатични момак који се увек смеје био је главна полуга у шампионском тиму Војводине.

Еј, Војводина шампион – када ће то бити следећи пут? И са којим играчима.

И директор Драган Џајић говори већ два месеца:

– Нисмо довели Михајловића због овог Купа шампиона, изгурали бисмо далеко и без њега. Довели смо га због будућности, јер он је играч какви су „ретке птице“ у југословенском фудбалу.

Они који га знају кажу да не може да се наљути. Стално осмех – заразан, готово дечачки. Уосталом, тек су му 22 године. Још увек самац и, како каже, слободан као птица. Само, мало-мало па седне у своју црвену „лађу“ и ођезди до Новог Сада. Има ли ту нешто?

– Што је било, било је, сада сам Београђанин и још увек „неопредељен“. Стварно.

Због дуге, тршаве косе, другови и новинари га већ зову „Барбика“. А девојчице уредно пишу… И лепе његове слике по зидовима, свескама…

– Када сам долазио у Звезду, питали су ме да ли се плашим конкуренције. Шта је то конкуренција? Ако мислиш да вредиш, ако хоћеш да радиш како треба, то не постоји. Играо сам већ у свим југословенским репрезентацијама, али Звезда је права потврда вредности. Не само у Југославији, ваљда је то свакоме јасно. Ми смо данас европска велесила. Јесте да ме у почетку мало дрмала трема када сам истрчавао на Маракану. Само до тренутка када сам дао први гол у новом дресу. После је „процурело“, а оно против Бајерна био је шлаг на моје напоре, километре које претрчавам. Најдраже ми је због Љупка, можда га је неко и попреко гледао када ме је довео у тим мега-асова и форсирао ме колико је могао. Знам да није из протекције, јер то код њега не постоји.

Граната коју је послао иза леђа Ауману одшкринула је Звезди врата раја (читај: финала Купа шампиона), онај полуцентаршут који је Аугенталер скренуо у свој гол – дефинитивно их отворио.

– По УЕФИ сам двоструки стрелац. гол се приписује последњем играчу који лопту упути према туђем голу. Али, то није ни важно. Важно је само да 29. маја одемо у тај Бари, да изгинемо на терену и донесемо пехар на Маракану!

Повезане вести

Leave a Comment