Moja Crvena Zvezda
Архива

Учинак Звездаша широм света

После репрезентативне паузе, у свету су се овога викенда играла кола у шампионатима већине земаља наше планете. У доста њих Звездаши (ни)су играли, а њихове учинке ћемо, што боље можемо сабрати у овом чланку. Крећемо од Енглеске и Премијер лиге.

Никола Жигић
Никола Жигић

На Острву су Звездаши имали мање запажен учинак. Манчестер Јунајтед је уз врло слабу игру савладао у Велсу екипу Свонсија са 0:1. Цео меч за шампионе Енглеске је играо и њихов капитен, Немања Видић. Видић је солидно одрадио посао у одбрани, и није дозволио нападачима „лабудова“ да угрозе гол Шпанца Де Хее. За разлику од „црвених ђавола“ у тиму градског супарника, Манчестер Ситија није се нашао Србин, Александар Коларов. Изданак Звездине Омладинске школе се после неуспеха са репрезентацијом у Централној Америци вратио „грађанима“ , који су победили до овог кола непоражени Њукасл Јунајтед са 3:1. Машина Роберта Манћинија је наставила да „меље“ све противнике и дочекала је крај 12. кола са првим местом и чак пет бодова више у односу на градског ривала. За Вулверхемптон је после дуже времена у лигашкој утакмици почео сусрет Ненад Милијаш. Бивши капитен Звезде није имао запажену улогу у 80 минута, колико је провео на терену. У време његовог изласка са зеленог поља резултат је гласио 1:1, али је Евертон успео да постигне још један гол, и тиме порази „вукове“ са 2:1. Вулверхемптон је налази на врло незавидном, 17. месту, и има два бода више од Болтона, који се налази у „опасној зони“. У Чемпионшипу је Бирмингем Сити прекинуо низ недобијених утакмица тријумфом над Барнлијем од 2:1. „Плавци“ из Мидландса су головима на самом почетку и крају успели да оставе три бода на Сент Ендријусу. Актер овог узбудљивог меча је био и Никола Жигић, али Србин није успео да постигне гол, иако је био главна фигура напада Бирмингема. Сити је овом победом дошао до самог места, и двадесет петог бода, и има само два бода мање од шестопласираног Хал Ситија.

Милан Бишевац
Милан Бишевац

Звездини „Французи“ су имали много бољу минутажу, али је само један, од четири тима у којима играју остао непоражен, и узео бод. То је био Тулуз, који је одиграо без голова са Лилом. У тиму љубичасто-белих се на месту штопера нашао Павле Нинков, који је одлично одрађивао дефанзивне задатке, и доказао се на својој „неприродној“ позицији. Тулуз је наставио серију резултата са само једном победом, али бод против донедавно шампиона Француске се никако не може сматрати неуспехом. Ница је минулог викенда успела да испише нову страницу историје овог клуба у 21. веку. Наиме, црвено-црни су завршили утакмици са свега осморицом фудбалера на терену. Тако „ојађеној“ екипи за играче Сент-Етијена није био проблем да дају два гола, и врате се кући са три нова бода. Међу искљученим играчима Нице се није нашао Немања Пејчиновић, али је и он добио јавну опомену у 88. минуту. Ница је после ове катастрофе претпоследња на табели, а за „сигурну зону“ јој требају три бода. И велики Парис Сент Жермен је доживео пораз у 14. колу. „Свеци“ су на Парку Принчева поражени од шеснастопласираног Нансија са 0:1. Ни Милан Бишевац, који је после дуже паузе напокон уписао 90 минута, није успео да спречи Калвеа у скоку после ког је исти играч дао гол. Иако је статистика била на страни домаћина, који је имао чак девет удараца више ка голу гостију, Нанси се вратио кући са важна три бода. После две везане утакмице без победе, ПСЖ се и даље налази на првом месту, али само захваљујући бољој гол-разлици од Монпељеа. У наредном колу, Парис Сент Жермен игра велики дерби на Велодрому са Олимпик Марсељем.  Таман кад се дало помислити да је Бордо изашао из резултатске кризе, он је поражен на гостовању ново члану Лиге 1-Дижону и то са 2:0. За тегет плаве на овој утакмици ни на клупи није био Вујадин Савић, који све мање добија прилику да се покаже.

Дејан Станковић
Дејан Станковић

У италијанској Серији А, тројица од четворице Звездаша су играли двих 90 минута за своје тимове. Дејан Станковић је напокон успео да упише цео меч за Интер, који је после много времена везао два тријумфа узастопце. Неро-азури су победили сардинијски Каљари са 2:1, одмакнувши се од „опасне зоне“ на три бода предности. Интер следећу утакмицу у Серији А игра са Сијеном. Удинезе је након дужег периода савладан, и то на гостовању Парми са 2:0. За наранџасте се на овој утакмици није прославио Душан Баста, који је после грешке у шеснаестерцу начинио пенал, после кога су домаћи удвостручили предност. Удинезе је после овог пораза пао са првог на четврто место, и има бод мање, уз утакмицу више од торинског Јувентуса. И Леће је поражено у овом колу. Ђало-роси су се јуначки борили на гостовању у главном граду, екипи Роме, али су се на „штиклу“ апенинског полуострва вратили без бодова. Наиме, „вучица“ је славила са 2:1. Ненад Томовић, који је одиграо читав меч, није успео да заустави Пјанића и Гага у 25., односно 54. минуту. Томовић је, и поред лоших партија које је пружио у репрезентацији на Средње-америчкој тури остао стуб одбране Лећеа, и не види се шта би га одатле могло склонити. Једини човек који је играо за Звезду, а није наступао овог викенда „на чизми“ је Бошко Јанковић. И поред тога што је био врло добар на претходним утакмицама које је играо у Ђенови и Србији, Јанковић се није нашао ни на клупи овог тима против Новаре. Азуро-роси су, и поред изостанка Србина победили новог члана италијанске елите. Овај потез тренера Малесанија се може сматрати и као одмор за Јанковића пред наредне утакмице, које Ђенова игра са Ћезеном и Миланом.

Здравко Кузмановић
Здравко Кузмановић

Најлошије је по обичају било у шпанској Примери. Осасуна и Бетис су прошли без постигнут гола у овом колу, али и у тако неефикасним, за њих нису играли Лекић и Тошић. Пошто се очигледно није снашао у зелено-белом дресу, могуће је да ће се Тошић вратити у Звезду већ после шест месеци, чиме би се лева страна знатно ојачала. Но и ако се то не деси, што наравно није немогуће, Звезда ће потражити појачање на овој позицији из српске Суперлиге. Дејану Лекићу се, такође не повећава минутажа у Памплони, а и он је најавио да би се могао вратити на Маракану.

У Немачкој само Здравко Кузмановић представља Звезду. Он је забележио свега три минута и надокнаду времена на утакмици Штутгарта и Аусбурга, коју сву Швабе добили са 2:1. Штутгарт је тако изашао из резултатске кризе, трјумфовавши након три утакмице без победе. Kузмановић се после повреде полако уиграва, и очекује се већа минутажа репрезентативца Србије у наредним мечевима.

Срећковић Ненад
Ненад Срећковић

У Холандији су поново играли сва тројица младих Звездаша. Филип Ђуричић је наставио да пружа добре партије у дресу Херенвена. Он и његови саиграчи су у суботу вече поделили бодове са Валвијком. Ђуричић је замењен седам минута пре краја регуларног тока, а за време играња био је главни актер у креирању напада плаво-белих. Херенвен се тако после 13. кола налази на шестом месту, и има 21 бод, баш као четвртопласирани Ајакс. Свих 90 минута је и овог викенда играо Ненад Срећковић за свој Де Графшап, који је поражен код куће од ПСВ-а са 1:3. Дотинчемски плаво-бели се налазе у тешкој позицији, и имају само девет бодова. И Јагош Вуковић је забележио уешће у 13. колу Ердивизије, али је играо на само осам минута утакмице у којој је његова Рода победила НЕК са 1:2. Вуковић се и поред гола у прошлом колу није нашао у стартној постави, те се не може прогнозирати да ли ће бити од старта на терену у наредном колу.

У Белгији је првих 45 минута за Локерен играо Ибрахим Гај. Сенегалчева екипа је одиграла нерешено-1:1 са Бершотом, чиме се домогла десетог места. Гај, као и Вуковић у Роди није редован ни на клупи, ни на терену, и ни њему се не да предвидети будућност на следећем мечу.

Благој Георгијев
Благој Георгијев

У Русији су почеле да се играју завршне фазе шампионата-плеј оф, и плеј аут. Осам клубова се такмичи у свакој фази. Више од пола тимова који су у борби за опстанак у својим редовима имају најмање једног бившег Звединог фудбалера, док је у борби за титулу реч само о Зениту. Петроградски клуб је овог викенда одиграо утакмицу без голова са врло скупим тимом Анжија. За сињо-бјело-галубоје на овој утакмици није имао право да игра Александар Луковић, који је на последњој утакмици регуларног шампионата зарадио осми жути картон. Због преношења броја картона у завршну фазу, Луне је пропустио битну утакмицу, али ће за њега бити много важније да одигра наредно коло, у коме клуб из „Северне Венеције“ дочекује московску Локомотиву. Остали клубови Звездаша воде борбу за опстанак. Терек из Грозног и Крила Својетов одиграли су незанимљив меч, који је завршен као и Зенитов, резултатом 0:0. У домаћој екипи свих деведесет минута је играо Благој Георгијев, који није одиграо лоше. С друге стране, у самарској екипи се није нашао крилни играч који је носио Звездин дрес, Огњен Короман. Он није ни допутовао у далеки град, па је утакмицу посматрао из Самаре. Ова два клуба су ремијем зарадила драгоцене бодове, па се тако Терек налази на осам бодова изнад претпоследњег Спартак Наљчика, док је Крила Совјетов у суфициту од четири бода у односу на њих. Aмкар је такође освојио врло битне бодове, и то на гостовању у Нижњем Новгароду, екипи Волге. Међу изабраницима Миодрага Грофа Божовића нашли су се Марко Блажић и Никола Мијаиловић. Мијаиловић је играо на њему неуобичајној позицији левог бека, па је замењен на полувремену, док је Блажић уписао нових деведесет минута. Красно-бјело-чорни су на овој утакмици остварили три драгоцена бода, и назад у Перм се враћају са укупно 30 освојених. Амкар се налази на врло безбедних шест бодова „изнад црте“ , али за њих никако нема опуштања, јер у наредном колу играју са другопласираним Ростовом. Последњи меч који ћемо поменути из Русије је утакмица између пред ово коло првопласиране и претпоследње екипе на плеј-аут лествици. Реч је о сусрету између Краснодара и Спартак Наљчика. Велики фаворити су били пулени Славољуба Муслина, што су и оправдали победом, али много теже него што се очекивало. Зиљоно-чорни су лако повели са 2:0, али су онда гости са Кавказа изедначили на 2:2, да би у 80. минуту Краснодар дошао до капиталног вођство. У свом овом „лудилу“ је за разлику од Огњена Врањеша суделовао и Душан Анђелковић и то свих 90 минута. Краснодар је вероватно уз Ростов једина екипа која не мора да брине о учешћу у Премијер лиги и наредне сезоне, што је показао не само на овом, него и на већини утакмица у регуларном делу сезоне.

Владимир Дишљенковић
Владимир Дишљенковић

У Украјини су сва три „звездашка“ клуба славили. Металист је у гостима декласирао Зорју са 1:5. На тој утакмици је за госте све време бранио Владимир Дишљенковић. Он се сјајним одбранама против Шахтјора вратио међу стативе, и не изгледа да ће се одатле склонити. Нажалост, Дишљенковић, који је сигурно најбољи српски голман са пуним правом не жели да брани за репрезентацију Србије. То би „орловима“ донело доста добро, али због гурања појединих особа(знамо већ кога, да их не именујемо) остали смо без овог „бисера“. Но, вратимо се теми. Милош Нинковић је одиграо последњих десет минута утакмице између Динама и Олександрије, из које је његов клуб скупио нова три бода, славивши са 4:0. Нинковић је незадовољан минутажом у престоници Украјине, и неколико пута је наглашавао да би волео да промени средину, а пошто је Звезда већ показивала интересовање за њега, могао би од 2012. да носи црвено-бели дрес. Александар Тришовић није играо на утакмици коју је Ховерла добила са 2:3.

У Бугарској је Милош Рељић ушао у игру за пловдивску Локомотиву у 80. минуту. Он није успео да допринесе црвено-црнима да освоје три бода, чиме је Локомотива остала на релативно лошем 8. месту.

У Норвешкој се све шансе да се нађе на другом месту изгубио Розенборг. Црно-бели су савладани од главног конкурента за ту позицију-Тромсоа са 3:1. За Розенборг је играо и Авал Исах, али се и он уклопио у „сивило“ целог тима. Тиму из централне Норвешке су доста умањене шансе и за пласман у Лигу Европе, јер трећепласирани Бран има два бода вишка, а остало је само још једно коло до краја.

Марко Пантелић
Марко Пантелић

У Грчкој је одигран велики дерби између Олимпијакоса и Панатинаикоса. Овога пута „вечити дерби“ Грчке се завршио без победника, резултатом 1:1. На њему је учешће имао и Марко Пантелић, kоји је у 75. минуту заменио Макуна. Пантелић је имао пар шанси, али није успео да донесе превагу у корист црвено-белих. После овог кола, шампиони заостају два бода за вечитим ривалом, а наредну утакмицу играју са Астерасом. А агонији Паниониоса никад краја. Црвено-плави су одиграли „мршавих“ 0:0 са једином екипом која до овог кола није узела бод-Доксом. Игри гостију није помогао ни Дејан Миловановић, који је ушао у 70. минуту. Паниониос тренутно заузима девето место, са исто толико бодова. А критски ОФИ је после победе у прошлом колу, поражен у овом код куће, и то од добро нам познатог солунског Ариса. За црно-беле је до 64. минута играо Словенац, Мирнес Шишић, али без запаженијег учинка.

На Кипру је врло добри АПОЕЛ победио Ермис са 2:0.  Актер ове утакмице је све време био Иван Тричковски, и пружио је доста добру партију. Ипак, иако су учесници Лиге Шампиона славили, заостају шест бодова за најљућим ривалом, Омонијом.

Бојан Павловић
Бојан Павловић

У остатку света доста шампионата је завршено. Ипак, ми пратимо дешавања из Мексика, Еквадора и Азербејџана.

У Мексику се игра завршница Апертуре. Пачука Сегунда Кастиља је пласирала у исту, а за противника је добила Тајгерсе. У првој утакмици одиграној у Пачуки, „тигрови“ су победили са 0:1. Актер овог меча био је већ поменути Кастиљо, који у 56. минуту добио и жути картон. Ипак, он ће моћи да игра у реваншу, где Пачуку чека тежак, али не и непоремостив посао.

У Еквадору је Индепедиенте савладао ЛДУ Кито са 2:0. За госте, који су се чували за утакмицу против Велез Сарсфилда у Копа Судамерикана је од 67. минута играо Ернан Баркос. Ипак, Аргентинац није успео да добије много искористљивих лопти од стране друге поставе својих саиграча, па је ова утакмица прошла као „жртвено јагње“. ЛДУ је овако и дефинитивно изгубио све шансе за надметање са Депортивом, и вероватно ће бити вицешампион своје земље.

У Азербејџану су бранила двојица голмана-Бојан Павловић и Саша Стаменковић. Њихове екипе(Харабах и Нефчи) нису успели да постигну гол, с тим што га Харабах није ни примио. Нефчи је лошије прошао, изгубивши 1:0 од Кабале. Овим поразом је Нефчи остао на другом месту, и има два бода мање од Казара.

ТИМ КОЛА:

(превагу у одабиру тима кола не доноси досадашња каријера фудбалера, већ учинак на претходној утакмици!)

Формација: 4-3-3(4-5-1)

Повезане вести

2 comments

proka delija нов 23, 2011 at 22:04

Kad je zreb z polufinale kupa?

Reply
Mrki нов 24, 2011 at 01:20

Ni ja nemogu nigde da nadjem kad je zreb.:D

Reply

Leave a Comment