Moja Crvena Zvezda
ВажноКлупска дешавањаМлађе категоријеНајновијеФудбал

Младеновић – Зна се циљ омладинске школе

Драган Младеновић

Млађе категорије Црвене звезде ове јесени забележиле су одличне резултате. Црвена звезда се налази на првом месту у свим узрастима.

Добри резултати Звездиних дечака један су од показатеља да је Звездина омладинска школа на све здравијим ногама. Директор омладинске школе Драган Младеновић има разлога за задовољство, али напомиње да се не сме заборавити примарна улога Звездине школе.

— Лепо је бити први у било којој конкуренцији, у било чему. Суштина је да треба бити први са циљем да омладинска школа треба да буде испостава првог тима. Узалуд сва прва места ако не дајемо играче за први тим. Мени је много драже што у првом тиму сада имамо четири-пет играча на које се озбиљно рачуна сада, и рачунаће се у будућности, а који су сада део ове лепе приче. Титуле су плус, а ја сам свестан да је наша омладинска школа још увек далеко од онога што ја желим да буде. Ово је само нешто што је тренутно, надам се да је само успутна станица ка ономе чему ја као директор школе тежим. Омладинска школа је у претходне две и по године претрпела доста промена, а биће их још много. Надам се да ће све то донети још веће стандарде — започео је разговор Младеновић.

Омладинци Црвене звезде су у прва три кола освојили само четири бода, а онда је уследила серија добрих резултата која је крунисана првим местом.

— У омладинском фудбалу осцилације су нормалне код деце. Имали смо уочи самог почетка сезоне веома јак турнир на којем смо били, и доста неких отежавајућих околности нам се поклопилу у самом почетку. Решили смо те проблеме, и сада идемо ка остваривању зацртаних циљева. Без обзира на то што смо први, и даље ту има доста недостатака. Познато је и да малтене целу сезону не играмо на свом терену, фактички смо били гости. То је још један знак да Звезда нема проблема што се тиче резултата. Покушавамо да у ходу решавамо све недостатке. Не мислим само на омладинце, већ и на друге категорије. Тренери се све више навикавају на систем, и одговорност сваког појединца је позната — тврди Младеновић.

Многе очи, када су у питању наши омладинци, упрте су у Дејана Јовељића који је постигао нестварна 33 гола из 14 одиграних утакмица, али и у још неке фудбалере.

— Дејан Јовељић јесте дете за пример, а пре свега мислим на ванфудбалске ствари. Дете је изузетан професионалац, знамо да је имао проблем са мононуклеозом, да се вратио, да је посвећен, сваки тренинг му је као и утакмица. То је једини прави начин да играч направи озбиљну каријеру. Јовељић је, међутим, још увек дете, треба да имамо то у виду. Још увек може да се надограђује. Са стручне стране гледано и на основу многих анализа, видимо да му неке ствари и даље фале. Разговарамо на ту тему, и са шефом стручног штаба и са спортским директором, и са помоћницима који су задужени за индивидуални рад, мислим пре свих на Милана Косановића. Имамо јасну слику шта је то што Јовељићу фали да би он у перспективи могао да буде врхунски нападач. Он има доста добру полазну основу, има нешто са чиме се рађа и што не може свако да буде, али неопходно је да се посветимо и индивидуалном раду који ове полусезоне и нисмо могли да имамо, из простог разлога што нисмо имали где да радимо. Осим Јовељића, имамо доста играча који су ове године сазрели и показали много. Види се озбиљан напредак и код годишта 1999, и код 2000. и 2001. такође. Ту има десетак клинаца који стварно могу да направе озбиљне каријере, али то ће само од њихове посвећености зависити. Узалуд је наша прича на тренингу, јер тренинг траје сат и по или два, уколико и ван тренинга нису посвећени, преосталих 22 часа дневно. Сви воле да се пореде са Месијем или Роналдом, а нико не прича да Роналдо ради осам сати дневно на себи. Посвећеност фудбалу мора бити велика, едукација како фудбалска тако и ванфудбалска. Данашњи фудбал готово да је постао наука, и захтева фудбалски интелигентне и едуковане фудбалере.

Звездини кадети такође остварују невероватне успехе. Ове јесени, кадети су одиграли 17 утакмица и остварили су свих 17 победа.

— Лепо је имати све победе и то прија. Међутим, тренери морају да схвате да смо ми омладинска школа, и сам назив „школа“ говори да ми децу морамо много тога да научимо. Без обзира на значај резултата, он ништа не вреди ако се не направе играчи за први тим. Питајте било кога и неће знати да вам каже ко је пре три или четири године био шампион у омладинцима или кадетима. Али, сви памте које играче је омладинска школа избацила у први тим. Црвена звезда јесте велики клуб који увек треба да иде и на резултат, али резултат сам по себи у омладинским категоријама није приоритет, већ је то школовање играча за потребе првог тима. Лепо је што је кадетска екипа прва и што има све победе, осим Николе Пуаче треба поменути и њиховог некадашњег тренера Мирка Буњевчевића. Направио је добру селекцију. Има ту и даље играча које чекамо, као и оних који су превазишли кадетску селекцију, и у договорима са тренерима правимо даље планове за свакога од њих — каже Младеновић.

Проблем излазних генерација још увек није решен, и тражи се начин да деца наставе да играју и када заврше омладинску школу.

— Још увек се ради на томе да се нађе најбоље могуће решење за ту децу. Мој став је да играчи Црвене звезде морају да се прилагоде условима играња првог тима. Џабе ми позајмљујемо наше дете које је завршило омладинску школу у неку екипу која игра дефанзиван фудбал и која се брани. И очекујемо од њега да сутра када дође овде, уме да напада. То су сасвим два различита концепта игре. Није исто да ли неко брани 20 метара или брани 50 метара, и да ли напада три играча или 10 играча. Друга ствар, по мом мишљењу, треба направити праву филијалу. Такву, да први тим, филијала и омладинска селекција раде у истим условима, истим захтевима. Само тако се и могу очекивати резултати, а та филијала уопште не треба да води рачуна о резултатима, већ само о сазревању самих играча.

Радови се приводе крају, и ускоро ће деца која похађају Звездину школу имати много боље услове за тренирање. Побољшање инфраструктуре је од великог значаја за будућност Црвене звезде.

— Када сам дошао пре две и по године, у план и програм који сам доставио клубу написао сам да је моја жеља да имамо три терена и рефлекторе, како би се услови за напредак и рад унапредили. Има још ствари које су нам потребне: интернат, хала, теретане, свлачионице… Али, ово је искорак и мени је драго што сам део тога. Хтео бих да се захвалим генералном директору Терзићу, председнику Мијаиловићу који су подржали ове пројекте. Они су ти који одлучују о протоку новца, препознали су добробит клуба у смислу да ће сама Звезда имати бенефит од доброг рада омладинске школе. Задовољство ми је да сам ја тај директор за време чијег мандата је ово направљено, имам и ја неку своју улогу у свему томе и драго ми је да сам допринео — закључио је Младеновић.

Повезане вести

1 comment

Hadži Dragan дец 3, 2017 at 17:28

Mladenoviću,čestitke tebi,Lešnjaku,Puači i svima u omladinskoj školi na dobrim igrama u jesenjem delu,na terenima koje pravite i molim te da uvedeš još veću disciplinu kod mladih igrača.Gledao sam dosta utakmica kadeta i omladinaca i zadovoljan sam,ali to može i mora još bolje i disciplinovanije.Utegni ti to još,znam da možeš.

Reply

Leave a Comment