Moja Crvena Zvezda
Архива

Звездаши распуцани овог викенда

Бивши фудбалери Црвене звезде и они који навијају за наш клуб минулог викенда имали су врло запажене учинке.

Коларов
Александар Коларов

Крећемо од Енглеске, где је Александар Коларов наставио да бриљира у дресу Манчестер Ситија. Српски репрезентативац је асистирао код трећег гола Јаји Туреу, који је био победоносан за „грађане“ на гостовању Квинс Парк Ренџерсу. Сити је пред паузу у шампионатима остао на врло добрих пет бодова разлике у односу на градског ривала, Манчестер Јунајтед, који је на „једите јаде“ у суботу славио против Сандерленда. „Црвени ђаволи“ су славили ауто-голом њиховог бившег играча, Веса Брауна. Актер те утакмице био је и капитен,од ове сезоне најтрофејнијег енглеског фудбалског клуба, Немања Видић. Доскорашњи репрезентативац Србије је пружио пристојну партију у одбрани, али његови саиграчи у нападу нису добро функционисали. Ипак, Јунајтед пред собом има паузу, на којој ће Сер Алекс Фергусон морати озбиљно да поприча са својим пуленима. Добро је прошао и Вулверхемптон, који је након много времена успео да упише победу, и изађе из „опасне зоне“. „Вукови“ су савладали Виган са 3:1, а прилику на последњих седам минута добио је и Ненад Милијаш. Он, подразумева се, није успео у тако кратком временском интервалу да покаже шта зна, и чекаће прилику да то уради на неком од следећих мечева. У Чемпионшипу је после више времена поражен и Бирмингем Сити. „Плавце“ из Мидландса је у претходном колу савладао некадашњи премијерлигаш, Ридинг, и то са 1:0. За госте је од 84. минута играо и Никола Жигић, али српски репрезентативац, баш као и Милијаш, није добио довољну минутажу. После овог меча Бирмингем и Ридинг деле 13. место са 21 бодом, и чак им четири бода недостаје да би се нашли на позицији која води у плеј-оф.

Баста
Душан Баста

У Италији је стање било боље. Душан Баста је наставио да пружа одличне партије. Плавкоси десни бек је своју одличну Одисеју у Удинезеу украсио другим голом у сезони, који ће се на крају, уз гол Ди Наталеа испоставити као кључан у победи над Сијеном од 2:1. Ипак, Баста је на овој утакмици доживео пех, повредивши се у 75. минуту. Због те повреде, за коју се не зна коликог је интезитета, Баста неће бити у конкуренцији за сусрете националног тима Србије. Joш један десни бек-Звездаш је играо овог викенда у Калчу. У питању је нови репрезентативац, Ненад Томовић. Бивши Звездин дефанзивац је добро одрадио посао на утакмици Ћезена-Леће, коју је његов тим добио са 0:1. Ђало-роси су тако дошли до друге победе, и врло битних бодова у борби за опстанак. Утакмица која је требала да се одржи у недељу, између Ђенове Бошка Јанковића и Интера Дејана Станковића је одложена, тако да нисмо имали прилике да гледамо њих двојицу. Фиорентина Синише Михајловића је неочекивано поражена на гостовању Кјеву, чиме се се српски стручњак опростио од клупе „љиљана“.

Пејчиновић
Немања Пејчиновић

У Француској се Милан Бишевац тек опоравио од повреде, али није играо за Парис Сент Жермен, који је гостовао Бордоу. Ни у домаћој екипи се није нашао Вујадин Савић, кога чак није било ни на клупи. Два тима тегет дресова су поделили бодове, одигравши 1:1, што је свакако велико изненађење, јер је ПСЖ био велики фаворит пред овај меч. Ипак, овај мали, такорећи неуспех није уздрмао чеону позицију клуба из главног града Француске и „свеци“ после тринаест кола имају три бода предности у односу на Монпеље. Већу минутажу у односу на поменуту двојицу су имали Павле Нинков и Немања Пејчиновић, али су њихови тимови лошије прошли. И Тулуз, и Ница су поражени на гостовањима са 2:0. Тулуз је поражен од учесника Лиге Шампиона пре пар сезоне, екипе Оксера, док је Ницу поразио Олимпик Марсељ. Љубичасто-бели све више падају на табели и имају 22 бода, заузимајући шесто место, док је Ница у врло тешкој позицији, и има једанаест поена, баш као и Дижон и Нанси, који су у „опасној зони“. У Лиги 2 је Нант, такође поражен на гостовању са 2:0, и то од Тројеса. Пошто је Нант губио од самог почетка меча, тренер Шаувин је дао прилику Филипу Ђорђевићу у 67. минуту, али Србин није успео да много допринесе клубу са Атлантика, те су жуто-зелени поражени. Бивши члан француске елите се  налази на деветом месту, са 19 бодова.

Лекић
Дејан Лекић

У Немачкој је једини Звездаш, Здравко Кузмановић играо, али је његов Штутгарт савладан од стране Мајнца са 3:1. Швабе су, и поред вођства успели да приме три гола у врло кратком периоду, и падну на седмо место.

Ни овога викенда Звездини „Шпанци“ нису видели терена. Дејан Лекић није играо у дебаклу Осасуне у Мадриду против Реала. Памплонци су поражени са чак 7:1, и тиме су уз Сарагосу, постали екипа са најлошијом гол-разликом, иако заузимају солидно десето место. Ни Душко Тошић није играо за Бетис, који је ремизирао са Малагом-0:0. Севиљски зелено-бели после једанаест кола заузимају дванаесто место.

Вуковић
Јагош Вуковић

У Холандији се овог викенда видело колико сада Звезди нестостају продукти њене Омладинске школе. Рода и Херенвен су одмерили снаге у суботу вече. У стартним поставама ове две екипе су се нашли, с једне стране Јагош Вуковић, а са друге Филип Ђуричић, и обојица су успели да постигну по гол за своје тимове. Срећнији су на крају били плаво-белли, за које је стрелац био још и Асаиди, те су на север „земље ветрењача“ однели три бода. Поред ове, занимљиво је било на још пар утаккмица. Ми издвајамо дешавања са Де Гролш Весте стадиона, где су се сукобили фаворизовани Твенте и Де Графшап. Гостујућа екипа је била скроз потучена, и савладана је са убедљивих 4:0! За плаво-беле је до 63. минута наступао и Ненад Срећковић, који је тада замењен, а то је била уједино и једина измена у тиму гостију. Де Графшап се у Дотинчем враћа са девет бодова, на месту које води у плеј-аут.

У Белгији се после једне утакмице паузе, на терен вратио Ибрахим Гај. Сенегалац је одлично одиграо на гостовању Локерена у Вестерлоу, против истоимене екипе. Бело-жуто-црни су славили са 2:4, тиме обезбедивши десето место. Гај је био и асистент код четвртог гола, који је постигао Харбауи, чиме је и крунисао одличну партију. Локерен у следећем колу дочекује Бершот, са којим ће се до краја сезоне вероватно борити за плеј-оф.

Едгар
Едгар

У Португалу се издвајају двојица Звездиних фудбалера. Jeдан од њих је овог викенда био ван терена, док је други можда и најбољи играч португалске Примере у овом колу. Немања Матић није играо за Бенфику, која је везала други узастопни реми у шампионату, и то против Браге. Бенфика је остала на деоби првог места са Портом, а у наредном колу игра велики лисабонски дерби са Спортингом. Други бивши играч Звезде који игра у најзападнијој европској земљи одлично је одиграо. У питању је Едгар да Силва који је направио хет-трик за Виторију Химараеш! Бразилски интернационалац је тако допринео убедљивој победи свог тима над Пасош Фереиром од 1:5! Едгар, који се није баш најбоље снашао у Звезди је на досадашњи девет утакмица постигао чак седам голова, и тиме је други најбољи стрелац Примере. Да подсетимо, Бразилац је у Звезди дао само један гол у Суперлиги на осам утакмица, чиме се није доказао, и отишао је у Васко да Гаму.

Славољуб Муслин
Славољуб Муслин
У Русији је овог викенда одиграно последње коло регуларног дела првенства. Још одавно се знало ко ће у плеј-оф, а ко у плеј-аут, али је сваки бод важан, пошто се они преносе у пролећни део сезоне. Ипак, нити један руски клуб, у коме игра, или га тренира макар један Звездаш у последњем колу није остварио победу. Чак ни шампион, Зенит није успео да надвлада Кубан из Краснодара, и одиграо је само „мршавих“ 1:1. За клуб из „Северне Венеције“ на овој утакмици је играо и Александар Луковић свих 90 минута. Иако је бивши српски репрезентативац имао мању минутажу у претходним колима, успео је да избори место у стартних једанаест у овом последњем. Зенит сада већ „осећа дах“ пратилаца у трци за титулу, а најближи му је московски ЦСКА, који је од петербуршког клуба удаљен за само два бода. Нешто удаљенији су још три клуба из руске престонице: Динамо, Спартак и Локомотива, али свакако да ни они неће одустати од борбе за трон. Сви остали звездашки клубови ће се борити у плеј-ауту, и сви они су доживели поразе у последњем колу. Амкар из Перма је доживео и трећи везани пораз, али овај од Спартака из Наљчика му је вероватно најболнији, јер су се Дагестанци примакли на само три бода од пермшког клуба. За красно-бјело-чорне је овог викенда играо и Никола Мијаиловић, с тим што је добио и жути картон, али због суспензије се у том тиму није нашао Марко Блажић. Амкар ће у пролећном делу, како ствари стоје водити тешку борбу за опстанак, уз још неколико тимова. Међу тим тимовима је и Крила Совјетов, која је поражена од Анжија са 3:1. Иако су сиње-бјели водили, клуб у који се у последње време много улаже је преокренуо, и узео три бода. За госте је у том сусрету наступао и Огњен Короман, али је Србин замењен на полувремену. Крила Совјетов, баш као и Амкар има 27 бодова, уз слабију гол разлику. На безбедном је, барем засад Краснодар. Иако су зиљоно-чорни поражени од Терека са 2:0, и даље имају убедљиво највише бодова од клуба који ће се борити у плеј-ауту. На минулој утакмици, у којој број бодова нису успели да повећају, од Звездаша је играо само Огњен Врањеш, док је цео меч преседео Душан Анђелковић.

Александар Тришовић
Александар Тришовић

У Украјини Звездину част бране тројица фудбалера. У дуелу између Металиста и Динамо Кијева нашао се један од могуће двојице. То је био голман домаћих, Владимир Дишљенковић. Бивши голман наше репрезентације није успео да одбрани два ударца Идеје Брауна, а пошто су његови саиграчи само једном тресли мрежу гостију, Металист је поражен са 1:2. У гостујућој екипи се није нашао Милош Нинковић, који се после пар кола у којима је играо опет вратио на клупу. Динамо тренутно заузима лидерску позицију, док је Металист на трећем месту.

Мирнес Шишић
Мирнес Шишић

Грчка Суперлига такође у својим клубовима садржи Звездаше. Њихов учинак овог викенда је био различит. На сусрету Паниониса и ОФИ-ја, двојица њих су играли. Дејан Миловановић је за домаће наступао до полуврмена, и није имао запаженији учинак. Много боље је прошао Мирнес Шишић, који је за критску екипу постигао два гола. Паниониос је у врло лошој форми, и већ пет утакмица не зна за победу. С друге стране, ОФИ одлично игра, и после победе над АЕК-ом и ремијем са Олимпијакосом, оствраили су и убедљиву победу од 1:3 над Паниониосом. ОФИ заузима пето место и има дванаест бодова. Лошије је прошао Марко Пантелић. Његов Олимпијакос јесте победио нама добро познати Арис са 3:2, али српски интернационалац се није нашао у редовима Трилоса. Атински црвено-бели су други у Суперлиги, и имају два бода мање од најљућег ривала, Панатинаикоса.

У Швајцарској је Грасхоперс неочекивано изненадио све, славивши против екипе Сиона са 2:1. Јесу гости остали са играчем мање већ у 33. минуту, али су плаво-бели бећ постигли један гол до тада. У првом полувремену су постигли и још један што им је било довољно за сензационалну победу. За госте је на овој утакмици играо и Драган Мрђа, који никако да пронађе ону форму од пре повреде. Српски репрезентативац је замењен у 70. минуту, и није имао запаженији учинак.

Из Европе прелазимо на америчко тло.

Салас
Франклин Салас

На самом југу Јужне Америке, у Аргентини, Φранклин Салас је пропустио још једну утакмицу свог Годој Круза, због повреде. И поред изостанка популарног „мађионичара“ , Годој је успео да победи Естудијантес са 3:1, и тиме се попне на десето место.

У Eквадору је Ернан Баркос наставио голгетерски низ, постигавши први од два гола ЛДУ Кита против Ел Национала. Пошто су гости само једном успели да за тресу мрежу ЛДУ-а, бели су победили са 2:1, и тако освојили три нова бода. Ипак, ЛДУ и даље заостаје чак за осам бодова за Депортивом, и мале су им шансе да освоје шампионску круну.

У Мексику je Пачука ремијем са Гвадалахаром обезбедила место у завршном турниру. Момци у тегет дресовима су се пласирали на ову завршницу са шестог места Апертуре. На самој утакмици је било „врело“. Прво је Гвадалахара повела, па је домаћима искључен голман, па гостима и дефанзивац, онда је Пачука изједначила на 1:1, а после је поново домаћа екипа повела, али је у надокнади опет узвратила Пачука. Део целог овог хаоса био је и Сегундо Кастиљо, који је одрадио огроман посао на средини терена. Тамнопути везиста је пар пута и претио из даљине, али главни посао му је био проигравање саиграча. Пачука ће у четврт-финалу играти са Тајгерс УАНЛ-ом.

У Азији, такође играју Звездаши.

Трифуновић
Милош Трифуновић

У Узбекистану је одиграно последње коло. Шампион се знао одавно, а он је овог викенда то само и потврдио. Буњодкор је савладао Машала са 2:0. Милош Трифуновић није могао на лепши начин да се опрости од узбекистанске публике него голом, што је и урадио, тако оставши најбољи стрелац ПФЛ-а. И Славољуб Ђорђевић, који ће још неко време провести тамо је играо, и са одбрамбеним саиграчима успео да спречи госте да стигну до макар једног гола.  Буњодкор је успео да одбрани титулу, и тиме се домогне учешћа у наредној сезони Азијске Лиге Шампиона.

У Азербејџану се очекивало да ће бити неизвесан велики дерби између Нефчија и Казара, али не да то тако није било, него је Казар декласиран са чак 5:0! Гости из Ланкарана нису успели ни да приђу голу који је свих 90 минута бранио Саша Стаменковић, и сада имају само бод вишка у односу на црно-беле. Други бивши Звездин голман, Бојан Павловић, није бранио у поразу Харабаха од Сумкајита резултатом 1:2. Српски голман је изгубио место у овом тиму пре два кола, и питање је да ли ће се враћати међу стативе четвртопласиране екипи азербејџанског шампионата.

Јевтић
Александар Јевтић

И у Кини је одиграно последње коло шампионата. Питање шампиона, као и у Узбекистану је већ било решено, али посматрати борбу з аместо у Азијској Лиги Шампиона је било итекако занимљиво. Иако је пре овог кола изгледало као немогуће, две екипе у којима играју Звездаши су заузели место које води у АЛШ. То су Џјангсу Сенти и Лиаонинг Хонгјун. Херој Џјангсуа је био Александар Јевтић, који је постигао једини гол на утакмици са Нанчангом. Испоставило се да је тај гол био довољан за четврто место. И Хонгјун је победио, и то са 1:3 Тјанџин Теду, а учешће у тој утакмици је имао и Владимир Богдановић од 67. минута. Хонгјун је победом само потврдио место које је већ имао, и наравно има, као трећепласирана екипа више погодности недо Џјангсу. У Кини је још одиграна такмичарски безначајна утакмица за Шанкси Чанбу, коју предводи Милорад Косановић. Успели су да одиграју нерешено са Квингдаом, али без помоћи Милоша Бајалице, који је остао на клупи.

У Јапану je Нагоја наставила низ победа, савладавши са 3:1 Цезеро Осаку. Актер те утакмице није био Игор Бурзановић, који је испао из стартних једанаест Пиксија Стојковића. Нагоја се бори за одбрану титуле са Гамба Осаком и Кашивом, од којих има један, односно три бода мање, а остало је још четири кола до краја првенства. У Џеј2 лиги, Мито Холихок је голом Тајукија Сузукија дошао до победе, која му неће много значити, јер је одавно изугбио шансе за пласман у виши ранг.

За крај, представљамо вам Звездашки тим кола(НАПОМЕНА: Тим није састављан по квалитету фудбалера, већ по учинку у минулом колу):

Формација: 4-1-3-2

Повезане вести

21 comments

Alex Krycek нов 9, 2011 at 01:20

Ne razumem zasto je Sreckovic u timu kola, njegov tim je izgubio 4:0 i on je jedini zamenjen (citaj: najgori)

Reply
Немања нов 9, 2011 at 14:28

Зато што нико осим њега није играо лево крило 😉

Reply
superstar нов 9, 2011 at 00:31

inace, seki, legendo, srecan rodjendan, dug zivot i tako to.. 🙂
takvi carobnjaci se vise ne radjaju..

Reply
mihajlo нов 8, 2011 at 20:51

Parizan Termoelektro-Crvena Zvezda 1:3 (25:14 21:25 18:25 16:25) Fudbaleri rukometasi ugledajte se na odbojkase koji su zasluzili da im se dolazi na svaku tekmu! JOS JEDNA POBEDA I TUTULA…

Reply
Marko91 нов 8, 2011 at 20:36

zelim samo da pitam.. da li je mozda neko cuo nesto u vezi s Filipom Jankovicem… posto sam ja cuo da je Arsenal zainteresovan.. platice ga milion i po i ostace u zvezdi do 20 godine..?

Reply
Звезда - Србија нов 8, 2011 at 19:05

Јер читао неко Звезда Србија? Одушевио ме је Михајловић у итервју за неке француске новине. Какав патриота. Човек стварно нема длаке на језику.

Reply
Raka Delija нов 8, 2011 at 19:39

Jer ima negde na netu da se pročita?

Reply
dera нов 8, 2011 at 19:49

kaze se JEL

Reply
Немања нов 8, 2011 at 21:01

Јел проблем да купиш новине од 100 динара?

Reply
Raka Delija нов 8, 2011 at 21:08

Ja nažalost ne živim u Beogradu nego u malom mestu u unutrašnjosti,tražio sam na kiscima da kupim (nisu problem 100 din naravno) i nisam našao nažalost,a da bi naručio iz Red Star Šopa stiže tek za 7 radna dana,dok stigne ima da izadje novi broj.A pitao sam samo da li ima ne netu da pročitam tekst o Mihi,ali eto neko se odmah zalepi da su problem 100 din pokenjam se na njih za Zvezdu bih dao zivot a ne jebenih 100 dinara.Ali OK.

Reply
Немања нов 8, 2011 at 21:15

У реду, нисам могао никако да знам да у том твом месту не излази, зато што ти ниси рекао. На нету нема, јер када би излазило на нету, издавачи не би имали никакву корист од тога, тако да… Наручи, па шта има везе и ако изађе следећи број дотад, ти онда овај одма наручи поново.

Borivoje нов 8, 2011 at 17:51

Kastiljo je vrhunski igrac!

Reply
superstar нов 9, 2011 at 00:27

kad se samo setim onog njegovog gola ofki, za pobedu, u poslednjoj sekudni meca na marakani.. 🙂

Reply
Luka нов 8, 2011 at 18:49

Odlican teskt sa stvarno dosta informacija! Svaka cast kolega.

Reply
Немања нов 8, 2011 at 21:07

Хвала Лука, трудио сам се 🙂

Reply
Звезда - Србија нов 8, 2011 at 18:49

Бурзановић више није члан Нагоје, тако пише на трансфермаркт. Ето кога можемо да доведемо у напад. Наравно пошто је слободан играч прво на пробу а ако оправда квалитет онда уговор.

Reply
Nenad нов 8, 2011 at 19:11

Ma kakav Burzanovic… Evandro, Kadu i Dimitrijevic su bolji od njega, mozda je cak i Causic bolji, ako nije sad bice bolji za koju godinu, imamo dovoljno igraca na toj poziciji…
Od igraca koji su nekad igrali u Zvezdi valjalo bi vratiti Vranjes ako je to moguce, Boska Jankovica sto je nemoguce, Marka Perovica sto je nekako i najrealnije, sad u kakvoj je formi nznm ali je dovoljno kvalitetan da bi nam dobrodosao na levom beku gde imamo najvise problema, ne kazem da je los za levo krilo ali nam je potrebniji na levom beku…

Reply
Немања нов 8, 2011 at 21:05

Бурзановић је офанзивнији од Евандра и Кадуа, Врањеша и Јанковића је сада немогуће вратити, а Марко Перовић је сасвим реална солуција.

Reply
Vladimir нов 8, 2011 at 18:01

Da mi je da vidim Vilotica u ovom clanku na zimu cuce se zbog cega.

Reply
Andrija нов 8, 2011 at 17:31

Nije nam valjao Edgar.Tako ce da bude i sa Mezengom.

Reply
Немања нов 8, 2011 at 17:34

Надајмо се да неће, односно да ће и он добити праву шансу

Reply

Leave a Comment