Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм светаФудбал

Учинак играча широм света

И овог викенда, као и минула два, Звездаши су имали солидан учинак, додуше, мало слабије него прошлог пута.

Александар Коларов
Александар Коларов

Иако ни овог викенда нисмо гледали Звездаше у Премијер Лиги, играо је један наш љубимац на енглеском тлу. У питању је високи нападач, Никола Жигић. Одлични голгетер играо је на последњих 25 минута утакмице Бирмингем Ситија и Барнслија, која је завршена са 1:1. Вреди поменути да су навијачи Бирмингема извршили велики притисак на тренера Хјутона, који су све време, од почетка меча били уз српског играча. У тренутку када је ушао на терен, највиши играч Чемпионшипа је добио огромне овације, и цео стадион је скандирао његово име. Жигић није остао дужан навијачима, те је у 85. минуту био један од значајних актера акције код изједначујућег гола. Човек који је јуче прославио рођендан је имао и одличан шут са 35 метара у 75. минуту, али нажалост, замало није био прецизан. Видић је и даље ван терена због повреде, а колико недостаје Манчестер Јунајтеду, говори и податак да су „црвени ђаволи“ играли нерешено са Стоуком-1:1. На овом мечу Јунајтед није био доминантан, и „грнчари“ су заслужено освојили бод.  У градском ривалу Манчестер Јунајтеда, Манчестер Ситију на суботњем дербију који су „грађани“ играли са Евертоном, није било Александра Коларова. Сјајни леви бек је и овога пута био замена Гаелу Клишију, који апсолутно ништа није показао. Ни Ненад Милијаш није играо за Вулверхемптон на гостовању Ливерпулу. „Редси“ су на крају славили са 2:1, а конкурент српског репрезентативца, Џејми О’Хара није пружио блиставо издање. Милијаш је играо у Купу против Милвола, и то на солидном нивоу.

Дејан Станковић
Дејан Станковић

У италијанској Серији А, стање је било слично. Од четворице фудбалера који бране Звездину част, само је један играо, и то Heнад Томовић у дресу Лећеа. Црвено-жути се нису прославили на гостовању Сиени, где су савладани са убедљивих 3:0. Главни кривац за овако неславан резултат је колега Томовића у одбрани Лећеа, Андреа Еспозито, који је у 62. минуту други пут „пожутео“ . За разлику од претходне две утакмице, Душан Баста није бранио боје Удинезеа, а његови саиграчи се нису лепо провели на гостовању Каљарију. Домаћа екипа се равноправно борила са учесницима Лиге Европе, и заслужено освојила бод. Крајњи резултат је гласио 0:0. Бошко Јанковић ни овога викенда није добио прилику да игра у дресу Ђенове, која је, такође поражена на гостовању, и то од Кјева са 2:1. Домаћи су стигли до победе тек у надокнади времена, иако су имали играча више од 60. минута. Ни капитен репрезентације Србије, Деки Станковић није био у плану за утакмицу Болоња-Интер, због повреде, али су његови саиграчи славили са 3:1. Као замена Станковићу играо је Кутињо, који је замењен у 55. минуту, када је ушао у игру Џонатан.

Павле Нинков
Павле Нинков

У Француској је стање било нешто боље. Немања Пејчиновић је одиграо цео меч за Ницу, која је поделила бодове са новим чланом елитног француског такмичења, Дижоном(1:1). Црвено црни су једва дошли до бода у надокнади времена, када је џокер тренера Роја, Ђа Ђеђе затресао мрежу противника. Ница наставља да пружа катастрофалне партије у новој сезони, и судбина тренера Роја на клупи овог француског клуба виси о концу. Тулуз је за разлику од Нице одлично почео нови шампионат. Љубичасто бели су остварили и трећу победу у последње четири утакмице, и налазе се на трећој позицији. Овога пута је пао Нанси, а једини гол на мечу је постигнут у 60. минуту. Много битнији податак је да је бивши капитен Звезде, Павле Нинков изгубио место стартера, и на овом мечу је ушао ток у 90. минуту. И Милан Бишевац је као и Станковић одсуствовао због повреде. Бивши капитен Валенсијена вероватно неће бити на располагању селектору репрезентације Србије, Владимиру Петровићу Пижону за сусрете Србије против Италије и Словеније. Његов ПСЖ је био убедљив на гостовању Монпељеу, славивши са 3:0. Вујадин Савић није био ни на клупи Бордоа, који је изгубио од Лиона са 3:1, а ништа не наговештава да би се стање у одбрани бивших шампиона Француске могло променити. У Лиги 2 је Нант славио против другопласираног Клерона минималном победом од 1:0. 23-годишњи нападач зелено-жутих, Филип Ђорђевић је играо до 78. минута, када га је заменио Сисоко. Бивши Звездин фудбалер није се претерано истакао на овој утакмици, али није био ни превише лош.

Здравко Кузмановић
Здравко Кузмановић

У Немачкој је добру партију за Штутгарт пружио Здравко Кузмановић. Одлични везиста је у 18. минуту сјајно проследио лопту до Харника, који је то мајсторски искористио. Ипак, Швабе су подлегле притиску, и примили су два гола од више него доброг ХСВ-а, који је на крају славио са 1:2. Штутгарт се после 7. кола Бундеслиге налази на 7. месту и има 10 бодова.

Звездини „Шпанци“ се ни овога пута нису прославили. Лекић није играо у ремију Гранаде и Осасуне, док доскорашњи бек нашег клуба, Душко Тошић и даље не успева да се наметне у Бетису, те није играо у поразу од Хетафеа. Бетис је овако доживео свој први неуспех у новој сезони, али се и даље налази на првом месту, и има 12 бодова, док је Осасуна тренутно 11. на табели.

У великом португалском дербију између Порта и Бенфике, минуте је уписао и Немања Матић. Омладински репрезентативац Србије је у 90. минуту ушао у игру уместо Оскара Кардоза, који је претходно постигао гол. Колико ће неизвесна бити борба за титулу у Португалији говори и податак да се овај меч завршио са по 2 гола на обе стране. Можемо очекивати и већу минутажу Матића, који је одлично играо и претходним на мечевима.

Ha критском тлу овог викенда није било Марка Пантелића у победи Олимпијакоса над домаћим Ерготелисом од 2:3. Иако је Панта постигао гол у прошлом колу када је ушао са клупе, овога пута тренер Валверде га није уводио на терен, иако је Ђебур играо испод просека. Ово је друга победа из две утакмице за грчког шампиона, који је тренутно једина екипа која има максималан учинак у Суперлиги.

Александар Луковић
Александар Луковић

У великој Русији је било неколико изненађења, макар што се тимова Звездаша тиче. Крила Совјетов је направила и можда највеће изненађење овог викенда, савладавши московски Динамо са 1:0. Ипак, када се узме у обзир податак да је Гранат добио црвени картон већ у 36. минуту, онда ова победа и добија свој смисао. У тиму са зачеља табеле није било Огњена Коромана, а тренер Кобелев је извршио само једну измену. Будућност Србина у самаршкој екипи се не да лако препознати. Крила Совјетов је са ова три бода изашла из „опасне“ зоне, и још више „закувала“ борбу за опстанак у руској елити. Зенит из Санкт Петербурга је био убедљив против томшког Тома, славивши са 4:0! У екипи небеско плавих се нашао на позицији штопера и Александар Луковић, који у последње време све чешће добија шансу. Он и Бруно Алвеш су били непремостива препрека за нападаче тима из централне Русије, док су нападачи петровградског клуба били кобни по њих. Зенит је овако остао лидер на табели, и има два бода вишка у односу на ЦСКА, а пошто је други конкурент, Динамо савладан од Криле Совјетов, он више не би требао да представља претњу. Ипак, ове две екипе ће се до краја првенства сусрести, а Зенит у следећем колу има неугодно гостовање Спартаку. У минулом колу је ова московска екипа је била немилосрдна против Краснодара Славољуба Муслина, и славила је са 2:4. Искусни стручњак је на терен извео и Душана Анђелковића, али одлични леви бек није могао као ни његови саиграчи да одоли нападима Спартака. За одбрану зелено-црних је било кобно то што је Огњен Врањеш морао да одради суспензију, после четвртог жутог картона на мечу са Рубином. Ипак, за клуб са југо-истока највеће државе на планети ова утакмица није била од такмичарског значаја, јер Краснодар нема шансе да се бори за Европу, док му је опстанак одавно обезбеђен. У Амкару су на утакмици против Ростова играли и Марко Блажић и Никола Мијаиловић, с тим што је одлични штопер замењен у 85. минуту. Иако је домаћа екипа играла добро, Ростов је ипак за нијансу био бољи, и на крају је славио са 0:1.  У гостујућој екипи је на свих 90 минута играо Корнел Салата, несуђено појачање Црвене звезде.

Авал Исах
Мохамед Авал Исах

Росенборг је у Норвешкој морао да одрађује заостале мечеве минуле недеље, те су црно бели прошле седмице трипут играли, и то у понедељак, четвртак и недељу. У свим тим мечевима је играо и Мохамед Авал Исах по 90 минута. Врло добри Ганац је добро одиграо те мечеве, и његови саиграчи су славили у понедељак и четвртак(ПОН. 4:1-Старт, ЧЕТ 2:1-Согндал), али им је концентрација пала у недељу, када је њихов умор искористила екипа Валеренге, која их је „тукла“ са 1:0. Норвешки црно-бели су тренутно трећи, и имају три бода мање од другопласираног Тромса.

У последњих пет минута великог украјинског дербија, Динамо Кијев-Шахтјор гледали смо Милоша Нинковића. Одлични Србин није имао довољно времена да се искаже, па је крајњи резултат остао непопуларних 0:0. Ова два тима су овако остала на челу табеле са по 27 бодова, уз то што наранџасто-црни имају за гол бољу гол-разлику. Лошије вести долазе из Крахива. Иако је домаћи Металист славио са 1:0, на голу плаво-жутих није било Владе Дишљенковића. Да ствар буде још гора, доскорашњег првог голмана, Горјанова сменио је Старцев, који није примио гол. Hи Александар Тришовић није играо за Закарпатију, која је наставила низ победа против Олимпика из Лавова, славивши са 0:1.

Драган Мрђа
Драган Мрђа

У швајцарском првенству је и поред пораза од Луцерна Сион остао на трећем месту. Црвено-бели су савладани са 2:0, а актер тог меча је од 61. минута био и бивши играч Звезде и Војводине, Драган Мрђа. Сион је овако прекинуо низ од три победе, али се и даље бори за место у Европи. Ипак, има још доста да се игра, и касније ће ситуација бити много јаснија.

У суседној Мађарској је катастрофалан повратак у прву поставу Ђерија имао Владимир Ђорђевић. Наиме, бивши Звездин штопер је већ после пола часа игре зарадио црвени картон, чиме је аутоматски осудио свој тим на пораз. Нешто бољи учинак је имао Никола Трајковић, али је и он замењен у 80. минуту. На крају, домаћи Диосђер је славио са 2:0.

У Meксику je Eквадорац, Сегундо Кастиљо одигао цео меч за Пачуку, која је играла нерешено са Сан Лусиом – 1:1. Тамнопути везиста је добио и жути картон у 25. минуту, а његов тим је овим ремијем остао на 9. позицији.

У Азербејџану је за Нефчи бранио Саша Стаменковић. Домаћи су славили против Бакија са 1:0, чиме су се попели на друго место.  У истом шампионату је бранио и Бојан Павловић, чији је Харабах славио против АЗАЛ-а у гостима са 3:1. Харабах се овако поепео на шесто место азербејџанског шампионата, и има 10 бодова.

Милош Трифуновић
Милош Трифуновић

У Узебкистану су за домаћи Буњодкор наступали бивши капитен Звезде, Славољуб Ђорђевић и некадашњи нападач нашег клуба, Милош Трифуновић, с тиме што је Трифке ушао у игру на полувремену. Милош је прилику искорисио, и затресао је мрежу противника у 89. минуту, чиме је поставио тачку на утакмицу. Трифуновић је тако остао најбољи стрелац узбекистанског шампионата, а Буњодкор – првопласирана екипа.

Кинеска елитна лига, такође поседује неколико Звездаша. Минулог викенда се највише истакао доскорашњи нападач Звезде, Алекдандар Јевтић који је са два постигнута поготка донео подебу свом Џјангсу Сентију од 3:2 против шангајског Шенхуа. Остали представници Звезде(Милош Бајалица и Гума Богдановић) нису играли у својим клубовима.

За крај, у јапанском шампионату у тиму Нагоје није било Игора Бурзановића, али и поред изостанка Црногорца, екипа Драгана Стојковића Пиксија је славила са 3:1, чиме је дошла до друге позиције, и има само бод мањка у односу на Осаку.

Повезане вести

9 comments

Zeljko сеп 27, 2011 at 11:31

Ajde podseti me kad su Kuzmanovic i Kolarov igrali za Zvezdu.

Reply
Александар сеп 27, 2011 at 11:42

Коларов и Матић рецимо, су бивши омладинци. Кузмановић је велики Звездаш, што је истицао више пута и стварно не видим проблем у томе што је поменут.

Reply
NENAD COMPA cirikovac pozarevac сеп 27, 2011 at 09:58

zasto mi ne pustite komentar

Reply
Александар сеп 27, 2011 at 11:43

Објављен је.

Reply
nenad compa pozaravac cirikovac сеп 27, 2011 at 09:54

dali mozete da mi date broj tel. ili da obavestite sta se radi na marakani za vreme utakmice….. imam godisnju kartu za sever dolazim redovno da navijam ali protiv bsk isao sam na zapad sa zenom cerkicom od 3 godine ENA prvi put na stadionu i zeninim caletom i neki preprodavac je hteo posto zasto da nam proda 3 zapada i za 1000 dinara, koji je njegov interes kada je na blagajni 500 dinara karta, pre cecine kuce isli smo od kruznog toka odozgo na dole i na pola ulice startuju ljude i nude karte ……..kupio sam na blagajni jer sam hteo da dam zvezdi direktno pare a ne nekoj budali, stvar je jos gora sto su karte sa ulaza od ljudi koji su vec usli daju napolje i ponovo se prodaju, da bi pojedinci zaradili kes ,,,,,,,, nisam mogao da verujem sta se radi HTEO BIH NEKOM DA SKRENEM PAZNJU KAKO LJUDI IZ OBEZBEDJENA ZARADJUJU PARE ili ko vec neznam kako to ide ISKORENIMO VISE LJUDE KOJI GLEDAJU SAMO SEBE RED STAR FOREVER

Reply
Александар сеп 27, 2011 at 10:17

Проблем је у томе што клуб спонзорима, „пријатељима“ клуба, итд. даје одређени контигент бесплатних карата. А онда доста тих људи карте прода испод цене и заради, јер су их добили за џ. То је један од проблема на који се жали доста навијача и о томе ће клуб бити обавештен. Ако се сетите меча против Рена, било је наглашено да неће бити поклањања улазница. Разлог је управо то. Боље речено, и људи из клуба су свесни тога што се дешава, али готово да нема начина да реагују. Они тим људима уговором морају дати одређен број карата, а да ли ће они са њима ући на стадион, продати их или бацити, то више није у моћи клуба. Нажалост, тапкароши у све већем броју шетају испред стадиона и тешко их је искоренити.

Reply
Tromi сеп 27, 2011 at 09:00

Molim urednike ove stranice da u narednim danima uporno pozovu i obaveste navijace naseg voljenog tima da dodju 01.10. da pomognu nasim mladjim kategorijama da ostanu tamo gde jesu i da povecaju bodovnu prednost u odnosu na najveceg rivala direktno u mecevima sa njima.

Reply
Александар сеп 27, 2011 at 10:17

Наравно, у наредних неколико дана биће обавештења и о томе. 🙂

Reply
M.V.P сеп 27, 2011 at 07:04

Vratite Trifketa!!!

Reply

Leave a Comment