Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм светаФудбал

Учинак бивших играча широм света

И ове недеље, као и претходне, Звездаши широм света су имали запажен учинак. Наравно да је било изузетака, али по просеку можемо бити више него задовољни.

Никола Жигић
Никола Жигић

У Енглеској су се наши љубимци нешто слабије показали. Немања Видић је због повреде пропустио велики дерби између Манчестер Јунајтеда и лондонског Челзија. На „Театру снова“ , „црвени ђаволи“ су у предивном мечу, пуном одличних шанси били бољи од „плаваца“ , и славили су са 3:1. На овој утакмици се ипак видело колико недостају капитен, Видић и Рио Фердинанд прваку Енглеске, јер је Челзи створио мноштво прилика, које Торес, Рамиреш и остатак екипе нису знали да искористе. У другом централнолондонско-манчестерском дербију се десило велико изненађење. Наиме, Манчестер Сити је разочарао против Фулама, који је пре тога имао само два бода, игравши 2:2. Иако су „грађани“ водили са 0:2, лондонски црно-бели су у другом полувремену смогли снаге и поравнали резултат. Александар Коларов, иако је пружио блиставу партију против Наполија у Лиги Шампиона, није играо, и био је резерва Гаелу Клишију, који се није посебно истакао. Ни у дебаклу Вулверхемптона на Мулињу стадиону од Квинс Парк Ренџерса није било Ненада Милијаша. Ипак, ситуација није толико безнадежна за бившег капитена Звезде, јер је управо везни ред био најслабији на минулом мечу „вукова“ . На утакмици Чемпионшипа између Саутемптона и Бирмингем Ситија није било Николе Жигића, који наставља са лошом серијом неодиграних утакмица.

Ненад Томовић
Ненад Томовић

У Италији је стање било много боље! Душан Баста се усталио у екипи Удинезеа, и одиграо је већ другу везану утакмицу. Против Фиорентине, коју води Синиша Михајловић, Баста је одиграо свих 90 минута. Клуб из Удина је славио са 2:0, и тиме везао другу узастопну победу. Напомињемо да је Баста у прошлом колу био стрелац и асистент. И Леће је остварило веома важну победу над Болоњом у гостима. У тиму ђало-росих је свих 90 минута меча провео на терену бивши штопер Звезде, Ненад Томовић. Он је са својим саиграчима на високом нивоу одиграо одбрану, а за голове у нападу су се побринули Гросмилер и Ђакомаци. Капитен репрезентације Србије, Дејан Станковић, није играо на великом италијанском дербију, који је завршен без голова између Интера и Роме. Неро-азури после два кола имају очајан учинак, са само једним бодом.

Филип Ђорђевић
Филип Ђорђевић, стрелац за Нант

У Француској Лиги 1 се такође можемо похвалити добрим учинком својих љубимаца. Донедавно капитен Црвене звезде, Павле Нинков се усталио у дресу Тулуза. Одиграо је одличну утакмицу против Бордоа, коју су љубичасто-бели решили у своју корист са 3:2, после искључења гостујућег голмана, Караса. Нинков је и „зарадио“ жути картон у 71. минуту, али му то тренер Касанова неће замерити, јер је одлично пробијао по десном боку. У тиму тегет-плавих ни на клупи није било Вујадина СавићаНица Немање Пејчиновића је напокон остварила победу у новој сезони. Код куће је декласирана екипа Ајачија са 3:0, а Србин је добро одиграо левог бека. Црвено-црни су овако изашли из опасне зоне, и имају пет освојених поена из шест мечева. Конкурент за утакмицу Парис Сент Жермена није био Милан Бишевац, коме је ово друга везана утакмица у шампионату коју није играо. У Лиги 2 је за Нант био стрелац одлични Филип Ђорђевић већ у другом минуту, и то на гостовању Шатеруу. Крајњи резултат утакмице је гласио 2:2, чиме су бивши прволигаши Француске освојили тек шести бод из седам наступа, и налазе се на незавидном 16. месту.

Здравко Кузмановић
Здравко Кузмановић

У Бундеслиги Звезда нема својих бивших играча, али је Здравко Кузмановић, који је одрастао у Швајцарској велики Звездаш. Он је редован на утакмицама Штутгарта, па је тако било и сада. „Швабе“ су у гостима головима Харника славиле против домаћег Фрајбурга са 1:2. Штугарт се тренутно налази на шестој позицији у Бундеслиги.

У Шпанији се није лепо провео Дејан Лекић. Његова Осасуна је демолирана од стране Барселоне са невероватних 8:0!  Бивши Звездин центарфор је имао ту „част“ , те се није нашао на терену, и није доживео бламажу. Ипак, Осасуна има из 3 меча солидних 4 бода. Душко Тошић се и даље није наметнуо у Бетису, те није био конкурент за утакмицу против Атлетик Билбаа.

Ненад Срећковић
Ненад Срећковић

У Ердивизији играју три млада Звездаша. Филип Ђуричић је одиграо целу утакмицу за Херенвен, који је у гостима убедљиво славио против ВВВ-Венла са 0:3. Одлични везни фудбалер је учествовао у доста акција, и имао неколицину прилика. Супротну слику смо гледали у Ротердаму, где је Фејнорд декласирао Де Графшап са 4:0. Последњих двадесетак минута утакмице је плаво-беле боје бранио и Ненад Срећковић, који је ушао уместо Поепона, али се на терену ништа битније није променило. Треба напоменути да је клуб из Дотинчема остао са десеторицом играча у 58. минуту. Још убедљивије је савладана Рода на гостовању Витесеу(5:0), али за госте није наступао Јагош Вуковић.

У Белгији је после много времена два меча везао Ибрахим Гај. Његов Локерен је изгубио на домаћем терену од Клуб Брижа са 1:2, и тако је остао на само пет бодова из седам кола. Жуто-црни се тренутно налазе на 14. позицији, и имају само бод више од Вестерлоа, који је у зони испадања.

Немања Матић
Немања Матић

У португалској Бенфици се за стартних једанаест изборио Немања Матић. Одлични млади фудбалер је провео свих 90 минута утакмице вицешампиона Португала и Академике, коју су учесници Лиге Шампиона решили у своју корист са 4:1. Матић је као и цела екипа Бенфике одлично одиграо.

У руском шампионату, такође игра мноштво Звездиних пулена. Огњен Короман је ушао у 67. минуту за Крила Совјетов, која је покупила горко искуство против Спартака. Московска екипа је славила са 3:0, чиме је остала у кораку са конкурентима у борби за Евро-сцену, док је клубу из Самаре остала „сува“ борба за опстанак са Спартаком из Наљчика и томшким Томом. Зенит се напокон одвојио од ЦСКА, победом над Рубином у Казању са 2:3. Иако није „мирисало“ на победу, плаво-бели су смогли снаге и преокренули врло неповољних 2:0 за домаће. У тиму руског шампиона се после много времена нашао и Александар Луковић, који је врло добро одрадио посао на позицији левог бека. Може се очекивати већа минутажа бившег репрезантативца, и у шампионату, и у Лиги Шампиона. Екипа Славољуба Муслина, Краснодар, наставља да бележи одличне резултате, па је после победе над Рубином уследила и велика победа над Томом. Актер ове убедљиве победе од 0:4 био је и бивши леви бек Звезде, Душан Анђелковић. Као и цела екипа, Анђелковић је урадио врло добар посао. Утакмицу није играо Огњен Врањеш, који је добио пети жути картон на претпрошлом мечу са Рубином. Краснодар је овом победом вероватно обезбедио опстанак. Никола Мијаиловић и Марко Блажић играли су свих 90 минута у поразу пермшког Амкара од московског Динама са 3:0. Обема екипама је ово био битан меч-Динамо се изједначио са ЦСКА по броју бодова, док Амкар има само четири поена више од претпоследње Криле Совјетов.

Марко Пантелић, стрелац за Олимпијакос
Марко Пантелић, стрелац за Олимпијакос

У Грчкој се на терен вратио и Марко Пантелић, који је недавно прославио 33. рођендан. Његов Олимпијакос је  једва славио против Ксантија са 2:1. Братски клуб наших навијача је губио од 87. минута, када је управо Пантелић тресао мрежу, а до победе су црвено-бели дошли тек у четвртом минуту надокнаде времена. Пантелић је сјајно искористио шансу која му је указана у 57. минуту, и могуће је да ће више играти у наредном периоду.

На Кипру је АПОЕЛ у гостима славио против Oлимпијакоса из Никозије са 4:1, а актер те утакмице од 57. минута је био и Иван Тричковски. Он је у шпицу заменио Парагвајца, Адорна, и одиграо је сасвим солидно. АПОЕЛ је овако остао изједначен са Анортозисом, и после три кола има 7 бодова.

У Украјини се Милош Нинковић усталио у тиму кијевског Динама. Он је до 60. минута бранио боје вицешампиона друге по реду највеће земље у Европи, када га је заменио Гармаш. Динамо је на крају славио са 1:2 против Черноморетса, а победу плаво-белима су донели Алијев и Јармоленко. Владимир Дишљенковић ни овога викенда није био на голу Металиста из Крахива. За првопласирану екипу друге украјинске лиге, Закарпатију је играо од 77. минута и Александар Тришовић. Тим са самог запада Украјине је славио минималном победом, а Тришовић за последњих петнаестак минута није много урадио.

Никола Трајковић
Никола Трајковић, стрелац гола за Ђери

У Мађарској је Ђери ЕТО славио у великом дербију мађарског шампионата против Ференцвароша. Стрелац првог гола за домаће је био Никола Трајковић, који пружа одличне партије. Овом победом, екипа Ђерија је остала у кораку са Деберцином, и има 25 бодова, као и првопласирана екипа.

Један oд странаца који је покупио највише симпатије игравши у Звезди, Мохамед Авал Исах је одиграо цео меч норвешког шампионата, у којем је његов Розенборг славио против претпоследњег Старта са 4:1. Розенборг тренутно има 33 бода и налази се на шестој позицији, уз податак да има и три утакмице мање у односу на већину конкурената. Уколико би добили све те заостале мечеве, црно-бели би се попели на друго место.

Из Европе се селимо у Латинску Америку.

Еквадорски ЛДУ Кито је минулог викенда разочарао на гостовању имењаку из Лохе. Домаћа екипа је славила са 3:2, што је клубу из главног града Еквадора донело неубедљиво четврто место. У екипи црвено-плавих је без већег успеха до 67. минута наступао Ернан Баркос који је тада уступио место Болањосу. Баркос се није истакао ни близу као на прошлом мечу Копа Судамерикана, када је направио хет-трик! ЛДУ је тада славио против венецуеланског Трухиљаноса са 4:1.

Сегундо Кастиљо
Сегундо Кастиљо, стрелац гола за Пачуку

У Мексику је Пачука после убедљивог пораза у претпрошлом колу од Тајгерса(5:0) савладала последњепласирани Атлас са 4:2. Да ствар буде још боља, стрелац за домаће је у 53. минуту био Еквадорац, Сегундо Кастиљо. Иако су плаво-бели остали са десеторицом играча у 57. минуту, нису испустили предност, а тачку на утакмицу су ставили у надокнади времена. Овом победом се Пачука попела на девето место, и има 13 сакупљених бодова, баш као и Монтереј, Морелиа и Пуебла.

Из Америке идемо у Азију.

Душан Ђокић је свих деведест минута играо у великом поразу Наџрана од Ал Итифака(0:3). Ђокић је у 68. минуту задужио и жути картон, свој први у шампионату Саудијске Арабије. Његова екипа је овако лоше започела сезону, и из два кола има само један бод. Бивши нападач Звезде је и даље без гола у новом клубу.

У Узбекистану је Буњодкор прекинуо свој низ победа у шампионату, игравши нерешено-1:1 на гостовању екипи Андижана. У гостујућој екипи је свих 90 минута на терену провео Милош Трифуновић. Ипак, најбољи стрелац шампионата није успео да затресе мрежу противника и на овом мечу, те боља екипа Буњодкора на крају није славила. Бившег капитена, Славољуба Ђорђевића на овом мечу није било.

Бојан Павловић

У Азербејџану се налазе двојица бивших голмана нашег клуба. Caша Стаменковић је бранио на врло битној утакмици за његов Нефчи против Хабале. Црно-бели су показали да нису случајно шампиони ове бивше совјетске републике, и савладали су противника са 2:0.  Нефчи је овако прекинуо серију од два узастопна лигашка пораза. Други бивши чувар мреже Звезде, Бојан Павловић је бранио на утакмици у којој је његов Карабах дочекао првопласирани Казар. Нажалост, он је на утакмици једини вадио лопту из мреже, па су гости однели сва три бода. Карабах се тренутно налази на незавидној осмој позицији азербејџанског шампионата.

У кинеском шампионату су снаге одмерили Шанкси Чанба и Џјангсу Шунтјан. За тим Шанксија, који предводи Милорад Косановић је играо стамени штопер, Милош Бајалица свих 90 минута. Бајалица је солидно одрадио посао, па његов голман Жанг Ли није имао много посла. На другој страни је у нападу Џјангсуа до надокнаде времена боравио Александар Јевтић. Доскорашњи нападач Звезде иако данас није дао гол, има сјајан учинак, и на једанаест мечева је чак осам пута био стрелац. Крајњи резултат ове не толико занимљиве утакмице је гласио 0:0. Ништа успешнији није био Лиаонинг Хонгјун, који је без голова играо са Кингдаом код куће. Боје домаћина је до 66. минута бранио и Владимир Богдановић, када га је заменио Ким Тае-Јан. Популарни „Гума“ је солидно одиграо, и очекује се да игра и у наредним мечевима. Овим неочекиваним ремијем је Хонгјун пао са трећег на четврто место, које му и даље гарантује квалификације за азијску Лигу Шампиона.

У Јапану се као и у осталим азијским лигама одвија други део такмичења, који је доста узбудљив. Нагоја Грампус је минулог викенда гостовала Кашими, и одиграла је нерешено-1:1. Екипа Пиксија Стојковића је губила од 77. до 82. минута, када је резултат поравнао штопер Танака. Дрес гостујуће екипе је до 64. минута носио Игор Бурзановић, и то је чинио доста добро. Због недостатка физичке спреме је замењен, а његов наследник, Каназаки је такође солидно одиграо.

Овог, као и прошлог викенда, Звездаши су одлично играли у својим клубовима у већини такмичења, и верујемо да ће још бољи бити наредних седмица.

Повезане вести

10 comments

rossonero7 сеп 19, 2011 at 22:58

sve razumem ali da i trifunovic i jevtic nekim cudom prorade i igraju maestralno u drugim klubovima a u zvezdi nisu mogli nista. Neki ce reci da nisu imali sansu ali meni se pogotovo nije istakao jevtic koji je bio mnogo slabiji od kaludjerovica i nekoliko me puta cak iznervirao kad je masio zicere glavom

Reply
Стефана МЦЗ сеп 19, 2011 at 23:01

Pa, Jevtić samo u Kini i može da daje golove. Imao je i on dobrih partija, da ne grešim dušu, kao na primer, protiv Javora na Marakani, prošle sezone, ali nije on napadač kalibra koji nama treba.

Reply
милпар сеп 19, 2011 at 23:32

Што Трифуновић?Мени је он био екстра играч…

Reply
Теша_Делија!!! сеп 20, 2011 at 16:47

Pa realno kineska liga ti je u nase druge, ako ne i slabija, jer kod njih vazi pravilo da samo 3 stranca mozes da imas u timu, a oni nemaju neku fudbalsku istoriju i strucnjake da donesu neki kvalitet, pa da im liga bude jaka samo sa kineskim igracima.

Reply
srdjan сеп 19, 2011 at 22:28

E да нисмо морали да продамо ове играче због новца данас би били у рангу најачих Европских екипа 100%!!!! Кад се решимо дугова управа мора да схвати да не сме да продаје играче док они не дају најбоље године каријере Звезди…. Само тако ћемо се вратити на стазе старе славе. А играче за будућност имамо, само погледајте Звездине клинце.

Reply
DVP сеп 19, 2011 at 21:38

Malo ste zaboravili na Boleta Jankovića!

Reply
Немања сеп 19, 2011 at 21:59

Није играо за Ђенову против Лација.

Reply
DVP сеп 19, 2011 at 22:17

Pa nije ni Deki…

Reply
Немања сеп 19, 2011 at 23:39

Нисам рекао да нисам написао његов учинак јер није играо, али једноставно немогуће је све обухватити. Грешка, али ево, сада сам у коментару написао шта је урадио : )

Reply

Leave a Comment