Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Хет-трик Лазаревића за петарду против Лозане

Црвена звезда је своју прву утакмицу у Купу УЕФА одиграла 13. септембра 1972. године у Београду на нашем највећем стадиону и том приликом нанела убедљив пораз Швајцарској Лозани резултатом 5:1.

Капитен Драган Џајић извео је црвено-бели тим на терен по први пут у овом такмичењу, које се под овим именом почело играти сезону раније, када су до финала стигла два енглеска клуба Вулверхемптон и Тотенхем, који је у два меча био успешнији (2:1 и 1:1) и уписао се у као први освајач Купа УЕФА.

Звезда је још увек у својим редовима имала окосницу тима сачињену од трофејне генерације која је три пута освајала титулу првака Југославије с краја шездесетих и почетком седамдесетих, па се гостима из земље сатова и чоколаде ништа добро није спремало.

Имала је Лозана одличног стрелца у својим редовима, репрезентативца Шведске и учесника два Светска првенства (1970. и 1974. године) Овеа Грана. Он је те сезоне био најбољи стрелац швајцарске лиге постигавши 18 голова, колико и Отмар Хицфелд из Базела, а Лозана је заузела шесто место у првенству.

Црвено-бели су са друге стране под вођством Миљана Миљанића те 1972/73 вратили шампионску титулу на Маракану, а Војин Лазаревић је са 25 голова поделио титулу првог стрелца лиге са Слободаном Сантрачем из ОФК Београда. Сви предуслови за окршај голгетера били су испуњени.

zzzzzzzzzzzzzzzzczVojinLazarevic-e1424569218286

Наш најтрофејнији клуб је повео у 17. минуту поготком Станислава Карасија, а само осам минута касније убојити стрелац Војин Лазаревић отвара своју голгетерску серију и црвено-бели са предношћу од 2:0 одлазе на паузу.

Лазаревић је у 55. минуту постигао свој други гол и повисио на великих 3:0, али је Ове Гран смањио на 1:3 у 63. минуту. Миљанов тим узвраћа четири минута касније преко луцидног Слободана “Цолета“ Јанковића за 4:1, а тачку на сјајну партију и убедљиву победу ставља Војин Лазаревић својим трећим поготком у 88. минуту за коначних 5:1.

Први меч 1. кола Купа УЕФА 1972/73

Црвена звезда – Лозана 5:1 (2:0)

Београд, 13. септембар 1972. Стадион: Црвене звезде. Судија: Ертугрул Дилек (Турска). Стрелци: Караси у 17, Лазаревић у 25, 55. и 88. и Јанковић у 67. минуту за Црвену звезду, а Гран у 63. минуту за Лозану. Жути картон: Шевалије (Лозана).

Црвена звезда: Огњен Петровић, Петар Кривокућа, Владислав Богићевић, Мирослав Павловић, Кирил Дојчиновски, Миодраг “Миле“ Новковић, Слободан Јанковић, Станислав Караси, Војин Лазаревић, Јован Аћимовић, Драган Џајић. Тренер: Миљан Миљанић.

Лозана: Жорж Фавр, Хозе Гробет, Пјер-Алан Шевалије, Пјер Ришар, Жорж Виљемије, Јан Лала, Џеки Дукре (од 65. Рубен Гарсија), Урлих Гугизберг, Франко Кућинота, Ове Гран, Данијел Дуфур (од 46. Алберто Брешани). Тренер: Луис Маурер.

У реваншу су црвено-бели одрадили задатак са неколико млађих фудбалера у тиму. Цоле Јанковић је постигао два гола, а Ове Гран је донео Пирову победу Швајцарцима 10 минута пре краја. Наредни ривал била је Валенсија, а црвено-бели су тада били више него способни за избацивање једног шпанског представника.

Повезане вести

Leave a Comment