Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Пантелићеве егзибиције против Интера, Перица и Дудић решили меч у Волгограду

На данашњи дан Црвена звезда је у квалификацијама за Куп УЕФА одиграла две одличне утакмице и елиминисала Интер из Запрешића (4:0) у Београду 2005. и Ротор (2:1) у Волгораду 1998. године.

Дуел против Интера из Запрешића био је први меч Звезде на београдској Маракани против хрватских клубова од распада велике Југославије. Црвено-бели су две недеље раније славили у Запрешићу резултатом 3:1. Два гола је постигао Никола Жигић, један Марко Пантелић, а стрелац за домаће био је Срђан Пецељ, некадашњи играч нашег најтрофејнијег клуба. Мечу су присуствовали и Звездини навијачи, који су у једном тренутку запевали и своју верзију хита из некадашње заједничке државе “Како је добро видети те опет“.

zzzzzzzzzzzzzz0506_cz_inter_2

У Београду је госте чекала врела атмосфера. Делије су још једном направиле сјајну кореографију, а на први погодак се није дуго чекало, јер је талентовани везни фудбалер Звезде Бошко Јанковић већ у 6. минуту натрчао на одбијену лопту после ударца Жигића и рутински је спровео у мрежу након акције коју је сам креирао. Ређале су се прилике за црвено-беле, који су константно вршили притисак на гол екипе у жутим дресовима. Било је удараца са дистенце и офсајд позиција, а други гол је пао у финишу првог дела игре.

Никола Жигић је у 41. минуту лепо видео Марка Пантелића, који је побегао својим чуварима, упослио је Звездиног капитена, а “Пантела“ је вештом варком избацио из игре Пецеља и са неких 15 метара спровео лопту у мрежу у ближу леву страну. Само четири минута касније Бошко Јанковић је успео да стигне једну лопту на десној страни. Чинило се да ће му она побећи у гол аут, али је брзоноги везиста сустигао у последњем тренутку, центрирао за Николу Жигића, који је из прве шутирао десном ногом, а лопта је завршила испод руке Домагоја Крањчеца и одсела у мрежи. Био је то 12. гол двометраша црвено-белих у 12. утакмици на међународној сцени. Некадашњи првак Европе је тако већ на полувремену решио све дилеме око пролаза у наредну рунду квалификација.

У наставку је на трибинама владала еуфорија због високог резултата. Звездин тандем голгетера Жигић-Пантелић могао је да се надаје још голова, али у 54. минуту нису били довољно спретни поред грогиране одбране гостију. Ретко су фудбалери Интера долазили до шансе, а приликом једног слободног ударца, дефанзивна линија црвено-белих није најбоље реаговала, па је лопта окрзнула пречку и завршила у корнеру.

SPORT FUDBAL CRVENA ZVEZDA-INTER ZAPRESIC UEFA KUP Marko Pantelic,makazice

Пантелић је био стална опасност по гол Интера, а у 71. минуту Никола Жигић и Срђан Пецељ после кошкања добијају други жути картон у тренутку када је већ одавно све било решено. Прву јавну опомену “Жига“ је добио престрого после прекршаја над противничким чуваром мреже, а друга му уопште није била потребна, обзиром да је због овог искључења пропустио први меч наредног кола против португалске Браге.

Капитен Црвене звезде, Марко Пантелић, као у трансу је одиграо једну од својих последњих утакмица за вољени клуб. У 85. минуту ставио је тачку на “и“. Изиграо је одбрану Запрешићана и закуцао лопту под пречку за коначних 4:0. Било је времена и за “петарду“, али је Крањчец осујетио покушај Јанковића после Пантелићевог центаршута, да би Милан Дудић нешто касније умало погодио после центаршута Марка Перовића из корнера. Због несмотреног потеза једног навијача са западне трибине, када је мобилним телефоном погођен тренер гостију Срећко Богдан, Црвена звезда је касније кажњена утакмицом без публике, а то је био меч првог кола групне фазе против Базела, где су црвено-бели поражени на празном стадиону.

Реванш другог кола квалификација Купа УЕФА 2005/06

Црвена звезда – Интер Запрешић 4:0 (3:0)

Београд, 25. август 2005. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 30.000. Судија: Ерве Пикирило (Француска). Жути картони: Жигић, Ковачевић, Мудринић (Црвена звезда), Скулић, Јањетовић, Чичак, Пецељ (Интер). Црвени картони: Жигић (Црвена звезда) и Пецељ (Интер) у 82. минуту.

Стрелци: Јанковић у 6, Пантелић 41. и 85, Жигић у 45. минуту.

Црвена звезда: Иван Ранђеловић (од 46. В. С.), Милан Дудић, Александар Луковић, Бојан Миладиновић (од 78. Милан Бишевац), Небојша Јоксимовић, Ненад Ковачевић, Владимир Мудринић (од 67. Радован Кривокапић), Бошко Јанковић, Марко Перовић, Никола Жигић, Марко Пантелић. Тренер: Валтер Зенга.

Интер: Домагој Крањчец, Томислав Церај, Срђан Пецељ, Иван Радељић, Ернад Скулић, Марко Јањетовић (од 66. Томислав Гонџић), Стјепан Пољак, Миљан Пецељ, Кристијан Полованец, Давор Пишкор (од 56. Иван Бабић), Крунослав Чичак (од 66. Марио Чижмек). Тренер: Срећко Богдан.

https://www.youtube.com/watch?v=YPwZWvkCORM

Седам година раније црвено-бели су у Русији играли реванш квалификација у истом такмичењу против Ротора у Волгограду. Први меч екипа Мише Косановића решила је у своју корист резултатом 2:1 головима Далибора Шкорића и Перице Огњеновића, док је стрелац за Русе био Виталиј Абрамов. Перица и друштво су у претквалификацијама лако изашли на крај са грузијским Колхетијем (4:0 и 7:0).

Ређале су се шансе за Звезду у првом полувремену, али је Чичкин у неколико наврата успео да отклони опасност после снажних удараца Јована Гојковића и капитена Перице Огњеновића уз још неколико лопти које су прохујала поред статива. Звезда је имала игру и озбиљно угрожавала домаћи тим брзим контрама које су биле заштитни знак младог и полетног тима Мише Косановића.

Мреже су мировале у првом делу игре, што је одговарало црвено-белима који су имали предност из прве утакмице, али су ствари почеле да се компликују, када је аустријски судија Гинтер Бенке после једног старта Јована Гојковића показао други жути картон Звездином креатору игре у 53. минуту. Популарни “Цуне“ је и поред протеста морао ван терена.

zzzzzzzzzzzzzzzimages

Ротор је кренуо у тоталну офанзиву, а Јеврић је успео да осујети неколико покушаја екипе из Волгограда. Међутим, после велике гужве у 59. минуту најбоље се снашао резервиста плаво-црних, Александар Зернов и главом спровео лопту у мрежу крај леве стативе. Ротор је у том тренутку имао резултат за пролаз у следеће коло и играча више на терену.

Након тога београдски састав креће на све или ништа. Чичкин поново брани један солидан покушај са дистанце, а затим у 71. минуту Звезда коначно успева да савлада одличног голмана. Био је то мат у два потеза. Перица Огњеновић је после једне дубинске лопте побегао свом чувару и лако савладао голмана Ротора из непосредне близине. Звездин капитен и један од највећих мајстора фудбала које је наш клуб имао у постбаријевској ери, нешто касније је дриблинзима изломио одбрану домаћих, избио сам испред Чичкина, али је шутирао право у њега.

Бурно је било и у последњих петнаестак минута. Ротору је због фаула у нападу поништен гол, Звезда после тога пропушта још једну прилику, а на другој страни Јеврић брани врло незгодан ударац. Након тога севнула је контра црвено-белих. Перица Огњеновић је у незадрживом продору у 80. минуту изнео лопту практично од свог до противничког шеснаестерца, асистирао Ивану Дудићу, који је помно пратио акцију, а дефанзивац нашег клуба је шутирао по земљи у десну страну Чичкиновог гола, донео тријумф од 2:1 и пролаз међу 64 најбоља клуба у Купу УЕФА.

Квалификације Купа УЕФА 1998/99

Ротор – Црвена звезда 1:2 (0:0)

Волгоград, 25. август 1998. Централни стадион. Гледалаца: 10.000. Судија: Гинтер Бенке (Аустрија). Жути картони: Шмарко, Кривов, Веретењиков (Ротор), Илић, Гојковић (Црвена звезда). Црвени картон: Јован Гојковић (Црвена звезда) у 53. минуту.

Стрелци: Зернов у 59. за Ротор, а Огњеновић у 71. и Иван Дудић у 80. за Црвену звезду.

Ротор: Андреј Чичкин, Александар Шмарко (од 82. Максим Тишћенко), Владимир Герашћенко, Алберт Борзенков, Николај Олењиков, Алексеј Бахарев (од 46. Александар Зернов, од 68. Денис Зубко), Валериј Јесипов, Александар Беркетов, Андреј Кривов, Виталиј Абрамов, Олег Веретењиков. Тренер: Виктор Прокопенко.

Црвена звезда: Драгослав Јеврић, Иван Дудић, Никослав Бјеговић, Срђан Пецељ, Горан Буњевчевић, Дејан Илић, Далибор Шкорић, Јован Гојковић, Миодраг Пантелић (од 72. Миливоје Витакић), Миленко Аћимовић, Перица Огњеновић (од 83. Драган Мићић). Тренер: Милорад Косановић.

https://www.youtube.com/watch?v=OTqF02h-nYw

Повезане вести

Leave a Comment