Moja Crvena Zvezda
ВажноДомаћа такмичењаЕвропска такмичењаКлупска дешавањаКошаркаНајновијеРегионална лига

Небојша Човић: Сезонска карта вреднија него икад

Поводом почетка продаје годишњих улазница КК Црвена звезда за сезону 2015/2016 у претпродаји, у просторијима клуба на Малом Калемегдану уприличена је конференција за медије на којој је говорио председник Небојша Човић. Претпродаја Звездиних сезонских карата почиње у понедељак 1. јуна у 12 сати у просторијима клуба на Малом Калемегдану (ценовник улазница можете погледати ОВДЕ). Право прече куповине у периоду од 1. до 6. јуна имаће власници годишњих карата из сезоне 2015/2016, од 8. до 20. јуна сезонске улазнице биће доступне свима, а осим на Малом Калемегдану моћиће да се купе и на пословници Евентима у ТЦ Ушће, али и путем интернета (више информација можете пронаћи ОВДЕ ).

Треба истаћи да сезонске карте имају веома зaнимљив дизајн а да је претплатне улазнице штампао CARDS PRINT, који је уједно и партнер клуба.

Још једном је са поносом истакнуто да је КК Црвена звезда први клуб у региону који је омогућио куповину својих сезонских карата у претпродаји чиме је могуће остварити попуст до чак 20 одсто у односу на редовну продају која ће почети у септембру. За власнике сезонских карата из такмичарске 2014/2015 године обезбеђен је додатни попуст од 900 динара, а сви они који поседују кредитне картице Комерцијалне банке и Банке Интеза имају могућност куповине на три или шест месечних рата без камате.

Оно што је новина и што је као велико изненађење најављивано претходних дана је податак ће сви они који купе сезонске карте за утакмице Звездиних кошаркаша за сезону 2015/2016 добити и чланске карте КК Црвена звезда које ће уједно бити и лојалти картице које ће омогућити разне попусте приликом куповине робе широке потрошње.

О свему томе, али и о другим плановима Клуба у наредном периоду говорили су председник КК Црвена звезда Небојша Човић, и генерални директор Евентима Павле Леверда. Први човек црвено-белих започео је своје излагање објашњењем да се Звезда упорно труди да разним пројектима обезбеди своје одрживо пословање и даљи развој:

Један од тих пројеката је нешто што се дешава први пут на овим просторима, а то је продаја сезонских улазница у претпродаји уз значајан попуст у односу на цене које ће важити од септембра. Из два разлога смо се одлучили на овај корак. Први је што је сигурно обезбеђено учешће у Евролиги следеће сезоне, а други што желимо да наставимо даље у оквирима тог такмичења. Евролига препоручује проценат који треба да имате у буџету од прихода сезонских и дневних улазница. У сезони2014/2015 до сада смо инкасирали кроз сезонске улазнице око 375.000 евра, а кроз продају дневних карата за сада 892.000 евра. Укупан приход из тог дела нашег пословања је око 1.266.000 евра бруто. Ми ћемо на крају сезоне дати комплетан финансијски преглед пословања. Значајно је оно што стално промовишемо, а то је да свака купљена карта представља помоћ клубу у смислу решавања одређених финансијских проблема – почео је своје излагање Човић и наставио:

Када узмете у обзир наш овогодишњи буџет од 3.600.000 евра само за сезону 2014/2015, и израчунамо проценат који су у буџету имали приходи од улазница и ТВ права, Црвена звезда се приближила цифри од око 1.500.000 евра. Ту долазе и средства од продаје дресова и опреме, где такође желимо да направимо додатни приступ и да појачамо напоре у наредној сезони – истакао је Човић. Председник КК Црвена звезда затим је изнео детаље о још једној занимљивој новини коју су црвено-бели спремили својим навијачима:

24Изненађење за сваког ко купи сезонску улазницу ове сезоне које смо спомињали је да ће добити и чланску карту клуба. То неће бити само обична чланска карта. Осим што ће обезбедити сва права и обавезе сваког члана по Статуту клуба, то ће истовремено бити и лојалти картица којом се обезбеђује могућност куповине са попустом у одређеним продавницама широке потрошње, горива, одеће, обуће… О том концепту ћемо причати после 20. јуна, односно након завршетка претпродаје сезонских карата. Тада ћемо делити чланске карте које неће бити везане само за сезонску пропусницу, већ ће бити омогућено и слободно учлањивање. Ове чланске карте које ће у исто време бити и лојалити картице ће обезбедити навијачима да остварују повраћај новца, а и Црвеној звезди да обезбеди додатни приход. Лојалти клуб развијамо са једном међународном референтом фирмом из те области, али више ћемо о томе причати после 20. јуна. Наравно, користим прилику да позовем навијаче да искористе бенефите куповине сезонске улазнице у претпродаји – констатовао је Небојша Човић пре него што је додао:

Важна ствар је да сезону 2015/2016 играмо у хали Пионир, и у Евролиги, АБА лиги и Кошаркашкој лиги Србије. Разлика између те дворане и Комбанк арене је велика ако причамо о капацитету. У Комбанк арену стаје око 20.000 људи, а у Пиониру та цифра је око 7.000, индекс односа је отприлике 3 што је значајно утицало на померање цене сезонских улазнице за наредну сезону. Доста смо дуго анализирали ситуацију, проценили време и простор у коме живимо, као и куповну моћ навијача и мислимо да смо нашли праву меру. То вероватно није јединствен став, биће разних коментара, али у оваквом пословању клуба окрећемо се сопственим ресурсима. Треба ставити у функцију бренд Црвене звезде. Никада нисмо видели колики су бенефити брендова, иако су многи о томе причали – изјавио је челни човек клуба са Малог Калемегдана, потом додавши:

Никога не осуђујемо зато што не можемо да играмо у Комбанк арени. Много раније су договорене обавезе државе према ОЕБС-у, према Европском првенству у ватерполу, као и футсалу. Те манифестације ће афирмисати нашу жељу. Нити им замерамо, нити ћемо правити примедбе, само обавештавамо шта је реалност. Не искључујемо могућност да одиграмо неку утакмицу у Комбанк арени, али то зависи и од резултата у групној фази такмичења. Наш циљ је пролазак у Топ 16 фазу, видећемо на крају какве ће нам бити финансије када будемо формирали тим, па ћемо онда и рећи шта је крајњи циљ. То зависи од селекције играча, али није сада право време да причамо о томе док се не заврши веома важан посао – национално првенство. А ту имамо највеће могуће амбиције, желимо да постанемо прваци – изнео је Небојша Човић који је потом желео да сумира најважније ствари које се тичу претпродаје сезонских улазница за наредну сезону:

Претпродаја сезонских улазница КК Црвена звезда почиње 1. јуна од 12 часова у клупским просторијама на Малом Калемегдану. Цена сезонских улазница у претпродаји је за око 20% нижа од цене која ће важити у септембру, наравно ако преостане пропусница да се тада продају пошто имамо ограничен капацитет. Власници сезонских улазница из текуће сезоне оствариће попуст од 900 динара. Биће омогућена куповина на три или шест рата без камате за власнике кредитних картица Комерцијалне банке и банке Интеза. Трошкове камате у том случају сноси клуб. Постоји и могућност плаћања другим кредитним картицама. Додатна погодност биће чланске карте повезане са лојалти клубом. Морам такође одмах да најавим да ће цене појединачних улазница за мечеве Црвене звезде бити знатно веће у следећој сезони, уз наравно врло ограничен капацитет дворане. Све сезонске улазнице ће бити нумерисани и за халу Пионир, али и за Комбанк арену због могућности да и у тој хали одиграмо неку утакмицу. Куповином сезонске улазнице навијачи ће обезбедити присуство на око 40 утакмица на домаћем терену Звезде у наредној сезони, ако имамо у виду да ћемо ове сезоне на крају одиграти укупно око 85 мечева. То наравно зависи од спортског резултата. После 20. јуна имаћемо презентацију лојалти клуба и повезивање чланских карти са лојалти клубом и са сезонским улазницама – објаснио је Човић који је причао и о томе да челници Црвене звезде приликом одређивања цене улазницу нису имали лак посао:

Све треба добро извагати. Када смо правили анализу узели смо у обзир и сезону 2013/2014 која је била наша прва у Евролиги. Тада смо имали цене за трибине 11.300 динара, а играли смо скоро све утакмице у хали Пионир, сем две које смо играли у Комбанк арени. Сезонске улазнице за партере су биле 18.800, плава и бела ложа 38.000, ложа 44.000 и места поред терена (цоуртсеат) 54.000 динара. Анализирали смо још један клуб из нашег града који је тада играо Евролигу, а коме су цене биле 120 евра за трибине, 180 за партер, за плаву и белу ложу 350, 400 и 500, пошто су имали другачију структуру седења, и за ложу 600 евра. Када смо извршили све анализе дошли смо до цена које смо већ представили, а које су реалне да нам покрију једним делом финансијску проблематику. Нама је свака утакмица у Комбанк арени доносила просечно око 120.000 евра бруто прихода. Од те бројке наравно треба одузети закуп термина и остале трошкове организације утакмице. До тих цифара нећемо доћи у дворани Пионир. Прошле сезоне постојала је дилема да ли бисмо направили бољи спортски резултат у хали Пионир. Ми се наравно пре свега трудимо да направимо резултат, али неупоредиво је 20.000 улазница са 7.000, и финансијским могућностима које из тога излазе. То ће се одразити на пројекцију буџета за нову сезону. Видећемо како ћемо га склопити и колики ће бити.Финансијски фер-плеј Евролиге каже да буџет мора да буде минимално 4 милиона евра. Ми смо ове сезоне имали буџет од 3,6 милиона, плус 2 милиона дугова које измирујемо. Зато смо и ушли у претпродају улазница, да опипамо јавност како бисмо могли што реалније да правимо буџет – направио је кратку паузу Човић па наставио:

25Колико пара толико музике, сви морају да буду свесни да нема ручка за џабе. Колико пара имамо на располагању, такав ћемо тим имати и такве ћемо резултате направити. Доста играча из младих селекција конкурише потенцијално за први тим, али знате и сами да када имате пуно младих играча то захтева велико стрпљење да бисмо дошли до резултата. Нисмо ни у претходном периоду журили јер правимо кућу од темеља на горе, а темељи јесу млађе селекције. Сваке године идемо по један степеник више, видећемо да ли ћемо то урадити и у следећој сезони. Трудићемо се да очувамо тим који имамо што више, али о томе одлучује стручни штаб – истакао је Човић пре него што је појаснио захтеве Евролиге везане за финансијски фер-плеј:

Са најновијим финансијским фер-плејом Евролига је по први пут увела нешто позитивно. По први пут ћемо имати ситуацију да клуб који наступа у групи у првом делу такмичења има приход од 150.000 евра само по том основу. Овде наравно причамо о приходима по спортском основу, а не од ТВ права и маркетинга. Ако се екипа пласира у Топ 16 фазу, свака победа јој доноси 35.000 евра, у Топ 8 фази то је 50.000 евра. Што се тиче учесника Фајнал-фора, шампион добија милион евра, други 400.000, трећи 200.000, а четврти 100.000 евра. Видећемо колики ће бити приходи од ТВ права у наредној сезони, ове године су били око 250.000 евра. Наш простор је по том питању доста другачији од на пример Турске или Грчке где су те цифре издашније. Све то улази у буџет, као и мерчендајзинг, односно продаја реквизита што ћемо више унапредити и подстицати у наредном периоду како би и то била значајна приходна страна – констатовао је Небојша Човић пре него што је наставио:

Евролига ће правити контроле и финансијске ревизије поводом прописаних цифри буџета. Не верујем баш да ће бити крути што се тога тиче у првој сезони, али после ње не треба очекивати флексибилност. Ми смо на овим просторима склони импровизацији, али међународне спортске организације не дају те степене флексибилности. Ја се надам да ћемо доћи то те цифре. Ми не кукамо, не прозивамо никог, боримо да се да обезбедимо буџет из сопствених средстава. Биће занимљиво када будемо анализирали сезону за нама по завршетку такмичења у домаћој лиги. Трансфери играча су легални приходи клуба, они ће ући као буџет као посебна ставка. Ипак, код њих се увек мора водити рачуна да мењате структуру тима и они морају бити у договору са стручним штабом који ћемо направити на крају сезоне. Од тих извора смо имали ситне приходе у претходне две године, нисмо се много тиме бавили. Обештећења су углавном била за играче из млађих категорија који нису остали у Црвеној звезди. Али, треба имати у виду да цене трансфера у кошарци нису ни близу онима у фудбалу, као и на крају крајева што су буџети мањи од буџета фудбалских клубова – закључио је први човек црвено-белих.

Сем опширног излагања Небојше Човића, новинарима на Малом Калемегдану обратио се и Павле Леверда, генерални директор Евентима:

Захваљујемо се Црвеној звезди, ми сада улазимо у трећу сезону сарадње. Црвена звезда врло озбиљно приступа продаји појединачних и сезонских улазница, што нама олакшава наш део посла. Ове године сезонске карте ће се продавати у претпродаји од 1. до 6. јуна само за власнике сезонских улазница у текућој сезони да би свако од њих могао да добије исто место у хали које је имао и ове сезоне. Са доласком у просторије Клуба на Малом Калемегдану и доношењем на увид старе сезонске пропуснице стари власници добијају попуст и бирају своје место. Претпродаја за њих траје 6 дана, а од 8. јуна сезонске карте ће се наћи у слободној претпродаји на Малом Калемегдану, као и на продајном месту Евентима у ТЦ Ушће, али и по први пут преко интернета. То значи да ће сви који желе да купе сезонске улазнице, а не живе у Београду или не могу да дођу лично, преко интернета моћи да купе претлатну карту која ће им потом бити достављена на кућну адресу. Претпродаја ће трајати до 20. јуна, а након тога продаја ће се наставити у регуларном термину у септембру. Ова година је карактеристична по томе што имамо претпродају, али и продају путем интернета – сумирао је главне утиске Леверда пре него што је додао:

Могућност плаћања на продајним местима ће бити кешом, преко кредитних картица и чековима, а картице Комерцијалне банке и банке Интеза омогућиће и куповину на три или шест рата без камате. Куповина преко интернета биће омогућена преко картица и преко уплатнице у Пошти или у било којој банци – констатовао је Леверда.

 

Повезане вести

1 comment

nemanja мај 31, 2015 at 19:17

al se raspricao, za one koji nemaju vremena da citaju:
tl;dr Kupujte karte da isplatimo dugove i crnobeli pacovi ne vide titulu narednih 20 godina.

Reply

Leave a Comment