Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Све што треба да знате пред 174. вечити дерби

У понедељак, 23. септембра, са почетком у 19 часова, одиграће се 174. вечити дерби.

‍Вечити дерби је једно од најпопуларнијих и најмасовнијих ривалстава у фудбалском свету, а до сад кроз историју су одигране чак 173 утакмице између Црвене звезде и нашег највећег ривала. Први меч ова два тима датира још из давне 1947. године, тачније – 5. јануара 1947, а тај дерби је посебан по томе што је одигран при температури од чак минус 19 степени. Ипак ни то није спречило наше фудбалере да упишу прву, историјску победу, резултатом 3:4. Последњи дуел између играча у црвено-белим и црно-белим дресовима одигран је пре нешто више од пет месеци, прецизније – 20. априла 2024. године, а победник је био исти као и у првом дербију – Црвена звезда, резултатом 3:2. У купу се играла утакмица само четири дана касније, а наш тим је поново забележио победу (2:0), али се у биланс вечитих дербија уписују само лигашке утакмице.

Статистички параметри такође осликавају доминацију нашег тима. Наиме, укупан скор Црвене звезде је 68 победа, 57 ремија, уз 48 победа ривала, а гол разлика је 240 постигнутих, уз 205 примљених погодака. Најбољи стрелци у црвено-белом дресу у оквиру вечитог дербија су Бора Костић, односно Драган Џајић са по девет постигнутих голова. Они су такође и једина два фудбалера Звезде која су успела да постигну два гола из слободних удараца на вечитим дербијима. По два пута су са беле тачке били прецизни садашњи шеф струке у омладинском тиму – Ненад Милијаш и првотимац и љубимац навијача – Александар Катаи. Једини голман који је одбранио два пенала на утакмицама највећих српских ривала је – Ратомир Дујковић. На клупи је као шеф стручног штаба највише пута седео – Миљан Миљанић, који је црвено-беле предводио на чак 15 дербија.

Најубедљивија победа наше екипе је била у 43. вечитом дербију, који је одигран 17. новембра 1968. на стадиону „Рајко Митић“. Чета Миљана Миљанића је савладала противника резултатом 6:1, а голове су за Црвену звезду постигли Драган Џајић, Мирослав Павловић, Зоран Антонијевић, док је Стеван Остојић постигао хет-трик. Оно што је занимљиво је да су црвено-бели славили и у првом дербију  који је имао модеран телевизијски пренос. Тачније, био је то 37. вечити дерби, одигран 5. децембра 1965. на стадиону „ЈНА“, а Звезда је однела победу, резултатом 1:2. Утакмица два ривала са највећом посетом која је забележена била је 59. вечити дерби, игран 7. новембра 1976. пред нешто више од 90 хиљада навијача, који су на „Маракани“ својим навијањем помогли црвено-белима да стигну до победе резултатом 1:0.

The post Све што треба да знате пред 174. вечити дерби appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment