Moja Crvena Zvezda
ВажноЖенска кошаркаКошаркаНајновије

Најава: Вечити дерби кошаркашица (субота, 19 часова)

Кошаркашице Црвене звезде у суботу гостују екипи Партизана у Хали спортова у првом вечитом дербију ове сезоне. Иако су црвено-беле у лошој серији, покушаће да изненаде знатно искуснији састав и прекину низ пораза. Утакмица почиње у 19 часова.

Екипа Драгана Вуковића има пет узастопних пораза и тренутно заузима тек 10. место на табели од 12 клубова са скором 2-6. Црвено-беле су добро почеле сезону, али када се шампионат захуктао, најмлађи тим у историји клуба није могао до победе против знатно искуснијих састава. Александра Катанић, Снежана Богићевић, Мина Ђорђевић и Невена Наумчев су узданице најтрофејнијег српског клуба, али за сада се показало да са тако младим кошаркашицама клуб не може да безбрижно заврши сезону, па би требало размислити и о неком искуснијем појачању у зимској паузи, да клуб не би дошао у ситуацију да се бори за голи живот. Највећи проблем у игри Звезде до сада су биле изгубљене лопте. Црвено-беле су их имале укупно 183 у досадашњих осам кола, што је далеко највише у шампионату. Ту је и хронично слаб шут за два (41,4 одсто) и три поена (24,8 одсто), по чему је екипа међу најслабијима у првенству. Са друге стране црвено-беле су други скакачки састав Прве женске лиге Србије са 319 ухваћених лопти, а добро се котирају и по броју асистенција и украдених лопти (пета места). Капитен Александра Катанић је најбољи стрелац, скакач, асистент и крадљивац лопти у тиму са просецима од 16 поена, 9,1 скоком, 5,6 асистенција и 2,4 украдене лопте. Снежана Богићевић је бележила 12,9 поена и 6,9 скокова, а Мина Ђорђевић 10,9 поена, 7,9 скокова 1,9 украдених лопти и 0,8 блокада. Ипак, то није било довољно за више од две победе, а непланирани пораз од Шапца на домаћем терену у прошлом колу је додатно закомпликовао ситуацију, па ће црвено-беле морати да траже тријумф на гостовању против неког од наредних квалитетних противника.

Екипа Партизана са учинком од шест победа и два пораза тренутно заузима треће место. Бољи су шутерски тим од Звезде, али не много, док су црвено-беле у предности од вечитог ривала по скоковима и асистенцијама. Предводи их искусно 31-годишње крило Бојана Јанковић, која је најбољи стрелац, скакач и асистент тима са 13,5 поена, осам скокова и 3,5 асистенција. Ту је и појачање из шампионског састава екипе Кораћа, Јелена Јовановић, са просеком од 12,7 поена, затим знатно искусније кошаркашице од Звездиног просека, Лидија Вучковић и Марија Прља, а ту су и некадашње играчице црвено-белих, Јулијана Војиновић, Јелена Станковић и Јована Каракашевић. Податак да су црно-беле поражене само од две водеће екипе Кораћа и Врбаса, док су већину осталих мечева углавном добиле већом разликом, довољно говори о њиховом квалитету и уиграности.

Црвена звезда ипак није без шанси у предстојећем дербију. Ако црвено-беле реше кључне проблеме у својој игри и искористе предности у односу на ривала могу да направе изненађење и однесу два бода са тешког гостовања. Већина кошаркашица које носе црвено-бели дрес доминирају у кадетској лиги и само је питање времена када ће и у најјачој сениорској конкуренцији заблистати и изненадити јаче противнике. Потребно је само храбро, концентрисано и борбено одиграти, а ако резултати изостану треба размислити и о неком појачању, мада је велико питање да ли клуб који је због лоше финансијске ситуације остао без готово целокупног састава из прошле сезоне и одустао од такмичења у регионалној лиги има довољно новца за тако нешто.

                                                        Партизан – Црвена звезда

                                                   9. коло Прве женске лиге Србије

                                                         субота, 6. децембар 2014.

                                               Хала спортова – Београд, 19:00 часова

Повезане вести

Leave a Comment