Moja Crvena Zvezda
ВажноДомаћи шампионатНајновијеФудбал

Најава: Црвена звезда – ОФК Београд

Црвена звезда је и даље у серији лоших резултата, петнаест постигнутих голова на тринаест утакмица довољно говоре о ефикасности нашег тима. Никако да екипа изађе из кризе, било је ту и промашених прилика, и судијских грешака, али је јасно да је форма Звезде и даље врло слаба. То траје већ неко време, а до краја јесењег дела сезоне су остала још два кола, и потребно је потрудити се да се на зимску паузу оде са што мањим заостатком, а онда одлучити да ли дати приоритет младим играчима (без резултатског притиска) или успут кренути и на титулу. У сваком случају, требало би максимално одиграти преостале две утакмице и не дозволити да се разлика у корист „вечитог ривала“ додатно повећа, а следећи противник на том путу је екипа ОФК Београда.

ОФК Београд је клуб велике традиције, а све је почело на састанку, који је 1. септембра 1911. године одржан у кафани „Женева“, која се налазила на углу Александрове и Београдске улице, основан је један клуб који ће у наредним годинама бити један од најбољих клубова предратног фудбала Југославије, Србије, ових простора. После избора прве клупске управе и пошто је изгласала правила клуба, скупштина је донела да клупско игралиште буде подигнуто на уступљеном терену београдске општине, на некадашњем Тркалишту (бивши Хиподром), где се данас налази Технички факултет. Име је усвојено на предлог Милоша Екерта, банкара „Прашке кредитне банке“, који је дао идеју да се новоформирани клуб зове Београдски Спорт Клуб! Надимак је био „Београдски Плави“ или једноставно, скраћено БСК.

У децембру 1944. године БСК и Југославија, тада СК1913, најтрофејнији београдски предратни клубови се не помињу својим именима, него као „плави“ и „црвени“ и играју у корист сиромашних породица. Од 1945. године више и не постоје ни под тим називом, а 5.маја исте године, званично су укинути сви тадашњи клубови без помињања поименце, прогласом Министарства просвете и потписом Митре Митровић – Ђилас, да би се тиме обзнанило јавности оно што је већ укинуто пре више од 6 месеци. Оснива се тим УСАОС-а (Уједињена Социјалистичка Антифашистичка Омладина Србије) – ФК Црвена звезда и тим Прве армије који је преименован у Централни Дом Југословенске Армије Партизан, по узору на московски ЦДКА, касније ЦСКА. Црвеној звезди додељује се стадион СК Југославије (некадашњи СК Велика Србија и СК 1913), а СДЈА Партизан стадион БСК-а. Ипак, оснива се нови клуб – 25. марта 1945. године – ФК Металац. Исте године, сада Металац постаје првак Београда (лига од 6 тимова), а у одлучујућој утакмици побеђена је Црвена звезда. Плаво-бели узимају редовно учешће у шампионатима нове државе, које се игра од 1946. године. Име БСК враћа се 22. јула 1950. на иницијативу Владимира Дедијера, тадашњег политичког функционера, а предратног навијача БСК-а. Клуб по свему подсећа на истоимени клуб од пре рата. Под овим именом се такмичио све до 26. новембра 1957. године када, БСК долази у веома лошу финансијску ситуацију и тада се фузионише са нижеразредном ТСК Шумадијом, у коју су ушли јаки државни функционери, „генексовци“ – оперативци УДБЕ, који су пре тога били у управи ФК Партизан, и опет мења назив клуба – у данашњи ОФК Београд. Оснивачка скупштина одржана је у сали радничког универзитета „Браћа Стаменковић“, а префикс ОФК је додат и да би клуб коначно добио свој стадион – Омладински, који је добијен од града на коришћење. До тада је БСК плаћао кирију за коришћење стадиона Црвене звезде. Када је стадион Црвене звезде постао неподобан за Прву лигу, БСК је играо на свом некадашњем стадиону, тада Партизановом.

Свакако се може рећи да је ОФК Београд један од значајних клубова са ових простора, клуб са богатом историјом, традицијом, трофејима. Осим пет наслеђених титула Краљевине Југославије од предратног БСК-а, ОФК Београд има и четири освојена Купа у старој Југославији. Играли су полуфинале Купа победника купова у сезони 1962/63 (против Тотенхема), а уписано је да су пред „Романтичарима“ падали и клубови попут Јувентуса, Наполија, Фејенорда и Панатинаикоса… У некадашњој јакој лиги Југославије су најчешће играли у друштву најбољих, а одувек су били расадници талената. ОФК Београд је познат и по својој навијчкој групи, „Плавој унији“, основаној 1994. године, који су у пријатељским односима са навијачима Вождовца, „Инвалидима“, и навијачима Динама из Москве. Предратни БСК је имао велику базу навијача.

Што се тиче међусобног скора, он је потпуно на нашој страни:

„Маракана“:                          62        39        14         9        139:70

„Омладински стадион“:      62        26        20        16        100:71

Укупно:                              124         65        34        25        239:141

*Финале Купа 2006. године одиграно је на неутралном терену. Црвена звезда је победила 4:2.

rakic_ofkПрви званични међусобни дуел одигран је 17. новембра 1946. године, а ОФК Београд, тада Металац, је славио 3:1. И у другом дуелу је славио исти тим – 1:0, 18. маја 1947. Црвена звезда и Металац су играли и у првенству Београда, па квалификацијама за прво првенство СФР Југославије, али те утакмице се не сматрају званичним. Под именом БСК прва утакмица одиграна је 1950. године, ми смо оба пута били бољи – 3:0, 5:2, док је под именом ОФК Београд прва утакмица одиграна 7.децембра 1957. године, Црвена звезда је голом Лазара Тасића славила 1:0. Најубедљивија победа Црвене звезде на Карабурми је остварена 9. септембра 1995. године – 6:2. Двоструки стрелац је био Дарко Ковачевић, по један гол су постигли Небојша Крупниковић, Ненад Сакић, Дражен Подунавац уз аутогол Звездана Терзића, а за ОФК Београд је два пута погодио Петар Пуача. Прошле сезоне смо их победили у оба меча. На Карбурми је било 2:1 за наш тим, головима Мрђе и Нинковића (из пенала), док је за домаћине стрелац био Чаврић. Овим је прекинута серија лоших резултата Звезде на „Омладинком стадиону“, и остварена победа након три и по године. У последњој до сада одиграној утакмици на „Маракани“, Звезда је победила са 4:2, и обезбедила шампионску титулу, прву после 2007. године. Стрелци за наш тим били су Лазовић, Печник, Мрђа и Нинковић, док су голове за гости постигли Палочевић и Гајић.

Велики број играча је наступао и за Црвену звезду и за ОФК Беогард, а поменућемо неке од њих: Рајко Митић, Михајло Пјановић, Драгослав Шекуларац, Абубакар Оумару, Славољуб Муслин, Петар Пуача, Милош Шестић, Немаља Пејчиновић, Митар Мркела, Драгослав Степановић, Огњен Короман, Лазар Тасић, Сава Антић, Срђан Мркушић, Ненад Јестровић, Весељко Тривуновић, Душко Тошић, Марко Перовић, Александар Јевтић, Драган Богавац… Марко Петковић и Богдан Планић, који данас доне дрес нашег клуба, у Звезду су стигли управо из ОФК Београда. Љупко Петровић, Милан Живадиновић и Ратко Достанић су били тренери оба клуба.

Што се тиче играчког кадра за предстојећи меч, тренер Лалатовић неће моћи да рачуна на суспендоване Мијаловића и Планића, као и на повређене играче: Петковића и Кахримана. Аврамовски такође вуче повреду већ неко време, а полусезона је завршена и за Вукана Савићевића због упале плућа, као и за Луку Јовића, који се повредио, па ће морати да мирује десетак дана. Ђорђе Ракић се такође пожалио на повреду, и он је под знаком за овај меч.

ОФК Београд је тренутно на петој позицији у Суперлиги Србије са 21. освојеним бодом из 13 утакмица (5 победа, 6, нерешених, 2 пораза). Након убедљивог пораза од Чукаричког (0:4), везали су три меча без пораза, и свакако ће учинити све да наставе серију. Последњих неколико сезона су знали да нам загорчавају живот, а знамо сви већ у каквој је форми наш тим, па се у меч мора ући борбено и ангажовано, не би ли се остварила победа и прекинула серија лоших резултата. Након два узастопна ремија, и два меча без постигнутог гола, ред би био да се затресе мрежа ривала. Наравно, уз публику је увек лакше, па позивамо све навијаче да дођу на „Маракану“, и помогну нашем тиму да дође до победе и изађе из кризе. Цене карата за овај меч су 200, 300 и 400 динара (Север, Исток, Запад), а за ђаке и студенте улаз ће бити бесплатан (уз ђачку књижицу, односно индекс). Такође, акција „Три Звездаша за три бода“ ће важити и за ову утакмицу. Директан пренос је на каналу „Прва“ за оне који не буду у могућности да уживо прате овај меч.

Идемо до нове победе!

XIV коло Јелен Суперлиге:

Црвена звезда – ОФК Београд,

„Маракана“, субота, 29. 11. 2014. године, 18h

Повезане вести

Leave a Comment