Moja Crvena Zvezda
ВажноДомаћи шампионатНајновијеФудбал

Најава: Раднички 1923 – Црвена звезда (ВИДЕО)

Након паузе због обавеза репрезентације, наставља се такмичење у Суперлиги Србије. Може се рећи да је предах дошао у добром тренутку, јер је чињеница да је наш тим већ дуже време ван форме. Заостатак није велики, али за лигу каква је наша, није ни мали, па је крајње време да се уђе у серију победа. Наравно, друга је прича уколико ће се ова сезона искористити за разигравање младих играча који би чинили базу за будуће сезоне, а видели смо и против Удинезеа да имамо талентоване играче које би требало истрпети. Мишљења су подељена, и ова тема је актуелна већ неко време, али шта год да се одлучи – прво је потребно спремити се за следећег противника, а то је Раднички из Крагујевца.

Раднички је основан у септембру 1923. године, а оснивачка скупштина је одржана у кафани „Парк“, на којој је изабран први председник клуба (Александар Ратковић), а клуб је добио име „Млади радник“. Садашње име добио је шест година касније. У лиги старе Југославије играо је неколико сезона у елитном рангу, а први пут се пласирао у највиши ранг 1969. године након баража са Црвенком. Ту се задржао три сезоне, а затим се вратио у Другу лигу, у којој је учествовао две сезоне након чега се вратио у друштво најбољих. Две године је поново играо са најбољим клубовима СФРЈ лиге, а затим је поново испао у Другу лигу, и чекао је 22 године на повратак у елиту. То је успео 1998. године након бараж мечава са Чукаричким. Ту се задржао четири сезоне, највише до тада. Почиње криза Крагујевчана који су испадали и у Трећу лигу. Пред почетак сезоне 2009/10 променио име у ФК Шумадија Раднички 1923, и почео да иде узлазном путањом. На ванредној скупштини клуба пред почетак сезоне 2010/11. име је промењено из ФК Шумадија Раднички 1923 у ФК Раднички 1923, и изабран је нови грб клуба. На крају ове сезоне, освојено је друго место у Првој лиги Србије, чиме је обезбеђено учешће у Суперлиги Србије у којој учествује од тада. Прве сезоне након повратка, Раднички је био близу и да избори учешће у Лиги Европе, а последње две сезоне се углавном борио за опстанак.

Што се тиче међусобног скора, убедљиво је на нашој страни:

Београд:                   14        13        1          0          35:4

Крагујевац :              13        9        4          0          20:3

Укупно :                    27        22        5          0          55:7

*три утакмице су одигране у Купу, у све три је славила Црвена звезда као домаћин.

Први дуел одигран је 23. јуна 1946. године у Крагујевцу, у првенству Србије, односно тада квалификацијама за прво фудбалско првенство Југославије. Црвена звезда је победила са 2:1. Крагујевчани су повели голом Николића, а онда је најбољи стрелац квалификација,  Јован Језеркић, постигао два гола и донео победу нашем тиму. Први дуел у шампионату Југославије у Крагујевцу одигран је 9. новембра 1969. године када смо победили са 1:0 голом Арнејчића, а на „Маракани“ 24. маја 1970. године 2:1, головима Драгана Џајића и Зорана Жоте Антонијевића, док је за Раднички стрелац био Пауновски. Прошле сезоне смо се три пута састали са њима, и победили сва три пута уз гол разлику 6:0. У Крагујевцу је било 2:0 за наш тим, головима Касалице и Дауде, а након тога смо остварили два тријумфа у Београду – прво у осмини финала Купа Србије (3:0 – стрелци: Милијаш, Мијаиловић и Крнета), а затим и у шампионату Србије (1:0 – Касалица).

Најубедљивија победа Црвене звезде је 5:0, 21. септембра 1975. године на „Маракани“ пред 25.000 гледалаца. Голове су постигли Србољуб Стаменковић, Сеад Сушић, Миле Новковић, Зоран Филиповић и Петар Баралић. Црвена звезда је и два пута славила са по 4:0, док је најучесталији резултат међусобних дуела био 2:0 за наш тим, пет пута.

Од заједничких играча издвојићемо Предрага Ђорђевића, Луку Миливојевића, Србољуба Кривокућу, Ненада Лалатовића, Александра Дику Стојановића, Дарка Спалевића, Сашу Стаменковића, Радована Кривокапића. Дрес Радничког тренутно носе Марко Перовић, Јован Крнета и Милош Весић који су такође носили дрес нашег клуба.

Уз раније повређеног Петковића, тренер Лалатовић за овај меч неће моћи да рачуна на Аврамовског, који већ дуже време вуче повреду и никако да се устали у тиму, а на утакмици са Удинезеом се теже повредио и Дамир Кахриман. Вукан Савићевић ће такође бити ван конкуренције  за тим због повишене температуре, док су остали на располагању Лалатовићу.

Раднички је лоше стартовао ове сезоне и тренутно је последњи тим на табели са шест освојених бодова из дванаест кола (једна победа, три ремија и шест пораза). Тренутно им „не цветају руже“, и поред лоше форме нашег тима, Звезда је апсолутни фаворит, али, наравно, то се мора доказати на терену. Наша екипа је искористила паузу да направи опроштај Дејану Станковићу, који је прошле суботе последњи пут предводио црвено-беле као капитен. Више од 15.000 људи је поздравило легенду клуба, и једног од најбољих играча Звезде у постбаријевској ери, а та утакмици може психолошки позитивно утицати на малди тим Звезде, и помоћи му да изађе из кризе. Са навијачима је увек лакше, па позивамо све навијаче, пре свега из Крагујевца и околине, да дођу на стадион „Чика Дача“, и помогну нешем тиму да дође до нових бодова. За оне који нису у могућности да прате овај меч уживо, директан пренос је на каналу „Арена Спорт 1“.

Идемо до нове победе!

XIII коло Јелен Суперлиге:

Раднички 1923 – Црвена звезда,

Стадион „Чика Дача“, Крагујевац, субота, 22. 11. 2014. године, 13h

Повезане вести

1 comment

nokia c5-03 нов 21, 2014 at 15:24

Veoma utakmica za nas! Bilo kakva pobeda dolazi u obzir. ZVEZDA!!!

Reply

Leave a Comment