Moja Crvena Zvezda
ВажноЗвездине легендеНајновијеФудбал

Најава: Опроштај Звездине легенде против Удинезеа

У пријатељској утакмици против Удинезеа, након више од шеснаест година, Дејан Станковић ће поново обући Звездин дрес, и званично се опростити од вољеног клуба. Тим поводом, Станковић ће преузети капитенску траку од Николе Мијаиловића, и тако по последњи пут преводити црвено-беле, а навијачи ће имати прилику да још једном поздраве легенду клуба.

Шта рећи о Дејану Станковићу, најмлађем капитену у историји Звезде, човеку чије се игре памте, и једном од најбољих, ако не и најбољем играчу нашег тима у постбаријевкој ери. Између осталог, памтиће се утакмица против Кајзерслаутерна, када је одиграо меч за десетку, најпре анулиравши предност немачког тима из првог меча, а затим и дуплиравши вођство Звезде почетком првог продужетка утакмице. За Звезду је одиграо укупно 114 званичних утакмица и постигао 38 голова. Постао је најмлаћи кашитен у историји Звезде, а до скоро је био и најмлађи стрелац у историји нашег клуба (његов рекорд је оборио Лука Јовић прошле сезоне у последњем колу шампионата Србије). Учествовао је у освајању једне шампионске титуле у тадашњој СР Југославији, као и три национална купа. Остаје жал што се није титулом и опростио од нашег тима пре одласка у Европе, али знате сви да је те сезоне Обилић „морао“ да освоји титулу и на који начин је до тога и дошао. Након Звезде, отишао је у Лацио са којим је освојио шест трофеја, укључујући и првенство Италије, Куп Купова и Суперкуп Европе. После Лација, наступао је за милански Интер са којим је за девет и по сезона освојио чак 17 трофеја, међу којима и титулу шампиона Европе и света. Рекордер је нашег националног тима са 103 одиграна меча, а учествовао је са нашом репрезентацијом на три Светска првенства (и што је интересантно, репрезентација је сваки пут носила друго име), као и на једном Европском првенству. Већ на дебију за репрезентацију, био је двоструки стрелац против Јужне Кореје, а између осталих, постигао је одлучујући гол у квалификацијама за Европско првенство 2000. године против Хрватске. Та утакмица се на крају завршила резултатом 2:2, што је било довољно за прво место у групи и учешће на континеталном првенству, на коме је Југославија стигла до четвртфинала.

Много је успеха постигао Станковић, али бројке не показују довољно оно најважније – љубав према црвено-белој боји коју је увек показивао, и на различите начине подржавао Црвену звезду и њене клубове, био радо виђен гост и на утакмицама кошаркаша, ватерполиста… Опроштајни меч овакве легенде је свакако довољан разлог да се испуни „Маракана“ у суботу, а и поред тога, нашем тиму ће значити да одигра утакмицу против екипе из једне од најјачих европских лига. Нажалост, Црвена звезда је ове сезоне била избачена из европских такмичења (било – не поновило се), и црвено-бели би могли да искористе овакву утакмицу за подизање форме, која је тренутно, благо речено, лоша. Резултат ће, наравно, бити у другом плану, али би требало извући максимим из ње. О противнику у овом мечу, Удинезеу, чији је Станковић помоћни тренер, већ сте имали прилике да прочитате на нашем сајту.

Карте за овај меч се продају од среде (Север 200, Исток 300, Запад 400 динара), а важиће и сезонске улазнице. Удинезе је пристао да сам плати трошкове пута и смештаја, тако да целокупан приход са ове утакмице иде Црвеној звезди, што је свакако леп гест гостију. Према речима Станковића, и њима значи овај меч, поштују Црвену звезду и њену традицију и очекују спектакл. Не сумњамо да ће тако и бити, па позивамо све навијаче да дођу у суботу на „Маракану“, поздраве некадашњег капитена, и у новом амбијенту за памћење увеличају опроштај Звездине легенде. Директан телевизијски пренос је на каналу „Арена Спорт 1“ за оне који нису у могућности да прате меч уживо.

СВИ НА МАРАКАНУ!

Пријатељска међународна фудбалска утакмица:

Црвена звезда – Удинезе,

„Маракана“, субота, 15. 11. 2014. године, 17h

Повезане вести

Leave a Comment