Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Звезда тражи брејк против прошлогодишње муштерије

Половина је такмичења по групама у Евролиги, а Звезду чекају два узастопна гостовања. Прво у низу је против добро познатог противника, екипе коју смо прошле године савладали и завршили иза ње у борби за ТОП 16 фазу. Надајмо се другачијем епилогу ове године, барем када је пласман у наредну рунду у питању.

Лаборал Кућа, раније позната као Каха Лаборал и Таукерамика, клуб је са веома светлом традицијом, мада спада у млађе међу шпанским клубовима. Три пута су били прваци Шпаније, сва три пута у 21. веку, док су национални куп освајали шест пута. У периоду од 2005-2008. године су четири пута узастопно играли фајнал-фор Евролиге, али ниједном нису освојили ово такмичење. У том периоду је у дресу тадашње Таукерамике блистао и наш Игор Ракочевић, поставши једне сезоне и најбољи стрелац Евролиге.

Ове сезоне Кућа је стартовала исто као и Звезда, са по две победе и пораза, са нешто лошијом кош разликом. Овај меч је стога и занимљивији јер ће победника директно погурати ка ТОП 16 фази. Мечеви у Виторији се играју у арени „Фернандо Буеса“, која може да прими око 15000 ватрених шпанских навијача. Прошле сезоне је управо у овој дворани Звезда забележила своју прву Евролигашку победу и подгрејала наду за пласман у другу фазу. Ове године би победа могла да има исти утицај.

Екипа је прилично промењена у односу на прошлу сезону, доведена су добра појачања и то довољно говори о амбицијама да се овај клуб врати на стазе старе славе и да се неће задовољити само евентуалним пласманом у ТОП 16. У односу на прошлу сезону у ростеру је остало само пет играча и то они носиоци игре као што су Хамилтон, Сан Еметерио, Ертел, Козије и Диоп који није ни играо до сада. Хамилтон је ниски центар, изузетно покретан и снажан, познат по томе што се често извлачи споља и поентира са капице, одличан у пик-ен-рол игри. Сан Еметерио је искусан спољни играч, добар шутер, али углавном погађа са полудистанце, осим када сам осети да га иде и шут споља, тада је неумољив. Претходне седмице је паузирао због повреде и није сасвим сигурно колико ће моћи да игра у четвртак. Томас Ертел је француски плеј, тренутни лидер Евролиге по броју асистенција. Има изузетну брзину и преглед игре, одлично диктира темпо утакмице и често се одлучује на продоре. Уосталом, на протеклом Светском првенству сигурно најбољи плеј, наравно после Теодосића. Козије је играч задатка и за време које проводи на паркету увек направи неки позитиван учинак, да ли у одбрани или нападу, свеједно.

Што се појачања тиче, највише пажње у домаћој јваности је изазвао долазак искусног, високог бека, Саше Вујачића. Он је последњи потписао и заиграо је у последње две утакмице у Евролиги. Одмах је показао класу у игри и задобио поверење како тренера тако и саиграча. Прави НБА играч, шутира из свих позиција, а често баци и добру асистенцију. Из Бешикташа је доведен Дорон Перкинс као велико појачање на позицији плеја, али поред одличног Ертела не успева да се избори за већу минутажу. Поседује велико искуство, игра одличну одбрану и могао би управо против нашег Вилијамса да покаже своје право лице, ако се определе за стриктно покривање као што је то учинио Олимпијакос. Нама добро познат је момак који има највећу шутерску слободу у тиму, а то је Давис Бертанс. Тренер има потпуно поверење у њега и још увек стрпљиво чека право вече овог момка, с обзиром да су му шутеви за два поена на јако ниском нивоу, као и за три. Шенгелиа игра на позицији крилног центра, снажан је одбрамбени играч, али се до сада показао и изузетно сигурним у нападу, стога важи и за једно од пријатних изненађења ове екипе. Ајверсон је први центар екипе. Класичан високи играч, одличан под кошем, такође веома снажан и најчешће воли лопту на ниском посту. Ким Тили је алтернатива на високим позицијама, има јако малу минутажу и углавном епизодну улогу у тиму.

Што се наших играча тиче, хвала Богу, сви су здрави и спремни за овај меч. Агресивна одбрана и висок темпо је нешто на чему сви у екипи инсистирају. Сви играчи су у доброј форми, а нарочито радује одлична партија Џенкинса и Дангубића против Солнока, што је истакао и тренер Радоњић. Блажич је прошле сезоне у Београду против ове екипе одиграо једну од најбољих утакмица у сезони, а Лука Митровић и Марјановић сигурно могу да изађу на крај са њиховим високим играчима.

Ова утакмица је одлична прилика за први брејк у сезони, за оно што је потребно за пласман у ТОП16 фазу коју сви жељно прижељкујемо. Не можемо много тога да учинимо за тим, али верујемо да ће као и увек имати подршку наших људи и у Виторији. И верујемо у још један подвиг Луке и другова!

Лаборал Кућа – Црвена звезда Телеком, четвртак, 20:30, арена „Фернандо Буеса“, Виторија

Повезане вести

2 comments

pera нов 13, 2014 at 17:29

Podrška kao i uvek večeras igra moja Crvena Zvezda dakle to je praznik košarke. Sretno momci.

Reply
Miljan нов 13, 2014 at 13:01

Vi napraviste Laboral na Real 🙂 nisu oni bas toliko jaki. I taj tip igraca kao sto je Perkins, Markus ce lako da isprobija. Videcete vcrs kad Vili zavesla Perkinsa kao Nolana u Areni 🙂 dok Bobi ce imati malo tezi zadatak. Ne u napadu jer njega, ako on hoce ne moze niko da spreci da da 15-20 poena nego moze mu biti problem odbrana ako Hamilton duze igra ovu utakmicu. Emeterio i Ertel ne znaju sta je odbrana tako da ocekujem da bekovska linija bude na nivou pre svega Jaka i Djenka. I kao nasu najvecu prednost isticem FIZICKI SMO MNOGO JACI OD NJIH! Poz

Reply

Leave a Comment