Moja Crvena Zvezda
ВажноДомаћи шампионатНајновијеФудбал

Најава: Црвена звезда – Чукарички

Црвена звезда је победила Рад у прошлом колу, и реванширала се „Грађевинарима“ за пораз у Купу Србије. Наш тим није бриљирао ни на овом мечу, али игра из првог полувремена би могла да наговести излазак из кризе. У сваком случају, трка се наставља, и даље смо на два бода заостатка, а следећи противник је Чукарички.

Фудбалски клуб Чукарички је основан 4. јула 1926. године у радничком делу старе Чукарице, у близини старе шећеране, у кафани „Мајдан“, као ЧСК – Чукарички спорт клуб. Први председник клуба је био Милош Илић први српски авијатичар, резервни ваздухоповни капетан прве класе. Играчи су сами направили дресове и одржавали терен. Клуб је играо у трећем рангу такмичења, а пре рата је и освојио Прву београдску лигу. Клуб се у међувремену фузионисао са ФК Истром што је наишло на неодобравање већине чланова управе и играча који су прешли у „комшијске“ клубове Шећеранац и Макиш. Такође су и локални мештани негодовали и клуб је изгубио популарност. 1948. године мења назив у СД Чукарички. За време СФРЈ лиге, нису успели да дођу до најјачег нивоа такмичења, али се могу похвалити учешћима у Другој савезној лиги. Током деведесетих година клуб је био под спонзорством фирме Станком, па је променио име у Чукарички Станком. 1992. године су освојили Куп Београда, а 1995. године стигли до четвртфинала Купа СР Југославије. Члан највишег ранга, тада Прве „А“ лиге Југославије, постали су 1996. године. Првенство се тада играло по систему по којем су клубови подељени у две групе – А и Б, са по 10 чланова. Играло се четворокружно, с тим што после другог дела (после полусезоне, две рунде), четири најбоља тима из Б групе прелазе у А, а четири последњепласиране из А групе у Б (групу Б су чинили мање квалитени тимови, тј. из ове групе се на крају сезоне испадало у Другу лигу). Чукарички је у првом делу првенства био суверено први у Првој Б лиги без пораза, а на крају су заузели шесто место у Првој А лиги. Кренула је ренесанса клуба, учествовањем у Европи, Интертото купу, две године за редом када су играли против Гронингена, Карлсруеа, Монпељеа… Постали су стандардни чланови најјачег ранга нашег фудбала, с тим што сe дешавало на кратко склизну у Другу лигу. Ситуација се годинама драстично погоршала, иако је клуб у неколико наврата завршавао у горњем делу табеле. Чукарички је 2011. године био на ивици потпуног гашења, а у септембру исте године су отишли у стечај и клуб је стављен на јавну аукцију са почетном ценом од 10.235.200 динара. У априлу 2012. године клуб је преузела фирма ADOC, на челу са бизнисменом Драганом Обрадовићем и директором Милошем Јанковићем. Заједничким снагама нови инвеститори и власници и пријатељи и ветерани клуба су консолидовали Чукарички, који је у последњим утакмицама опстао у Првој Телеком лиги. Чукарички је постао први приватизовани фудбалски клуб у Србији, а прошле сезоне су се вратили у најјачи ранг српског фудбала. Познати су и по својој навијачкој групи, „Брђанима“, који су основани 1991. године.

Што се тиче међусобног скора, он је нашој страни, с тим што смо били прилично убедљиви против Чукаричког на „Маракани“, док смо се често мучили на њиховом терену:

„Маракана“:            16        15        1          0          42:5

Баново брдо :           16       8        3          5          21:15

Укупно :                  32        23        4          5         63:20

Први међусобни меч одигран је 6. марта 1996. године на „Маракани“, Црвена звезда је победила са 1:0, аутоголом Станишића. На Бановом брду први меч одигран је 30. марта 1996. године и завршен је резултатом 0:0. Чукарички је први пут славио 31. маја.1997 године, у последњем колу сезоне на Бановом брду. Црвена звезда је декласирана 4:1, два гола је постигао Милоје Вукић, по један Станко Свитлица и Јован Гојковић, а Црвена звезда је повела голом Дејана Станковића. Ово је уједно и најубедљивији тријумф Чукаричког. Најубедљивији тријумф Црвене звезде је 8:1, 15. марта 1997. године. Зоран Јовичић је постигао хет-трик, Драган Вулевић је био стрелац два пута, а Дарко Анић, Винко Мариновић и Драган Мићић по једном. Стрелац за Чукарички био је Александар Јовић.

Прошле сезоне смо поражени на Бановом брду (2:0 – Стоиљковић и С. Срнић), а у последњем до сада одиграном мечу ових клубова, Црвена звезда је била убедљива на „Маракани“ и победила са 4:1, уз три гола Дарка Лазовића и један погодак Драгана Мрђе, док је стрелац за госте био Мандић.

cz-cuk_4-1_kor
Слика са последње одигране утакмице између Црвене звезде и Чукаричког

Што се тиче заједничких играча, најпознатији су Милош Нинковић и Павле Нинков. Ту су још и Милан и Иван Дудић, Никола Трајковић, Милан Вилотић, Јован Гојковић, Саша Марковић, Марко Блажић, Миливоје Витакић, Дарко Пиваљевић… Александар Коларов, Горан Гавранчић и голман Бојан Исаиловић су име стекли у Чукаричком а прошли су омладинску школу Црвене звезде. Данас дрес Црвене звезде носи Горан Гогић који наступао за тим са Бановог брда у сезони 2006/07, а у Чукаричком су тренутно браћа Драгољуб и Славољуб Срнић, као и Филип Стојковић, који су поникли у нашем тиму.

Чукарички је тренутно на четвртом месту на табели, а освојили су 21 бод (6 победа, 3 ремија и два пораза), а везао је три узастопне победе. Карте за овај меч у продаји су од петка, а наш фудбалски клуб је припремио неколико акција у вези са овим мечом, па ће тако власници сезонских улазница моћи да поведу још две особе са собом (практично једна сезонска важи за три особе), а сви они који су купили карту за кошаркашку утакмицу између Црвене звезде и Олимпијакоса, моћи ће са истом да уђу и на „Маракану“ у суботу.

Позивамо све навијаче да дођу на наш највећи стадион, и помогну нашем тиму да дође до нове победе. Неефикасност у овој сезони је приметна (15 голова на 11 утакмица, а примера ради, Чукарички је постигао 21), Звезда је одиграла неколико лоших утакмица, уз приметан напредак у последњој утакмици против Рада. Помозимо нашим фудбалерима да наставе да подижу форму. Директан пренос ја на каналу „Прва“ за оне који не буду у могућности да уживо прате овај меч.

Идемо до нове победе!

XII коло Јелен Суперлиге:

Црвена звезда – Чукарички,

„Маракана“, субота, 08. 11. 2014. године, 18h

Повезане вести

Leave a Comment