Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Црвено-бели дерби у Арени

Играње са најбољима, то је оно због чега је Звезди фалила Евролига претходних година. Како Звезди, тако и њеним навијачима који овај меч називају и највећим у 21. веку. А екипа из Пиреја дефинитивно јесте међу најбољима у Европи. А када се у обзир узму и братски односи навијачких група оба тима, највећа дворана на Балкану и два најбоља тима у групи, спектакл је загарантован.

О реномеу овог тима заиста не треба трошити речи. Десет пута прваци Грчке, три пута освајачи Евролиге, девет пута освајачи националног купа. Прву титулу у Евролиги су освојили 1997. под вођством Душана Ивковића. Занимљиво, наредних година је углавном доминирао Грчком и Европом градски ривал Панатинаикос под вођством другог Србина, Жељка Обрадовића. Душан Ивковић се вратио у клуб 2010. а већ наредне сезоне вратио и Евролигу у Пиреј. Након његовог одласка клуб се углавном ослонио на домаће снаге, на младог тренера и сасвим неочекивано поновио успех те је и 2013. био најбољи у Европи. Прошла сезона је протекла без трофеја, тако да се зна шта се очекује од тима ове сезоне.

А када тим предводи један Василис Спанулис, жива легенда европске кошарке очекујте све оно што нисте веровали да један играч може да уради. Човек који је својевремено прешао из Панатинаикоса у Олимпијакос, који је у оба тима имао водећу улогу у освајању свих могућих трофеја, који и у 32. години делује неухватљиво за све противничке играче, представиће се у петак и Звездиној публици. Проглашен је за најбољег играча у Евролиги у октобру и сигурни смо да ће дати све од себе да настави у истом ритму.

А да пажњу не треба посветити само њему говори први поглед на ростер Олимпијакоса. Спољну линију чине још Лафајет, Манцарис, Дарден, Слукас, Лоџески и сваки од њих има своју улогу и минутажу на паркету. Сви су одлични стрелци, а само је Лафајет новајлија, што се и види по његовим бледим партијама на почетку сезоне. Треба додати да се у последњем мечу у првенству повредио и сјајни шутер Лоџески и да је његов наступ у Комбанк арени под знаком питања. Са друге стране, Тремел Дарден се вратио тренинзима после једномесечне паузе и можда заигра баш против Звезде. Слукас и Манцарис су различито почели сезону, Слукас са просеком од 13 поена као један од лидера, док Манцарис још увек тражи прави форму, игра доста нервозно и има све мању минутажу.

Додатан проблем екипи Олимпијакоса прави и повреда чланка Јоргоса Принтезиса који још увек није забележио наступ у Евролиги ове сезоне. А како су он и Лоџески једни од најбољих шутера у тиму, није чудо зашто је Спанулис толико одговорности преузео на себе, знајући да се он разигра тек у другој фази такмичења.

У рекету Олимпијакос делује застрашујуће. Таквом утиску доприносе Данстон и Хантер. Два одлична скакача, једнако опасна у напада и одговорна у одбрани, међу најбољим блокерима у Евролиги. Поред њих све већу минутажу добија и млади Грк Димитриос Аграванис, велика узданица грчке кошарке. У прилог причи о снази ове центарске линије иде и чињеница да Олимпијакос има и више ухваћених лопти од Звезде и више блокада, упркос сјајним учинцима наших Митровића и Марјановића.

Олимпијакос ће овај меч играти и са новим тренером. У питању је Јанис Сфаропулос, човек који сигурно зна какав га амбијент чека с обзиром да је прошле године у Еврокупу водио Паниониос против Црвене звезде у ТОП32 фази, али никада самостално није водио тим у Евролиги.

Црвена звезда се до сада пред својом публиком показала као изузетно физички спреман тим, упоран и агресиван и то је дало одличне резултате. Да ли ће искусни играчи Олимпијакоса успети да смире нашу младост, видећемо. У сваком случају, ваљало би да се у неким ситуацијама играчи само смире, с обзиром да је наш тим у октобру имао највећи број изгубљених лопти, чак 16 по мечу. Такве поклоне, наш наредни противник неће одбијати.

Једно је сигурно, дворана ће цела бити црвено-бела. Арена ће сигурно бити пунија него на прве две утакмице, навијачи ће сјајно дочекати и противничке играче на паркету јер су наша браћа то заслужила, али када почне утакмица милости неће бити. Звезда је већ многе изненадила, али хајде да верујемо да могу то да учине још једном, против једног од највећих. Јер са нама се може све што се пожели…

Црвена звезда Телеком – Олимпијакос, петак, 19:00, „Комбанк арена“

Повезане вести

2 comments

lakarijee нов 6, 2014 at 22:05

Realno i da izgubimo ja mislim da bi nam braca pomogla u grckoj ako nam bude gorelo za prolaz, a oni obezbede do tad prvo mesto 🙂

Reply
dejo нов 6, 2014 at 21:36

Ocekujem pobedu! 😀 Sportski i burno pozdraviti bratski klub…ali…pobeda nam je neophodna i ocekujem je!

Reply

Leave a Comment