Moja Crvena Zvezda
БлоговиВажноЕвропска такмичењаИсторијаНајновијеСтолеФудбал

На данашњи дан: Преброђена друга препрека у Купу УЕФА у сезони 1978/79

У чувеној сезони 1978/79, када је Црвена звезда стигла до финала Купа УЕФА, црвено-бели су били пред испадањем већ у првом колу када су играли против Динама из Берлина, али је у невероватној завршници утакмице у Београду, Звезда преокренула резултат и прошла у следећу фазу. Тамо ју је чекао Спортинг из Хихона, а реванш меч је одигран на данашњи дан 1978. године. Након минималне победе у Хихону, Црвена звезда је играла нерешено код куће (1:1), што је било довољно за пролаз у осмину финала овог такмичења.

У првој утакмици, у Шпанији, Црвена звезда је победила са 1:0 голом Благојевића у 84. минуту. Пред око 35.000 људи, наш тим је играо са играчем мање целих сат времена, јер је већ у 30. минуту искључен Јовановић. Ипак, Спортинг никако није могао да искористи предност играча више, а Звезда је створила неколико опасних контранапада, и из једног таквог – постигла гол. Славољуб Муслин је повео акцију, лепо дотурио лопту Цвијетину Благојевићу иза леђа одбрамбеног играча домаћег тима. Благојевић је са десне стране упутио ударац левом ногом, лопта је закачила играча Спортинга, Кириока, и завршила у мрежи – за значајну предност пред реванш меч у Београду.

На „Маракани“, Црвена звезда је пред 55.000 људи очувала предност из првог меча. Аутогол Боровнице у 22. минуту донео је мало стрепње у Звездин пласман. Ипак наш тим је наставио са нападима, а круна такве игре био је погодак Владимира Петровића Пижона десетак минута пред крај меча. И против Динама из Берлина, Црвена звезда је одиграла одлично у завршници меча, па је Звезда тако већ трећи меч у овом такмичењу решавала у последњих десетак минута меча, а испоставиће се да ће бити још таквих утакмица те сезоне.

На овај начин, Црвена звезда се пласирала у осмину финала Купа УЕФА, а жреб је одлучио да противник буде лондонски Арсенал…

Повезане вести

Leave a Comment