Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Звезда у Клаипеди тражи наставак сјајне серије

„Звезда игра тотално другачије од других“, орило се из скоро 20 000 грла прошлог четвртка у Арени. Можда је правилније рећи да Звезда ове сезоне игра другачије него претходне. Искусније, агресивније, са решењем и за пад у игри и  иницијативу противника. Максималан учинак у АБА лиги и Евролиги позива на оптимизам, искуства од прошле сезоне на максималан опрез пред гостовање у Литванији вицепрваку те државе.

Град Клаипеда се налази на северу државе, на обали Балтичког мора и највећа је лука у земљи. Има око 190 000 становника и трећи је по величини. Арена у којој Нептунас наступа прима за кошаркашке мечеве скоро 6 000 гледалаца, а сигурни смо да ће на дебитантском мечу њиховог тима у Евролиги бити испуњена до последњег места, знајући да је кошарка спорт број један у Литванији.

Екипа Нептунаса је до сада бележила само наступе у Еврокупу, а прошле сезоне су гледаоци у Србији могли да их гледају против Радничког из Крагујевца, који је добио оба меча у групи и тако допринео да се Литванци не пласирају у ТОП32 фазу такмичења. Ове сезоне су дебитантски меч Евролиге одиграли у Виторији против Лаборал Куће и убедљиво били поражени 88:69.

Што се састава тиче занимљиво је да се у њему налази само један странац, Американац Мустафа Шакур који је доведен овог лета на позицији плеја. Овај играч има искуство играња у Евролиги, две године је наступао за Проком, а сезону у Нептунасу није почео на најбољи начин. Од њега домаћа публика има велика очекивања, а треба имати на уму да не шутира превише споља.

Од играча са Евролигашким искуством је доведен једино центар из Будивељника, Анисимов. Искусни играч са својих 216цм представља велику опасност, а навијачи га се добро сећају из прошлогодишњег двомеча са украјинским представником. Поред њега је доведен Егидијус Димса, играч који  је привукао пажњу у домаћој лиги прошле сезоне наступајући за Пјено.

Спољна линија је попуњена одличним шутером Сиником, који је играо и прошле сезоне за Нептунас, као и Гаилијусом, играчем Олимпије који је рођен у Клаипеди. Екипи су додата и два играча из млађих категорија клуба, Нациус и Белијаускас.

Од староседелаца, најважнији је био останак тројке која је практично овај тим и довела до финала, а то су Мазеика, Саракаускас и Василис. Мазеика је плејмејкер, играч са одличним шутем, прави представник литванске школе. Саракаускас је због повреде пропустио прво коло, а његов наступ за сутра је неизвестан. Василис игра крилног центра и важио је прошле сезоне за мотор екипе. Игра Нептунаса у великој мери базира на њему тако да ће наш капитен поново морати да одради велики посао у дефанзиви.

Добро је позната ситуација са путовањем наше екипе у Литванију. Због штрајка немачке Луфтханзе, тим ће морати да путује преко Москве, па и да преседа на аутобус последњих 300 километара. Упитно је да ли ће данас бити уопште одрађен тренинг. Међутим, све то се сутра мора заборавити и имати на уму да је Нептунас у истој ситуацији као Звезда прошле сезоне. Екипа која жели да се докаже целој Европи, која ће имати гласну подршку са трибина и која сигурно никоме неће бити лак залогај пред њеном публиком.

Уколико се одржи исти ниво агресивности у одбрани, а побољша шут и дефанзивни скок, уколико Џенкинс коначно почне да игра онако како се то очекује још од меча са Будивељником и уколико Вилијамс настави одличну сарадњу са центрима, са нешто бржим протоком лопте у позиционом нападу, не би требало да имамо великих проблема са овим противником. Очекује се брза кошарка, са доста шутева и брзих поена, али да би победила, Звезда мора и у нападу да одговори шутем споља, не само игром у рекету.

И наравно, морају иза себе, макар и путем малих екрана имати подршку свих нас. Пренос је на каналу Спорт Клуб 1.

Нептунас – Црвена звезда Телеком, четвртак, 18:00, „Швитуријум арена“ Клаипеда

Повезане вести

Leave a Comment