Moja Crvena Zvezda
БлоговиДомаћи шампионатИсторијаНајновијеСтолеФудбал

Дан од када се у Тузли не једе боровница

Као и многим Звездашима, љубав према црвеној-белој боји усадио ми је отац, и писао сам већ о томе, али оно што тада нисам напоменуо јесте да је он у млађим данима бележио резултате, лепио улазнице са утакмица на које је ишао, као и исечке из новина. Одувек сам волео да листам те његове „књижице“, и „тражим“ карте по њима, али нпр. када се дође до сезоне 1980/81, има их јако мало. Тада би ми рекао да је те сезоне имао пропусницу, и конкретно ту чува и данас – жута, са предње стране грб вољеног клуба са печатом, као и слика са потписом власника, а са задње стране пише само „Претплатна карта за ђаке и студенте: Стајање – Север“. Тада, као малом, није ми било јасно зашто је узео само једну карту, када је могао да их има више, али, ипак, била је ту једна слика интересантна слика семафора – управо ова која је на насловној фотографији.

Та утакмица одиграна је управо на данашњи дан 1980. године, а Црвена звезда је више него убедљиво савладала тузланску Слободу – резултат је био 9:1. И у овој данашњој нашој лиги није лако победити некога са оваквом разликом, а камоли у тадашњој СФРЈ лиги. Међутим, утакмица није остала упамћена само по високој победи, већ и по томе што је Здравко Боровница потигао чак пет голова, и то је био најбржи хет-трик у историји Звезде. Управо је он постигао прва три гола на овом мечу од 3. до 13. минута, а Благојевић се побринуо да у 18. минуту већ буде огромних 4:0 за Звезду. До краја полувремена било је већ 6:0 – у листу стрелаца се уписао и Петровић, а затим је Боровница постигао још један гол. У другом полувремену, Мулахасановић смањује резултат, у 62. минуту, али Репчић и Јанковић постижу нове поготке за наш тим. У 88. минуту, Боровница ставља тачку на ову утакмицу. Много одличних играча је играло за наш клуб, али ни много звучнијим именима од њега није пошло за ногом да постигну пет голова на једном мечу. И даље је власник најбржег хет-трика, с тим што се Драган Мрђа изједначио са њим прошле сезоне у победи над Спартаком из Суботице (5:0, постигао је голове у 11, 18. и 21. минуту).

Иначе, Црвена звезда је те сезоне освојила нову, 14. титулу у својој историји, и стигла до четвртфинала Купа шампиона, где је елиминисана од Интера. Слобода је заузела јако четврто место у нашој лиги. Поред нашег тима, испред њих су били само сплитски Хајдук и нишки Раднички, а иако је Слобода била високо пласирана и испред нпр. Динама, Партизана – имала је негативну гол-разлику (46:51).

Повезане вести

3 comments

Goran окт 9, 2014 at 03:06 Reply
Teks Viler окт 8, 2014 at 16:00

A gde sada zivi taj gospodin Borovnica i cime se bavi?

Reply
Столе окт 11, 2014 at 12:15

Често игра за ветеране нашег клуба, а радио је као скаут Звезде, за млађе категорије.

Reply

Leave a Comment