Moja Crvena Zvezda
Архива

Predstavljamo vam FK Ren

Grb FK Ren

FK Ren (FC Stade Rennes)
Zemlja: Francuska
Koeficijent: 15 068
Stadion: Route de Lorient (31 127)

Francuski fudbalski klub Ren osnovan je davne 1901. godine od strane studenata i važi za jedan od najstarijih u ovogodišnjem takmičenju Evropa Lige. Ove godine klub će proslaviti 110 godina postojanja, a u tome periodu nije osvojeno mnogo trofeja. Ipak i pored toga Ren važi u francuskom fudbalu za jednu od najstabilnijih ekipa, kako rezultatski, tako i finansijski. Odlikuje ih odlična organizacija i „pametna“ kupovina igrača, kako bi se kasnije prodali za dosta veće pare.

Tek od 1933. godine i osnivanja profesionalne lige Francuske, Ren je počeo da se organizuje i posle 3 godine ušao u prvu ligu. Za ceo period proveden u prvoj ligi, Ren nikada nije uspeo da se domogne titule. Kup Francuske osvojen je dva puta (1965. i 1971.), a još tri puta su bili u prilici da ga osvoje, ali su poreženi u finalu(poslednji put 2009). Kao prvoplasirani su završilu u drugoj ligi dva puta 1956.i 1983. godine, te su se vratili u najelitnije takmičenje. Prošle sezone Ren je prvenstvo završio na 6. mestu i po propozicijama nije stekao pravo na učešće u evropi, ali je tu šansu dobio zbog činjenice da je Lil osvojio i prvenstvo i kup Francsuke.

Što se tiče učešća u evropi najbolji rezultati ostvareni su u dva nastupa. Prvi put je bilo 2005. kada je ekipa ušla u grupnu fazu kupa UEFA, gde su doživeli poraz na sva četiri meča. Rivali u grupi su bili Štutgart, Rapid Bukurešt, Šahtjor Donjeck i PAOK, a da bi ušli u grupnu fazu prethodno su morali da eliminišu Osasunu. Drugi put je bilo 2007. kada su se opet plasirali u grupnu fazu kupa EUFA. Prethodno su izbacili Lokomotivu iz Sofije,a u grupi protivnici su bili Bazel, Bran, Hamburger i Dinamo Zagreb. Iz četiri meča osvojena su dva boda, što nije bilo dovoljno za prolaz dalje. Poslednji nastup u evropi bio je 2008. godine kada su posle prve prepreke (Stobek), naleteli na Tvente, ali nisu uspeli da se plasiraju dalje zbog manje primljenih golova holandjana kod kuće (2-1, 1-0).

Atmosfera na stadionu Rena

Ono što je veoma zanimljivo je da Ren nije niti preterano napadačka ekipa, niti je fenomenalna u defanzivi. Njhova ukupna gol razlika na kraju prvenstva, bila je samo +3, a broj golova koji su postigli samo 38(na isto toliko mečeva). To govori da je ekipa trenera Frederika Antonetija više za zatvorenu igru u kojoj će se igrati „šahovski“ potezi, nego što će juriti što više golova. U prventsvu prošle sezone prosečna poseta na domaćem terenu bila je oko 22 hiljade (najveća poseta 28 600, a najmanja 17 200), a na stadion može da stane nešto više od 31 000 navijača.

U prvom timu se nalazi veliki broj stranaca, ali ima i dosta onih koji imaju dvojno državljanstvo pa se praktično vode kao domaći igrači (10 igrača sa stranim pasošem i još 15 sa dvojnim državljanstvo-svoje prethodno i francusko). Ekipa je po transfermarketu, koji se bavi cenama na fudbalskom tržištu, procenjena je na 82,8 miliona evra, dok na primer naš klub po istom izvoru vredi 25,2 miliona evra. Najskuplji igrač Rena trenutno je M’Vila Yamn koji vredi 16, 5 miliona, a prosečna starost ekipe je 23.3 godine. Najbolji strelac prošle sezone bio je Asamoa Gian iako je napustio klub još na posluezoni. Drugi strelac ekipe bio je Marveaux sa 10 golova (otišao u Njukasl).

Ren je sezonu u Evropi započeo dvomečom sa ekipom Rastuvi iz Gruzije. Prvi meč je završen ubeljivom pobedom od 5-2 na gostovanju, da bi kod kuće još jednom francuski tim pobedio, ovaj put sa 2-0 i tako se plasirao u 4. kolo tj. play-off Evropa Lige. U domaćem prvenstvu prvu utakmicu će odigrati već u nedelju (17 h) kada će odigrati meč sa ekipom Dižon, inače novajlijom u Ligi 1. Prethodno je Ren odigrao 3 pripremna meča na kojima je zabeležio 2 remija i jednu pobedu) 0-0 sa Vannesom, 1-1 sa Angersom i pobeda od 2-1 protiv Loriena)

Ne može se reći da su gigant, ali kvalitet lige iz koje dolazi sigurno treba više nego da nas upozori. Svima je jasno da čak i ekipe iz donjeg dela tabele francuske lige mogu da igraju ravnopravno sa našim najjačim timovima, pa se ekipa Rena mora najozbiljnije shvatiti. Sigurno da naš klub ima svoje šanse i da će mnogo toga zavisiti od ishoda prvog meča u Beogradu. Jeste  Marakana naša velika prilika da francuzima uteramo strah u kosti i za revanš meč, ali prethodno moramo ostvariti aktivan rezultatat da bi se nadali nečemu. Robert Prosinečki veruje, igrači veruju, a veruju i navijači…to je ono najvažnije.

Samo hrabro!!!

Повезане вести

52 comments

Leave a Comment