Moja Crvena Zvezda
БлоговиВажноЕвропска такмичењаИсторијаНајновијеСтолеФудбал

Црвена звезда и европски 3. октобар

Црвена звезда је у својој историји играла велики број европских утакмица, а 3. октобра их је одиграла пет, и углавном била успешна. Интересантно да су све ове утакмице биле реванш мечеви, а наш тим је четири пута прошао у следећу фазу, и само једном био елиминисан. Да кренемо редом…

1973. Стал – Црвена звезда 0:1 (0:1)

У сезони 1973/74, у оквиру I кола Купа европских шампиона, Црвена звезда се састала са Сталом из Мјелеца. Овај клуб више није у врху пољског фудбала, али је тада имао респектабилан тим предвођен Гжегожом Латом. Измећу осталог, Лато је био најбољи стрелац Светског првенства 1974. године у (тада Западној) Немачкој, где су Пољаци заузели треће место. На том такмичењу, Лато је постигао 7 голова, а све укупно је дао 10 на светским првенствима, и и даље је у врху најбољих голгетера овог такмичења.

Први меч, у Београду, Црвена звезда је победила са 2:1 (Пижон, Караси – Лато), а у овој реванш утакмици, Војин Лазаревић је постигао гол у 26. минуту, и решио све дилеме око тога ко ће проћи у следећу фазу. На тај начин је заказан двомеч са Ливерпулом.

1979. Црвена звезда – Галатасарај 3:1 (1:0)

После 0:0 у првом мечу у Истанбулу, Црвена звезда је дочекала Галатасарај у реавнш утакмици I кола Купа УЕФА. Дуле Савић доводи наш тим у вођство у 20. минуту. У другом полувремену, Репчић је оборен у шеснаестерцу гостију, а Савић је сигуран и са 11 метара – 2:0. Пет минута касније, у 75. минуту, Гунгор смањује на 2:1. Међутим, зебња око Звездиног пласмана у следећу рунду, ако ју је уопште и било, трајала је свега минут. У 76, минуту, након корнера, лопта долази до Ђорђа Миловановића који шаље лопту у мрежу – 3:1. Звезда је након тога лагано привела меч крају, и пласирала се у следећу рунду, где ју је чекала Карл Цајс-Јена.

CZ - Gal 3-1 1979

1984. Бенфика – Црвена звезда 2:0 (0:0)

Као што је напоменуто у уводном делу овог текста, 3. октобар је углавном био успешан што се тиче Звезде и европских утакмица, али, што би наш народ рекао: „Није сваки дан Бадњи дан“, мора некада и да се изгуби. Управо се то десило 1984. године када је Бенфика елиминисала наш тим у I колу Купа европских шампиона. Црвена звезда је победила у првом мечу са 3:2, када је преокренула резултат у другом полувремену (било је 2:0 за госте након првих 45 минута у Београду, а онда је Јањанин са три поготка донео предност нашем тиму). Ипак, то није било довољно, Карлос Мануел је са два поготка, у 74. и 80. минуту, одвео свој тим у следећу фазу. Иначе, ово је некада била права реткост, да Црвена звезда испадне у првом колу неког европског такмичења, мада се мора признати да нам жреб уопште није био наклоњен.

1990. Грасхоперс – Црвена звезда 1:4 (0:1)

После београдских 1:1 против Швајцараца, било је доста критика у штампи и јавности на рачун нашег тима, али то није пореметило наше играче да одиграју феноменалну утакмицу и декласирају Грасхоперс у Цириху. На тај начин је направљен први корак ка титули шампиона Европе.

prosinecki_grashopers
Просинечки постиже гол против Грасхоперса

Већ у 12. минуту, Влада Стошић одлично упошљава Дарка Панчева који у свом стилу доноси предност нашем тиму. На почетку другог полувремена, Василијевић избија једну лопту која стиже до Панчева који улази у казнени простор, одлучује се на дриблинг, затим је био оборен, а дилеме није било – пенал за наш тим. Наравно, Роберт Просинечки је сигуран – 0:2. У 59. минуту, ка голу Грасхоперса креће и Душко Радиновић – одличан шут, Звезда води са 3:0, и у том моменту је све било решено. Неколико минута касније, пенал за домаћине. Извео га је Кесле, Стојановић је одбранио, али се лопта враћа до Немца који смањује резултат – 1:3. Пред крај утакмице, Панчев поново прави проблеме одбрани Грасхоперса, поново је оборен у шеснаестерцу домаћина, а Просинечки је поново сигуран са 11 метара. Одлична утакмице Звезде, и најава одличних резултата те сезоне, у којој је наш тим постао првак Европе.

2002. Кјево – Црвена звезда 0:2 (0:0)

У I колу Купа УЕФА, Црвена звезда је гостовала Кјеву у Верони. Након 0:0 у Београду, црвено-бели нису били фаворити против највећег изненађења италијанске лиге из претходне сезоне који је имао респектабилан тим, предвођен Перотом и Легротаљеом, али су ипак пуни оптимизма отишли на овај реванш меч.

Lalatovic_Kjevo
Лалатовић против Кјева

Наравно, било је проблема, у првом полувремну се повредио Звездин голман Дишљенковић, па га је заменио Ранђеловић. Посебно је било узбудљиво у другом полувремену, а у 70. минуту, након контре Црвена звезда долази до вођства. Бошковић је одлично упослио Пјановића, који је заобишао голмана Кјева, Лупателија, упутио удараца ка голу, а на другој стативи је све то испратио Иван Гвозденовић и послао лопту у мрежу. У 85. минуту, слободан ударац за Црвену звезду изводи Кривокапић, додаје до Дејана Миловановића, који са око 25 метара шаље „бомбу“, Лупатели је успео само да закачи лопту, али не и да је спречи да уђе у гол – 0:2, и наш тим пролази у наредно коло, где је поново налетео на италијанског представника – екипу римског Лација. Као што је већ поменуто у овом тексту, Ђорђе Миловановић је на данашњи дан 1979. био стрелац против Галатасараја, а на исти дан 23 године касније, гол на европској утакмици постигао је и његов син.

Португалци мало кваре просек, али остаће упамћено да су на данашњи дан падали Пољаци, Турци, Швајцарци, Италијани…

Повезане вести

Leave a Comment