Moja Crvena Zvezda
БлоговиВажноЕвропска такмичењаИсторијаНајновијеСтолеФудбал

„И други Динамо је мислио да је све готово…“

Пре него што се кренемо у причу у вези са утакмицом са насловне фотографије, идемо у блиску прошлост, тј. у 2009. годину. Те августовске вечери, Црвена звезда је играла реванш утакмицу квалификација за Лигу Европе против Динама из Тбилисија. Грузијци су победили са 2:0 у првом мечу, али ипак смо сви очекивали пролаз даље иако смо знали да је Звезда у кризи. Почиње утакмице, аутогол, Динамо води, Звезда убрзо поравнава резултат, али негде на пола првог полувремена, гости поново воде. Сео сам на столицу у неверици, уз речи: „Е, сад смо испали“. Између осталих, на утакмици је био и мој отац који је одмах рекао да ту још ништа није решено, и да је „и други Динамо мислио да је све готово, па знамо сви како је прошао“.

Отац ме је и научио да волим Звезду и одрастао сам уз његове приче о вољеном клубу, а једна од његових омиљених прича је била управо о утакмици одиграној на данашњи дан 1978. године. Црвена звезда је тада у првом колу Купа УЕФА дочекала Динамо из Берлина. Иако је Звезда тада углавном лагано пролазила прва кола европских такмичења, у првој утакмици у Берлину се није прославила, поражена је са 5:2. Брзо је противник стигао до 3:0, Шестић и Савић су до полувремена смањили на пристојних 3:2, али је ипак Динамо направио осетну предност пред реванш меч.

Три дана пре тога, Звезда је изгубила у првенству од Борца из Бања Луке, самопоуздање није било баш велико. Ипак, на „Маракани“ у реваншу 50.000 људи. Веровали су сви да Звезда може ипак даље, али, у 12. минуту Ридигер доноси предност Немцима, и та минимална предност остаје до краја полувремена. Динамо има 6:2 укупно, пред последњих 45 минута. „Да ли то значи да је све готово? – Наравно да не, било је потребно само да Звезда одигра као Звезда“, поновио ми је отац више пута ову реченицу, па и данас је понекад изговори поново.

Почиње друго полувреме. У 58. минуту, Душан Савић поравнава резултат. Здравко Боровница који је ушао у другом полувремену, постиже два поготка – 69. и 80. минут. Још корак до пролаза, а до пре двадесетак минута је изгледало као немогуће. Последњи минути утакмице, Благојевић центрира, Шестић је у дуелу са Лауком, немачки фудбалер је лоше захватио лопту и спровео је у сопствену мрежу – 4:1, Црвена звезда побеђује и пролази даље. Ова утакмице ће остати упамћена као један од највећих преокрета у историји нашег клуба, и као почетак победничке серије у Купу УЕФА, у коме је Звезда те сезоне стигла до финала, где је играла против Борусије, а то финале, решио је – судија, али то је нека друга прича.

Ето, то би било укратко о овој утакмици, чисто да се подсети на тај дан. И да се часком вратим на први пасус – па, знате сви као је прошао и овај грузијски Динамо. Ма како изгледа ситуација, „потребно је само да Звезда одигра као Звезда“, и чуда су могућа.

Повезане вести

3 comments

moravac сеп 27, 2014 at 17:16

Svaka cast na tekstu Stole!!! Secam se te utakmice vrlo dobro. Bio sam klinac,sedmi razred osnovne. Vratio sam se iz skole, ukljucio radio i sa bratom slusao prenos. Poledeli smo od radosti kad smo uvalili cetvrti gol Dinamu iz Berlina. Secam se i sastava Zvezde i Dinama. Za Zvezdu su igrali: Stojanovic,Krmpotic(Jovanovic),Jovin,Muslin,Miletovic,Jurisic,Petrovic,Blagojevic,Savic,Sestic i Milosavljevic. Za Dinamo su nastupili: Grapentin,Brauer,Vajze,Hope,Kurbjuvajt,Snuphaze,Lindeman,Everman,Ridiger(Troha),Rab i Fogel. Mnoge od tih nezaboravnih utakmica sam imao na audio kasetama. Legendarni Marko Markovic je radio te radio prenose i imao si utisak da si na stadionu,na utakmici.Zalim za tim kasetama,sam Bog zna gde su zavrsile,bilo je to zlatno doba nase Crvene Zvezde,koja je slovila za clana drustva od desetak najvecih evropskih klubova toga doba. Eto, drago mi je da sam se zahvaljujuci prekrasnom Stoletovom tekstu,podsetio te utakmice,detinjstva i vremena u kome je nasa Crvena Zvezda zauvek sebe upisala zlatnim slovima u evropske besmrtne velikane. Pozdrav braci sa SEVERA!!!

Reply
Teks Viler сеп 28, 2014 at 08:22

Bravo Moravac!Kada ovako nesto procitam shvatim da nisam jedini zvezdin fanatik,pogotovo sam zaljubljenik u tu 1978-79,kad stigosmo do prvpg finala.Kad nesto procitam o toj slavnoj generaciji uhvati me neka nostalgija i osecaj kao da sam bio na tim utakmicama na Marakani.Pricali su mi da je tada ceo stadion navijao,*Zvezda,Zvezda* ili *Dule Savic* i da je bilo u proseku 80000 ljudi.Radio prenosi su bili sjajni,Marko Markovic,Miodrag Stoiljkovic i Jordan Ivanovic su bili besprekorni izveztaci.Trener Branko Stankovic zvani *ambasador*,glavna zvezda Pizon,dzokeri Sestic i Borovnica,golgeter Dule Savic a cudesan golman Aleksandar Dika Stojanovic.Sa sesnaest godina je debitovao protiv Herte Milko Djurovski,koji se kasnije prevario i otisao.Stole legendo,nastavi sa takvim tekstovima.

Reply
mariachi сеп 27, 2014 at 12:03

Sjajan tekst!

Reply

Leave a Comment