Moja Crvena Zvezda
ВажноДомаћи шампионатНајновијеФудбал

Најава: Војводина – Црвена звезда

После две победе на домаћем терену, Црвену звезду очекује прво гостовање у овој сезони, и то, „вруће“ гостовање у Новом Саду. Звучи невероватно, али, ето, Војводина дочекује Звезду у III колу Првенства Србије, а не у последњем колу, како је већ дуже време била пракса у нашој лиги. Коначно је решен проблем са лиценцирањем играча, па ће Лалатовић напокон имати комплетан тим на располагању, али, како и увек, наш тим неће имати лак задатак.

ФК Војводина је основана 6. марта 1914. године у дворишту куће, у улици Темеринска бр.12. Нажалост и српског фудбала, а пре свега града Новог Сада, на том месту данас не стоји ни плоча ни назнака да је основана Воша. Већ сами оснивачи, после Првог светског рата, нису могли да се сложе око датума оснивања. Када су сви мислили да је историја сакрила датум, једино је др Душан Попов установио да је тај дан, 6. март. Оснивање се одржало у потпуној тајности, јер је у предвечерје Првог светског рата, аустро-угарска полиција будно пратила свако окупљање српске омладине, само што је уместо неког скривеног места, као позорница послужила штрикерска радња Саве Шијакова, у Темеринској улици (данашњи „Технометал“). Под изговором да долазе да помажу у преради вуне, скупили су се ученици “Велике српске православне гимназије“, студенти и трговачки помоћници, ради оснивања једног националног клуба, ради васпитања на спортском плану. Прва, односно оригинална, боја дресова је била светло плава. Прва утакмица у историји клуба је одиграна у јуну 1914. године у Ковиљу, против локалног клуба Шајкаш. Мотив за одабир овог противника била је девојка фудбалера Војводине Љубојевића, коју је он желео да импресионира. Воша је победила 5:0, а у том тиму Војводине углавном су играли ђаци и студенти који су били на летњем распусту. Утакмица са Шајкашем је била прва и једина утакмица Војводине све до ослобођења и краја Првог светског рата, 1918. године. Убрзо затим, Воша је по узору на прашку Славију била инспирисана и узела је црвено-белу боју за своју, коју и дан данас носе. Али, уз поштовање и свака част Воши, зна се ко је црвено-бели.

Што се тиче међусобног скора, Црвена звезда је далеко успешнија од данашњег ривала, мада је наш тим последњи пут победио Војводину у Новом Саду у последњем колу сезоне 2010/11. када смо победили са 2:0 головима Лазовића и Калуђеровића. Последњи меч између ова два тима је завршен нерешен резултатом (3:3), када је наш тим већ прославио титулу шампиона Србије. Тај меч ће остати упамћен по томе што је Лука Јовић постао најмлађи стрелац у историји нашег клуба, постигавши гол само неколико минута пошто је ушао у игру. Укупан скор:

Црвена звезда – Војводина:

Београд :        78       56       11        11        168:74

Нови Сад :     78       31        28       19       120:83

Укупно :        156     87       39       30       288:157

*две утакмице финала Купа су одигране на неутралном терену и обе су завршене нашом победом.

Прва утакмица одиграна је у Београду 1951. године и победили смо 1:0. У Новом Саду исте године у борби за нашу прву титулу шампиона – 6:0. Прва победа Војводине датира из сезоне 54/55, 3:2 у Новом Саду. Наша најубедљивија победа је 7:1. Два пута смо славили тим резултатом, једном у Београду, једном у Новом Саду.

Велики број играча је наступао за оба клуба, набројаћемо неке од њих: Синиша Михајловић, Александар Коцић, Лео Леринц, Радован Кривокапић, Огњен Мудрински, Марко Перовић, Абубакар Оумару, Никола Лазетић, Братислав Живковић, Миодраг Пантелић, Нино Пекарић, Милош Шестић, Мирослав Тањга, Драган Мрђа, Бранко Јелић, Игор Богдановић, Видак Братић, Срђан Бајчетић, Андрија Калуђеровић… Љупко Петровић, Љубиша Броћић, Пижон Петровић, Бранко Станковић, Милорад Косановић, Гојко Зец… су нека од имена тренера која су седела на клупи оба тима. Од садашњих играча Звезде, Саво Павићевић и Дамир Кахриман су некада носили дрес новосадских црвено-белих.

И Новосађани су забележили победе у прва два кола (ОФК Београд – 3:0 и Младост – 2:1), па се ће се данас некоме прекинути низ победа, а надамо се да се то неће десити нашем тиму. Позивамо све навијаче, пре свега из Новог Сада и околине да дођу на утакмицу, и помогну нашем тиму да дође до новог тријумфа. Обезбеђен је и директан пренос – на каналу „Арена Спорт 1“.

Идемо до нове победе!

III коло Јелен Суперлиге: Војводина – Црвена звезда, стадион „Карађорђе“, 20:30h

Повезане вести

Leave a Comment