Moja Crvena Zvezda
АнализеВажноДомаћи шампионатНајновијеФудбал

Нова-стара Звезда – шта смо видели на старту сезоне?

Шампионски састав Црвене звезде, први након шест година, на старту нове сезоне добио је новог тренера. Новина је и то што црвено-бели после неколико деценија нису наступили у евро-такмичењима, али и најављени нови систем рада, који подразумева максималне мере штедње и ослањање на сопствену фудбалску школу. Низ неуобичајених ствари које прате Звезду последњих месеци је пре неколико дана допуњен и чињеницом да наш тим није могао да региструје нове играче (њих деветорицу), па се нишком Радничком синоћ супроставила екипа коју је претходне године водио Славиша Стојановић. Наравно, без играча који су напустили клуб (Бајковић, Келхар, Нинковић, Мрђа, Дауда од стандардних).

То је можда и препрека да се детаљније анализира и коментарише оно ново што смо видели од тима Ненада Лалатовића, јер је екипа играла без појачања која је тренер током припрема уигравао, али, и поред тога, могло се видети много тога што ће, надајмо се постати пракса и редовност у овој сезони. Било је, наравно, и грешака, на којима ће стручни штаб сигурно радити.

Дефанзива

Када је реч о дефанзиви, сама чињеница да Раднички, осим у ситуацији након грешке Мијаиловића одмах након првог судијског звиждука, практично није озбиљније припретио Звезди, говори да је Звездина прошлосезонска тројка, појачана Дарком Лазићем, одиграла солидан меч. Уз неке тактичке грешке, које би требало временом и уигравањем да се сведу на минимум, и техничке, које се могу десити свакоме (у овом случају неколико слабих момената имао је, пре свега, Мијаиловић), утисак је да се ни у једном тренутку није видело да би Раднички могао да забрине навијаче Звезде и угрози освајање три бода.

Прво што „упада у очи“, када је реч о дефанзиви нашег тима јесте то што је одбрана практично током свих 90 минута почињала од нападача – Ђорђа Ракића и тројке Печник – Лазовић – Савићевић. Дакле, једноставан рецепт – пресинг, против којег у овој лиги ретко која екипа може да се избори. За константан пресинг потребна је, у првом плану, добра физичка припремљеност и рационалније трошење снаге и трчање, а чини се да се на томе добро радило у припремном периоду. Уз то да се форма подиже током полусезоне иде и све већа константност у овом погледу, тако да би квалитетан рад у наредном периоду могао да донесе у сваком мечу овакву слику, јер тактички и технички слабије обучени противници против високог пресинга и агресивности једноставно не могу и не знају да се изборе и практично су осуђени да Звездиним играчима предају лопту у посед испуцавањима, као што је то у већем делу меча био случај са Нишлијама, којима, на челу са тренером Степановићем треба одати признање за то што су дошли на Маракану да се надигравају, а не да играју толико пута виђен „бункер“.

039

Ангажована игра свих 90 минута

Друга ствар која радује је то што, за разлику од неких претходних сезона, Звезда и при пристојном и сигурном вођству тежи голу противнику и жели да погоди мрежу ривала још неколико пута. Без опуштања, беспотребног повлачења и респектовања противника, црвено-бели су практично до последњег Мажићевог звиждука у надокнади времена јурили ка Филиповићевом голу, не би ли га савладали још неки пута. Такође, тренер Лалатовић значајно је допринео томе, правим изменама, јер није са намером „повлачио“ екипу, напротив, изменама ју је гурао напред. Увођење нападача уместо крилног играча, па потом промене „позиција за позицију“ јасно стављају до знања циљ шефа стручног штаба и његове намере са Звездом – константни напада током свих 90 минута.

076

Младе снаге

Интересантно је то да и поред одлуке Савеза да Звезди не одобри регистровање нових играча, навијачи, барем судећи према коментарима на форумима и друштвеним мрежама нису били много разочарани. Оно што је та одлука донела јесте шанса за многобројне голобраде младиће, претежно из Звездине школе, да покажу шта знају, па смо тако, у одличним издањима видели и оне који су већ наступали раније, али и оне који ове сезоне почињу свој сениорски стаж. Гледали смо тако Рајковића (1995), Лазића (1994), Петковића (1992), Ковачевића (1992), Савићевића (1994), Јовановића (1996), Ристића (1995) и Јовића (1997). Чак осам играча који имају 22 или мање година, а чак шест млађих од 20! Уз жал што Лука није успео да погоди у свом, практично првом контакту са лоптом, видели смо и позитивно изненађење у виду игре Михајла Ристића, који је сјајно искористио своје време на терену и показао да се на њега може озбиљно рачунати у будућности. Радује и београдски деби Рајковића, коме ће за самопоуздање много значити меч без примљеног гола, али и то што је у ватру „бачен“ и млади штопер Јовановић, коме се такође предвиђа светла будућност.

088

Стил игре

Иако је у самом центру напада корпулентни Ђорђе Ракић, Звездини дефанзивци и везни играчи нису покушавали дугим лоптама да прескачу игру, већ се видела јасна намера да се кроз кратак пас дође до гола противника. Савићевић и Милијаш, уз дефанзивније орјентисаног Ковачевића, константно су прилазили штоперима по лопту, а често смо видели и дефанзивце, пре свега Сава Павићевића, који је са лоптом одлазио дубоко у поље противника. Такође, уочљиво је било и да десна страна, са Лазовићем и Петковићем у офанзиви нуди више опција него супротна, лева, и да ће, уколико Лаза остане у клубу, ова два момка бити једно од најјачих оружја у предстојећој сезони.

Индивидуални учинак нећемо истицати овом приликом, али је јасно да је Ненад Милијаш одиграо сјајан меч, као и Саво Павићевић, који је командовао одбраном и који ће сигурно много значити младим момцима који пристижу.

054

Све у свему, лака, сигурна, на тренутке лепршава игра Црвене звезде и победа која ни у једном тренутку (нека буде, после другог минута и поменуте шансе Батиохе) није долазила у питање, уз најаву неке нове Звезде, са пуно младих снага у својим редовима и борбе до последњег судијског звиждука и последњег кола.

Следи меч са Јагодином, а наш задатак је да поновимо и повећамо бројност из јучерашњег меча и помогнемо овом младом тиму да настави са тријумфима!

Повезане вести

7 comments

mik авг 12, 2014 at 12:00

U komentaru je receno skoro sve sto je trebalo..Ipak,kada je u pitanju poslednja linija sud komentatora je bio blagonaklon.Oni su nekoliko puta ispali iz igre,ne samo u prvom minutu ili ostavili potpuno slobodnog igraca sto ce protiv jacih ekipa biti kobno.Pogotovo u drugom poluvremenu se desavalo da je razmak izmedju poslednje dve linije tima prevelik sto ce reci da su vezni igraci ostavljali nezasticen prostor ispred sesnesterca.To su velike greske.Takodje,treba i reci da stariji igraci poput Mijailovica i Milijasa nepotrebno kasne sa predajom lopte i tako usporavaju igru rizikujuci da izgubimo posed lopte na tridesetak metara od naseg gola..Radnicki nije u stanju da kazni ovakve greske ali Zvezda treba uvek da misli na Evropu.Rakic izvanredan u pozicionoj igri i davanju dubine timu ali kao i uvek jalov i neodlucan u sansi..Ima znaci jos dosta prostora za napredak.

Reply
Spartanac авг 12, 2014 at 01:13

Evo vidim da se napada Rakic….odigrao je lose….ali polako,sto smo mi tako nestrpljivi.Zar se zaboravilo kakav je bio Mrdja prvih mesec dana kada je dosao?????Rakic dolazi iz povrede,bez takmicarskih utakmica…….ne kazem da je on ubica spic….ali daj da ne gresimo dusu…..mislim da mu fali mesec dana jos treniranja i jedno cetiri-pet zvanicnih utakmica.Nego sam ja misljenja da se nama podvukao Despotovic bespotrebno u tim!!!!!!!!Inace misljenja sam da ako odu Milijas i Lazovic da titulu uzeti necemo sigurno!
E sad……vidim da se pokrenuo Zvezdin Yu tube kanal ili treba da se pokrene….zna li neko malo o tome!!!Iskreno….ja nisam bio u prilici da gledam drugo poluvreme protiv Nisa….niko od nas nije video danas utakmicu sa Rudarom drugog tima……mislim da imamo potencijal da porkrenemo to,svako od nas bi dao mesecno,recimo,500 dinara da moze da gleda tu utakmicu B tima…pa odlozenu prvenstvenu,pa treninge ,izjave igraca….itd…kao sto ima Celsi TV Barca Tv….itd…nas 100 000 to su dve Marakane…mesecno po 500(a izdvojili bi lagano,to su dva ,tri piva)….to je 500 000 mesecno……npr…..to je jedan vid prihoda…..a SIGURNO BI I GLEDALI ,NPR UTAKMICE OMLADINACA!!!!!!!!!STO DA NE!!!!!!Zasto mislim da u tome lezi fin potencijal da klub zaradi!Nas iz bule to ne moze da cupa….moze samo LS i prodaja igraca….ali treba osmisliti vise takvih stvari…..pomocice.

Reply
Igor авг 11, 2014 at 19:01

Sta radi Rakic u Zvezdi??? Realno, on je jedan od najgorih napadaca u istoriji Crvene Zvezde (u startnoj postavi).

Reply
Bob авг 11, 2014 at 12:05

Samo da odbrane titulu 😀

Reply
milos авг 11, 2014 at 00:23

Ne volim Mijailovica, ali treba da se zna da nije on krivac za jedinu sansu Radnickog, vec Lazic, koji na svakoj utakmici mora bar jedanput kardinalno da pogresi.Mijailovic je pokusao da izvuce loptu, ali nije uspeo.
Svaka cast malom Risticu, mora da igra i postace nas najbolji igrac. Samo da ne poleti od pohvala koje opravdano stizu sa svih strana.

Reply
cz авг 10, 2014 at 23:40

Sve je receno,Lalatovic je na slatkim mukama jer imamo dosta dobrih igraca treba ukljuciti pojacanja,tu su oni iz prosle sezone a takodje ne treba zaboraviti ni mlade igrace koji su vec pokazali da se na njih moze racunati,i ako Jovicu,Risticu i Jovanovicu pa mozda i jos nekom igracu koji se istice,bude ukazivala sansa bar na Marakani svaku utakmicu ocekujem da ce na proljece izrarasti u igrace na koje ce se vec one tamo sezone ozbiljno racunati.

Danas nisam mogao a da ne primjetim,momak koji je do skoro bio u Zvezdi,generacija Jovica cini mi se i da za reprezentaciju igra,Borko Duronjic ako se ne varam,presao je u Ofk i dobio minutazu protiv Vose

Reply
otimaj titulu! авг 10, 2014 at 19:20

Najbolji smo, dobro smo trcali, dominirali u odbrani i napadu, resiti probleme sa napadacima, i sigurno ubedljivo – Crvena Zvezda Sampion.

Reply

Leave a Comment