Moja Crvena Zvezda
БлоговиВажноИсторијаНајновијеСтолеФудбал

„YU турнир“ освојен на данашњи дан

На данашњи дан 1984. године, убедљивом победом против Партизана, Црвена звезда је освојила „YU турнир“, који је познат и под називом „Турнир велике четворке“, с обзиром да су учествовала четири најбоља тима из старе Југославије. Играо је свако са сваким (једнокружно), с тим што се прво коло играло у Сплиту, друго у Загребу, а треће у Београду. Турнир је трајао од 4. до 12. августа, а Звезда је наступила без петорице играча који су наступали за репрезентацију на Олимпијади у Лос Анђелесу (Ивковић, Николић, Елзнер, М. Ђуровски, Мркела).

У првом колу турнира, наш тим је био бољи од Хајдука (3:1). Пред око 15.000 гледалаца, голове за наш тим постигли су Халиловић (2) и Бошко Ђуровски, док је Златко Вујовић био стрелац за домаћина. Црвена звезда је потом победила Динамо у Заагребу са 2:1, головима Шестића и Халиловића, док је гол за Загрепчане постигао Бишкуп, а утакмици је присустовало око 25.000 гледалаца. У Београду, у трећем колу, Хајдук је победио Динамо са 2:1, а у последњој утакмици турнира, Црвена звезда је декласирала „вечитог ривала“ са 4:0 головима Банковића (2), Халиловића и Јањанина. Око 20.000 гледалаца је било на овој утакмици, после које је побединички пехар уручен капитену Звезде, Милошу Шестићу.

У наставку су дати резулати свих мечева одиграних на овом турниру, као и коначан пласман тимова:

I коло, Сплит:

4. VIII: Динамо – Партизан                         3:0 (2:0)

5. VIII: Хајдук – Црвена звезда                  1:3 (0:2)

II коло, Загреб:

8. VIII: Динамо – Црвена звезда                1:2 (1:1)

9. VIII: Хадук – Партизан                           2:4 (0:2)

III коло, Београд:

11. VIII: Хајдук – Динамо                           2:1 (1:0)

12. VIII: Црвена звезда – Партизан         4:0 (1:0)

Коначна табела

  1. Црвена звезда           3          3          0          0          9:2       6
  2. Динамо                       3          1          0          2          5:4       2
  3. Хајдук                         3          1          0          2          5:8       2
  4. Партизан                   3          1          0          2          4:9       2

Најбољи стрелац турнира био је нападач Звезде, Халиловић са 4 поготка, а он је уједно проглашен и за најбољег играча турнира. Најбољи голман је такође био из редова нашег тима (Живан Љуковчан), док је фер-плеј титула припала Динаму.

Повезане вести

1 comment

dusan авг 12, 2014 at 21:56

ja se ovog secam kao da je juce bilo. igrala je tadasnja velika cetvorka u tri grada, a koliko se znalo ko je gazda vidi se iz toga sto su i hajduk u splitu i dinamo u zagrebu igrali sa zvezdom, a ne sa glodarima. u beogradu je janjanin svirnuo takvu golcinu iz slobodnog udarca omerovicu da ovaj nije znao gde se nalazi. to nema sve nikakve veze sa ovim sto gledamo danas i poslednjih 10 ili 15 godina.

Reply

Leave a Comment