Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Нејц Печник за МЦЗ: Нисам ни размишљао о одласку

Није велики број оних који су на пречац освојили целокупну Звездину публику, као Јака Блажич и он. Најзахтевније и непоколебљиве, који одлуке доносе после једног потеза. Девојке су освојили због плавих очију, плаве пути или нечег што само жене знају, мушки део због енергије, потеза, лепих речи или суза, на које су Звездаши слаби. Много је оних са руком на срцу и заклетвом Звезди до прве прилике. Много је оних „рођених на Северу“. Али, он нема ништа од набројаног, а дао је и показао више од осталих. Зашто би неко ко не прима плату за свој посао, већ сам даје за побољшање услова, имао било какве емоције или симпатије према том клубу, осим професионализма, а према њему није ништа професионално. Можда је ово одговор. Ушао је, поздравио се и одмах наставио до врата, отворио да види Маракану. Ушао човек, вратило се дете. Осмех од ува до ува. На питање – „Да ли ти је недостајало?“, уследило је уздисај и „Ух..“. За МЦЗ, за Вас, Нејц Печник!

nejc1Нејц, одмах на почетку да ти се зхвалимо што си остао у клубу и како је уопште дошло до тога?

Разговарао сам са Терзићем, он ми је рекао да ће бити боље. Ја се надам да хоће. Нисам добио неке много боље понуде, у финансијском смислу. Нисам хтео да одем из Звезде само због можда неке мало боље понуде. Потписао сам уговор на две године и ето опет сам овде – започео је причу Звездин змајчек

Помињао се Марибор, да ли је било неких званичних понуда?

Понуда је било, али не од Марибора. Можда бих са неким од тих клубова играо у Европи, али ипак… Не бих да наводим који су клубови у питању, рецимо било је понуда из Бугарске. Сада сам ту још две године, моје амбиције су да потврдим то што сам показао прошле сезоне, да покушамо да одбранимо титулу па онда следеће сезоне да играмо у Европи.

Дејан Келхар би такође могао да остане иако је тренутно у Енглеској на проби. Да ли си се можда чуо са њим?

Јуче смо се чули и рекао ми је да је на добром путу да остане тамо. Ако потпише и остане ја му желим сву срећу. Знам тај клуб, играо сам тамо. Надам се да ће он тамо играти добро као што је играо у Звезди.

Ти си скроз неправедно тамо проглашен као најгоре појачање, због промашеног пенала на дебију. Како то коментаришеш?

Не знам колико пута то да поновим, али добро. То што сам добио епитет најгорег појачања је потекло са једног навијачког сајта. По томе што сам одиграо свега 14 утакмица испало је да сам друго најгоре појачање. Али тамо је било још доста познатих имена. Имао сам једногодишњи уговор, одиграо 14 утакмица од којих смо осам изгубили, тренер је променио тим. Када у том периоду не покажеш да вредиш или се не снађеш, више не играш. Тако је било и са мном.

nejc2Када си се појавио на припремама у Словенији пре неколико дана, стицао се утисак као да би стварно волео да останеш и да би дао све од себе да се то деси без обзира на било какве преговоре и препреке?

Ја никад нисам ни одлазио, то сам већ рекао. Стално сам пратио вести, дешавања у клубу. То раније нисам радио. Мени је овде стварно лепо, ту ми је и породица. И што се тиче другарства, баш јуче сам био на вечери са Џонијем (Никола Мијаиловић). Причали смо о свим лепим тренуцима, стварно да се најежиш… – објашњава Нејц

Да ли је баш Џони највише утицао да останеш?

Јесте, он и ја смо се чули неколико пута, причали смо о свему. Нећу да кажем да сам остао због њега него због свих тих малих ствари и лепе године која је иза нас. Није било тешко остати.

Прошла сезона је била прилично турбулентна. Ипак освојили смо титулу после седам година. Како си ти све то доживео?

Почело је стварно турбулентно. Али ако нађете моје изјаве из прошле сезоне видећете да сам увек говорио да верујем у тај тим и стварно је било тако. И када смо имали скор пет победа, две нерешене утакмице и три пораза нисам губио веру. Једноставно сам препознао квалитет код свих играча као што су Нинковић, Милијаш, Мијаиловић и осталих. Онда се и Лазовић вратио после повреде. Знао сам да имамо тим за титулу и на крају се испоставило да сам био у праву.

Играо си чак и на позицији бека?

Па да, не знам која је тачно била утакмица када сам први пут играо бека, Петко је имао картоне. На крају сам добро одиграо. На којој год позицији да сам играо трудио сам се да дам свој максимум и на крају се то исплатило.

Који је за тебе био преломни тренутак у прошлој сезони?

Било је доста таквих тренутака, али мислим да је све кренуло од оног писма. Ја тада нисам био овде али сам био у контакту са саиграчима. Хтели смо да скинемо неки терет јер је тада ситуација била стварно ужасна. Онда се десило оно са лупањем аутомобила што нас је све ујединило. Онда смо из ината ишли до краја и успели смо иако није било лако.

Да ли видиш неки бољитак у клубу сада, од ове сезоне?

На прву лопту се види да је боље. Сад знамо са ким можемо да попричамо, то је сад тачно дефинисано што није био случај прошле године. Прошле године се само пребацивала лопта, ниси знао коме да се окренеш. Делује као да ће све бити боље и ја се надам да хоће. Ако се нешто не промени тешко да ће се коцкице опет склопити. Треба да се зна да су Нине и Мрђа били искусни играчи , они су знали да смире ситуацију. Ове године нема толико искусних играча, ако изузмем Милијаша, Мијаиловића… Не знам како ће сви реаговати ако опет не буде било пара – оптимистичан је и реалан Печник

Нинковић је помињао да би можда и завршио каријеру. Да ли је неко од вас пришао са њим о повратку у Звезду?

Данас смо били на ручку и причали смо али не делује ми као да би се тако лако вратио. Понављам, било је много лепих ствари али било је и доста ружних. Има своју породицу, опростио је дуг не знам која би била сврха да се враћа. Једино због свлачионице, због другарства, не знам, видећемо…

nejcДа су теби приредили неку смицалицу у вези са трансфером, као што сте се ви нашалили са Мрђом?

Не знам, можда… Нису ми још рекли. Можда сам мислио да имам неки трансфер, а уствари га није било – кроз смех прича Нејц

Ко је био задужен за подизање атмосфере у свлачионици, предпостављамо да је опет у питању Џони?

Па јесте, Џони и Бајко су били главни кад је атмосфера у питању. Било нас је доста, сваког дана је неко други долазио са неком новом фором, тако се одржавала добра атмосфера.

За врло кратко време си постао љубимац навијача и они су са невероватним одушевљењем примили вест да ипак остајеш. Неки су се чак и напили.

То је стварно лепо, невероватно… Сада нам и нови тренер прича неке своје приче о клубу, навијачима. Када је Звезда у питању и када чујем тако нешто увек се најежим. За ових годину дана много сам заволео овај клуб. Лепо је знати да те људи цене и да су срећни што сам овде. Трудићу се да им се одужим већ од првог минута на терену.

И пре почетка нашег разговора морао си да одеш да видиш Маракану, значи недостајала ти је?

Ух, веома ми је недостајала, хтео сам да видим и у каквом је стању терен… Једва чекам девети август.

У првом клу играмо са Радничким из Ниша, да ли си пратио појачања, ко је дошао…?

Нисам, нисам стварно то пратио. Ипак свугде се највише пише о Звезди. Знам да Ниш увек има искусну и чврсту екипу., примају мало голова… Од понедељка ћемо скупљати информације о њима и озбиљно се припремати за ту утакмицу.

Лука Јовић, таленат, перспективан млад играч… Твоје мишљење.

Искрено, никад таквог клинца нисам видео. Са непуних 17 година да тако игра, невероватно… Мали сада може да искочи и заблиста, али новинари морају да смање притисак јер Звезда сама по себи носи довољно велик притисак. Не смеју да га сломе очекивања стручног штаба, навијача, новинара… Али заиста је изузетан играч.

Играо си на разним позицијама, али тренутно се води полемика где ти себе видиш, на крилу или иза шпица? Тренер Лалатовић те види одмах иза најистуренијег играча.

Мени та позиција одговара у потпуности. У Звезди сам највише волео да играм по крилу. Добро ми је ишло и уз десну аут линију. Понављам, играћу оно што тренер каже и где сматра да могу највише да помогнем екипи. Даваћу свој максимум.

Добрим партијама у Звезди вратио си се и у национални тим.

Чим сам дошао у Звезду после пар утакмица сам поново позван у репрезентацију. Касније сам само потврдио свој статус. Са селектором Катанецом сам ишао и у Јужну Америку, одиграо сам обе утакмице. Задовољан сам и надам се да ће тако остати.

Следе квалификације за ЕП 2016. Шта очекујеш?

Имамо добру групу. Добро је то што прва два иду директно на првенство, а трећи у бараж. Важно је да добро стартујемо, ја се надам победи већ у септембру.

Да ли си се чуо са Славишом Стојановићем?

Чули смо се десетак дана после завршетка сезоне, када сам чуо да није више тренер. Мало смо попричали о целој ситуацији. После тога нисмо били у контакту али верујем да ћемо се ускоро поново чути.

За крај мало питања која нису у вези са фудбалом. Тетоважа на руци, значење?

Да, имам само ову једну. То су датуми рођења чланова моје породице. Отац, мајка, брат и супруга. Планирам да урадим и датум рођења детета али никако да нађем времена за то.

Можда ћеш додати нешто у вези са Звездом?

Видећемо, али биће још нешто сигурно – прича Нејц нескидајући осмех са лица

Која те навијачка песма највише погура на терену, онако кад је чујеш са трибина?

„Играј и бори се“, хм… Једном сам већ рекао „Север цели сада се весели“…

nejc3Јака Блажич носи број 11 у кошаркачком клубу и такође је омиљен код навијача, ти носиш исти број у фудбалском…

Мислим да смо случанјо обојица узели исти број. У фудбалском клубу Црвена звезда зна се шта значи тај број. Мени је драго што баш ја носим тај број и трудим се да пружим што боље партије носећи га на свом дресу.

Шта иначе слушаш од музике?

Немам неки одређени правац, комерцијала, МТВ…

Да си су наши успели да те навуку на народњаке?

Па то сам и раније слушао, поготово кад се мало изађе негде тад баш волим да слушам вашу музику.

И за крај нам реци како се постаје шампион?

Прошле сезоне смо показали како се постаје шампион. Прегурали смо свашта и на крају били најбољи. Мислим да ћемо то успети да научимо и ове момке који су сада са нама. Па да се опет сви заједно радујемо.

Навијачима је његов останак много значио. Навијачима клуба који годишње дочека и испрати по 30 играча. Има нека тајна веза између Звезде и њених Словенаца. Нераскидива. Број 11.

Интервју: Борис М.

Фото: Ивица В.

Повезане вести

13 comments

aki авг 2, 2014 at 23:44 Reply
357 авг 2, 2014 at 14:21

Nejc hvala ti za proslu sezonu i nadam se da ces u ovoj sezoni biti jos bolji ja sam od samog pocetka verovao u tebe i na istom ovom sajtu piso da ces biti jedan od boljih u nasem timu jer ono sto sam gledao na internetu o tvoim igrama odma se videlo da znas da igras jer onakvi golovi se na postizu slucajno vec znanjem i bio sam upravu po glasovima publike bio si najbolji igrac prosle sezone puno zdravla i srece u sledecoj sezoni pa da na kraju opet svi zajedno pevamo SEVER CELI ZAJEDO SE VESELI !!!

Reply
Никола '89. авг 2, 2014 at 11:16

Pazite se, Grobari, Slovenc je prihajao domov. 😎

Добродош’о кући, брате Нејц!

Reply
Vojvoda авг 2, 2014 at 20:43

a sta kazes slovenac prihajo domov, še vedno ucinkovita- žoga v gol dati toliko 😀

Reply
IgorNbGd авг 2, 2014 at 10:00

Igor,

Rajković loše branio penale? Pa 2 ili 3 šuta je zamalo odbranio, zakačio je loptu prstima…

Reply
MILAN KG авг 2, 2014 at 07:46

STRASAN IGRAC PECNIK!!!!!!!!! BOLJI OD LAZOVICA JEDINO STO JE LAZOVIC BRZI NEJC JE KOMPLETAN

Reply
Levi Brisac авг 2, 2014 at 00:07

Ej volim ove Slovence u pm. Dobri igraci a sto je jos vaznije dobri ljudi!!! Pecniku bi se zahvalio za sve dosad uradjeno i posto ima ugovor na dve godine a Milijas ode sledece sezone,zna se kome treba dati kapitensku traku!!! 😉

Reply
Marko авг 1, 2014 at 21:44

Kidam zivce citajuci svaki dan kako trazimo nove igrace,stoper da nam podhitno treba HAHAHHA ma daj,pada u vodu sva ona prica ama bas niko od mladih nece sansu dobiti,otice svi na pozajmice.Kakav stoper,jos jedan igrac sredine, ako ima mogucnosti,a izgleda ima cim se ovi traze,treba dovesti dobrog spica a ne ganjati neke slobodne,zaboravljenje,propale,slabe i ne znam kako vise da ih nazovem,u tom slucaju bolje nista.Nemamo para da registrujemo igrace,a mi bi jos nekoga da dovedemo.

A sto se Pecnika tice meni jedan od najboljih,nadam se da ce tako nastaviti.Pored toga,Mijailovic i Pecnik pokusavaju Nineta da nagovore da se vrati,iskren da budem ne bih to zelio.Nine je BOG,tu nema sta da se prica,ali ako cemo relano sto se igre tice nista specijalno nije pokazao,bio je tu vise kao podrska i ime,a ionako smo pretrpani sa igracima i vrijeme je da neki mladji dobiju sansu,po meni mali Avramovski treba biti u starnih 11 vjerujte,boljeg mladog igraca od njega nismo imali,uz Jovica bice pravo otkrovenje ove sezone,naravno ako budu igrali

Reply
mm авг 2, 2014 at 00:49

Znam da sadrzi link sa drugog sajta, ali molim da mi objavite komentar. http://www.telegraf.rs/sport/1175551-partizanovci-najavljuju-da-ce-pisati-uefa-zbog-uslovnih-licenci
Ne znam kako ih nije sramota da ovo rade? Znamo svi kakva je situacija u Srbiji i srpskom fudbalu i sta su oni radili svih ovih godina, a sada ovo? Ne znam kako neko ima obraza da sve to napise, licno posle ovoga ne bih smeo da se vise pogledam u ogledalo.

I ovo moram da napisem – vidim da mnogi pricaju o pojacanjima i glume strucnjake, ne valja Milijas, ne valja Tenk, ne valja Rakic, ne valja Vukan… Pa to je najgora tema za razgovor u ovom trenutku, uozbiljite se ljudi.
Deluje kao da dovodimo pojacanja bez plana( + neke igrace sa vezom) a niko iz klupa se ne oglasava i ne objasnjava zbog cega dovodimo i trazimo igrace na odredjenim pozicijama, a vec imamo mlade talentovane igrace. Ovaj prelazni rok odradjujemo kao da vec igramo Evropu. Terzic je potvrdio da trazimo Dedica, a svi znamo ko je njegov menadzer. Pa ne mogu da verujem da trazimo novog spica kad vec imamo Rakica, Despotovica i Jovica. Rakic mozda ide, ok, ali zasto je onda dovodjen Despotovic?! Ako dovodimo jos jednog spica pored njega zivog sto znaci da nije spreman za startnu, zasto smo ga uopste dovodili?
Dalje, stoperi, potrebna su nam 4 igraca na toj poziciji. Imamo Pavicevica, doveli smo Planica koji je pristojan igrac iako mozemo ocekivati da pogresi, a trazimo jos jednog. Pa cekajte, to znaci da dva od nasa cetiri defanzivca nisu spremna da uskoce ukoliko se Planic ili Pavicevic povrede – imamo Lazica, Jovanovica, Stojanovica i Marinkovica? Zasto smo dovodili Planica ako trazimo jos jednog ozbiljnog stopera, vidim pominju se sjajni Babic i jos nekoliko igraca slicnih njemu.

Izneo sam ove dve pozicije kao primer da nije sve kao sto su nam pricali krajem juna meseca, desavaju se mnogo gore stvari nego sto smo ocekivali. Izgleda da se i dalje radi bez plana i da se uzimaju igraci sa dobrom vezom. Vidim da ima mnogo dokonih Zvezdasa koji rado raspravljaju po forumima oko toga kako je ko odigrao prijateljsku, koliko je Milijas spor, ko nam je kondicioni a ko trener golmana…
Ljudi, to nisu stvari o kojima mi treba da brinemo. Vidite da je klub u sve vecim problemima a vi se raspravljate oko glupih sitnica i glumite eksperte u oblastima koje vam nisu toliko znane. Pa glavni ljudi u Zvezdi su jedan Zvezdan Terzic i Kokeza, covek za kojeg nismo culi do pre godinu i po dana, dosli smo do toga da nam takve licnosti vode klub. Kada bi se navijaci dobro organizovali sigurno ne bi bilo tako. Pod tim “navijaci“ ne mislim na vodje i pripadnike navijackih grupa iz odredjenih gradova koji su vec dugi niz godina i vise nego odlucni upuceni u klupska desavanja iako to nicim nisu zasluzili, pricam o iskrenim Zvezdasima koji itekako mogu da pomognu ako se organizuju. Samo treba da se pokrene neka inicijativa, nadam se da ce ljudima biti draze da pomognu klubu nego da zavaljeni u fotelju uzalud trose vreme govoreci o igrackom kadru i slicnim glupostima.
Da smo slozni sigurno nam Zvezda ne bi bila tu gde jeste i ne bi danas neki frustrirani nolajferi cmizdrili kako to da Zvezda, bivsi sampion sveta koji danas duguje preko pedeset miliona eura, dobija licencu za nastavak takmicenja.

Reply
pera авг 2, 2014 at 20:07

Apropo tvoje priče za početak formirati udruženje bivših igrača kluba čije bi preporuke klub sprovodio u saradnji sa navijačima. Dalje dovesti _Krunića jer može pomoći i probati dovesti Abubakara jer je takav igrač potreban ako ode Rakić ja se nadam i Lazović da se zarade neke pare ove sezone. Imamo izuzetne mlade igrače ali ih treba staviti na muke da igraju. Lala to najbolje zna jer je čovek kluba. Igrači kao Dedić nam nisu potrebni.

Reply
Igor авг 1, 2014 at 21:40

Nevezano za temu, ali treba dovesti jos dva vezna igraca jer postoji verovatnoca da prodamo Lazovica, dovesti i jednog, dva napadaca jer mozda ode Rakic. Rajkovic je lose branio penale na EP, pa dovesti jos jednog golmana. Pa ukupno da imamo 40 igraca da mozemo napraviti ragbi tim, i to sa dve postave.
Mogli bi i da zatvorimo omladinsku skolu da netrosimo pare, jer sve jedno cemo kupovati (za procente, ono, na dodjem ti…) druge igrace, a kao ni za zadnji 7 godina niko iz naseg omladinskog pogona nece igrati u prvo timu. Bolje je dovesti velemajstora Regana, za smesnih 500.000 + 40%, jer on svakako toliko vredi i kasnije cemo ga prodati barem za 4.000.000. Tako da je nepotrebno bacanje para na omladinsku skolu.

Reply
Nemanja авг 1, 2014 at 21:12

Stvarno da se najezis…dobrodosao jos jednom i srecan ostanak, pa da za 10 meseci opet slavimo titulu pred punom Marakanom!!!

Reply
jagodina navija za zvezdu! авг 1, 2014 at 21:10

Braca slovenci <3!

Reply

Leave a Comment