Moja Crvena Zvezda
Važno Istorija Najnovije Fudbal

Nejc Pečnik za MCZ: Nisam ni razmišljao o odlasku

Nije veliki broj onih koji su na prečac osvojili celokupnu Zvezdinu publiku, kao Jaka Blažič i on. Najzahtevnije i nepokolebljive, koji odluke donose posle jednog poteza. Devojke su osvojili zbog plavih očiju, plave puti ili nečeg što samo žene znaju, muški deo zbog energije, poteza, lepih reči ili suza, na koje su Zvezdaši slabi. Mnogo je onih sa rukom na srcu i zakletvom Zvezdi do prve prilike. Mnogo je onih „rođenih na Severu“. Ali, on nema ništa od nabrojanog, a dao je i pokazao više od ostalih. Zašto bi neko ko ne prima platu za svoj posao, već sam daje za poboljšanje uslova, imao bilo kakve emocije ili simpatije prema tom klubu, osim profesionalizma, a prema njemu nije ništa profesionalno. Možda je ovo odgovor. Ušao je, pozdravio se i odmah nastavio do vrata, otvorio da vidi Marakanu. Ušao čovek, vratilo se dete. Osmeh od uva do uva. Na pitanje – „Da li ti je nedostajalo?“, usledilo je uzdisaj i „Uh..“. Za MCZ, za Vas, Nejc Pečnik!

nejc1Nejc, odmah na početku da ti se zhvalimo što si ostao u klubu i kako je uopšte došlo do toga?

Razgovarao sam sa Terzićem, on mi je rekao da će biti bolje. Ja se nadam da hoće. Nisam dobio neke mnogo bolje ponude, u finansijskom smislu. Nisam hteo da odem iz Zvezde samo zbog možda neke malo bolje ponude. Potpisao sam ugovor na dve godine i eto opet sam ovde – započeo je priču Zvezdin zmajček

Pominjao se Maribor, da li je bilo nekih zvaničnih ponuda?

Ponuda je bilo, ali ne od Maribora. Možda bih sa nekim od tih klubova igrao u Evropi, ali ipak… Ne bih da navodim koji su klubovi u pitanju, recimo bilo je ponuda iz Bugarske. Sada sam tu još dve godine, moje ambicije su da potvrdim to što sam pokazao prošle sezone, da pokušamo da odbranimo titulu pa onda sledeće sezone da igramo u Evropi.

Dejan Kelhar bi takođe mogao da ostane iako je trenutno u Engleskoj na probi. Da li si se možda čuo sa njim?

Juče smo se čuli i rekao mi je da je na dobrom putu da ostane tamo. Ako potpiše i ostane ja mu želim svu sreću. Znam taj klub, igrao sam tamo. Nadam se da će on tamo igrati dobro kao što je igrao u Zvezdi.

Ti si skroz nepravedno tamo proglašen kao najgore pojačanje, zbog promašenog penala na debiju. Kako to komentarišeš?

Ne znam koliko puta to da ponovim, ali dobro. To što sam dobio epitet najgoreg pojačanja je poteklo sa jednog navijačkog sajta. Po tome što sam odigrao svega 14 utakmica ispalo je da sam drugo najgore pojačanje. Ali tamo je bilo još dosta poznatih imena. Imao sam jednogodišnji ugovor, odigrao 14 utakmica od kojih smo osam izgubili, trener je promenio tim. Kada u tom periodu ne pokažeš da vrediš ili se ne snađeš, više ne igraš. Tako je bilo i sa mnom.

nejc2Kada si se pojavio na pripremama u Sloveniji pre nekoliko dana, sticao se utisak kao da bi stvarno voleo da ostaneš i da bi dao sve od sebe da se to desi bez obzira na bilo kakve pregovore i prepreke?

Ja nikad nisam ni odlazio, to sam već rekao. Stalno sam pratio vesti, dešavanja u klubu. To ranije nisam radio. Meni je ovde stvarno lepo, tu mi je i porodica. I što se tiče drugarstva, baš juče sam bio na večeri sa Džonijem (Nikola Mijailović). Pričali smo o svim lepim trenucima, stvarno da se naježiš… – objašnjava Nejc

Da li je baš Džoni najviše uticao da ostaneš?

Jeste, on i ja smo se čuli nekoliko puta, pričali smo o svemu. Neću da kažem da sam ostao zbog njega nego zbog svih tih malih stvari i lepe godine koja je iza nas. Nije bilo teško ostati.

Prošla sezona je bila prilično turbulentna. Ipak osvojili smo titulu posle sedam godina. Kako si ti sve to doživeo?

Počelo je stvarno turbulentno. Ali ako nađete moje izjave iz prošle sezone videćete da sam uvek govorio da verujem u taj tim i stvarno je bilo tako. I kada smo imali skor pet pobeda, dve nerešene utakmice i tri poraza nisam gubio veru. Jednostavno sam prepoznao kvalitet kod svih igrača kao što su Ninković, Milijaš, Mijailović i ostalih. Onda se i Lazović vratio posle povrede. Znao sam da imamo tim za titulu i na kraju se ispostavilo da sam bio u pravu.

Igrao si čak i na poziciji beka?

Pa da, ne znam koja je tačno bila utakmica kada sam prvi put igrao beka, Petko je imao kartone. Na kraju sam dobro odigrao. Na kojoj god poziciji da sam igrao trudio sam se da dam svoj maksimum i na kraju se to isplatilo.

Koji je za tebe bio prelomni trenutak u prošloj sezoni?

Bilo je dosta takvih trenutaka, ali mislim da je sve krenulo od onog pisma. Ja tada nisam bio ovde ali sam bio u kontaktu sa saigračima. Hteli smo da skinemo neki teret jer je tada situacija bila stvarno užasna. Onda se desilo ono sa lupanjem automobila što nas je sve ujedinilo. Onda smo iz inata išli do kraja i uspeli smo iako nije bilo lako.

Da li vidiš neki boljitak u klubu sada, od ove sezone?

Na prvu loptu se vidi da je bolje. Sad znamo sa kim možemo da popričamo, to je sad tačno definisano što nije bio slučaj prošle godine. Prošle godine se samo prebacivala lopta, nisi znao kome da se okreneš. Deluje kao da će sve biti bolje i ja se nadam da hoće. Ako se nešto ne promeni teško da će se kockice opet sklopiti. Treba da se zna da su Nine i Mrđa bili iskusni igrači , oni su znali da smire situaciju. Ove godine nema toliko iskusnih igrača, ako izuzmem Milijaša, Mijailovića… Ne znam kako će svi reagovati ako opet ne bude bilo para – optimističan je i realan Pečnik

Ninković je pominjao da bi možda i završio karijeru. Da li je neko od vas prišao sa njim o povratku u Zvezdu?

Danas smo bili na ručku i pričali smo ali ne deluje mi kao da bi se tako lako vratio. Ponavljam, bilo je mnogo lepih stvari ali bilo je i dosta ružnih. Ima svoju porodicu, oprostio je dug ne znam koja bi bila svrha da se vraća. Jedino zbog svlačionice, zbog drugarstva, ne znam, videćemo…

nejcDa su tebi priredili neku smicalicu u vezi sa transferom, kao što ste se vi našalili sa Mrđom?

Ne znam, možda… Nisu mi još rekli. Možda sam mislio da imam neki transfer, a ustvari ga nije bilo – kroz smeh priča Nejc

Ko je bio zadužen za podizanje atmosfere u svlačionici, predpostavljamo da je opet u pitanju Džoni?

Pa jeste, Džoni i Bajko su bili glavni kad je atmosfera u pitanju. Bilo nas je dosta, svakog dana je neko drugi dolazio sa nekom novom forom, tako se održavala dobra atmosfera.

Za vrlo kratko vreme si postao ljubimac navijača i oni su sa neverovatnim oduševljenjem primili vest da ipak ostaješ. Neki su se čak i napili.

To je stvarno lepo, neverovatno… Sada nam i novi trener priča neke svoje priče o klubu, navijačima. Kada je Zvezda u pitanju i kada čujem tako nešto uvek se naježim. Za ovih godinu dana mnogo sam zavoleo ovaj klub. Lepo je znati da te ljudi cene i da su srećni što sam ovde. Trudiću se da im se odužim već od prvog minuta na terenu.

I pre početka našeg razgovora morao si da odeš da vidiš Marakanu, znači nedostajala ti je?

Uh, veoma mi je nedostajala, hteo sam da vidim i u kakvom je stanju teren… Jedva čekam deveti avgust.

U prvom klu igramo sa Radničkim iz Niša, da li si pratio pojačanja, ko je došao…?

Nisam, nisam stvarno to pratio. Ipak svugde se najviše piše o Zvezdi. Znam da Niš uvek ima iskusnu i čvrstu ekipu., primaju malo golova… Od ponedeljka ćemo skupljati informacije o njima i ozbiljno se pripremati za tu utakmicu.

Luka Jović, talenat, perspektivan mlad igrač… Tvoje mišljenje.

Iskreno, nikad takvog klinca nisam video. Sa nepunih 17 godina da tako igra, neverovatno… Mali sada može da iskoči i zablista, ali novinari moraju da smanje pritisak jer Zvezda sama po sebi nosi dovoljno velik pritisak. Ne smeju da ga slome očekivanja stručnog štaba, navijača, novinara… Ali zaista je izuzetan igrač.

Igrao si na raznim pozicijama, ali trenutno se vodi polemika gde ti sebe vidiš, na krilu ili iza špica? Trener Lalatović te vidi odmah iza najisturenijeg igrača.

Meni ta pozicija odgovara u potpunosti. U Zvezdi sam najviše voleo da igram po krilu. Dobro mi je išlo i uz desnu aut liniju. Ponavljam, igraću ono što trener kaže i gde smatra da mogu najviše da pomognem ekipi. Davaću svoj maksimum.

Dobrim partijama u Zvezdi vratio si se i u nacionalni tim.

Čim sam došao u Zvezdu posle par utakmica sam ponovo pozvan u reprezentaciju. Kasnije sam samo potvrdio svoj status. Sa selektorom Katanecom sam išao i u Južnu Ameriku, odigrao sam obe utakmice. Zadovoljan sam i nadam se da će tako ostati.

Slede kvalifikacije za EP 2016. Šta očekuješ?

Imamo dobru grupu. Dobro je to što prva dva idu direktno na prvenstvo, a treći u baraž. Važno je da dobro startujemo, ja se nadam pobedi već u septembru.

Da li si se čuo sa Slavišom Stojanovićem?

Čuli smo se desetak dana posle završetka sezone, kada sam čuo da nije više trener. Malo smo popričali o celoj situaciji. Posle toga nismo bili u kontaktu ali verujem da ćemo se uskoro ponovo čuti.

Za kraj malo pitanja koja nisu u vezi sa fudbalom. Tetovaža na ruci, značenje?

Da, imam samo ovu jednu. To su datumi rođenja članova moje porodice. Otac, majka, brat i supruga. Planiram da uradim i datum rođenja deteta ali nikako da nađem vremena za to.

Možda ćeš dodati nešto u vezi sa Zvezdom?

Videćemo, ali biće još nešto sigurno – priča Nejc neskidajući osmeh sa lica

Koja te navijačka pesma najviše pogura na terenu, onako kad je čuješ sa tribina?

„Igraj i bori se“, hm… Jednom sam već rekao „Sever celi sada se veseli“…

nejc3Jaka Blažič nosi broj 11 u košarkačkom klubu i takođe je omiljen kod navijača, ti nosiš isti broj u fudbalskom…

Mislim da smo slučanjo obojica uzeli isti broj. U fudbalskom klubu Crvena zvezda zna se šta znači taj broj. Meni je drago što baš ja nosim taj broj i trudim se da pružim što bolje partije noseći ga na svom dresu.

Šta inače slušaš od muzike?

Nemam neki određeni pravac, komercijala, MTV…

Da si su naši uspeli da te navuku na narodnjake?

Pa to sam i ranije slušao, pogotovo kad se malo izađe negde tad baš volim da slušam vašu muziku.

I za kraj nam reci kako se postaje šampion?

Prošle sezone smo pokazali kako se postaje šampion. Pregurali smo svašta i na kraju bili najbolji. Mislim da ćemo to uspeti da naučimo i ove momke koji su sada sa nama. Pa da se opet svi zajedno radujemo.

Navijačima je njegov ostanak mnogo značio. Navijačima kluba koji godišnje dočeka i isprati po 30 igrača. Ima neka tajna veza između Zvezde i njenih Slovenaca. Neraskidiva. Broj 11.

Intervju: Boris M.

Foto: Ivica V.

Povezane vesti

13
Komentari

avatar
 
smilegrinwinkmrgreenneutralarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouthsmehplezmigskenjbatinarazmcudisokkitahmmmmfacepalmgreenslavitrofejkezsok2udartompuskezzzsmeh3trtskenjansramslavljezvizdlud
Slike
 
 
 
Audio i video fajlovi
 
 
 
10 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
AvatarAvatarAvatarAvatarAvatar Recent comment authors
  Subscribe  
najnovijim najstarijim najviše glasova
Obavesti me o
Avatar
Gost
aki
Avatar
Gost
357

Nejc hvala ti za proslu sezonu i nadam se da ces u ovoj sezoni biti jos bolji ja sam od samog pocetka verovao u tebe i na istom ovom sajtu piso da ces biti jedan od boljih u nasem timu jer ono sto sam gledao na internetu o tvoim igrama odma se videlo da znas da igras jer onakvi golovi se na postizu slucajno vec znanjem i bio sam upravu po glasovima publike bio si najbolji igrac prosle sezone puno zdravla i srece u sledecoj sezoni pa da na kraju opet svi zajedno pevamo SEVER CELI ZAJEDO SE VESELI !!!

Avatar
Gost
Nikola '89.

Pazite se, Grobari, Slovenc je prihajao domov. cool

Dobrodoš’o kući, brate Nejc!

Avatar
Gost
Vojvoda

a sta kazes slovenac prihajo domov, še vedno ucinkovita- žoga v gol dati toliko grin

Avatar
Gost
IgorNbGd

Igor,

Rajković loše branio penale? Pa 2 ili 3 šuta je zamalo odbranio, zakačio je loptu prstima…

Avatar
Gost
MILAN KG

STRASAN IGRAC PECNIK!!!!!!!!! BOLJI OD LAZOVICA JEDINO STO JE LAZOVIC BRZI NEJC JE KOMPLETAN

Avatar
Gost

Ej volim ove Slovence u pm. Dobri igraci a sto je jos vaznije dobri ljudi!!! Pecniku bi se zahvalio za sve dosad uradjeno i posto ima ugovor na dve godine a Milijas ode sledece sezone,zna se kome treba dati kapitensku traku!!! wink

Avatar
Gost
Marko

Kidam zivce citajuci svaki dan kako trazimo nove igrace,stoper da nam podhitno treba HAHAHHA ma daj,pada u vodu sva ona prica ama bas niko od mladih nece sansu dobiti,otice svi na pozajmice.Kakav stoper,jos jedan igrac sredine, ako ima mogucnosti,a izgleda ima cim se ovi traze,treba dovesti dobrog spica a ne ganjati neke slobodne,zaboravljenje,propale,slabe i ne znam kako vise da ih nazovem,u tom slucaju bolje nista.Nemamo para da registrujemo igrace,a mi bi jos nekoga da dovedemo. A sto se Pecnika tice meni jedan od najboljih,nadam se da ce tako nastaviti.Pored toga,Mijailovic i Pecnik pokusavaju Nineta da nagovore da se vrati,iskren da… Opširnije »

Avatar
Gost
mm

Znam da sadrzi link sa drugog sajta, ali molim da mi objavite komentar. http://www.telegraf.rs/sport/1175551-partizanovci-najavljuju-da-ce-pisati-uefa-zbog-uslovnih-licenci Ne znam kako ih nije sramota da ovo rade? Znamo svi kakva je situacija u Srbiji i srpskom fudbalu i sta su oni radili svih ovih godina, a sada ovo? Ne znam kako neko ima obraza da sve to napise, licno posle ovoga ne bih smeo da se vise pogledam u ogledalo. I ovo moram da napisem – vidim da mnogi pricaju o pojacanjima i glume strucnjake, ne valja Milijas, ne valja Tenk, ne valja Rakic, ne valja Vukan… Pa to je najgora tema za razgovor… Opširnije »

Avatar
Gost
pera

Apropo tvoje priče za početak formirati udruženje bivših igrača kluba čije bi preporuke klub sprovodio u saradnji sa navijačima. Dalje dovesti _Krunića jer može pomoći i probati dovesti Abubakara jer je takav igrač potreban ako ode Rakić ja se nadam i Lazović da se zarade neke pare ove sezone. Imamo izuzetne mlade igrače ali ih treba staviti na muke da igraju. Lala to najbolje zna jer je čovek kluba. Igrači kao Dedić nam nisu potrebni.