Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаКошаркаНајновије

Дабина прича под обручима

Дугогодишњи хроничар историје и дешавања у КК Црвена звезда и познато лице из чувеног партера Б Хале Пионир, Жарко Дапчевић Даба, покушао је и успео да оствари идеју, за коју каже да му је сан. Написао је књигу о КК Црвена звезда, а на путу је још једна.

„Под црвено-белим обручима“ је хронолошки историјат, мала монографија нашег кошаркашког клуба. Књига у којој можете видети део Звездине кошаркашке историје, приче о Звездиним легендама у којима су сами учествовали, легендама Малог Калемегдана, Звездиним „Харлемовцима“, дербију под бомбама и призму историје и статистике у једном.

Аутор књиге за МЦЗ истиче да је сан одсањао, а да ће о књизи судити они који је буду прочитали.

„Годинама уназад сакупљам све везано за наш КК. Од програма утакмица, дресова, заставица, новинских чланака. Пошто сам на својој кожи осетио колико је тешко доћи до било каквог податка о играчима Звезде или утакмици, а ја сам поседовао доста тога и знам колико сам се мучио да дођем до тога, у мени је тињао сан да напишем књигу о Звезди, Звездиним легендама, играчима, битнијим утакмицама, неким занимљивим причама и да то буде на једном месту. Рад на књизи је трајао пуне четири године непрекидног рада од истраживања у библиотеци, преко многобројних новина и часописа, скенираних извештаја, сата и сата проведених са Звездиним легендама или њиховим породицама. Напокон је изашла књига и надам се да ће едуковати будуће генерације о томе шта је Звезда, њеним играчима и успесима, како се градио Мали Калемегдан, причама са разних турнеја… ако млађи са пажњом буду читали о томе ко су Небојша Илић, Небојша Поповић, Славнић, Калембер, Гец, Трифуновић, Топић, Цветковић, Капичић.. онда је моја мисија успела. Мој сан је одсањан, али они који буду читали нека процене да ли је књига добра.“

Књигу је издала издавачка кућа „Пресинг“, а по цени од 1.000 динара можете је наручити код аутора или путем издавачке куће. Ми вам доносимо неколико слика књиге и линк фејсбук странице.
Поред актуелне књиге, Даба је написао књигу о Бобану Јанковићу – „Slobodan Jankovic, srpski Laryy Bird“ и спрема још једну књигу о КК Црвена звезда.

Повезане вести

1 comment

mariachi јул 25, 2014 at 23:14

Daba legenda Crvene zvezde!

Reply

Leave a Comment