Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаКошаркаНајновије

На данашњи дан: Рођен Адам Морисон

Адам Морисон, бивши кошаркаш Црвене звезде и двоструки НБА шампион са Лос Анђелес Лејкерсима рођен је 19. јула 1984. године у Глендајву.

adam-morrison-russiaЗа време штрајка играча у НБА лиги 2011. године, Морисон је постао један од бројних кошаркаша, који су се отиснули на европски континент. Сјајни Американац је за црвено-беле играо два и по месеца у сезони 2011/12. У осам такмичарских утакмица забележио је 124 постигнута поена (просек 15,5 по мечу) уз 3,1 скок и врло добре проценте шута – 87,5 одсто са линије слободних бацања, 50,7 одсто за два поена и 39,1 одсто за три поена. Пре доласка у Звезду паузирао је читаву годину.

Реткост је да се у српској кошарци појави странац са таквим реномеом, који је у НБА лиги једне сезоне имао двоцифрен просек поена. Дугом косом, атипичним изгледом и понашањем већ у првим утакмицама је показао квалитет и постао љубимац Звездине публике. На пријатељској утакмици против Бајерна истакао се ратничким менталитетом и умало се физички сукобио са једним играчем немачког тима. У Звезди се показао као изванредан шутер, али екипа са њим у саставу није бележила добре резултате. Тренер екипе, Светислав Пешић, није био задовољан Морисоновом игром у одбрани, а уз то је сјајни стрелац био и бурног темперамента. Када га крене шут без проблема је убацивао и по 30 поена, али на неким мечевима је био неприметан. Треба истаћи и да Адам Морисон од своје 13. године болује од дијабетеса типа 1, узима инсулин, а током утакмица је и контролисао ниво шећера у крви, што му је током каријере представљало извесну сметњу да се у потпуности фокусира на игру.

У црвено-белом дресу највише поена је убацио против Олимпије у хали Пионир – 30. На гостовању у Загребу постигао је 27, а против Лашког и Хемофарма по 23, али знао је и да закаже, па је против подгоричке Будућности имао само три поена. У тих осам утакмица у којима је Морисон играо, Звезда је забележила само две победе.

Adam-Morison

Током припремних мечева, пре почетка сезоне, одиграо је још осам утакмица за Звезду у којима је убацио 132 поена (просек 16,5 по утакмици). Против бугарског Лукоил Академика имао је учинак од 25 поена, а против Керавноса 23. На сусрету против Бајерна био је одушевљен атмосфером коју су направили навијачи Звезде и истакао је да никада нешто слично није доживео, јер у Америци нема таквог навијања.

403006466

До разлаза са Звездом дошло је крајем новембра 2011. године. Неки извори су чак наводили да се Морисон сукобио са тренером Пешићем, а Адам је по одласку из Звезде описао тадашњег Звездиног стратега као најстрашнијег и да је био суров према играчима кад се изнервира.

Морисон је скренуо пажњу на себе одличним партијама на Гонзага колеџу, чији је дрес носио од 2003. до 2006. године. У првој сезони имао је просек од 11,4 поена, у другој је убацивао 19 по утакмици и изабран је у идеалну петорку, а у сезони 2005/06 са фантастичним просеком од 28,1 поена био је први стрелац лиге, а имао је и 5,5 скокова. Против Лојоле је стигао до личног рекорда од 44 поена. Нашао се на ширем списку репрезентације САД за Светско првенство 2006. године. Фантастичне партије у дресу Гонзаге нису прошле незапажено, па је Морисон 2006. године изабран на НБА драфту као трећи пик од стране Шарлот Бобкетса. Прва сезона у НБА лиги му је и најбоља у елитном шампионату. На мечу против Индијана Пејсерса 30. децембра 2006. године убацио је 30 поена, што му је лични рекорд у најјачој лиги на свету. За Бобкетсе је у дебитантској сезони бележио 11,8 поена у 78 одиграних сусрета, а затим је због повреде и операције колена пропустио целу сезону 2007/08. Када се вратио на паркет у шампионату 2008/09, због слабе игре у одбрани изгубио је место у стартној постави Бобкетса. У 44 меча бележио је 4,5 поена, а затим је 7. фебруара 2009. године трејдован у Лејкерсе заједно са Шеноном Брауном у замену за Владимира Радмановића. На осам утакмица у другом делу сезоне у дресу славног тима из Лос Анђелеса имао је просек од 1,3 поена по мечу уз малу минутажу. Био је члан екипе која је стигла до шампионске титуле, али није улазио у игру у плеј-офу 2009. У лигашком делу НБА шампионата 2009/10, на 31 утакмици просечно је постизао 2,4 поена, а у плеј-офу је у два меча убацио укупно четири поена и поново стигао до шампионског прстена са Лејкерсима.

Adam Morrison - Crvena Zvezda

У НБА лиги је укупно одиграо 161 утакмицу уз просек од 7,5 поена. После одласка из Звезде наступао је за Бешикташ у другом делу сезоне 2011/12 и са турским клубом је освојио национални куп. Покушао је касније да се врати у НБА лигу, па је током лета 2012. године наступао за Бруклин Нетсе и Лос Анђелес Клиперсе у Летњој лиги. У дресу Нетса је бележио 5,2 поена, а одличан учинак имао је у Клиперсима (20 поена и пет скокова у просеку). Покушао је и у дресу Портланда да се наметне, али није успео да поново заигра у елитној лиги и поред квалитета који је поседовао. Изненада је одлучио да заврши каријеру током лета 2013. године и одмах се прикључио стручном штабу Гонзага Булдогса са жељом да постане асистент тренера ове екипе у будућности.

 

Повезане вести

3 comments

luto јул 19, 2014 at 22:08

pa, imate li vi ikakvih drugih sportskih vijesti, nego što stavljate ovog sm,rada, pali ste ku,rcu za uši, je,bo vas onaj ćor,avi…

Reply
djole јул 19, 2014 at 17:45

Upravo zbog svega navedenog kosarkaska istorija je nasla mjesto i Pesicu i Morisonu..A neka Morison prica i dalje..

Reply
БруталноРеалан јул 19, 2014 at 15:13

Adam Morison dva i po meseca je proveo u redovima Crvene zvezde, i o periodu provedenom u Srbiji američki igrač nije imao lepe reči. Morison je rekao da je dolazak u Zvezdu greška, a posebno je „opleo“ po Svetislavu Pešiću, za koga je rekao da je jedan od najstrašnijih trenera sa kojim je radio.
„Nadao sam se da će mi agent naći angažman u Španiji, Italiji ili Francuskoj. Međutim, jedino što je bilo moguće bio je odlazak u Srbiju“, rekao je Morison za internet portal Oregonlive.com.

On je opisao Pešića kao strašnog trenera koji je na jednoj prijateljskoj utakmici gađao sudije flašom, dok je na treningu jednog 18-godišnjem košarkašu šutnuo loptu u grudi, posle greške koju je napravio.
Američki košarkaš, koji je u jednom delu karijere igrao protiv najboljih NBA košarkaša, žalio se i da je u prestonici Srbije trenirao dva puta dnevno i to je na treninge išao autobusom.

Чисто да се не заборави..

Reply

Leave a Comment