Moja Crvena Zvezda
ВажноЗвездина кућа славнихНајновијеОстало

На данашњи дан: Рођен Сава Ранђеловић

Талентовани ватерполиста Црвене звезде и репрезентативац Србије, Сава Ранђеловић, рођен је 17. јула 1993. године у Нишу.

Ватерполо је почео да тренира са свега седам година у ВК Ниш, где је провео читаву деценију, да би у сезони 2010/11 наступао за ЖАК из Кикинде. Од 2011. године члан је црвено-белих. Са Звездом је до сада освојио шест трофеја: титулу шампиона Европе, првенство и Куп Србије у сезони 2012/13, као и Суперкуп Европе, титулу и национални куп у сезони 2013/14.

972195_10200165980295407_223067262_n

Сава је у својој првој сезони (2011/12) са Звездом стигао до финала у шампионату и купу, као и до четвртфинала у Купу Европе. У свим такмичењима се уписао у стрелце. Најбољи учинак имао је у лигашком делу шампионата Србије, где је постигао пет погодака, а укупно је у целој дебитантској сезони у редовима црвено-белих забележио 13 голова.

Центар Црвене звезде је у историјској сезони 2012/13 заблистао у важним утакмицама. Постигао је три гола у првом мечу осмине финала Лиге шампиона против мађарског Егера (13:6), а једном се уписао у стрелце и у полуфиналу против шпанске Барселонете (9:5). Звезда је у финалу савладала дубровачки Југ у Београду и постала првак Европе, а Сава Ранђеловић је био члан екипе која је ушла у историју Спортског друштва Црвена звезда, јер су црвено-бели у петом спорту постали владари Старог континента, после кошаркашица, атлетичара, фудбалера и каратиста. Пре тога је освојен по први пут и Куп Србије, а млади Ранђеловић се истакао и у финалној серији плеј-офа против Радничког из Крагујевца, када је у трећој утакмици постигао три гола у тријумфу Звезде резултатом 8:7. Црвено-бели су касније освојили титулу у мајсторици и укупно славили са 3:2 у победама. Била је то феноменална сезона у којој су освојена сва такмичења у којима је клуб наступао. Сава је у освајању трипле круне у сезони 2012/13 постигао укупно 38 голова и био пети стрелац клуба. У лигашком делу првенства Србије забележио је 19 погодака, шест у плеј-офу, два у Купу и 11 у Лиги шампиона.

Минуле сезоне поново је стигао до три трофеја у црвено-белој капици са бројем девет. До сва три пехара Звезда је стигла у финалима против крагујевачког Радничког. У Суперкупу Европе изабраници тренера Дејана Савића славили су са 9:8 уз један гол Ранђеловића, у финалу Купа било је 12:11 невероватним поготком Дениса Шефика са гола на гол у последњој секунди, а у финалу плеј-офа Звезда је славила са 3:0 у победама. Центар Црвене звезде је у још једној сјајној сезони забележио 27 голова у свим такмичењима (19 у лигашком делу шампионата Србије, четири у плеј-офу, три у квалификацијама за Лигу шампиона и један у Суперкупу Европе.

Сава Ранђеловић је био и капитен младе репрезентације Србије са којом има освојену сребрну медаљу на Европском првенству у Француској 2012. године. Постао је и сениорски репрезентативац Србије, па је прошлог месеца био члан тима који је тријумфовао у Светској лиги. Два гола је постигао у прелиминарној фази, по један против Румуније (18:6) и Русије (12:8), а и на финалном турниру се два пута уписао у стрелце, по једном у победама против Црне Горе (14:5) и у четвртфиналу против Канаде (16:11). Тренутно је једини члан Црвене звезде у репрезентацији Србије, која је са две победе успешно стартовала на Првенству Европе у Мађарској.

Повезане вести

Leave a Comment