Moja Crvena Zvezda
Клупска дешавањаКошаркаНајновије

Човић: Титула јуниора је плод системског рада са младима

Председник КК Црвена звезда Небојша Човић уживо је испратио велики успех црвено-белих јуниора. Од почетка Фајнал ејта Евролиге Човић је са екипом био у Милану, а одмах по завршетку финалне утакмице, због ванредне ситуације, вратио се у Београд не одгледавши дуел Реала и Макабија. Први човек црвено-белих у Милану је имао и неколико састанака са челницима Евролиге, а по доласку у Београд сумирао је утиске:

– Остварили смо велики успех. У конкуренцији одличних тимова, клубова који заиста улажу велика средства у млађе категорије освојили смо прво место. Тријумф још више добија на тежини ако се зна да смо имали најмлађу екипу на турниру и да су играчи и чланови стручног штаба били веома потрешени због велике природне катастрофе која је задесила Србију. Међутим, момци су цео турнир одиграли на изузетно високом нивоу, а посебно импозантну партију су пружили у финалу против славног Реала на чему су нам честитали сви еминентни људи из света кошарке који су били у Милану – почео је причу Човић и потом додао:

– Успех који смо остварили је плод веома доброг и пре свега системског рада који смо успоставили у Црвеној звезди у претходне три године. То је систем који је развијен у ФМП, а који је годинама давао изванредне резултате како у продукцији играча тако и у освајању трофеја. Подсетио бих само да су Звездини јуниори прошле године несрећно изгубили шансе за пласман у финале, али из те генерације је ове сезоне чак осам играча играло сениорску кошарку: Тејић, Ребић и Ристић у Црвеној звезди, а Гудурић, Ђукановић, Каплановић, Воркапић и Јовановић у ФМП-у. Свесно смо драстично подмладили јуниорску селекцију, која се у Јединственој јуниорској лиги Србије такмичила са знатно старијим играчима. Наша селекција је била годину, две млађа од свих осталих екипа, али показало се да је то био исправан потез. Знали смо да имамо талентоване играче, указали смо им поверење и они су то оправдали на прави начин и показали да представљају светлу будућност српске кошарке и Црвене звезде. Оно што мора да се уради је да се клубови на неки начин заштите од разноразних менаџера који нам најтелонтованије момке буквално отимају и одводе у иностранство.

Председник КК Црвена звезда поновио је да је улагање у млађе категорије концепт који ће Звезда још више развијати:

– Морамо да наставимо да правимо играче. Имамо талентовану децу, а оно што морамо да урадимо је да им омогућимо услове у којима ће моћи да се адекватно развијају. У Црвеној звезди све то поседујемо, почевши од инфрастурктуре у виду дворана, квалитетних тренера до јединственог система образовања која нудимо тој деци. Нисмо богата земља да можемо себи да пруиштимо велике буџете и скупоцене интернационалце и зато је систем који смо успоставили, а то је прављење играча, једино одржив и то је једини сигуран план за будућност. У том циљу су ове сезоне првом тиму прикључени Војислав Стојановић и Стефан Лазаревић, који су добили одређене минуте и у сениорској конкуренцији. Колико је то било значајно доказ је можда и податак да је Стојановић именован у иделану петорку Фајнал ејта, а проглашен је и за најбољег играча Евролигиног финалног турнира.

Небојша Човић на крају је посебно желео да истакне максималну ангажованост свих структура у клубу на помоћи која је указана угроженима у незапамћеним поплавама које су погодиле Србију:

– Као председник КК Црвена звезда веома сам задовољан и поносан како су играчи, стручни штаб и запослени у клубу одреаговали у кризној ситуацији. На први знак велике катастрофе која нас је задесила одмах смо у служби збрињавања евакуисаних грађана из Обреновца на располагање ставили наше две дворане на Чукарици – Баскет сити и Баскет ленд. Запослени у клубу даноноћно су радили како би све припремили за прихват евакуисаних грађана. Играчи и стручни штаб као и чланови управе су на наменски рачун уплатили новчана средства, а сви заједно су складиштили робу која допремана као помоћ у ове прихватне центре. У тој масовној акцији учествовали су и кошаркаши ФМП-а. Наставићемо и даље да шаљемо апеле за помоћ, а пратићемо и ситуацију на терену и сходно могућностима и потребама помогати угрожено становништво – закључио је Човић.

Повезане вести

3 comments

Luka мај 20, 2014 at 16:10

Sad treba biti pametan, pa ne ponoviti greške iz FMP. I oni su dominirali u mlađim kategorijama, ali nisu to iskoristili. Trofeji juniora ne znače mnogo ako se iz svake generacije ne stvore dva ili tri igrača za prvi tim. Tu nas groblje odavno šije, jer ih oduvek deremo u tim kategorijama, ali oni uvek iznedre nekog ekstra igrača za seniorsku ekipu, a mi ništa. To mora biti prioritet. Naravno, na pleju će i dalje morati da se kupuje crnac na po godinu dana, ali to nije ništa neobično, cela Evropa to radi. Važno je iznedriti nekog šutera ili krilnog centra, to možemo.

Reply
pera мај 27, 2014 at 08:56

Ne bih se složio za pleja U sezoni koja dolazi treba pružiti šansu Rebiću i nadam se Novaku uz pomenutog stranca ali da momci igraju a ne sede na klupi. Možda nam se na kraju sezone i Cvele vrati kvalitetniji u tim. Mi smo retardi ako od klinaca koji su sad u FMP i ovih mladjih kategorija ne dobijemo najperspektivniji tim u Evropi. Ne vidim razloga da tako ne bude radimo na sva tri nivoa odlično a ako sezona pokaže da ima uspeha onda smo i na pravom putu.

Reply
Sedou мај 19, 2014 at 23:54

Sve cestitke Covicu na svemu sto je uradio za nas KK, a ovo je potvrda tog rada. Ovako se postavljaju jake i zdrave osnove kluba. Imamo klince prvake Evrope, imamo klub u kojem mozemo da ih razigravamo i nadam se da cemo se izboriti i za Evroligu kako bi se oni koji zasluze prvi tim mogli da se kale medju velikanima kosarke. Tako i klub moze da zaradi i da povecava budzet iz godine u godinu sto je osnovni zahtev EL. Nadam se da cemo proci kvalifikacije ili da cemo proci tako sto ce Cibona da odustane sto je sve izvesnije, no najbitnije je da igramo EL.

Reply

Leave a Comment