Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Интервју, Дарио Капин: „Звезда је као бела ајкула“

Велики навијач Звезде, иначе пријатељ нашег портала, Дарио Капин, дао је интервју за „Контакт Радио“. Преносимо интервју са њиховог портала.

-Кад сам имао три године, били смо на мору, ја сам видио капу неког морнара и почео да вичем: “Види звијезду, види звијезду“, а онда је мој покојни отац рекао да постоји фубалски клуб који се зове Црвена звезда. Тог тренутка то се урезало у мој живот све до дана данашњег – прича за наш портал о почецима своје црвено-бијеле судбине, Дарио Капин, вјероватно највећи навијач Црвене звезде у Федерацији БиХ.

САРАЈЕВСКИ ЗВЕЗДАШ ИЗ ЗЕНИЦЕ: Гледао бих Звезду и да игра кликере!

Овај свештеник (пастор) Библијске протестантске цркве у Зеници прати буквално све утакмице Црвене звезде, а често су с њим и његове двије кћери.

– До недавно сам ишао на утакмице са кћеркама, али сада тренутно немам времена због обавеза. Али, то што због обавеза не могу да одем не значи да не пратим сваки Звездин меч. Понекад ме супруга гледа и пита се да да ли постоји иједна утакмица Звезде коју ја не испратим, али одговор је увијек негативан. Значи, није битно о ком спорту се ради. Давно сам рекао: Звезда да игра првенство у кликерима, и то бих гледао!

На нашу примједбу да у овом времену није уобичајено да у Федерацији БиХ нађемо много навијача клубова из Београда, овај Делија каже:

– Мислим да то није тачно. Искрено, можда није пожељно ако дођете међу неке екстреме, али међу екстремима (било које боје и нације) данас је јако ријетко шта пожељно. Ја у Зеници, гдје тренутно живим и радим, без икаквих проблема ходам у Звездиној мајици љети, или зими са капом и шалом и никада нисам имао нити један једини проблем. Мој покојни пријатељ и члан групе “Делије Сарајево”, Шљока, иначе муслиман, ходао је центром Сарајева са Звездиним дресом и никада га нико није дирао – описује нам г-дин Капин и закључује да, данас можда ипак и нема толико Звездиних навијача у Федерацији јер је доста људи који су живјели на садашњим просторима Федерације отишло или у Републику Српску, или у Србију, или негдје даље у иностранство. Међутим, како каже, види се да и даље Звезда има своје навијаче у Федерацији. Неки иду на Маракану, а неки прате скоро сваки Звездин меч путем тв пријемника или интернета.

Дарио је прије рата био члан групе ”Делије Сарајево” (коју од срца поздравља) и сјећа се тих незаборавних дана – “дана наше славне прошлости”, како каже и пјесма навијача. Прву утакмицу никада неће заборавити.

– Отац ме одвео неке 1973. на прву Звездину утакмицу у Зеницу против Челика. Тада ме је одвео у стари хотел гдје сам упознао покојног Бошка Кајганића, Јеликића, Филиповића и остале играче Црвене звезде. Када смо требали да уђемо на стадион била је толика гужва да сам се умало угушио, али ме подигао неки навијач Челика и са смјешком питао (пошто је видио Звездин шал на мени): “Мали, што ти навијаш за Звезду?”, а ја му одговарам: “Чико, ја од рођења навијам за Звезду.” Изгубили смо, мислим, 2:0, али та љубав према Звезди је постајала све јача и већа.

Наш саговорник зна све ”песме Севера”, али избјегава да пјева оне вулгарне, ”јер то стварно не би приличило једном свештенику”, објашњава са смијешком. Све остале пјева са радошћу, пред утакмице, за вријеме утакмица, у колима…

– Што се тиче северне трибине, заиста дуго нисам отишао тамо. То је трибина моје младости. Тамо сам провео заиста најљепше младалачке дане, али знате како…ваљда када човјек дође у године, плус са собом води кћерке, некако се сигурније осјећа на ‘истоку’ или ‘западу’. Ипак када је дерби биле су велике гужве да би кћерке водио тамо, а и многи моји добри пријатељи су били на овим бочним трибинама тако да сам се ипак одлучио за њих.

Звездаш од главе до пете не прати Премијер лигу БиХ и занима га само и искључиво Звезда, али не крије да би му било изузетно драго да своју Звезду може гледати на Кошеву, Грбавици, Билином Пољу, Бањалуци, а у прилог својој нади призива и легендарног предсједника вољеног клуба, Драгана Џајића који је једном рекао: “Ако је неко изгубио распадом бивше Југославије, онда је то Звезда.”

– Зашто? Па, Звезда вам је као велика бијела ајкула. Да би побјеђивала и развијала се њој треба велики простор. А то је Звезда имала у бившој СФРЈ. Сада су ово све мале барице гдје су испливале многе “жабе и змије” које се у малим барицама сналазе много боље од велике бијеле ајкуле која у тим барицама не може да плива. Па и сама пјесма Звездиних навијача на један начин призива ту регионалну лигу (иако су многи против исте), а то је она пјесма: “Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости, да и деца наша на Маракани радују се светској титули.” Видите, ти славни дани су били онда када је Звезда могла да крстари, плива као велика бијела ајкула. Па, схватите да је управо због тог квалитета Звезда постала и првак Европе и свијета. Данас је то само пусти сан и искрено научна фантастика за било који клуб са ових простора. Мада, знате како, Звезда је Звезда и ја вјерујем да ако неко може да понови тај успјех, онда смо то ми – завршава своју причу Дарио Капин оптимизмом који вјероватно више не станује у београдској улици Љутице Богдана.

Повезане вести

6 comments

Teks Viler ceka titulu мај 1, 2014 at 14:37

Hvala Vam,gospodine Kapin!Vi ste mi uneli novu nadu i pokazali novu dimenziju zvezdaskog nacina zivota.Neka Vam gospod podari blagodeti a vasim cerkama bezbriznu buducnost!

Reply
milos апр 30, 2014 at 11:07

Jos jedan od dokaza da smo mi svetski klub, a ne samo ekavski ili jos gore samo beogradski

Reply
4367 апр 30, 2014 at 00:10

mi smo Kit. kakva ajkula 😀

Reply
ds апр 29, 2014 at 22:44

Vracajte stari izgled sajta,definitivno je onaj prvi bio najbolji

Reply
Sasa апр 29, 2014 at 22:29

Svaka cast za ovog gospodina,Zvezda kakva takva i dalje je magnet!!!

Reply
Kastro апр 29, 2014 at 20:56

Sto se ovog lika tice stvarno je Zvezdas do koske. Secam se prosle sezone F4 ABA lige u Laktasima, bili smo u hotelu sa igracima, tacnije u holu hotela bio je gospodin sa dve cerke. Veliki Zvezdas. Vidjao sam ga vise puta jer od tada mi je ostao urezan…

Reply

Leave a Comment