Moja Crvena Zvezda
ВажноКлупска дешавањаКошарка

Човић: „Нисмо се опростили од Евролиге“

Председник КК Црвена звезда данас је на конференцији за медије сумирао утиске са Ф4 АБА лиге.

„Као сто сам обећао да ћу вам дати информације како је прошао Ф4, желим то да испуним. Од свих званичника АБА лиге добили смо све похвале“ рекао је Човић и потом дао и конкретне бројке:

„Црвена звезда – Цибона – 6,434 продатих улазница, Партизан – Цедевита 13,697 продатих улазница, финале – 5,929 продатих улазница.  Две до две и по хиљаде смо били у обавези да уступимо у уговору са АБа Лигом. 26,060 продатих улазница укупно и 515 паркинг. Укупан приход је 20.247.688 динара. Нешто је већи износ, јер око два милииона динара иде Евентиму, па је износ око 22,400,00, јер морамо одбити још неке трошкове. Котизација за АБА лигу је 125 хиљада евра, нема потребе да се крије.“

Прокоментарисао је председник и слаб резултат нашег тима.

„Очекивања су била већа, догодило се то што се догодило. Користим ову прилику да честитам Цибони на освајању првог места, сасвим заслужено су освојили титулу.“

Осврнуо се и на ситуацију у Звезди:

„Немам намеру да кукам. Ми када смо дошли у Црвену звезду, 2011. године у августу, која готово да није постојала, осим самог имена, знали смо колико ће све то бити тешко, направили смо један концепт који је везан за пет година. Потпуно разумем очекивања у смислу да може све преко ноћи, наравно, таквих очекивања имате највише од оних који су сами пред собом неостварени.

Затим је додао:

„Тачно је да су сви очекивали да ће Црвена звезда, наравно и Партизан, ући у финале, нажалост, то се није догодило. Међутим, ми имамо пред собом даље послове – имамо домаћу лигу коју настављамо да играмо са, наравно, највећим амбицијама. Никоме није било лако, мислим да је најтеже било играчима и стручном штабу, онда управи, и свим навијачима и симпатизерима. Анализе да ли је требало да играмо у Арени, Пиониру, додатна продавања памети у смислу да ли имамо појма или немамо појма, нећу се упуштати, из простог разлога што сам ја у кошарци 40 и кусур година. И о сваком од тих који изађу на разним предњим или задњим насловним странама бих могао пуно тога да кажем, а од неких од њих који су били у Црвеној звезди, бих још више могао, јер знам шта су нам оставили и какве смо муке пролазили.“

Делија није било на утакмици са Цибоном.

„За мене није било неочекивано што нису дошли, иако смо се и у том сегменти доста померили. Ја то разумем на други начин и знам да су Звездини навијачи када је Звезда почела да игра регионалну лигу, долазили, а онда су доживели неиспуњена одређених обећања и од тадашње управа, и од естаблишмента и руководства Јадранске лиге. Донели су своју одлуку, то је нешто што смо ми наследили, и заједно са њима почели да померамо то, и у великој мери смо померили. Можда ће неки рећи да сам благонаклон према њима, свако има право на своје мишљење, али је немам такво мишљење, иако сам био разочаран што нису дошли и попунили још у већем броју Арену. Међутим, мислим да смо сви заједно научили једну лекцију, очекујем још већи степен звездашке одговорности у смислу нечега што нам се сада због проблема доласка, односно недоласка навијача, догодило, и потпуно сам спреман да са свима њима радимо.“

Додао је и да је потпуно спреман и да радим са оним навијача из партера Б, као, и оним појединцима који желе да воде утакмицу, да они праве измене, звижде тиму који излази, да он то све разуме, али да то није звездашки, као и да није звездашки да нападају тим, тренера, играче, исте оне који су од 26 утакмица победили у 22. Истакао је да неће подлећи таквим притисцима и размишљањима.

Што се Евролиге тиче:

„Нисмо се опростили од Евролиге, да се разумемо. Обавили смо разговоре са челницима Евролиге на коме су били и људи из АБА лиге и могу да будем оптимиста по питању квалификација и домаћинства. Град Београд нам такође помаже и Евролига је потребна и Звезди и граду Београду. Не искључујем могућност, иако никако не желим, да се то деси Цибони, да ако буду у немогућности да играју ЕЛ, Црвена звезда је прва алтернатива. Нисмо изгубили Евролигу. Ми смо изборили право да се још боримо за Евролигу, и верујте да ћемо у том праву истрајати, сви заједно.“

Човећ је додао да не сматра да је хрватска кошарка пропала што није имала евролигаша, нити да ће српска пропасти ако се то ипак догоди, већ ће српска кошарка пропасти ако не будемо имали даљу стратегију коју немамо већ неколико година уназад. Истакао је да су смешне приче да је дуел Човића и Вујошевића резултирао оваквим резултатима, али да то вероватно подиже тираж. Сматра да је Јадранска лига сазрела за ова два дана у смислу да ће се мењати пропозиције, тј. уводити плеј-оф:

„Мислим да је плеј-оф нешто што је неопходно“, а затим је додао и да није проблем ни анилизирати структуру српске лиге и, и ту направити квалитетну лигу:

„Подсетићу вас да смо то успели да урадимо као удржење лигаша , послали смо то у Барселону, и били смо на прагу уласка у УЛЕБ, међутим, нико није отишао на ту скупштину УЛЕБ-а, и нас је тамо представљао знаменити господин Лорбек, не знам на основу чега, и како, али, добро, нећу да се враћам уназад“, уз напомену да ће Звезди инсистирати на реогранизацији Јадранске лиге.

„Нисам задовољан резултатом, али то разумем као нешто што је објективно, што се догађа у кошарци. Тачно је да је Звезда погодила само  2 од 32 тројке, и изгубила, али је исто тачно и да је Партизан погодио много више, па је изгубио.  Није био дан ни за нас, ни за њих,  жао ми је што смо и једни и други тако прошли. Жао ми је, али немам више шта да жалим, него се дижемо даље и идемо напред у остварење наших циљева“, уз напомену да је свестан да ће бити доста чланака, емисија и анализа на ову тему.

Уследило је питање новинара о констатацији Вујошевића да је Београд тек сада спреман да организује Ф4 Евролиге, а да је Партизан и раније постизао успехе, на шта је Човић одговорио да нема коментар, већ да само може да каже да однос државе, спонзора, донатора и сл. према наком клубу зависи од тога колико тај клуб има квалитетну и квалификовану управу. Напоменуо је и да је Звезда сада по броју бодова најбоље рангирани српски клуб у Европи.

Човић је истакао Радоњић има његову подршку и у наредном периоду, и да није било размишљања у неком другом правцу.

На питање како би се евентуални неодлазак у Евролигу одразио на клуб, Човић је истакао да егзистенција клуба ни у једном сценарију није угрожена, али да верује да ће Звезда ипак играти Евролигу, уз напомену да је за три године урађено много више него што би неко урадио за 15.

„Звезда ће све своје финансијске податке објавити. Већ је и објавила, кроз оних шест, седам питања“, а осврнуо се и на то колико држава даје: „Оно шта нам је дала држава од 2001. године, на овамо, реда је величине (просечно) око 15% буџета Звезде, а да смо ми држави враћали порез 10%. Не бежим од тога да то буде потпуно транспарентно.“

Новинаре је интересовало и стање у фудбалском клубу, као и евентуалне казне УЕФА:

„Ради се на томе, 6. маја ће бити саслушање на коме ће се изнети последњи елементи наше одбране, али морам да кажем да је ситуација јако тешка. Тешка је из тог разлога што ми сада решавамо обавезе које садашња управа Звезде није направила – из 2010, 2011. и делом 2012. године. Да ли може да се реши ситуација? Негде сам на средини. Не треба олако схватати ствари. Знате, у спорту се не живи од прошлости, без обзира што је Црвена звезда стварно велико име у фудбалу, покушаћемо све, направили смо неколико анализа“, уз констатацију да је нелогично да два српска клуба буду на арбитражи, и да он нема ништа против Рада, и да је свестан проблема тог клуба, али да је Звезда пријављена од стране Рада. Закључио је:

„Да ћемо бити кажњени – вероватно. Е сад, казни има различитих, важно је да пробамо да избегнемо забрану играња у Европи која нам виси онако над главом као мач.“

На конференцији: Столе и Борис.

 

Повезане вести

25 comments

Blejk апр 30, 2014 at 18:11

Može se i Muti Nikoliću štošta zameriti, ali dobro je rekao za prve ljude Zvezde i Partizana – sipaju mržnju i destrukciju cele sezone, pa se sad čude debaklu. Groblje bar može da kaže da su se borili koliko su mogli i da nisu imali sreće, a šta mi da kažemo nakon sramnog poraza od Cibone bez igre, bez strategije, bez hrabrosti, bez ičega.

Reply
Бранимир мај 1, 2014 at 13:37

Коме Мута, први Сељак, искомплексирани малограђанин, може бити узор?
Гробље је тамо гдје му је и мјесто. Борили су се јуначки и погинули у свом незнању. Још им само мало среће и правде фали па би били велики. Само то и ништа више.
А ми, њежне грлице, са свиленим хаљиницама и локницама у коси…

Reply
РУК апр 30, 2014 at 17:19

Ово је најобичнији политички памфлет, уместо озбиљне анализе зашто је и ове године скуп пројекат омануо.

Reply
Бранимир мај 1, 2014 at 13:32

А озбиљна анализа треба да изгледа овако. Како?

Reply
Alex Unders апр 30, 2014 at 15:35

Umesto da prozivaš Zvezdaše zbog opravdanih kritika, Čovke, valjalo bi da priznaš greške koje svi vide i da ih ne ponavljaš. Ovako samo ideš na ruku onima koji govore da smo instant projekat i klub za jednokratnu upotrebu.

Reply
Бранимир мај 1, 2014 at 12:30

Шта предлажеш?

Reply
emontije апр 30, 2014 at 12:44

Ok, Radonjic i treba da ostane do kraja sezone s obzirom da vise i nemamo nekih bitnih zadataka osim ovih revijalnih tj. da se ne osramotimo protiv Partizana.
Naravno, ako ostane sledece sezone ne racunajte na mene. Da placam ulaznicu za onaj horor film u Areni, gde igraci izlaze kao grlice, ne hvala, ne treba mi to imam i sam dovoljno stresnih situacija.
Covic, ako nije uvideo svoju gresku vec prosle god. u polufinalu ABA lige, finalu, finalu nase lige, ovogdisnjem kupu, polufinalu ABA lige, Budiveljniku kod kuce, Zadra u gostima itd. itd. zao mi je ali mislim da ce i njemu pokucati neuspeh na vrata. Inace, hvala Covicu na svemu do sada da ne bude zabune.

Reply
Бранимир мај 1, 2014 at 13:31

Чекај, Ти га нахвали и оде и остави нас у забуни. Зашто играчи излазе у Арену као грлице? Шта да урадимо нам успјех покуца на врата?

Reply
Fornicator апр 29, 2014 at 23:25

Ovim saopštenjem Čović je pokazao svoje najgore lice. Prava politikantska tirada, opravdanja bez argumenata, i prazna priča za slepce. Nisu nam izgleda uzalud svi govorili „ko s đavolom tikve sadi…“

Reply
Бранимир мај 1, 2014 at 13:28

Мислиш ли да је ово Његово најгоре лице? Наиван си. Може бити и политикантска тирада, али је урађена са мјером. Шта ме брига за остале црњаке, важан ми је само интерес Клуба. Како наставити да живимо и радимо послије дебакла? Неко тешко, а неко никако. Треба ли да се побијамо? Хајде да нађемо узроке и укажемо на одговорност са аргументима. Да слепци прогледају, глуви чују, дечаци порасту, а девојчице буду достојанствене. Или да престанемо да садимо тикве са ђаволом? Шта ћемо да радимо? Да нађемо другог, мањег ђавола, или да промијенимо културу, пређемо на пасуљ и буранију, или да се манемо пољопривреде.

Reply
Wild Wild апр 29, 2014 at 23:21

Čekali smo danima da nam se predsednik obrati nakon poraza na F4. Inače saopštenja štancujemo svakodnevno, a sada je očigledno bilo teško stisnuti petlju i izaći pred Zvezdašku javnost. A kada je to konačno urađeno, šta vidimo? Jedno nemušto, drsko, a rekao bih, i bezobrazno i kukavičko obraćanje. Gde je volja da se prihvati odgovornost za očigledne propuste? Objasnite nam, predsedniče, kako vas je tih „40 godina u košarci“ rukovodilo u odluci da Šilba zamenite Lipovijem? Da li je adekvatno prvu napadačku opciju tima u sred sezone zameniti desetom napadačkom opcijom? Zatim, da li je „prekaljeni“ strateg Dejan Radonjić opravdao očekivanja ili se desilo ono na šta smo upozoravali još na startu sezone? Da li se pokazao kao dostojan ukazanog mu poverenja ili se pogubio kao dečačić čim je postalo gusto? Ako mislite da nam možete zamazati oči titulom prvaka srpske ne-lige, varate se. Sezona je propala. Doživeli smo debakl, katastrofu, bruku, i to ne možete gurnuti pod tepih. Priznajte greške i smenite vašeg poslušnika Radonjića. Prestanite da nas brukate time što ćete u prepucavanjima sa Vujoševićem vi biti onaj koji je nevaspitaniji, arogantniji i sujetniji. Bez uvrede, upravo takvi ste bili u čuvenom TV duelu. Pamet u glavu, predsedniče, ovo nije onaj put kojim smo krenuli, vratite nas na pravu stazu.

Reply
Бранимир мај 1, 2014 at 13:18

Тако је, вратимо се на праву стазу. Али…
Зар је могуће да још плачеш за Шилбом? Липовиј није и не може бити његова замјена и не могу бити у поређењу. Разлог су очигледно финансије.
Зар нам је тако небитна титула првака Србије? Пораз против Цибоне је дебакл, али не смијемо тако градирати вриједности.
Када је било стани-пани сви смо се показали као мали дјечаци. А многи и као дјевојчице. Зар је могуће да би за предсједника пожелио профил човјека као што је болесни Вујошевић?

Reply
Estrella Roja апр 29, 2014 at 22:10

Vajni stručnjak za opštu namenu 🙄 .Zašto je teško priznati notornu činjenicu,a to je da smo doživeli debakl i samim tim bacili u vodu sve dobre stvari urađene ove sezone.Ni titula naše beznačajne lige neće promeniti nešto bitnije generalni utisak o sezoni.
Umesto da se izvini zvezdaškoj javnosti,i smeni trenera o kome neću ni reč,pokazao je u dve najvažnije utakmice(revanš protiv Uniksa i Cibone) koliko je nedostojan vođenja velikog kluba,sad je diskutabilno koliko smo mi veliki dok nam Nebojša magistar i Andrej „kultni basketaš“ kroje sudbinu,on nastavlja svoju demagogiju.
Prozivati navijače koji navijaju više decenija za Zvezdu i koji,za razliku od „stručnjaka“,poraze i pobede Zvezde doživljavaju fatalistički…hm,u najmanju ruku je neumesno,čak mi sad retorika Vujoševića o Čoviću ne deluje previše degutantno 👿 .
Loš trener,otkaz Šilbu uz satanizaciju u medijima,gde su pojedini plaćenici pokazali svoj karakter sitnih i prodanih duša,dovođenje jadnog Ukrajinca(nemam ništa lično protiv momka,ali potpuno je nejasan motiv njegovog dovođenja osim da bi izbegao rat),konstantno svađanje sa svima i učestvovanje u blatu sa Vujoševićem i mnogo drugih stari za epilog su imale – Zvezdu van Evrolige..Znam,sad bi neki krenuli sa frazama gde smo bili pre Čovića,međutim,sadašnjost i budućnost jedino treba da zanima zvezdaše.Koka koja ne nosi jaja…zna se za šta služi,da upotrebim i ja poslovicu,ne verujem da je kineska :mrgreen: .

Reply
Бранимир мај 1, 2014 at 12:59

Тако је, једино треба да нас занима садашњост и будућност. Немамо чега лијепог да се сјећамо или за чим да жалимо. Наравно да је пораз против Цибоне прави дебакл. Шта да радимо? Ја за пораз највише видим пропусте на терену. Па ко треба да убаци лопту у кош? Нешто нам играчи нису били мотивисани и расположени? Смијешно. Имају птичијег млијека а тако нам враћају. Па фудбалери су пристали на смањење уговора и плата, имају много више проблема у функционисању клуба и разлога за лошије резултате па су се издигли изнад свега, нанизали 15 побједа и учинили немогућим реалност да се освоји титула. Да ли нам је Лига Србије неважна, па је тако и та титула безначајнија? Откад то? А кунемо се у Србију и залажемо за просперитет кошарке више него органи КСС, па због тога и бојкотујемо АБА лигу. Треба реално гледати на ствари. Мислим да и поред овог дебакла немамо куд назад. Треба сачувати позитивну енергију и пробати урадити највише што се може.

Reply
Luka апр 29, 2014 at 20:12

Iz Čovićevih komentara izbijaju frustracije i sujeta, ali što je najgore, i izbegavanje da se prihvati odgovornost, imenuju krivci, i snose posledice. Za grešku sa Arenom se slažemo manje-više svi, i ne znam zašto ga to toliko vređa. Prozivanje bivših Zvezdaša koji su, po meni, realno prokomentarisali ovaj debakl, takođe nije na mestu, a mislim da ni oni koji tvrde da „nemamo pojma“ nisu daleko od istine, koliko god to bolno bilo. Takođe, treba jasno i glasno reći da su naše panse za EL u domenu teorije.

Reply
Бранимир мај 1, 2014 at 12:47

Хајде да оставимо наше фрустрације и сујете и именујемо кривце. Треба ли играти утакмице у Арени? Не треба? Било је лијепо када смо постављали рекорде. Стари Звездаши су налик свима нама, причају без одговорности. Гдје су били читаво ово вријеме? Па Звезда је већ 10 година била остављена као старица у задњем селу Србије, нико није хтио да је погледа ни да се сажали. Они наивни су ишли код партизана политичара, а ови су се грохотом смијали и питали што су дошли код њих. Евролига је далеко, Неки пут постоји, далек и неизвјестан. Да дигнемо руке или да се боримо? Шта хоћемо, у ствари?

Reply
sale1111111 апр 29, 2014 at 17:17

Koliko se ja secam pred pocetak sezone je ulazak u finale fajnal fora bio prioritet zbog igranja eurolige….to nije ostvareno,i iskren da budem jedino bih priznao da uspemo da se kvalifikujemo preko turnira….ovo pozivnica,pa odustala Cibona samo je pokrice za neciji pogresan korak…Da li je i ko odgovoran za teranje Silba…..Ko je doveo Lipovija i kakvo je to on pojacanje….Pa bolje nasa deca da igraju nego njega da skidaju….No da ne bih preterano duzio,napravljen je kiks i neko bi trebao da odgovara….Po meni je prvi krivac za neuspeh trener i da imam malo morala podneo bi ostavku odmah posle utakmice sa Cibonom…Prosle godine je napravljen veci uspeh sa timom koji je na papiru slabiji od ovoga…..

Reply
kalson апр 29, 2014 at 16:32

glavni i jedini krivac za neigranje evrolige si isključivo ti, radonjića neću ni da pominjem, a sve to radi tvoje pohlepe za parama, štediš na kupovini igrača a prodaješ najbolje a hoćeš u evroligu, e ne može i pare i jare, sve ti se obilo o glavu, hoćeš f4 u areni, mislio si uzeti milione ali ne ide…

Reply
Бранимир мај 1, 2014 at 12:37

Треба ли нам Евролига? Шта о томе мисле Делије? То су показали у полуфиналу против Цибоне. Хајде да расипамо новац и купимо звијер-играче. Имамо само мали проблем – требамо да га скупимо. Најлакше је причати. Преузмимо одговорност за своје поступке. Зашто нас није дошло 20.000 да прославимо улазак у Евролигу?

Reply
kalson мај 1, 2014 at 14:27

prijatelju, vidi ovo, ja poštujem tvoj komentar i potpuno se slažem, zašto nije došlo 20 000 delija da podrži Zvezdu, konkretno, ja sam u Republici Srpskoj i nisam u prilici da dođem na utakmicu, a za Delije iz Beograda NEMA OPRAVDANJA, dalje prijatelju, moramo dovesti igrače, kako kažeš- zvijeri, da bi osvojili nešto a samim tim i zaradili novac, pa pogledaj sve evroligaše, mislim na vrhunske, vidi Reala-Burusis, Mirotić i kamara stranaca i naravno sve pobjeđuju i dvorane su im krcate, ne možemo štediti novac, odnosno čović i da postignemo nešto, to u evroligi NE PALI, jer priznaćeš sa ovim timom nismo imali ni teoretske šanse da preko evrokupa uđemo u evroligu, jer smo previše slabi, a kako vidim, cilj nam je evroliga, e sad da povežem, zar je mogla biti lakša situacija na ovoj kugli da dobijemo raspalu cibonu i eto nam evrolige bez pola muke, prijatelju moj, zar nam je uopšte trebala publika da bi dobili cibona, kako smo je sa pola snage dobili u zagrebu, gdje nismo imali publiku, znači apsolutno NEMA OPRAVDANJA ZA STRAVIČAN PORAZ OD DRUGORAZREDNE CIBONE U ODNOSU NA NAS, e za ovakve nam utakmice trebaju-zvijeri, pa bi sad računali u kojoj bi grupi bili u evroligi, to je suština mog prethodnog komentara, trebaš nešto uložiti da bi dobio, zamisli prijatelju, kad je otišao Šilb koliko je vremena prošlo da čović nađe zamjenu, čekajući da prođe rok za registraciju igrača koji mogu igrati za evroligu i onda doveo igrača koji je pobjegao iz svoje zemlje ( nevjerujem da mu je i platio za ugovor) lipovija koji ne zna ni da hoda i sve nam se to obilo o glavu…pozdrav za tebe.

Reply
Бранимир мај 1, 2014 at 18:02

Ех, брате, и ја сам овај овамо, Прекодринац. Слажем се. Мени пораз од Цибоне не може никако стати под кожу. Али, шта да радимо? Да би куповали и били моћни као многе европске екипе треба да обезбиједимо такав буџет. Како? Ево, покушавамо да растемо полако. Многима се чини да је то сувише брзо и да смо инстант екипа. Ја сам само за позитивну и добру атмосферу у екипи и читавом Спортском друштву. Ако створимо добре услове за рад, резултати неће изостати.

Reply
БруталноРеалан апр 29, 2014 at 16:03

Све што је рекао је истина. Невиђена срамота да људи коју су дали 100 евра за трибине и 170 за партер не могу да дођу на једну утакмицу. Екипа која гледа баскет преко 20 ‘дина.

Reply
БруталноРеалан апр 29, 2014 at 15:53

Кол’ко год био иритантан Мута је објаснио неке ствари. Заслужено смо добили по лабрњи. Космичка правда, неки би рекли. Наравно да није готово све, али шансе нам нису објективно велике. Са све Ареном. Три утакмице, три финала а сваки противник ће бити бар три пута јачи од Цибоне. Мени је само жао што је овај човек и даље невиђено бандоглав, уместо да лепо преузме овај крах као први човек изађе и извине се комплетној јавности на циркусу који су направили и затвори сваку даљу расправу Да се прича о меч-ап зонама и да одгајамо и ми неког Шарића. Ово ми сад делује као затишје пред нову сезону Фарме.

Reply
Бранимир мај 1, 2014 at 13:08

Шта предлажеш?

Reply
Daca апр 29, 2014 at 15:52

Kako te je samo Borko napusio sinoc za karte 😳

Reply

Leave a Comment