Moja Crvena Zvezda
ВажноДруги пишуЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Ђенка: Нестварна атмосфера, то мора да се доживи

Популарни Ђенка одговорио дао је интервју за званични сајт Еврокупа који вам преносимо у целости.

Здраво Чарлс, честитке теби и Звезди на сјајном наступу у Еврокупу. Ипак, пре него што се осврнемо на полуфиналну серију, колико уживаш у својој дебитантској сезони у европској кошарци?

– Веома ми се свиђа. Црвена звезда ме је заиста спасила ове године. Како се прошло лето приближавало, у мају и јуну нисам имао много понуда и нисам знао где ћу да играм. Било је то веома тешко лето. На крају, Звезда је одлучила да ми да шансу и потпише уговор са мном. Осетио сам олакшање и дошао сам овде знајући да имам прилику за нови почетак у мојој професионалној каријери. Одмах сам се уклопио са саиграчима. Сви момци су сјајни, тренери су заиста имали разумевања за мене знајући да ми је то прва година у Европи и зато сам успео да се осећам пријатно од старта. Знао сам да морам да се докажем и временом сам успео да заслужим поверење мојих саиграча, тренера и града. Била је велика ствар за мене да дођем овде и играм значајну улогу у тиму у мојој првој години.

Вратимо се две недеље уназад. Звездина сезона у Еврокупу је била умало готова, али онда је Будивељник изгубио лопту под својим кошем и ти си постигао кош за продужетак. Томе си додао 11 поена на почетку продужетка и Звезда је савладала Украјинског шампиона. Колико је то искуство било сјајно за тебе, када си у своје руке преузео утакмицу на такав начин?

– Било је нестварно. Ја јако волим кошарку. Када сам код куће, када размишљам о утакмици, увек се трудим да у глави предвидим шта ће се догодити. Али, нисам могао ни да сањам о таквом сценарију. Уопште ми није пало на памет да ће се нешто тако десити. То је био резултат мешавине онога што су ми тренери и саиграчи говорили – да останем агресиван и да престанем да форсирам. Они верују у мене и у мој шут. Када сам погодио тај шут, моје самопоуздање је одједном постало веома, веома велико. Био сам једноставно преплављен емоцијама, то је била моја најбоља утакмица у досадашњој професионалној каријери! И није могла да дође у бољем тренутку. Осећао сам се јако добро када ме је „кренуло“ у продужетку. Наш тим је такав да је свако у стању да погађа веома добро. Осетило се након што сам погодио пар шутева, акције су прављене за мене, остали саиграчи нису ни били на својим позицијама. Само су ми давали лопту. Било је просто невероватно. Једна је ствар када ти имаш веру у себе, али заиста је фантастично када те подржавају и бодре саиграчи на клупи и на терену. Што сам више шутирао, кош ми се чинио све ширим и ширим.

И све се то десило уз невероватно публику, која је била уз тебе. Када причаш са људима код куће у Њујорку и покушаш да им објасниш атмосферу у којој играш, шта им кажеш?

– Тешко је да им објасним. Једно је када причаш о томе, а потпуно друго када си пред таквом публиком. Када сам потписао за Звезду погледао сам пуно видео снимака. Можеш то да гледаш на телевизији, можеш да причаш о томе, али нећеш заиста разумети док не доживиш. Атмосфера је фантастична и веома се разликује од оне у Америци, где арена такође може бити препуна, али где атмосфера једноставно није оваква. Овде читава дворана скаче и пева у исто време. Толико је фантастично да понекад морам да дубоко уздахнем како бих се опустио. Када играш пред таквом публиком, она ти диже ниво енергије и то може произвести неке потезе које не треба да радиш када си на терену. Када су ми мама и сестра били у посети, прва ствар коју сам урадио је била да се побринем да им закажем лет за време када смо имали утакмицу у Евролиги или Еврокупу, како би доживели ту атмосферу. Рекао сам им да ће то бити најбоља кошаркашка утакмица којој ће присуствовати у животу. Ови навијачи никада не разочарају. И био сам у праву.

Сада сте остварили још једну велику победу, у првој полуфиналној утакмици против Уникса, опет пред сјајном публиком. Ваша одбрана је дозволила Униксу да постигне само 52 поена, што најмање поена за руски тим у једној утакмици ове сезоне. Како сте успели да то урадите?

– То је све до нашег стручног штаба. Они су урадили сјајан посао објашњавајући нам шта је потребно да урадимо како бисмо победили. Уникс је веома добар тим, са одличним резултатима и мноштвом великих утакмица које су добили. Победа је била мешавина онога што су нам тренери говорили, али и тога што смо ми били на висини задатка. Постоји огроман мотив када играш против најбољих. То је једна од ствари које сјајно радимо – када тренер спреми план игре, ми се максимално трудимо да га испунимо. Ова утакмица је дефинитивно била наша најбоља у досадашнијем делу сезоне. Сви су били заједно, причали смо, помагали један другом. Тадија Драгићевић је урадио сјајан посао са скоковима, као и Рашко Катић. Успели смо да се одбранимо, и направили смо велики успех.

Очигледно, завршница такмичења је тренутак када се трофеји освајају. Црвена звезда је усред борбе за трофеј Еврокупа. Да ли тим сада другачије приступа утакмицама, посебно пред реванш меч као што је предстојећи у Казању?

178– Мораш да приступиш свакој утакмици на исти начин. Једна од главних ствари је да мораш да поштујеш свог противника и да не приступиш мечу на другачији начин. Мораш да уђеш у утакмицу са знањем шта ти момци могу да ураде и да будеш фокусиран на то да их зауставиш. Ми играмо одличну кошарку и лако је опустити се зато што побеђујемо. Али, доследност је кључна и наш стручни штаб ради сјајан посао тиме што нас држи фокусиране, што нам не допушта да се превише опустимо у било ком моменту.

У реваншу осмине финала, Звезда је успела да одбрани предност од шест поена против Лијетувос Ритаса, док сте у реваншу четвртфинала успели да пребродите заостатак од три поена против Будивељника. Са тим искуствима иза вас, шта је кључ успеха у таквим дуелима који се састоје од две утакмице?

– Испрва ми је био чудан тај систем поена, али могу да кажем да је бољи осећај био када смо играли против Лијетувос Ритаса и имали предност. Мораш само да се потрудиш да победиш, немаш дефицит који мораш да стигнеш. Против Будивељника је било мало другачије, Притисак је био већи него раније, јер смо знали да и ако изједначимо резултат, а меч се разврши, били бисмо поражени. Сада против Уникса нема разлога да спустимо гард доле и да се опустимо зато што они прилично лако остварују победе на домаћем терену. Без обзира на све, без обзира на предност коју имамо из првог меча, морамо да изађемо на терен и играмо добру кошарку. Лакше је играти са предношћу, али они су добар тим који је способан да постиже много поена. Морамо да се фокусирамо да заиста победимо и у тој утакмици.

Ти си други најбољи поентер у тиму и међу играчима који проводе највише поена на терену, али утакмице започињеш са клупе. Како ти се свиђа твоја улога?

– Обожавам је. Прошле године уопште нисам играо. Велика је прилика када улазиш са клупе и представљаш „варницу“ у игри. Ја сам лично у стању да гледам првих неколико минута меча и да видим како се он развија. Видим да ли је потребно да уђем и одржавам ритам који су наметнули стартери, или можда да унесем у тим више енергије. Боље је него што сам очекивао. Саиграчи и стручни штаб ми верују, када се утакмица прелама ја сам на терену и срећан сам са улогом коју ми је тренер дао.

Звезда је једини преостали тим у Еврокупу који је у то такмичење дошао након елиминације из првог дела сезоне у Евролиги. Како сте успели да промените фокус и да се опоравите након разочарења због тога што нисте успели да се пласирате у Топ 16?

– Мислим да смо много научили у Евролиги. Имали смо утакмице против Локомотиве и Макабија које је требало да добијемо, против Панатинаикоса смо заостајали 17 поена. Играли смо пуно неизвесних утакмица, надиграли смо неке заиста добре тимове и упркос томе нисмо успели да победимо, али успели смо да извучемо поуке из тих мечева. То нам је помогло у другом делу сезоне.

Сем победа, када неко прича о Звезди, не може да не спомене навијаче у Комбанк арени. Колику разлику они праве на терену? Колико вас погурају?

– Без обзира на све, наши навијачи навијају, скачу и певају читаву утакмицу. Они те држе у утакмици са енергијом коју уносе у њу. Када губимо, то се уопште не види јер је енергија коју они доносе стално присутна. То нам много помаже. Ми смо организовани тако да се боримо без обзира на све, важно је да дајемо све од себе до последњег звука сирене. Такви су и наши навијачи, они настављају да певају и да се добро проводе на утакмици до краја и то нас мотивише да наставимо да играмо.

Сада када сте толико близу, Звездин циљ је вероватно да покуша да освоји трофеја Еврокупа на крају сезоне. Колико би такво достигнуће значило теби, твом тиму и навијачима?

– Веома би значило. Било је значајно да уђемо у полуфинале јер Црвена звезда никада раније није дошла толико далеко у овом такмичењу. Трофеј би много значио клубу и навијачима. Ја сам лично остао без речи када смо освојили Куп Радивоја Кораћа. Никада раније нисам ништа освојио. И био сам срећан да поделим то са овим клубом. Ако будемо имали довољно среће и освојимо Еврокуп, вероватно ћу изгубити разум и потпуно полудети.

Повезане вести

3 comments

Goran137 апр 9, 2014 at 06:05

Treba neko da objasni Djenki legendi da se ovo takmicenje ranije zvalo FIBA Kup Pobednika Evropskih Kupova,FIBA Evropski Kup,Fiba Saporta Kup i ULEB Kup,znaci takmicenje je isto samo se ime menjalo i da je Zvezda vec 1 put osvojila ovo takmicenje u starom formatu i igrala 2 puta u finalu…

Reply
IgorNbGd апр 8, 2014 at 19:07

Bocni ti koju trojku kad bude trebalo sada u revanšu pa ćeš da vidiš u finalu u Areni, nadam se protiv Valensije, kakva će atmosfera da bude….

Reply
zvezdas апр 8, 2014 at 18:46

samo ti brate nastavi da resetas protivnicke koseve,a mi cemo ostalo i to je to 😀

Reply

Leave a Comment