Moja Crvena Zvezda
АнализеВажноДомаћа такмичењаОдбојка

Анализа друге утакмице финала плеј-офа: Партизан Визура-Црвена звезда

Одбојкашице Црвене звезде поражене су и у другом мечу финалне серије плеј-офа од Партизан Визуре, и сада губе са 2:0 у серији.

Црвено-беле нису успеле да наметну свој ритам игре. Лош пријем који није омогућавао техничару Јулији Миловић да боље организује игру, ровита Адела Хелић, и неоспорни квалитет који поседује противничка екипа довели су до резултата 3:0 за црно-беле.

Добрo су наше одбојкашице отвориле први сет, имале су предност на оба техничка тајм-аута, али нису успеле да је одрже до краја. Оно што је у првом делу сета било добро, то је сервис. Успеле су добрим сервисима да помере пријем противника, чиме су их одмаклe од мреже, што је јако важно када играте против екипе која доста игра преко средине, а има и високе крајње нападаче. Тај ризичнији сервис носио је са собом и више сервис грешака, али је укупно гледано давао резултате. Стечено сервисом није употпуњено блоком ( без блока у целом 1. сету) и проблем је настао када су црно-беле консолидовале пријем. Потом је противник побољшао и сервис, и није се много могло урадити до краја сета. Гледано само у том сету наше одбојкашице имале су више успешних напада (13:8), али су биле лошије у блоку (4:0) и сервису (4:1). Треба напоменути да је до половине сета одлично играла 17-годишња Бојана Миленковић, која је у пар наврата одлично „скувала“ лопту у небрањени део поља. У другој половини, Слађана Мирковић је напала сервисом, направила јој проблеме на пријему и успела да је избаци из напада.

Лош пријем сервиса наставио се и у другом сету. Наша екипа резултатски се добро држала док на сервис није дошла искусна Слађана Булић, и направила серију од 4 пoена, после чега је Партизан Визура повела са 13:8. И од тада ништа није полазило за руком гостујућим одбојкашицама. Фалили су поени Аделе Хелић, која није могла да игра на нивоу који смо од ње навикли. Такође, за разлику од првог сета, домаће су сервисом напале Љубицу Кецман, тако да ни она није била довољно поентерски активна и фалили су Звезди и њени поени. Када је било јасно да Хелићева не може да игра, Ласло Лукач је пробао и са Јеленом Новаковић, талентованом одбојкашицом из Звездине школе, али ни она није успела да битније промени дешавања на терену. При крају сета Звезда је успела да веже 4 поена и да се мало примакне црно-белима, што је требало да помогне у 3. сету. Домаће су опет биле боље у блоку (3:1) и сервису (4:1), а у овом сету и имале су и више успешних напада (12:11).

Почетак 3. сета донео је одређене промене у поставци игре браниоца титуле. На позицији коректора почела је Николина Лукић (примач), што због немогућности Аделе Хелић да пружи максимум, јер очигледно има проблема са зглобом, што због жеље да се појача пријем са 3. примачем у постави. Иако су боље почеле сет, то је више био одраз опуштености изабраница Дарка Закоча, него неког помака у игри девојака са Маракане. Средином сета шансу је добила техничарка Ана Јакшић, рођена 1998. која је показала да је она неко на кога Звезда може да рачуна у скоријој будућности. Успеле су црвено-беле да забележе неке поене из сервиса и пребаце тај сегмент игре на своју страну (3:0). Видели смо и неке добре реакције у пољу, али нису успеле да их реализују у нападу ( у целом сету, пролазност из напад свега 18%, 6 поена из напада). Све у свему, премало за јачи отпор екипи каква је Партизан Визура.

Као и у првој утакмици, нашем тиму највише проблема направила је Тијана Бошковић на коју је ишло нешто више од 50% лопти у нападу, и успела је да забележи 20 поена што је много за утакмицу од 3 сета.
У Звезди није било много играчица које су се истакле у добром смислу. Млада Бојана Миленковић, за коју већ сада можемо слободно да кажемо да ће се чути далеко ван граница наше земље, постигла је 10 поена и била једина двоцифрена у нашем тиму. Још једна ствар на коју смо навикли, а изостала је у овом мечу, су поени средњака из напада. Јелана Трнић прошла је 2 од 9 надапа, али је додала 3 блока, док је Мина Поповић имала 3/7 у нападу, али без блока.

Звезда није играла онако како уме, онако како треба да игра шампион, а Звезда то свако јесте. Колико год чудно то могло да звучи, управо то је чињеница која може да радује, и да да наду пред следећи меч, јер ако Звезда игра како уме, а то је свако много боље од овога, онда тешко ко у домаћем шампионату може да је угрози, па ни Партизан Визура. Ако се вратимо само мало уназад и присетимо се овогодишњег издања Лиге шампиона, видећемо да је Звезда имале неке прилично светле тренутке. Успела је да „откине“ по сет Динаму и у Београду и у Москви, и узеле је сет по једном Пјаћенци и Игтисачију. Успела је да освоји Куп, иако није било баш много људи који су веровали у то. Све ово, као и чињеница да су ово девојке које знају како се освају титуле и како се постаје шапмион, даје нам наду да нам 3. меч може донети нешто друачији исход. Ове девојке су шампиони и много пута су нам то доказиле. Заслужују нашу подршку. Заслужују аплауз на крају 3. утакмице па какав њен исход био. Подржавамо фудбалере, подржавамо кошаркаше, можемо и да напунимо ту малу халу у којој играју наше одбојкашице, које нису заслужиле да их гледа само ближа родбина. Уз вашу подршку ове девојке могу много више!

Повезане вести

1 comment

Djordje апр 6, 2014 at 19:37

Sjajna analiza Tamara,umesto da idemo da gledamo ono namesteno i smesno fudbalsko prvenstvo treba pruzimo svu podrsku ovim devojkama i kasnije momcima jer odbojkaski klub je po meni najsvetlija tacka SD Crvena Zvezda.Takodje nadam se da cemo podici klub u svakom smislu na jos veci nivo.Hvala za sve sto je ucinio odbojkaski klub do sada

Reply

Leave a Comment