Moja Crvena Zvezda
АнализеВажноДомаћа такмичењаКошаркаНајновије

МЦЗ анализа: Звезда рутински са Борцем, јуниори се одлично показали

Стартовала је овог викенда и домаћа кошаркашка лига. Такммичење које се игра за престиж јер освајање истог не доноси никакав бенефит, према систему који је наметнула ФИБА Европа. У првом колу овог  такмичења, Црвена звезда Телеком је савладала Борац Моцартспорт из Чачка резултатом 85:63.

Звезда је почела меч и петорци: Нелсон, Џенкинс, Липовиј, Тејић, Марјановић. Противник је од самог старта поставио зону 2-3 у одбрани и на тај начин покушао да збуни наше играче. Рекло би се да су  у томе и  успели јер су целу прву четвртину, до самог краја били  у вођству. Међутим, код стартне петорке се видела блага незаинтересованост на почетку, а код тренера Радоњића бес, али до  неке мере и разумевање због таквог приступа. У овом делу су највише показали Марјановић и Митровић, нарочито  у нападу, а Блажич је својом енергијом доста пореметио спољну линију Чачана. На крају овог дела је било 21:21.

У другој четвртини смо видели праву Звезду, резултат (21:7) све говори. Прилику су добили и Катић и Симоновић, Џенкинс је погодио прву тројку, капитен га исправио, Тејић се повратио након слабог почетка, а Ребић је још од средине првог дела преузео диригентску палицу и деловао све сигурније.

У трећој четвртини смо коначно видели и Тадију Драгићевића на паркету, вратио се и Марјановић, а Борац су у игри држале колико-толико тројке Пешаковића и Протића које су погађали често из тешких позиција. Ребић се у потпуности ослободио, кренуо га је шут, као и Драгићевића. Резултат у овом делу је био 24:19. Посебан допринос дали су навијачи у овом делу реакцијом када су чули епилог меча на стадиону Партизана, а тренер и играчи на паркету су једноставно збуњено гледали шта се одједном десило.

У последњем периоду, прилику је добио и најмлађи Војислав Стојановић и скоро целу четвртинну је Звезда играла у петорци: Ребић, Липовиј, Стојановић, Митровић, Тејић. И они су имали на крају периода позитиван резултат (19:16) и показали да се у будућности на њих мора рачунати.

Што се статистике тиче, Звезда је имала одличних 63,8% у шуту за два, 31,3% у шуту за три и само 62,5% са линије слободних бацања. Томе треба додати и 18 асистенција и чак 14 изгубљених лопти.

Звезда је меч одиграла сигурно, у већем делу озбиљно и видело се да тренер Радоњић нипошто није желео да дозволи опуштање код својих играча. Одлично  је распоредио минутажу, носиоци игре су били на паркету тек толико да одрже тело  у потребној форми за предстојеће дуеле, а остали су дали свој максимум да се што боље прикажу тренеру и публици.

Чачани су од почетка играли зону и изгледало је да Звезда поново има проблема са нападом на ту врсту одбране. Међутим, убрзо  је лопта почела брже да кружи, зона се пробијала и шутевима и одличним проигравањима под кош тако да је тренер Борца морао да одустане од те идеје.

Оно што није за похвалу је посета. Само 821 гледалац је премало за ове момке. Међутим, они који  су дошли, давали су пуну подршку све време, а нарочите симпатије публике, традиционнално, побрала су „Звездина деца“ која су оставила јако добар утисак.

Појединачни  учинак:

Никола Ребић (24 мин.): 14 поена, 1 асистенција и 3 скока. Одличан наступ младог плејмејкера, био је најбољи међу својим вршњацима који су играли  синоћ. Види се да игра доста слободније, не плаши се да нападне кош, а притом има и доста меку руку. Његов највећи адут је брзина и користи је максимално у продору, али могао би за нијансу више да проиграва саиграче. За два је шутирао 71,4% што је одличан проценат, за три је једном пробао  и погодио.

Лука Митровић (19 мин.): 9 поена, 6 скокова, 5 асистенција. После онога што смо видели синоћ, са радошћу можемо рећи да  је повреда прошлост. Доминантан је био испод коша, а сјајна сарадња са центрима га је избацила на прво место по асистенцијама на овом мечу. Имао је само један промашај из игре. Треба додати и да делује да је радио на својој мишићној маси и да делује још снажније у дуелима под кошем.

Јака Блажич (19 мин.): 5 поена, 2 скока и асистенција. Скроман допринос Блажича у нападу, али јако добро одиграно у одбрани где је одлично затворио разиграног Протића на почетку мечу, од стране којег је и био испровоциран, али срећом на ту провокацију је одговорио само агресивном одбраном. Поново је покушавао да повуче екипу неком тројком, али  је погодио само једну.

Марко Симоновић (9 мин.): 3 поена. Погодио је капитен једну тројку у другој четвртини и то је било све што смо видели од њега на паркету. Није се истицао у овом мечу, а надајмо се да ће му овај одмор пријати и помоћи да се напокон врати у шутерску форму од јесени, јер га његово најјаче оружје не служи и то му доста утиче на самопоуздање.

Бобан Марјановић (15 мин.): 18 поена, 11 скокова и  украдена лопта за индекс 26 и титулу најкориснијег играча меча. Боби је једноставно био сувише доминантан у овом мечу, није имао адекватног ривала на другој страни и то је максимално искористио. У одбрани је још једном показао да му и игра на човека не представља толики проблем као на почетку сезоне, поново је добро пратио противничке брзе бекове.

Рашко Катић (12 мин.): 6 поена, 2 скока. Рашко је био један од оних који  су били на поштеди и није желео превише да се троши у нападу. У одбрани  је у два наврата могао боље да реагује, олако је схватио противника, а последњи период је одгледао са клупе.

Марко Тејић (24 мин.): 10 поена и 3 скока. Успаваност и збуњеност у прва напада су га коштала целог првог полувремена. У паузи је вероватно добио упозорење да не може тако да приступа мечу и у наставку смо видели другачијег Марка Тејића. Играо је више на позицији „пет“ и одлично се снашао, чак би се могло рећи да му због висине и брзине та позиција више одговара. Лако је решавао ситуације у нападу, а у одбрани је Албијанића неколико пута лако зауставио одличним постављањем.

Демаркус Нелсон (16 мин.): 4 поена, 3 скока и 4 асистенције. Чак и када не игра озбиљно, када јена поштеди овај момак мора да вас одушеви. Имао је пар лепих асистенција, покушавао је да поентира шутевима из даљине, али га није хтело и то је можда сегмент његове игре који га тренутно не служи најбоље. Али, он увек нађе начин да то негде надокнади.

lipovijЧарлс Џенкинс (16 мин.): 5 поена, по скок и асистенција. Џенкинс је имао краћи шутерски тренинг, чисто да не изгуби осећај са такмичарске уткамице, погодио је по једном за два и за три. Али треба га похвалити као и Нелсона да се у одбрани није штедео и играо је максимално.

Олександр Липовиј (29 мин.): 4 поена, 1 скок и 3 асистенције. Добио је највећу минутажу, али је нажалост био једини играч чији је индекс отишао у минус. Неколико прилика је имао за шут споља, али се није  усуђивао да проба у првом полувремену. У другом је добио сву слободу и покушавао је продорима да поентира, али се видело да му је рука још  увек „стегнута“. У одбрани ће му требати времена да се навикне на критеријуме судија, олако је добио две личне грешке у дискутабилним ситуацијама. Очигледно ћемо сачекати још неко време на кошгетерски учинак овог момка, иако у одбрани делује сасвим добро.

Стојановић Војислав (7 мин.): 2 поена и 1 скок. Није се превише  истицао најмлађи првотимац Звезде, међутим једини кош је постигао након одличног продора у контри, а том потезу се на клупи највише обрадовао Џенкинс, који је по таквим продорима постао карактеристичан. У одбрани се добро кретао и затварао свог играча.

Тадија Драгићевић (10 мин.): 5 поена, 2 скока, 2 асистенције. Одиграо је целу трећу четвртину, само једном пробао за три и погодио. Није желео да се форсира, одиграо је сасвим довољно, као на тренингу.

Повезане вести

11 comments

Tadija апр 7, 2014 at 12:46

Mora Tadija bar jednu trojku da ubaci 😀

Reply
Бранимир апр 7, 2014 at 16:18

Једну – к’о ниједну. Три, к’о прави Србин.
Иначе, мислим да ће нас ове дервосјече истјерати из рекета и да ћемо се, хтјели не хтјели, повући и бити упућени на шут са дистанце. Ако нас крене и пола као у Билбау – биће добро.

Reply
STEFAN511 апр 7, 2014 at 00:05

Ja bas danas videh sliku Mitrovica i ucinimi se da je bas lepo nabacio misicne mase.. Kad evo i vi potvrdiste.. Bice nesto od njega veliki potencijal

Reply
БруталноРеалан апр 6, 2014 at 16:39

Капа доле за 820 правих цигана. Нисам беге хејтер али је стварно срамотно да се у милионском граду после онакве утакмице и победе не може скупити бар 3-4 ‘иљаде људи.
Шта би Звезда без нас дођоша, ццц.

Reply
Fornicator апр 6, 2014 at 16:29

Mislim da će FMP igrati dobro i u Superligi. Možda nije realno da se, pored Mege i Radničkog, Gurke bori za plasman u ABA ligu (a možda je i bolje da nemamo dva tima tamo), ali peto mesto je sasvim realno i ostvarljivo. Uostalom, rezultat nije prioritet, već kao i do sad – razigravanje igrača za prvi tim.

Reply
Бранимир апр 7, 2014 at 00:10

Ја га хвалим и борим се за његову ријеч, а он: пето мјесто је сасвим реално и остварљиво… Не, него је недосањани сан. У првој лиги Србије су се са свима играли, а сада би некога могли да пусте испред себе. Пето мјесто је сигурица, а могу се борити за четврто. „Сељаци“ су у распаду. Слажем се да „нам“ такмичарски не треба та позиција, али је добро остварити је на терену, а затим је поклонити Мути кмету, да престане да плаче.

Reply
Fornicator апр 7, 2014 at 00:34

Samo sam rekao da četvrto mesto „možda nije realno“… Inače, svestan sam tvoje podrške i zahvalan ti na njoj, jer ovde sam prokažen kao provokator i grobar. A prihvatam kritiku za „realno i ostvarljivo“, jer mnogo poštujem tvoje komentare.

Reply
Бранимир апр 6, 2014 at 15:17

ФМП доживљавам као филијалу и други тим Црвене Звезде у којем КК разиграва своје младе таленте и спрема их за главне улоге. Чини ми се да је на овом сајту остало незабиљежено и млако или никако пропраћено то што је овај тим урадио у Првој кошаркашкој лиги Србије, у коју се куну Делије. Ја сам био одушевљен оним што сам видио на финалном турниру Купа РК.
Не би било лоше направити неки пресјек у погледу играчког и стручног кадра у овом клубу. Ево, чуо сам да је ФМП прије најављиваног Калинића довео два играча, а не знам о коме се ради. Сигуран сам да ће ФМП многима у Сперлиги Србије помрсити рачуне и да ће се борити за 4 позицију. Не мислим да је потребно да имамо два клуба у АБА лиги. Али то показује снагу постављеног концепта у којем се Црвена Звезда појављује као неприкосновени владар на кошаркашким теренима Србије у свим категоријама. Чека се још једино да сенири ставе главни печат.

Reply
blah blah апр 6, 2014 at 15:02

koliko je sada stranaca dozvoljeno u ksl??? prosle god bilo 3 cini mi se

Reply
pera апр 6, 2014 at 16:18

S obirom da se radi o filijali kluba logično je da na ovom sajtu dobijemo i informacije o njihovim odigranim utakmicama. Četiri strana igrača mogu da igraju srpsku ligu a mislim da kroz srpsku ligu treba da dobijemo mnogo kvalitetniji tim za narednu sezonu forsirajući i dajući prostor klincima da napreduju. Očekujem večeras da Nebojša baci na kolena debelog koji bi opet da ima neku korist van terena.

Reply
jagodina navija za zvezdu! апр 7, 2014 at 08:40

Kao i prosle godine..4 stranaca
Zvezda ih ima 3 🙂

Reply

Leave a Comment