Moja Crvena Zvezda
ВажноДомаћи шампионатФудбал

Најава: Спартак – Црвена звезда

У 22.колу Јелен Суперлиге Црвена звезда гостује у Суботици, Спартаку. Дерби кола долази као потврда игре показане против Вождовца.

Много добрих ствари је виђено против Вождовца, одлична утакмица, можда и најбоље виђено од стране црвено-белих од одласка Роберта Просинечког са „Маракане“, када смо били сведоци да је лопта у Љутице Богдана престала да се котрља. Ипак, када екипу чине Милош Нинковић, Дарко Лазовић, Ненад Милијаш, Драган Мрђа, Абиола Дауда, Нејц Печник и они знају и ви знате и ми знамо да је могуће играти фудбал, који је некада навијачима Црвене звезде битнији и од самог циља. Јер је Црвена звезда увек играла фудбал, била перјаница и именица ове игре, али то су била нека друга времена. У данима и годинама иза нас и дешавањима какве нисмо могли ни да сањамо, овакав меч је нада за тим славним данима. Ни Ливерпул 24 године није освојио титулу шампиона Енглеске, али у сезнони када је Премијер лига изједначенија него икад, између руских и арапских олигарха у борби за трофеј фудбал, традиција и историја за сада воде. Јер, нити ће Челзи и Манчестер Сити бити већи клуб од Ливерпула ако победе у трци за титулу шампиона и јер имају више новца, нити ће икад бити, тако ни у пределу од острва и обала Грчке до севера Европе нема, нити ће бити већег клуба од Црвене звезде и ако не успе у седмогодишњој борби за трон. Али, фудбал се игра за победе и трофеје, а против Вождовца смо видели фудбал. Стојановић је леп начин ушао у историју са 11. узастопном победом.

Можда ће неки рећи да тражимо „длаку у јајету“, али замерке иду на рачун тренера Славише Стојановића. Оставио је свој „рукопис“ у Звездиној игри, па је тас превагнуо на супротну страну што се тиче прекида. Црвена звезда сада постиже голове из прекида, прекид је постао битно оружје, а некада је сваки прекид противника на чак половини терена био знак за нервозу, клецање колена, знојења руку, грицкања ноктију… ипак, оно што је насхватљиво јесте да Стојановић упорно рушу самопоуздање Абиоле Дауде када је коначно почео да показује оно што је наговештавао. Сумњичаво је било када је Драгана Мрђу са температуром и скоро без целе недеље тренинга оставио 90. минута у игри против Напретка а Дауду извадио, који је постигао два гола, био константно у прилици. Али, потез када код резултата 4:1 у 62.минуту из игре извадите нападача који је постигао гол, асистирао за гол, био у још две спопостотне шансе, констатна опасност… Абиола Дауда је у шест утакмица овог пролећа стартовао 4 пута и 4 пута је замењен пре краја утакмице. Далеко пре краја. Све на „Маракани“. У преостале две утакмице – у Јагодини није улазио у игру, у Новом Саду против Доњег Срема је ушао 5 минута пре краја. Постигао је четири гола, асистирао за један у четири меча. Ваљда је поента докрајчити противника и обити на самопоуздању, не срушити исто.

Такође, руку на срце није Стојановићева грешка, нејасно је да Црвена звезда има 7 репрезентативаца у узрасту до 17, плус још пар њих за које су уста пуне хвале, а да нико не завређује пажњу. На позицији десног бека Црвена звезда има само Марка Петковића, док Нејц Печник „глуми“ десног бека у трећој утакмици. Оваква ситуација не помаже ни Печнику који је у првом делу сезоне био одличан. Никола Караклајић је остао на позајмици у Вождовцу, Мигуел Араухо на клупи. Постоји опција и да Саво павићевић одигра на позицији десног бека, његовој природној, али онда би централно место остало упражњено. На позицији левог бека само Никола Мијаиловић, који и повређен мора да наступа. Код њега се то не види, али да ли је могуће да у омладинском погону нема левог бека? Прича да ће „изгорети“ не пије воду, јер су комшије Лазара Марковића, Александра Митровића, Милоша Јојића, сада Живковића и Пантића управо са 17 година, и млађе, убацивали у ватру а онда зарађивали милионске суме. Јовић, Грујић, Стојановић, Ивановић, Мијаиловић, Рангелов… би требали да стасавају уз Нинковића, Милијаша, Лазовића, Мрђу, Мијаиловића, Бајковића, Павићевића и у утакмицама које нешто значе. Али, изгледа да ништа неће значити рекорди, голови и титуле у млађим категоријама. Барем не за Црвену звезду, Други клубови чекају. Са Спајићем смо „ризиковали“ и добили лиценцу, у неким бољим временима и нову наду, са Мијаиловићем и Јанковићем су менаџерске комбинације дошле до изражаја. Живот има две основе, исхрану и размножавање. Јело и породицу. Црвена звезда је породица која треба да се размножава својом децом, из своје омладинске школе, а храни трофејима, као и продајом својих изданака касније. Раније смо били препознатљиви по томе и то нас је красило од оснивања. Данас немамо ништа. Ко смо ми?

ЦЗ  Н  С

„Маракана“: 30 28 2 0 100:22

Суботица :    29 14 9 6   42:25

Укупно :      59 42 11 6 142:47

• укључујући и утакмице у Купу

Први међусобни меч одигран је 25.августа 1946. године у Суботици, у првом колу првог првенства СФР Југославије, а Црвена звезда је славила 3:1, головима Косте Томашевића, који је постигао хеттрик, стрелац за Спартак био је Хорогозо II. Црвена звезда је први меч у историји СФРЈ првенства одиграла у саставу: Љубомир Ловрић, Бранко Станковић, Миомир Петровић, Младен Кашанин, Љубомир Спајић, Предраг Ђајић, Јован Језеркић, Рајко Митић (капитен), Коста Томашевић, Владимир Печенчић, Божидар Дреновац.

У последњем мечу, Црвена звезда је декласирала Спартак на „Маракани“ у 7.колу, 5:0. Драган Мрђа је постигао хеттрик, Ненад Милијаш и Абиола Дауда на сјајан начин су се по једном уписали у стрелце.

Црвена звезда је без победе у Суботици од новембра 2010. године, а претходна два дуела Спартак је решио у своју корист 2:0 и 3:0! У протекле три и по године, Црвена звезда није постигла гол у Суботици, а узимајући у обзир и резултате против Војводине, Црвена звезда против два највећа клуба у Војводини, у гостима, од маја 2011. године није постигла ни погодак а забележила је четири пораза! Прошли дуел у Суботици одигран 6.октобра 2012. године, је завршен резултатом 3:0 за Спартак. Слободан Новаковић са два гола и Спартак су буквално размонтирали црвено-беле који су деловали као раштимовани оркестар! Деловало је да су Звезда и Спартак заменили улоге, да је Спартак заправо Црвена звезда. То је био први пораз Александра Јанковића на клупи Црвене звезде, на званичним мечевима. Касније је уследио бродолом.

Црвена звезда је последњи пут славила против Спартака у Суботици, 2:1 28.новембра 2010. године у 14.колу сезоне 2010/11. Спартак повео голом Торбице са беле тачке у 74.минуту, а Короман и Калуђеровић су за два минута (80. и 82.) преокренули резултат и донели победу Црвеној звезди. Црвена звезда је наступила у следећем саставу – Стаменковић, Микић, Ади, Тошић, Рељић, Савио, Исах, Каду, Вешовић, Трифуновић, Калуђеровић. Резерве: Бајковић, Игњатијевић, Лазовић, Короман, Јевтић, Перовић, Мијаиловић. Просинечки и Јанковић нису славили у Суботици, а ове сезоне већ су рушене неславне традиције и резултати против Војводине и ОФК Београда. На реду је и Спартак у Суботици.

Црвена звезда и Спартак имају велики број, великих играча који су наступали за оба клуба. Од заједничких играча најпознатије су легенде и господа Коста Томашевић, Тихомир Бата Огњанов, Немања Видић, Никола Жигић, Бела Палфи, Антон Рудински, Душан Маравић, затим Огњен Короман, Александар Ковачевић, Андрија Калуђеровић, Видак Братић, Немања Николић… дрес Црвене звезде данас носи и Марко Мирић који се прославио у Спартаку и постао репрезентативац у једном периоду. Дрес Спартака данас носи Дарко Лазић, који је на позајмици у Суботици из Београда, а носи и Андреј Мркела, још једно дете Црвене звезде из генерације 92, син бившег играча Црвене звезде, Митра Мркеле.

„Маринци“

Надимак ФК Спартак је „Голубови“, али навијачи се зову „Маринци“. „Маринци“ су основани 1989. године, у периоду када је и већина навијачких група настала у Србији. У почетку су били познати под именом „Плави голубови“, али је заједно са тадашњим вођом клуба одлучено да се промени име у „Маринци“. Осим фудбалског клуба редовни су и на утакмицама осталих клубова, пре свих, одбојкашица, које су јако успешне. Управо су у протеклим годинама одбојкашице Црвене звезде и Спартака играле најбитније и највеће мечеве на српског одбојкашкој сцени.

 Проблеми са повредама

Осим Марка Петковића, који је недовољно опорављен, проблем са повредама у протеклим недељама су имали Никола Мијаиловић, Саво Павићевић и Дејан Келхар, а на мању повреду се пожалио и Дарко Лазовић. Очекује се да сви они буду у саставу против Спартака, а Новак Мартиновић и Јован Крнета се осећају боље и очекује се да ускоро конкуришу за тим.

Са евентуалном суспензијом суочавају се Горан Гогић и Драган Мрђа, у случају да добију четврту јавну опомену. Обзиром да је на гостовањима Стојановић углавном са једним шпицем излазио на терен, очекује се да у Суботици на три боду крену – Бајковић, Петковић (Печник), Павићевић, Келхар, Мијаиловић, Ковачевић, Милијаш, Печник (Дауда), Лазовић, Нинковић, Мрђа.

9!

Спартак – Црвена звезда, субота 5.април 2014. 15:30h , Јелен Суперлига 22. коло 2013/2014, стадион : „Градски“, Суботица.

Повезане вести

3 comments

M.V.P апр 5, 2014 at 12:50

Miric je negde u Belorusiji…

Reply
cz апр 4, 2014 at 22:36

Ma i sa 1 golom naravno u njihovoj mrezi cu biti zadovoljan,potpisao bih sve tako do derbija samo da se pobjedjuje.Naravno da je i igra bitna ali sutra su samo 3 boda vazna,Laza ima temperaturu upitan nastup u tom slucaju Bajko,Petkovic,Pavicevic,Kelhar,Mijailovic,Tenk,Nine,Milijas,Pecnik,Mrdja i Dauda ili Kasalica kako god

Reply
Звезда шампион! апр 4, 2014 at 22:28

Мирић,хвала Богу, више не носи дрес Црвене звезде…

Reply

Leave a Comment