Moja Crvena Zvezda
АнализеВажноНајновије

Где је српско новинарство „Данас“?!

Да мржња према противничком може да буде већа од љубави према свом клубу знамо. И много пута смо били сведоци тога. Када је реч о обичном навијачу, то се некако и може прихватити, ако је мржња уопште и прихватљива, али постоје случајеви у којима је њено испољавање потпуно неприхватљиво. Штавише, шокантно је.

Основа новинарског заната јесу оригиналност, правовременост пласирања информација, квалитет написаног и – објективност. Свака врста острашћености у медијима какви су дневне или недељне новине, часописи и сл. је апсолутно неприхватљива. Појава интернета је донела и формирања интернет портала који су са собом „повукли“ иста правила као и штампани медији. Међутим, у склопу њих, отворила се прилика да се, када је реч о спорту, формирају и неки портали, међу којима спада и овај на коме управо читате овај текст, као и неки слични, који су посвећени само једној сфери и који поред неопходне објективности, правовремености могу подразумевати и одређену дозу субјективности.

Међутим, и ако је има, та субјективност никада није прелазила у претерану необјективност, гледање искључиво у једном правцу и идеализацију. Најмање је прелазила у мржњу! На нашем, и осталим звездашким сајтовима, увек сте могли пратити резултате и дешавања у оквиру црвено-беле спортске породице, погледате слике и снимке са утакмица, конференција за новинаре, тренинга, интервјуа, прочитате бројне занимљивости, али и критичко сагледавање ствари.

И поред тога што не пишемо о Лиги Шампиона, Олимпијадама, репрезентацијама, другим клубовима и бавимо се искључиво Црвеном звездом, никада нисте могли пронаћи никакав вид омаловажавања, потцењивања и критиковања других клубова, а камоли изливе мржње према њима.

Управо један такав, могли смо прочитати у једном штампаном медију, који у данашње време необјективности и све учесталијег наручивања текстова, слови за поштован и респектабилан. Међутим, ово што је новинар дневног листа „Данас“ урадио својим необјективним, омаловажавајућим и понижавајућим текстом „Будивељник, Бог те видео“, након утакмице кошаркаша Црвене звезде и Будивељника, протекле среде у Арени, не само да штети њему, већ и његовом листу, који оваквим текстовима свакако губи кредибилитет читалаца и углед који је годинама стицао.

danas4

Са овог места, које је апсолутно посвећено свом клубу и које ради у служби  Црвене звезде, постављамо питање господину Луки Спасовском, аутору поменутог текста, да ли новинар који ради за тако престижни медиј може да напише текст какав је он написао. Јер, недопустива је толика доза омаловажавања, практично подсмевања и понижавања, једног клуба који представља ову земљу у Европи и који је у последњих, готово седам деценија, донео много радости љубитељима спорта у овој земљи. Можете бити симпатизер, љубитељ, па чак и страствени навијач неког клуба, али ако сте новинар, посебно када је реч о објективним и независним медијима, недопустиво је да се емоције и припадност примете, посебно не на овакав начин.

Да ли икоме у Србији треба да буде криво што су Звезда и Партизан окупили 24, односно 22 хиљаде људи на кошаркашкој утакмици, и на тај начин направили нешто што је у читавој Европи недостижно?! Да ли се на било који начин сме поништавати и омаловажавати труд људи који су заслужни за то што је то постигнуто, закључно са играчима, сада конкретно Звезде, због којих су ти људи дошли и напунили ту халу?! Да ли поштено и људски опходити се према тим играчима потцењивачки, како је то урађено у овом тексту?! Да ли је, ако неко све ово уопште сматра потребним, требало милионима људи који читају штампане и електронске медије презентовати једног овакво ругло од текста и шта је био његов циљ?

Ако је аутор желео да буде ироничан, саркастичан, како год, није успео. Јер, иронија није успешна и нема толику тежину, ако је експлицитна и неукусна, као у овом случају. Ако је покушао и желео да буде духовит – ни у томе није успео. Јер, то ће најбоље видети на основу коментара, пре свега објективних људи, а затим и великог броја навијача Црвене звезде, чији је гнев вероватно навукао на себе и свој лист. Посебно ако се узме у обзир чињеница да је данас много медија који се утркују да пишу што негативније о клубу из Љутице Богдана и да што више ниподаштавају Црвену звезду. Уколико је желео да истакне да му је жао што више не постоји један клуб који има монопол над српском кошарком, као и он сам не жели да буде тако, успео је.

danas

Стога, закључак је лако извести. Посао новинара је да буде објективан у ономе што ће људи читати и што ће презентовати јавности. Критичко сагледавање материје која се обрађује новинарство и чини нечим посебним и увек му треба тежити, између осталог и у спорту. Међутим, емоције (као и мржњу, фрустрације, огорченост) ипак треба сачувати за стадион и прилике које нису професионалне. Људски је.

Повезане вести

8 comments

Milos мар 30, 2014 at 14:49 Reply
Ankee мар 30, 2014 at 13:11

Objektivno novinarstvo u Srbiji je odavno izumrlo.

Reply
Ableentean мар 30, 2014 at 12:20

Ako mislimo na isti tekst tj. na „Budiveljnik, Bog te video“ od pre par dana onda mislim da ovde neko grdno gresi u razumevanju istog ili vi ili ja, ja sam to shvatio kao satiru na slavlje zvezdasa (pri tom i ja sam fan CZ 🙂 ) jednostavno tekst je odlican i sluzi nam kao hladan tus msm da je smisleniji nego sale njuz neta i sl. a ovde je to potpuno pogresno shvaceno kao udar na zvezdu navijanje, neku ljubav itd itd.
mislim ako ne kontamo humor koji jeste tendenciozan ali opet i koristan da se malo od odmorimo navijanja i poistovecivanja zvezdinog uspeha sa sopstvenim onda jbg nzm sta da kazem operisani smo od humora i satire koja pogadja u zicu sto je zalosno… Valjda je nekad lepo saliti se i na racun sopstvenog kluba, msm nije da neko najozbiljnije moguce misli „zvezda mi je sve u zivotu“ i ne trpi sale na racun kluba :facepalm:

Reply
Milos мар 30, 2014 at 14:50

Kakav humor, ono je mrtva ironija sa njegove strane. Covek je nula.

Reply
Ableentean мар 30, 2014 at 15:52

Sarkazam da budem precizniji, opet nije on nista manje nula nego neko ko npr. kad igraju Partizan i sta znam Debrecin/ili Olimpijakos sve jedno je a okoreli zvezdas navija za Olimijakos jer je btw zvezdas neke slicne trice, ili kao posebna grupa partizanovaca koja navija za PAOK protiv Zvezde kad igraju… e to su nule…

Reply
andrej мар 29, 2014 at 23:57

Stoka obicna koja siri mrznju,i kako sad neko kao ja koji je zeleo dva srpska kluba evroligi,da zelim jos uvek,da bog da vas cedeveta pregazila,a onda na f4 ceno se mi pobrinuti,ni bjelosevic vam nece pomoci.nepomaze huk s tribine,danilovic da se skine,vujosevic s glavom svinje,nepomazu dacic itoma,tole lopov,vasiona.pukli ste ko evro zona.ZVEZDA MI JE SVE…

Reply
mariachi мар 29, 2014 at 23:27

Ostace tek komsija mali….

Reply
joda023 мар 29, 2014 at 22:28

pročitao sam taj sporni tekst. ne treba se posebno uzbuđivati zbog njega, jer je veoma jasno da se radi o klasičnom kompleksašu koji simpatiše partizan.

Reply

Leave a Comment