Moja Crvena Zvezda
АнализеВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Анализа: Звезда заслужено у четвртфиналу Еврокупа

Настављају кошаркаши Црвене звезде да нижу успехе и прелазе препреке у овој сезони. У двомечу осмине финала Еврокупа, савладана је екипа Лијетувос Ритаса (88:82, 82:80). У четвртфиналу, противник ће нам бити украјински Будивељник.

Четири пута су се сусретала ова два тима ове сезоне. Звезда је три пута однела победу, међутим, у  овом последњем мечу, мало је фалило да у последња четири минута све поквари.

У првом мечу овог двомеча, у Пиониру, домаћи  играчи су у два наврата имали двоцифрену предност, одлично су играли током друге и треће четвртине и делом четврте. Међутим, после утакмице остао је  утисак да су могли да обезбеде много већу залиху пред реванш. Били су периоди игре када је Звезда потпуно доминирала и долазила и до 11 поена предности у два наврата, али сваки пут је уследио велики пад након тога. Играчи Лијетувос Ритаса су једноставно користили поклоне Звездиних играча. Покушавали су да форсирају своју брзу, шутерску кошарку, међутим, велики број поена су постигли из транзиције након изгубљених лопти домаћих играча којих је било 12, највише у последњем периоду. Са друге стране је јасна била жеља тренера Радоњића да искористи одсуство класичног центра у противничкој екипи. У таквој игри, Марјановић је био централна фигура са 21 поеном, мада су и остали високи играчи одиграли веому добру утакмицу. Хуан Паласиос је у Београду 13 поена, а већину њих након пик-ен-рола који наши играчи нису могли никако да бране. На крају овог меча се ипак стекао утисак да је Звезда квалитетнија, сигурнија и да је Ритас играо онолико колико им је дозвољено.

Други меч је почео сасвим другачије. Звезда је од почетка заиграла одлично, шут их је сјајно служио, а Марјановић је наставио да одрађује свој посао испод коша. Такав развој догађаја је омогућио Звезди 7 разлике на полувремену. До средине треће четвртине, Ритас је прешао у вођство! Заиграли су своју најбољу кошарку, Сеибутис је погађао са свих страна, пратили су га Гецевичијус и Сеибутис, а корпулентни Лидека је на тренутак изненадио Звездине центре. Ротирао је Радоњић, међутим Драгићевића је стао шут, Марјановић није могао да добије лопту у нападу, тако да је остатак другог полувремена углавном играо Катић на позицији центра. И одиграо је одлично, у нападу је био скоро незаустављив. Раденовић се опоравио за овај меч, међутим осим добре роле у првој четвртини није много показао, тако да је све спало на Драгићевића који је у првом полувремену заређао три тројке, али  у другом није био ни близу тог учинка. У последња четири минута четврте четвртине, Нелсон и до тада неприметни Џенкинс су преузели ствари у своје руке, уз подршку Катића, и одржали Ритас на прихватљивих плус 2. Невероватан пресинг који  су домаћи заиграли у последњем периоду је био право изненађење за играче Звезде и показао је слабости ове екипе.

Звезда је у реваншу била скоро дупло успешнија у шуту за три од противника, нарочито  у првом полувремену када су убаццили скоро све. Са друге стране, Сеибутис је из блока погодио сијасет поена, а када није шутирао на кош проигравао је одлично своје центре. Такође треба поменути да су велики број контра напада Литванци завршавали неуобичајено, шутем за три поена, који их је на сву срећу синоћ издао.

Очекивано  је  Звезда у првом мечу била боља у скоку, међутим у другом мечу, када је Марјановић више био на клупи, тај однос је био изједанчен, док је Ритас преузео примат у асистенцијама. Број украдених и изгубљених лопти је на сличном нивоу у оба меча и  не може се рећи да је донео превагу било којој екипи.

Индивидуални учинак:

Никола Ребић: није играо.

Стефан Лазаревић: био у протоколу за први меч, али није играо.

Бранко Лазић: 6 поена у првом мечу, 3 у другом уз по један скок и асистенцију. У оба је све поене дао ван линије 6,75. Тренутно игра највише на позицији крила и налази се у бољој форми од капитена Симоновића. Недостатак висине надокнађује брзином и  агресивнном одбраном, што га је  увек и красило. У овом двомечу је био задужен за праћење Гецевичијуса и радио  је то прилично добро.

Јака Блажич: 6 поена и 5 скокова у првом, 7 поена и по 2 скока и асистенције у другом мечу. У првом мечу  је промашио свих пет тројки, у другом је машио само двојке. Половичан учинак  Блажича уз доста бољу партију у Београду када је играо са више енергије и самим тим добио и већу минутажу. Одличан посао је одрадио у одбрани, нарочито у првом мечу.

Марко Симоновић: 7 поена и 4 скока, у другом мечу 3 поена и 6 скокова. Само  једну тројку је погодио капитен у два меча. У јако лошој форми је већ неколико  утакмица, шут му је потпуно поремећен, а у нападу ниједно друго оружје не користи. У првом мечу је чак и одбранну играо прилично лоше, Гецевичијус му је неколико пута лако побегао, имао је у оба меча  и неке непотребне фаулове. Верујем да је свестан своје лоше форме и да зна да је сада прави тренутак да крене да је диже, ипак је он капитен и вођа екипе.

Бобан Марјановић: 21 поен и 5 скокова у првом, 13 поена и 5 скокова у другом мечу. Одлично  је Боби  искористио недостатак центара у екипи Ритаса. У првом мечу је добио своју пуну минутажу, искоришћен је до максимума, био МВП са индексом 33, да би у реваншу ипак више времена провео на клупи када је Ритас брзом игромм уз пуно шутева кренуо да смањује предност.

Иван Раденовић: у реваншу је постигао 2 поена и ухватио 3 лопте. Солидан наступ након опоравка од повреде колена, није се више ни очекивало, али ипак све похвале за жељу и храброст одмах по повратку на паркет.

Рашко  Катић: 6 поена и  3 скока у првом, 19 поена и 3 скока у реваншу.  Одличан меч Рашка Катића у реваншу. Висок проценат шута из игре (48%), активност испод противничког коша, поени у последњој четвртини када је било потребно. Што се првог меча тиче, одлично  се снашао у сенци Марјановића, мада пречесто испадао код пик-ен-рола, што не би смело тако лако да му се дешава.

Марко Тејић: у првом мечу 8 поена, 4 скока, у другом 2 поена. Услед повреде Раденовића је добио више минута у првом мечу и искористио их одлично. Није се плашио дуела са искусним Сонгаилом, у нападу бирао добра решења, а једини проблем су му и даље пребрзо зарађени фаулови. У реваншу је поново имао своја 4 минута и коректно  је одрадио посао. Велики потенцијал за будућност, али и могући кец из рукава у финишу сезоне.

Демаркус Нелсон: 13 поена, 4 скока, 5 поена у првом мечу, 16 поена, 5 скокова и 5 асистенција у реваншу. Да ли је неко видео да овај човек маши када је критично? Можда једном, али онда у следећем нападу то исправи. Његову игру не треба више ни анализирати.

Чарлс Џенкинс: 5 поена и 2 асистенције у првом, 7 поена и 3 асистенције у другом мечу. Није дефинитивно  шутерски расположен као на средини сезоне, али игра са великим самопоуздањем. То осећа и тренер, увек му даје прилику у финишу меча, а он је у реваншу одреаговао серијом од 4 поена којима је одржао Звезду у  игри. Не посустаје никада и ужива велико поверење и тренера и саиграча. У првом мечу, доста неприметан.

Војислав Стојановић: био у протоколу у првом мечу, али није улазио у игру.

Тадија Драгићевић: 16 поена и 5 скокова у првом мечу, 9 поена и 4 скока у реваншу. Укупан шут за три му је у оба меча био 6/15. Троши превише лопти у нападу. Када га крене, то је нерешива енигма за противника, али када га неће, не уме да се заустави и наставља да игра на силу. Али луцидност коју поседује у нападу, тешко је обуздати или копирати. У одбрани доста боље игра, боље гради кош и то  је позитивна промена у односу на период када је дошао.

Повезане вести

9 comments

aca nis мар 15, 2014 at 01:20

Odlicna analiza, svaka cast opet. Ovaj tim polako ali sigurno dobija konture, nije jos to sklopljeno do kraja, ali mnogo novih igraca je ucinilo da tim mora dugo da se uigrava, da se za svakog nadje prava uloga i pozicija, sto ni malo nije lako. Tek se sad odlicno vidi zasto Silb ne bi mogao da igra ovde, to je jasno kao dan. Kada pogledate koliko se trude skoro svi igraci a koliko je on, jasno je da za njega nije bilo mesta jer je glumio vedetu i igrao da puni statistiku a odbranu nije hteo da igra jer mu nije bilo u interesu. Sledece sezone ce to jos bolje da bude, jos cemo se i pojacati, samo je bitno da Nelsona zadrzimo, on je mnogo bitan. Ocekujem da u dvomecu dobijemo budiveljnik, da udjemo u 1/2 ek, bice sasvim u redu. U aba u 1/2 ocekujem buducnost ili cibonu u areni i to je 70-30 u nasu korist. Od Lipovija ocekujem po onome sto sam gledao da bude nesto izmedju Blazica i Lazica, moze da bude vrlo bitan ako se lepo uklopi. Ovo mu je jedna od zadnjih prilika za napredak jer on stagnira u odnosu na potencijal i siguran sam da ce da da sve od sebe da se vrati na ocekivani put. Odlicno je sto se vidi ocigledno da niko ne igra za sebe, vec su se svi podredili timskom uspehu, i oni po kvalitetu najbolji i oni slabiji. Lazic i Simonovic rade sjajan posao za tim, spustaju protivnicke igrace na minimalan broj poena, unose im nervozu, provociraju ih i ne bih mogao da zamislim nas tim bez njih i takodje mislim da bi sledeci kapiten ako Simonovic ode trebalo da bude Lazic. Za odlicnu sezonu nam jos samo fali ulazak u finale aba i sve preko toga bi se smatralo sjajnom sezonom, a kroz el dobijamo utakmice koje nam mnogo znace za trofeje. Ocekujem da ekipa bude u istoj formi za kraj sezone i onda nema sumnje da cemo se radovati bar jos jednom, a mozda i i za dva trofeja ove sezone.

Reply
hemomicin мар 15, 2014 at 12:05

Tesko cemo zadrzati nelsona koliko sam ja cuo(nemoj me drzati za rec) njega trazi olimpijakos,ali ako ne ode tamo mnogo je veca sansa da posle dve godine ode u neki drugi klub ili se vrati u nba iako bi vise od svega voleo da ostane.

Reply
Coa мар 14, 2014 at 00:05

Mislim da je utakmica u Zadru prava prilika da se najbitniji igraci odmore (nema potrebe ni da putuju, Nelson,Katic,Dragicevic,Djenka,Blazic), a da neki povrate stari sjaj i dobiju malo vecu minutazu i da konacno nasih mladi igraci osete dres prvog tima pa da se poigramo sa Zadrom.
Cini mi se da ce ovako i biti jer je i Radonja izjavio da Zvezdi verovatno nece ni trebati ta 1 pobeda jer tesko da ce Cedevita imati 3 pobede jos do kraja,ali mi se pitamo.

Reply
Realno мар 13, 2014 at 23:46

Ne znam ko vam je do sada pisao analize za kosarku ali ova mi je losija od prethodnih.

Reply
Pex мар 13, 2014 at 23:06

Simonovic u napadu zivi od suta i tu je sve stvar samopouzdanja, nadam se da ce uskoro biti pravi ali ono sto je drasticno popravio od sredine decembra pa na ovamo je skok, imao je kombinovano 10 skokova protiv Ritasa sto je za krilo vrlo dobro ali i ocekuje se to od njega jer ima dobre fizicke predispozicije… Za Nelsona sta reci, momak je u ovom dvomecu imao skokova (cak 9) koliko i centri i tu se najvise vidi njegova ogromna zelja… Lazic stavio u dzep Gecevicijusa covek nije sutnuo dvojku za 40 min 😀 Jaka ko Jaka dao bi zivot za grb ali mora da igra malo vise glavom a manje srcem ali kako obuzdati mladog momka sa ovolikom energijom, mislim da je nemoguce nego treba tu energiju usmjeriti pravilno… Tadija ko Tadija voli da je lopta kod njega i da resava nekad pretera ali ima srce kapitena… I zapamtite sta cu vam sad reci… Ako ove sezone uzmemo neki trofej (a trebalo bi) upravo ce Tadija biti taj koji ce donijeti prevagu na nasu stranu… Trenera nema potrebe vise da branim, glodari su otisli sa sajta a oni koji ranije nisu vjerovali u njega sada ga polako prihvataju i vide da je pravi izbor na duze staze… Toliko od mene pozzzzz…

Reply
Realno мар 14, 2014 at 12:20

Dobro si sagledao situaciju, ali mene je izbilo lik pise kako je Simonovic pogodio samo jednu trojku, ali koliko ih je sutao? Covek skace, asistira, mislim da je analizator preterao. Ipak kada se realno sagleda ni Jaka u ovom dvomecu nije bio na nivou, kao ni Radenovic u ovom drugom mecu. Lazic isto defanzivac kao Simonovic i otprilike u poslednje vreme trosi isto lopti a imao je poen manje i nekoliko skokova manje. Hocu samo reci da je prestrog prema Simonovicu, vidi se da lik hoce da pokupi pozitivne reakcije citalaca ovog sajta koji su se okomili na kapitena. Polako ljudi vec mnogo puta ste pogresili u procenama, a gresite i sada. Simonovic ima svoju ulogu i nije nesto ekstra, ali je solidan.

Reply
pera мар 14, 2014 at 14:45

Lepo si sve napisao samo se ne bih složio sa konstatacijom da Simke nije nešto extra. Ja tvrdim da je extra jer je kao čovek za dva igrača i zato je kapiten sto posto daje sebe timu. Nikad sebe ne exponira, proba šut dva ako pogodi puca još par puta, dakle nikad na štetu tima. Zato je veliki i takvi kao on i Lazić su suvo zlato tima. Ja obojici zameram samo jedno a to je više prodora nije da ne mogu i da ne znaju. Njihova posvećenost čuvanju igrača za koga su zaduženi ih stavlja u drugi plan napada. Ljudi ovo je tim i to morate shvatiti i podržati. Ovi ljudi dišu kao jedno a mi prosto ne znamo kako to izgleda kad naš klub igra normalnu košarku. Zato smo kao klinci uvek se uzjogunimo kad neko da više a neko manje. To je prava ekipa kad uvek ima neko ko će da povuče ka pobedi.

Reply
Realno мар 14, 2014 at 20:04

Ako mislis na moj komentar mislio sam da nije igrac tipa koji ce da postize tripl dabl i slicno, ali ja ga branim od likova koji ne znaju da je kosarka timski sport i da svako ima svoj zadatak. Ja sam zadovoljan Simonovicem, ali vecina nije. Mada kazem valjalo bi da vrati sut na period iz decembra- januara kada je bio odlican za tri poena.

Reply
pera мар 15, 2014 at 08:54

Pa dobro to si u pravu ali složićeš se da sve a i košarka i košarkaši imaju i uspone i padove. Ja sam potencirao iskrenost namere a ona ne dolazi u pitanje. Pa kad je tako dajte bre obični ljudi podignite na mesto čoveka koje mu pripada a ne da mi kao navijači kluba nabijamo komplekse svojim igračima. Simke je emotivac miran čovek iz naroda i šta mislite da Radonja nije znao to kad mu je dao traku. Ja samo apelujem na strpljenje i posvećenost klubu. Ima Zvezda mnogo potencijala i oni će je postaviti na pravo mesto.

Leave a Comment