Moja Crvena Zvezda
Европска такмичењаКошарка

Катић: „Пролазак међу осам најбољих екипа Еврокупа значи много“

Кошаркаши Црвене звезде Телеком допутовали су у Виљнус. Летом преко Франкфурта експедиција црвено-белих стигла је у главни град Литваније где је у среду од 18 сати и 30 минута очекује реванш меч осмине финала Еврокупа. Изабраници тренера Дејана Радоњића вечерас ће одрадити двочасовни тренинг, а на дан утакмице у претподневним сатима имаће лакши, шутерски тренинг.

Црвена звезда је са Лијетувос Ритасом пет пута одмеравала снаге, а чак четири пута славили су црвено-бели. Прве мечеве Звезда и Ритас одиграли су у сезони 2004/2005 у групној фази таданшњег УЛЕБ купа. Црвено-бели су славили у првом мечу 79:75, док су у у другој утакмици као гости поражени са 77:60. Ове сезоне Звезда је већ три пута одмеравала снаге са екипом из Виљнуса, два пута у Евролиги (две победе – 88:77 и 99:75). Треба истаћи да је тријумф црвено-белих у Виљнису од чак 24 поена разлике најубедљивија победа једног српског тима у Евролиги на гостујућем терену.

Пред реванш меч осмине финала Еврокупа Звезда има шест поена предности. У сјајном амбијенту Пионира црвено-бели су славили са 88:82, али пред одлучујући меч са Литванцима ове сезоне нико у Звездином табору не жели да се обазире на стечену предност:

– Не рачунамо на било какву предност и не размишљамо о првој утакмици у том смислу, крећемо од нуле. У Литванију нисмо дошли да бранимо било шта, већ да уз максималну борбеност и залагање покушамо да забележимо победу – почиње причу Рашко Катић и додаје:

– Трудићемо се да одиграмо што боље, исправимо грешке које смо правили у првом мечу, пре свега у одбрани. Лијетувос Ритас је превасходно нападачки оријентисан тим, биће неопходно да будемо веома агресивни у одбрани како бисмо зауставили њихов огроман нападачки потенцијал и били у позицији да играмо равноправан меч.

Снажни центар Црвене звезде потом је детаљније анализирао противника:

– Као и већина литванских екипа и Лијетувос Ритас своју игру углавном базира на одличлном шуту са дистанце, посебно за три поена. Без сваке сумње, шут је њихово најјаче оружје. У том сегменту се превасходно истичу Сеибутис и Гецевичијус који су врхунски играчи, профилисани шутери са веома високим процентима реализације. На њих ћемо посебно морати да обратимо пажњу, јер сваки пропуст у одбрани и отворену прилику за шут они кажњавају. И остали играчи су веома добри, а њихов квалитет је још више изражен јер имају сјајног плејмејкера Омара Кука. Он мајсторски контролише утакмицу и разиграва саиграче од првог до последњег минута. За нас ће бити јако важно да исконтролишемо тај њихов добар шут који имају буквално из свих позиција.

У мечевима између ова два ривала центарска линија доносила је превагу црвено-белима:

– Они немају класичну петицу, то им отежава посао у одбрани, али зато им у нападу отвара бројне опције, омогућује да играју брже, на већи број поена. Зато морамо у томе да их спречимо, да сведемо утакмицу на мањи број поена и потрудимо се да меч уведемо у наш ритам. Улог у овој утакмици је огроман, пласман у четвртфинале. Мислим да је свима јасно да пролазак међу осам најбољих екипа Еврокупа значи много и зато ћемо се максимално потрудити да остваримо циљ – закључио је Катић.

Повезане вести

2 comments

Baki мар 11, 2014 at 20:04

Mala digresija: Zna li neko kada se vraca Mitrovic? Ako to nije u narednih 7 dana, mislim da je ova sezona za njega efektivno I zavrsena…. Mislim, moze on biti u sastavu, ali je nesto sasvim drugo biti bitan igrac I praviti razliku. Srecom, doveli smo Tadiju….

Reply
pera мар 11, 2014 at 18:30

Odbrana, odbrana i odbrana. To je rešenje ove utakmice. Oni će probati da igraju brže jer su njihova protrčavanja donosila rezultat u prošlom meču. Radonjić je dovoljno pametan trener da mora da malo skupi odbranu da kadkad odigra i zonu kako ovi ne bi imali prostora za ta protrčavanja. Lepo je Raško rekao, najbitnije je zaustaviti njihov šut za tri poena tačnije u početku ne dozvoliti da ih krene. Sad kad je i Radenović tu mislim da smo ponovo mnogo dominantniji na centrima i da to mora odlučiti utakmicu uz standardan kvalitet Nelsona, Djenke, Blažića i Tadije. Ljudi mi smo tim pa se tako i moramo ponašati. Idemo dalje.

Reply

Leave a Comment