Moja Crvena Zvezda
АнализеАрхива

2344 na komšijski način

Početkom prethodne sezone srpski fudbalski velikan bio je u gotovo nezavidnoj situaciji. Klub je bio bez rukovodstva, tim bez trenera, trener bez igrača, ali je zato klupska kasa bila puna minusa. Minus od preko 20 miliona evropskih novčanica pretio je da okonča bitisanje evropskog i svetskog prvaka. Klub je u tom momentu imao samo navijače, navijače koji su uvek bili, tu su i biće uz naš voljeni klub.

U gotovo nezavidnoj situaciji, kormilo broda koji samo što nije potonuo preuzeo je Vladan Lukić koji je uz pomoć Vladimir Petrovića Pižona formirao tim kome su se mnogi smejali,a čak su i mnogi Zvezdaši bili skeptični. Ipak, nekako je krenulo. Bez ikakvog pritiska uz marljiv rad za samo par meseci klub je stao na klimave noge, ali je barem stao. Navijači su uvek bili uz tim. Podatak da je utakmice našeg tima u proseku pratilo i prati preko 12.000 navijača dovoljno govori. Svakako to je podatak na kome mogu da pozavide i mnogo bogatiji klubovi iz zapadne Evrope.

Klub je beležio fantastične rezultate (osvojen jenacionalni kup, dok je prvenstvo slobodno se može reći oduzeto), a spoj rukovodstva kluba, navijača i marketinških ideja doveo je do pokretanja akcije „2344 – za moju Zvezdu“ putem koje su svi zainteresovani na više načina mogli da finansijski pomognu svoj voljeni klub.

Međutim, svi oni kojima je krv crveno-bela sve to znaju i podržavaju, ali ovde i sada je ipak reč o jednoj drugoj stvari. Koliko god poslovanje našeg kluba bilo transparentno, mnogo je mutnih radnji u našem fudbalu…

Naše komšije, koje su uzgred ove sezone u Evropi napravile uspeh za poštovanje, dobili su novog sponzora. Ništa čudno, mogao bi neko reći, da se na njihovom dresu od skoro ne nalazi simbol EPS-a (Elektroprivreda Srbije). Ovo neprofitabilno preduzeće koje se finansira iz budžeta Republike Srbije i posluje sa po priličnim gubicima prema (ne)zvaničnim informacijama na račun FK Partizan na godišnjem nivou uplaćivaće oko 800.000 evra. U prevodu svi građani Srbije biće neposredno finansijeri. Neko bi tu mogao reći da su i druga društvena preduzeća bila sponzori večitim rivalima, ali stvari se ne mogu porediti. Npr. ukoliko MTS finansira KK Partizan, mogu koristiti usluge nekog drugog operatera ukoliko ne želim da moj novac ide na račun nekoga kome ne želim da pomažem, ili ukoliko novac „Parking servisa“ ide na račun KK Crvena zvezda, vozilo ću parkirati na mestu gde se parking ne plaća… A sada? Kako da nađem drugog „operatera“ za električnu energiju?

Takođe, ako se celokupna situacija posmatra iz ugla EPS-a moglo bi se postaviti pitanje kakva je njihova korist da sponzorišu bilo koji sportski klub. Da li će neko u Donjecku, Londonu ili Bragi uvideti reklamu na dresu i pohitati da kupi proizvod? Nelogičnosti je mnogo i bilo bi više nego korektno da neki EPS-ov finansijski stručnjak obrazloži kakvu korist zaposleni mogu imati od ovog sponzorstva. Možda imaju privilegiju da kisnu gledajući Ligu šampiona u njihovom „hramu fudbala“.

Do tada, poštovani Zvezdaši imajte na umu da svakog meseca kada odete da uplatite račun za struju tačno 0,44 evra ili 46,00 dinara ide na račun naših komšija. Da li je to državni projekat???

Ipak svi mi znamo „Zvezda je život, sve su ostalo sitnice!!!“.

Повезане вести

2 comments

Leave a Comment